Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Prešao sam sa core i5 6600 (non-K) i 2x8GB DDR4 tako da nema nekog poređenja. Veliki je to skok. Moj savet je da ideš odmah na Ultru 7. Moja zamisao je da isto uzmem njega ali je nestao gde je uzeta i cela mašina pa sam odustao. Ono što sam primetio zato je da 245K zbog manjeg broja jezgara ima nešto viši bazni klok u odnosu na 265K

Realno 265K dobiješ još 2 P jezgra i 4 E jezgra u odnosu na 245K dok od 265K do 285K dobiješ samo još 4 E jezgra.
285K po meni je trebao da ima bar 10 P jezgra ili čak 12 P jezgra uz ovih 16 E jezgara ali bi i TDP otišao možda preko 300W

U suštini to samo znaju u Intelu kakav je die stvarno i kakav je yield pa onda gase neka jezgra čak i ako su dobra jer bi TDP bio preveliki.
A na prezentaciji može da prikažu šta hoće. Jedino onaj što slika jezgra bi mogao da ih provali u laži.

Stvarno šteta što nije napravljen u Intel 20A jer mislim da ga je to koštalo trona. Ko može najbolje da napravi Intel procesor od samog Intela?
Kažu da je dobar yield sa 18A pa čekamo neki comeback pri kraju godine.

Poslednja izmena:
Jedini razlog zasto se razmisljam za Ultra 5 jeste sto bi mozda pravio mini itx konfiguraciju pa da je koristim sa thunderbolt eksternim grafickim karticama.

Jedini razlog zasto se razmisljam za Ultra 5 jeste sto bi mozda pravio mini itx konfiguraciju pa da je koristim sa thunderbolt eksternim grafickim karticama.
Jel ti za to dovoljan USB4 sa Thuderbolt 4 od 40Gbps ili mora da se ide na 5 sa 80+Gbps

Jel ti za to dovoljan USB4 sa Thuderbolt 4 od 40Gbps ili mora da se ide na 5 sa 80+Gbps
Mozes i sa thunderbolt 3 na kraju krajeva, ali performanse su nize logicno. Ne znam da li Thunderbolt 5 daje prednost nad Thunderbolt 4 doduse. Takodje, ne znam koliko mogu da se mesaju USB4 i Thunderbolt 4 portovi kad je ovo u pitanju, nisam previse istrazivao.

i9 14900k i dalje dominira xD

Pre ce izaci sledeca generacija nego to da se desi :D

Arrow lake moze Raw mhz ali su perfromanse lose. Znam momke koji mesecima tvikuju znaci to je svakodnevan rad i jako su malo pomaci i non stop stizu razlicite revizije Hynixa i PCB. Nazalost je tako za sada.

• Like
Reagovanja: Tpo

Sta se desava sa ovim procesorima i performansama u igrama, da li su uspeli to da poprave ?

Dešava se da sačekaš sledeću seriju.

Sta se desava sa ovim procesorima i performansama u igrama, da li su uspeli to da poprave ?
Nema od toga nista, ajde sto su performanse losije u igricama naspram 13900k / 14900k. 285K je letdown i sto se tice SSD-ova..

1744306868978.png

285k ima skoro 50% losije performanse naspram 13900k ili 14900k...

Takodje su performanse mnogo vise inconsistent nego na 13900/14900k. [Raptor Lake]
Tako da, Arrow Lake je bas low mid.. 4.5/10 serija. Videcemo kakva ce sledeca generacija biti..

1744306985705.png

1744306990902.png

Izvori: 1 , 2 , 3 , 4

Ovo je vec umetnost da ovako zaseru :ROFLMAO:
Ispratio sam prezentaciju i neko vreme posle toga, bilo je najva da ce ispraviti... Delovaloje kao da ima potecijala jer u nekim testovima stvarno su rezultati odlicni, medjutim izgleda da su mnogo zabrljali i da je sve na tome ostalo.
Zanci da ne diram nista 13900k (koji je uz to jos malo utegnut za potrebe igranja) za 1440p sve na max do naredne generacije ?

Ispratio sam testove, trenutno me zanima samo S.T.A.L.K.E.R. 2 a to je u mom slcaju igranje od najmanje 6 meseci svaki dan po malo dok sve detaljno ne pretresem, u toj igri dobro se drzi 13900k, nego me buni 1% jer su rezultati sareni u korist 9800x3D... Na svakom testu taj dobitak je od malo do mnogo kad se koristi 1440p konkretno mislim samo na S.T.A.L.K.E.R. 2.

Zanci da ne diram nista 13900k (koji je uz to jos malo utegnut za potrebe igranja) za 1440p sve na max do naredne generacije ?
Pa da, manje vise najbolje da sacekas sledecu generaciju, nadamo se da ce biti konkurentna i sa 9800X3D cipovima, zato jer nam je potrebna konkurencija uvek, ako je nema onda se desava da kompanija postane "mrzovoljna" i izbacuje produkte koji su totalno smesni kao recimo Nvidia sa 50 serijom, naspram 40 serije.. Nvidia jednostavno nema konkurencije velike u high end samim tim mogu da to rade, a posto su im gejmeri relativno mali procenat zarade oni mogu da izbacuju graficke koje imaju toliko jadan dizajn struje i napona da se graficke tope, kao i neke graficke koje nemaju ROPs sto smanjuje performanse dodatno.

Preostaje ti da klokujes procesor malo kao i tunujes ram za visak performansi bez da kupujes nove komponente, ako si to vec uradio onda jedino preostaje da sacekas.

