Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Znao ili ne većina je na fabričkom podešavanju, ne kupuju se K modeli zato što su otključani nego jer su fabrički najbrži.
razlika izmedju 14900k i 14900 u gamingu je 5%, a razlika je cenovna oko 50% bila. Ko nece da dira ne dobija sa K veliku razliku ali ipak dobije veliku novcanu razliku. Da ne idemo dalje u off.

Dakle one glasine o lošim AL rezultatima su se ispostavile više nego tačne. Odgledah nekoliko review videa i frapiran sam koliko je loš gejming, prosto neverovatno. Možda će neka buduća optimizacija drajvera blago da sredi stvari, ali čuda su praktično nemoguća.

AMD sad ima čist zicer, a sa ovako lošim AL rezultatima tehnički je nemoguće da prokliza.

prosecan korisnik ocekuje da cpu fabricki radi kako treba bez potrebe da ga on "popravlja" kroz bios.
Ma šta lupaš, prosečan korisnik mora da zna da podešava po biosu. Inače ne sme da ima računar.

razlika izmedju 14900k i 14900 u gamingu je 5%, a razlika je cenovna oko 50% bila. Ko nece da dira ne dobija sa K veliku razliku ali ipak dobije veliku novcanu razliku. Da ne idemo dalje u off.
Cjenovna razlika izmedju 14900K i 14900 je bila (a i sada je) oko 10%.
Takodje, 99% korisnika koji kupuju K procesor nista ne podesava u Biosu osim ukljucivanja XMP profila.
Tako da ni prva, a ni druga tvrdnja nisu tacne.

ja sam sad 5800x podesavao u bios...nijje radio kako treba po defaultu...treba uciti i biti informisan...a ne ko duduk
Ovo sto si napisao nije bas u korelacijo sa ovim sto si juce izjavio...
Ma igram se na 4k..240hz gde bas bilo kakvo podesavanja nema bas smisla ...
Jer da si ucio i da si bio informisan znao bi da sa procesorom koji koristis, i sistemom u celini mozes rucnim podsavanjima da dobijes poboljsanja na svim poljima... U nizim rezolucijam bolji prosecan fps, u visim rezolucijama vise snage u hardverski zahtevnim scenama kako bi sve islo glatko... Mozes da smanjis potrosnju, da imas bolje multitsking perfomasne i ako ti ne trebaju za gaming, stabilniji bost klok koji direktno od potrosnje zavisi. Tako da ima smisla samo treba da se informises da ne bi bio duduk kako ti kazes.

@Lemaja
Izvini ali sve ovo sto pises nije tacno u nekoliko poslednjih kometara, ili nije tacno, ili je neko nagadjanje na uzorku od jednog korisnika, ili je delimicno tacno... Ovo je de foruma koji se bavi PC hardverom u sklopu foruma koji se pre svega bavi racunarima... Ovakve konstatacije nisam cuo ni u razgovoru sa prosecnim krisnicima makar su susdrzani ne pricajo nesto sto ne znaju, a tek je ovde nisam ocekivao ovako povrsnu diskusiju.

Tema nije nesto vredna diskutovanja... Ipak kad je vec pokrenuta treba naglasiti a ne izvrtati cinjenice.
Razlika izmedju 14900k i 14900 u gejmingu nije ni tih 5%, prakticno nema razlike, ali zato ni cena nije 50% nego su veoma slicne cene. Razlika izmedju ta dva procesora je zakljucan mnozilac koji 14900K najcesce koristi ne za overklok nego za dovnklok kako bi se nekako ukrotio da ne ide u 100c... Mnogo bitnija razlika je PL2 do 219w kod 14900 zbog cega ne moze da postigne iste render performanse kao 14900K... SC perfomanse prakticno su iste posto 14900k najcesce ne moze da dostigne 6ghz vec oba rade na max 5.8ghz.

