Šta je novo?

iPhone 13

I ja nesto vagam i razmisljam da sa OnePlus-a 7Pro predjem na 13 Pro Max. Zanima me generalno Google Photos, vidim da ga ima na app storu ali me zanima da li backup i sve ostalo radi isto kao na androidu, znacilo bi mi da mi slike ostanu na istom mestu kao i do sada sa svim androidima koje sam imao.
Ja sam od skoro na iOS-u i radi backup na Google Photos.

Javite utiske 13ice vi što ste pazarili zadnji
Prirasta srcu polako :giggle:

U sustini sa srpskim nalogom sve potrebne aplikacije imam, jedino eto google photos. Iskreno, znam da ih imam na cloudu, retko kad su mi trebale i dok sam na androidu bio.

Face ID je jaka prica skroz, nisam proveravao do sad, nadam se i da je "sigurna" prica, nisam se mnogo informisao ali sam stekao utisak da nije popularan nacin autentifikacije korisnika...meni je novelty i svidja mi se.
Sve u svemu, drugacije iskustvo od androida. Doduse xiaomi (mi note 10 lite sam imao) je toliko iskopirao iOS da nije ni smesno, pa neke stvari kao da nisam ni menjao (UI kamere npr, imenik, smsovi, settings, sve je maltene isto)
Stigao mi je punjac danas, taman veceras da ga napunim, ispraznio se skroz, mogu reci drugi dan, zavidno drzi baterija (opet poredim sa 5300ah u mi note).
Uzeo teracell silikonsku maskicu i stavio staklo, jos da mi stigne za sociva kamera staklo i spreman je za dzep :LOL:

Ne treba ti to "staklo" za kameru, pravi opasan lens flare u noćnim uslovima.

Ne mogu da verujem da ne mogu da reše ni one njihove zelene tačkice noću već par godina

Hmm, udenuo da ga punim i cim ga ubacim u steker krene da cvili punjac, i to nimalo naivno. jel moguce da me izradio lik sa KP

Odmah sam ga izvukao da ne bih sj*bao nesto

Evo ubacio ponovo, krece taj neki jezivi coil whine, ali i baterija za 3 sekunde ide sa 12 na 10%…

Ocigledno je da mi je prodao defektan punjac, jel imam ja neke opcije sad preko KP da resim ovo, uvek mogu minus da mu dam, ali to mi nije dovoljno…

Juče upravo preuzeo iPhone 13 u Telenoru. Čekao nekih pet dana od dana rezervacije.

Što se tiče zaštite ekrana, šta koristite i šta vam se najbolje pokazalo? Da li uopšte vredi trošiti neku veću sumu novca?
Ja isključivo Nillkin stakla već godinama i nemam zamerki.
Nekoliko puta su mi spasila telefon i ako ne bude nekih neočekivanih padova, traju po godinu i više dana, ako se stručno zalepe.
Jesu “skuplja” (oko 10e na Aliju), ali vrede svaki dinar.

Evo ubacio ponovo, krece taj neki jezivi coil whine, ali i baterija za 3 sekunde ide sa 12 na 10%…

Ocigledno je da mi je prodao defektan punjac, jel imam ja neke opcije sad preko KP da resim ovo, uvek mogu minus da mu dam, ali to mi nije dovoljno…
Alal vera... Kupujes telefon od 1k evra i onda stedis na svercovanom punjacu od nepoznatog lika preko KP i sve to bez garancije. Svaka cast, divim se takvim ljudima.

@GabeN
Na punjaču nikad ne treba štedeti, vraćaj to i uzmi original u radnji(mts, a1, telenor).

Alal vera... Kupujes telefon od 1k evra i onda stedis na svercovanom punjacu od nepoznatog lika preko KP i sve to bez garancije. Svaka cast, divim se takvim ljudima.
Slazem se, u moju odbranu ovde u temi mi je predlozen KP…

Što se tiče punjača, nikako kupujem prodajem i aliexpress varijante. Ili apple original punjač i kabl, ili jeftinije xiaomi original koji imaš kod nas online da poručiš. Type C 20W power adapter je neko testirao na youtube-u, 9V 2.22A radi identično kao originalni (nemam ličo iskustvo, koristim original). Meni su već godinama veći problem lightning kablovi koji pucaju na otprilike 9-12 meseci. Trenutno koristim xiaomi type c to lightning već skoro godinu dana, MFI sertifikovan prema apple sajtu, C94 glava, i tek sad je počeo da puca oko lightning porta. Znači traje otprikike isto kao i original koji dolazi uz telefon, čak i stari isto, postaje fleksibilniji vremenom i žuti isto kao original, a 3 puta jeftiniji. Njega koristim i sa novom 13icom, a original je u kutiji za kad pukne ovaj.