1744326937407.jpeg

Imali neko na forumu najaci procesor 200s valjda je to 285 zanima me R23 rez onako default, i ako ima rez sa malo utegnutnom masinom posto moze da se utegne isto kao sto moze 13/14gen...

Šta da se utegne?
Pa vidjao sam rezultate u rasponi 41~45k zavisi da li je default ili kada se cpu otkljuca valjda i malo poigra sa ofsetom, memorijom, klokom procesora... Ima tu sta da se utegne u odnosu na default. Nego me zanima kako je to konkretno kod nekog ovde sa foruma, da li je to bas tako kako sam imao prilke da vidim.

Nije mi uopšte bio zanimljiv za overclock, iskren da budem. Mogu ti okačiti cb23 kada stignem.

Nije mi uopšte bio zanimljiv za overclock, iskren da budem. Mogu ti okačiti cb23 kada stignem.
Pa mislim i da nema prostora za overklok u pravom smislu te reci jer i dalje je potrosnja dosta velika ~250w i temeperatura procesora oko 85~90c. Nego eventilano da se malo poteraju E jezgra, da P jezgra rade konstatno na 5.5~5.6ghz, ring klok, ofset itd.

Raptor Lake mi je bio zanimljiviji, mada i on mi nije sada bio nešto mnogo zanimljiv.

Na default-u daje oko 41.5k u CB23.
Ovo je sa ovim setovanjima:
D2D 3.2ghz
NGU 3.2ghz
Ring 4.1ghz
E-Cores 5.0ghz
P-Cores 5.4ghz

E-cores napon podignut na 1.15v, ostali naponi default.

Temp 85C
cb23.jpg

@Gulftown

Hvala sto si se setio i iscimao :)
Cime si ovo hladio za tih 85c ? Ne znas na kom kloku je tokom opterecenja radio cpu P/E core za defalut rez ?
Ovako nesto sam vidjao ne netu nego na netu moze sve i svasta da se vidi, ovako kad to neko nas odradi malo mi je verovatnoje da je tacno... Zato su forumi zakon nego sve ih manje ima.

I mene je zanimalo kako radi 200S boost i bezveze mi je na prvu loptu što sam video na novom biosu. Mada samo sam CB23 vrteo.
P Cores ne donosi nešto mnogo, a zagreje cpu fino. E cores donosi fino poboljšanje.
Hladjenje EK Predator 360 legendarni

Aj bas cu da probam kako se drzi ovaj moj 13900 koji sam dobio na poklon, zapravo nesto sam pomogo drugaru oko nekih masina u firmi sa tim procesorima pa nisam mogo da se odbranim od njega da ne uzmem jednu plocu i CPU, hteo covek ceo PC da mi da :ROFLMAO: Ima negde zapisano kako sam te masine podesava pa cu da probam, proslo skoro 3god a ja malo izlapeo :LOL: Nego od prvog dana ga drzim malo drugacije jer mi ne treba za render ili za neki zahtevniji multitasking, nikad ga nisam koristio sa svim raspolozivim jezgrima jer efikasinje radi u igrama kada se prilagodi toj nameni.

Koji je od ovih softvera za merenje temeprature dobar, jel core temp jos uvek pouzdan ?

Drugačije je kod 13900k. Ovi Arrow Lake dobili milion novih podešavanja, treba vremena odvojiti da se upoznam sa svim stvarima. Malo mi je konfuzno osmišljeno na OC Formuli ili se jednostavno nisam navikao na sve to.
Asus nisam imao prilike da probam.

Na default-u daje oko 41.5k u CB23.
Ovo je sa ovim setovanjima:
D2D 3.2ghz
NGU 3.2ghz
Ring 4.1ghz
E-Cores 5.0ghz
P-Cores 5.4ghz

E-cores napon podignut na 1.15v, ostali naponi default.

Temp 85C
Pogledajte prilog 489785
Ne mogu da se otmem utisku da su namerno nagrdili 13/14gen kako bi mogli ovo novo sto su naprvili (vremece pokazati sta je ovo, kakav je ovo frankestajn :ROFLMAO: ) u testovima da se pokaze kao daleko bolje, a zapravo je brzi 10% u renderu ako uporedimo ovaj rezultat koji si napravio sa podesavanjima 285 u odnosu na podesen 13900, jedino sto je default razlika veca ~17%. Gaminga da ne pricamo o tome tu sa ga zasrali nepopraviljovo, nego 285 bi trebalo da se koristi za nesto ozbiljnije nego da se jos jednom ponovi da nikako nije za gaming.
Korisitm AIO Liquid Freezer III 360

DEFAULT tokom testa radi 4.9ghz/3.9ghz 92c

01 DEFAULT 49,39.jpg

DEFAULT Intel EXTREME ofset -0.100 tokom testa radi 4.9ghz/3.9ghz 84c
05 DEFAULT EXTREME ofset -0.100 49,39.jpg

ASUS NO LIMITS fiskno 1.170v, fiskno 5.4ghz/4.4ghz stabilan za svaki dan 84c jedan krug, 88c nakon 1h zahtevnog render testa.
08 ASUS NO LIMITS 1.170v 54-44.jpg

Prilozi

• 01 DEFAULT 49,39.jpg
    01 DEFAULT 49,39.jpg
    223.2 KB · Pregleda: 10
Nisu ga nagrdili, nego nisu imali ništa novo da ponude. Ovde su promenili nešto malo, ali i ugasili HT, tako da se delom i zbog toga manje greje.

Vrh Dno