Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

flat je :)

bez zvuka pogledati..

@spavac22
Sta treba da vidimo ??? Kako DD 285k na 5800mhz kida u HZD... Tih 5800mhz cak nisi ni nesto impresivno sobzirom da je DD sistem.
Meni je tu malo nejasno zasto cpu ne pogura preko 5.8ghz sobzirom da ne prelizi 70c tako podesen u R23 testu, samo to se ne moze videti u videu koji si postavio, ima ga tamo u kolekciji na njegovom kanalu. Inace lik zna sta radi, kod njega uvek moze da se vidi neka max nasvirana masina za svaki dan. Ima ga na OC netu, sve sto tam pise korisno je procitati, zna znanje.

Duletova recenzija,definitivno dobar pravac u novoj arhitekturi

Ovaj test jasno pokazuje da nesto ne funkcionise kako treba na relaciji win-285k... Mislim da je ovde odradio samo E core na 5.1 i memoriju na 8400mhz, i igirce su poletele... To znaci samo da win ne uposljava jezgra kako treba, primarno i uvek najpre P jezgra, nego se tu desava nesto cudno sto se delimicno kompezuje overklokome E jezgara sa 4.6 na 5.1. Mislim da ce sve ovo da bude mnogo bolje posle nekog vremena. Svakako E jezgra su znacajno unapredjena sto moze da se vidi po reneder performansama koje su bolje nego kod 14900k i ako 285k nema HT.
Dule je izveo dobar zakljucak u svom testu.

Ovaj cpu je top...samo je sve novo...mislim da će ažuriranje svega po malo sve to više skockati...moramo se navići na to...

Dakle priča o drajverima ipak pije vodu. S tim što stoji neobjašnjivo proklizavanje Intela u svakom slučaju, iz nekog razloga su dozvolili da se u ovako obogaljenom stanju pojavi na tržištu.

Ovaj cpu je top...samo je sve novo...mislim da će ažuriranje svega po malo sve to više skockati...moramo se navići na to...
Ne bas, ako igra/program koristi L3 cache vise, 285k i Arrow Lake se raspada, a tome nema popravke i pomoci, jednostavno sklepan na brzinu sa Meteor Lake SoC, katastrofalan Uncore

I sve da se popravi sa Windows-om, i kad se utegne memorijski deo, opet ce da bude kockarski chip, negde ce da radi dobro, negde nece, Intel ima dobru osnovu ovde i potencijal za 2026-u za 400 seriju, ali ovaj beta test proizvod nije to

Poslednja izmena:
Intel ima dobru osnovu ovde i potencijal za 2026-u za 400 seriju, ali ovaj beta test proizvod nije to
Ovako nesto i ja mislim, slicna prica kao i sa 11gen... Samo ipak mislim da i iz ovog procesora moze da se izvuce nekih 10~20% fps-a kada se sve dovede u red. E jezgra su ozbiljno unapredjena, i na bazi tih jezara verujem da ce da se razviju neki novi proizvodi... Samo overklok E jezgara znacajno utice na FPS, a tek ce se to popraviti kada win nauci pravilno da barata resursima nove platforme. Nije mi jasno zato su ovo ovako izbacili da win nije spreman za novi CPU... Obicno AMD tek za godinu dve proradi kako treba, a evo sad i Intel.

Ovako nesto i ja mislim, slicna prica kao i sa 11gen... Samo ipak mislim da i iz ovog procesora moze da se izvuce nekih 10~20% fps-a kada se sve dovede u red. E jezgra su ozbiljno unapredjena, i na bazi tih jezara verujem da ce da se razviju neki novi proizvodi... Samo overklok E jezgara znacajno utice na FPS, a tek ce se to popraviti kada win nauci pravilno da barata resursima nove platforme. Nije mi jasno zato su ovo ovako izbacili da win nije spreman za novi CPU... Obicno AMD tek za godinu dve proradi kako treba, a evo sad i Intel.
drugo vreme, i realno oni u svakoj igri imaju i previse fps, tako da im to mozda nije prioritet

Biće isto kao i sa 9000 serijom kad je izašla
Cudna je situacija... Zen5 je ima problem inicjalno zbog win-a, kod intala mislim da je problem malo slozeniji i neverijem u neki znacajan skok performansi.

Nije Zen5 imao problema zbog Win-a, vec je Win imao problem koji se odrazio na nekoliko generacija procesora.

Actually, Windowsov kernel je imao problem sa Zen5 jer nije iskorišćavao "širi" branch predictor. Za Arrow Lake jedino što mi pada napamet jeste da scheduler Windowsovog kernela ne radi još dobro sa fizičkim rasporedom jezgara u Arrow Lake. Znaćemo kad objave da je sad "kako treba".

Actually, Windowsov kernel je imao problem sa Zen5 jer nije iskorišćavao "širi" branch predictor.
Testovi su pokazali da su i Zen 4 i Zen 3 imali isto benefita od nove Win verzije, dok Intel i nije toliko poboljsanja video.

Actually, Windowsov kernel je imao problem sa Zen5 jer nije iskorišćavao "širi" branch predictor. Za Arrow Lake jedino što mi pada napamet jeste da scheduler Windowsovog kernela ne radi još dobro sa fizičkim rasporedom jezgara u Arrow Lake. Znaćemo kad objave da je sad "kako treba".
Tacno tako... Kada je to sredjeno nesto malo je zivnu Zen 4 i Zen 3, ali je Zen 5 poceo da dise punim plucima... Sreca sve se brzo odigralo, a mozda jos nije gotovo.
Zen 4 i Zen 3 postoje vec koliko, to bi znacili da je MS namerno sputavo performanse AMD procesora.

Imam neke insajderske informacije da će strela poleteti nakon svih zakrpa koje imaju u planu.
Nije nemoguće kada se pogledaju šarenoliki rezultati testova, negde brljirao, negde bunar, ako sve doteraju na nivo perfomansi R24 testa, biće to prilično dobar CPU.

mozda bude i refresh a ne samo jedna generacija, ako ga zakrpe dobro..

Dobih info od prodavca(veliki nemački ritejler) gde sam poručio ploču(pre order) da su otkazali porudžbinu i da ista neće biti dostavljena...

Bilo je zabrinjavajucih glasina, ali to je sad vec red alert nivo. Jeste ITX ploca u pitanju, ali opet, da ne mogu uopste da ispostuju porudzbinu sam do sada nacuo samo za neke veoma specificne stvari (neka skuplja SFF napajanja i slicno).

Vrh Dno