Sta fali Aliexpress varijantama od proizvodjaca kao sto su Anker, BlitzWolf, Ugreen i ostali? I oni su MFi sertifikovani, ja imam BlitzWolf i prezadovoljan sam sa njim

Ne fali ništa, nego ljudi vole da bacaju pare na skuplje varijante, pogotovo legalno. Što je najjače i najjeftiniji kineski usb kabl traje duže od originalnog. 😅
BlitzWolf je odličan, kablovi mi traju godinama bez ikakvih problema. Xiaomi kablovi su takođe dobri. Pojedini USLION su takođe MFi sertifikovani, godinu i po dana mi traje njihov pleteni od 2m, podržava i brzo punjenje.

To i jeste najveća problematika naših ljudi jer vole uvek da prođu "jeftinije", a to se na kraju ispostavi kao suprotno. Stava sam da već ako odvajam 1000e za najnovniji model telefona, da sam u stanju da obezbedim i originalni adapter. Ne kažem da te rezervne varijante nisu dobre, već samo ne bih se osećao dovoljno sigurno.

Već kada smo na toj temi, prodavac u Telenoru mi je prodao originalni 20w adapter za iPhone 13. Da li je dobar, pošto vidim da neki idu i na 25w.

Može li neko da okači ili pošalje na PM link ka original magsafe chargeru i magsafe maski. Ono u istyle ne dam iz principa jer je cena za magsafe maskicu na apple sajtu $49(i porez) a kod njih skoro 10k..

Maske su ti nesto povoljnije kod operatera, u A1 su 7500 dinara maske i 6500 dinara za MagSafe punjac. Imao sam taj clear case na 12 Pro Max ali nije dobar, isprlja se, sad samo stoji u fioci, ne bih ga preporucio, bolje da se uzme neka silikonska. Mada 7500 dinara je previse za masku. A MagSafe punjac na Amazonu je 30eur...

Punila sam xs sa punjačem od rn8. Onda je rn8 počeo da zeza nešto sa punjenjem i vratim punjač. Sad xs neće da se puni na svom punjaču koji sam dobila uz fon. Kakav je ovaj anker nano 20w što ga prodaju na kp (na aliju ne može da se nađe). Čitala sam da ga hvale baš a mali je i kompaktan za nošenje. I jel sme telefon koji ne podržava 20w punjenje da se puni na njemu? Optimized battery charging se podrazumeva.

Zdravo svima, uzeh telefon pre nedelju dana, u pitanju je obican 13, za sada su mi utisci odlicni, ovo mi je prvi iOS. Jedno pitanje u vezi kamera, vidim da je neko gore napisao da nema potrebe da im se stavlja neka "maska", mene zanima da li one mogu da se ogrebu kada telefon stoji na stolu? Da dodam da telefon ima masku.

Ne fali ništa, nego ljudi vole da bacaju pare na skuplje varijante, pogotovo legalno. Što je najjače i najjeftiniji kineski usb kabl traje duže od originalnog. 😅
BlitzWolf je odličan, kablovi mi traju godinama bez ikakvih problema. Xiaomi kablovi su takođe dobri. Pojedini USLION su takođe MFi sertifikovani, godinu i po dana mi traje njihov pleteni od 2m, podržava i brzo punjenje.
Treba da kupujem kabl i punjač ilegalnim kanalima?

Prosta stvar. S obzirom da u kutiji ne ide punjač, doplata je 3.000 RSD i ima ga na svakom koraku. Zar je zaista 500 ili 1.000 dinara uštede vredno rizika i maltretiranja po kojekavim oglasima ili aliekspresima itd? Saberite se.

Prosta stvar. S obzirom da u kutiji ne ide punjač, doplata je 3.000 RSD i ima ga na svakom koraku. Zar je zaista 500 ili 1.000 dinara uštede vredno rizika i maltretiranja po kojekavim oglasima ili aliekspresima itd? Saberite se.
To je upravo ono o čemu i pričam. Ne radi se o nekom telefonu koji vredi 200e, pa da gledaš i paziš na neku uštedu. Ali opet, nismo svi isti.

Trebaš da kupuješ punjač za telefon koji si platio 800+ evra? Još veća glupost. Pa i trebaju da vam uzimaju tolike pare kad ste spremi na sve da zažmurite. 😁 Kinezi od 200+e daju brze punjače uz telefone, Apple i Samsung "misle na ekologiju" pa vam ih naplaćuju 2-3k u dodatnom pakovanju. Saberite se.
Kad već tolike pare dajete na telefone kupite wireless punjače, šta ste se stisli. Za 3k koliko dajete za original punjač možete da kupite odlične brze wireless punjače.

Verovatno je jos neka kompanija sposobna da napravi kvalitetan punjac osim Apple? Ja imam anker koristio sam ga na iphone 12 bez ikakvih posledica. Deluje prilicno kvalitetnije izrade ovako na oko, u odnosu na Apple original - obican beli punjac bez ikakvih oznaka na sebi. Da nije cene ne bi se ni znalo ko ga proizvodi. Kosta cak i malo vise cini mi se, ali nisam iz principa hteo da dam 3000 Apple-u nakon izbacivanja punjaca iz pakovanja...

Trebaš da kupuješ punjač za telefon koji si platio 800+ evra? Još veća glupost. Pa i trebaju da vam uzimaju tolike pare kad ste spremi na sve da zažmurite. 😁 Kinezi od 200+e daju brze punjače uz telefone, Apple i Samsung "misle na ekologiju" pa vam ih naplaćuju 2-3k u dodatnom pakovanju. Saberite se.
Kad već tolike pare dajete na telefone kupite wireless punjače, šta ste se stisli. Za 3k koliko dajete za original punjač možete da kupite odlične brze wireless punjače.
Daj predlog za brzi wireless punjac do 3000din.

Poslednja izmena:
Mi stand 20w - 2000-2500 (ja ga platio 2k na happy hour-u), Samsung EP-P1100-BBE 2500-3000. Npr.

Sta fali Aliexpress varijantama od proizvodjaca kao sto su Anker, BlitzWolf, Ugreen i ostali? I oni su MFi sertifikovani, ja imam BlitzWolf i prezadovoljan sam sa njim

Ništa ne fali, samo da su original i MFI sertifikovani. Mislio sam na one 3$ bunde punjač i kabl koje prodaju i kod nas kp. I dao sam primer šta je dostupno kod nas kad je hitno i ne možeš da čekaš mesec dana shipping.

Ukratko, kablovi samo MFI sertifikovani, punjač samo proveren koji radi kao original ili original, Qi bežični punjači i powerbanks bilo koji proizvođač jer je standard otvoren i MagSafe punjač i powerbank samo apple original (otvorena je i tu MFI sertifikacija, ali za sad nisam video proizvode drugih proizvođača, a planiram da pazarim sertifikovan MagSafe powerbank sa malo većim kapacitetom od onog apple-ovog čim se pojavi).

Kada kupujem telefon od 800+€ ja stanem i razmislim šta mi se sviđa, a šta ne sviđa. I eto, rešim da kupim telefon od 800+€ koji dolazi bez punjača i sa lošim kablom jer su mi neke druge stvari bitnije. Isto tako, kada kupujem punjač i menjam kablić koji je crkao stanem i razmislim šta mi se sviđa, a šta ne sviđa kod kabla od 35€, rešim da mi se ništa ne sviđa i kupim od drugog proizvođača onaj od 8€ koji je sertifikovan i radi kako treba, ili kupim neki od 15€ koji je još bolji.

Uzeh u A1 20w adapter, vidi se razlika u kutijama, a lik me ubedjivao da je original :cautious:

Prilozi

• IMG_0009.jpg
    IMG_0009.jpg
    46.2 KB · Pregleda: 127
  • IMG_0010.jpg
    IMG_0010.jpg
    145.1 KB · Pregleda: 128
Nazad
Vrh Dno