Da bi stelovao nove procesore treba nedelje testiranje, mi kojima za nesto sluze i rade 24h za to nemamo vremena a jos manje za nestabilnost :D
zato i 98% ne cacka K procesore 100% isto vazi i za AMD, ionako su svi napucani do max

Ovo sto si napisao nije bas u korelacijo sa ovim sto si juce izjavio...

Jer da si ucio i da si bio informisan znao bi da sa procesorom koji koristis, i sistemom u celini mozes rucnim podsavanjima da dobijes poboljsanja na svim poljima... U nizim rezolucijam bolji prosecan fps, u visim rezolucijama vise snage u hardverski zahtevnim scenama kako bi sve islo glatko... Mozes da smanjis potrosnju, da imas bolje multitsking perfomasne i ako ti ne trebaju za gaming, stabilniji bost klok koji direktno od potrosnje zavisi. Tako da ima smisla samo treba da se informises da ne bi bio duduk kako ti kazes.

@Lemaja
Izvini ali sve ovo sto pises nije tacno u nekoliko poslednjih kometara, ili nije tacno, ili je neko nagadjanje na uzorku od jednog korisnika, ili je delimicno tacno... Ovo je de foruma koji se bavi PC hardverom u sklopu foruma koji se pre svega bavi racunarima... Ovakve konstatacije nisam cuo ni u razgovoru sa prosecnim krisnicima makar su susdrzani ne pricajo nesto sto ne znaju, a tek je ovde nisam ocekivao ovako povrsnu diskusiju.

Tema nije nesto vredna diskutovanja... Ipak kad je vec pokrenuta treba naglasiti a ne izvrtati cinjenice.
Razlika izmedju 14900k i 14900 u gejmingu nije ni tih 5%, prakticno nema razlike, ali zato ni cena nije 50% nego su veoma slicne cene. Razlika izmedju ta dva procesora je zakljucan mnozilac koji 14900K najcesce koristi ne za overklok nego za dovnklok kako bi se nekako ukrotio da ne ide u 100c... Mnogo bitnija razlika je PL2 do 219w kod 14900 zbog cega ne moze da postigne iste render performanse kao 14900K... SC perfomanse prakticno su iste posto 14900k najcesce ne moze da dostigne 6ghz vec oba rade na max 5.8ghz.
Na ovom forumu je svako X ili K procesore uvek dodatno nameštao. Znači i 5900x spušta na all core minus čisto da bi bio malo hladniji a nema potrebe. Ti si pričao sa prosečnim korisnikom koji koristi 14900k? Iskreno ja ne poznajem prosečne korisnike koji kupuju takve procesore.

znas , ali nisi svestan. ako znas ikog da renderuje ...udje u radnju kazu mu sta da kupi i on to stavi....
Ne dolaze svi ovamo, mnogi zele plug and play da stvari rade.

Iskreno ja ne poznajem prosečne korisnike koji kupuju takve procesore.
Prebuilt gaming pc trziste je vredno oko 60 milijardi na globalnom nivou, iako je kod nas takav vid kupovine racunara prakticno statisticka greska (posebno high end klasa). Na zapadu ljudi odu u prodavnicu i kazu - treba mi najbolji gaming racunar za xxxx$, a velika je sansa da u njemu bude neki Intel iz K serije. Ne interesuje ih da li je unutra Asus, MSI, Gigabyte, Intel, AMD, oni kupuju Alienware, Falkon Northwest, Corsair i slicno u budzetu koji imaju. Vecina nece da se zeza sa sklapanjem hardvera i instaliranjem softvera i drajvera, ljudi kupuju racunar da bi se igrali na njemu. A ovo je samo gaming, imas i radne stanice koje se jako mnogo prodaju.

Verovao ti ili ne, ogromna vecina tih procesora radi na apsolutnom defaultu (BIOS defaults + XMP), a i odredjeni procenat onih koji se prodaju kroz DIY market radi isto tako.

A i zamišljeno je da radi sve na defaultu, koliko god to nekome delovalo nerealno :D

Prebuilt gaming pc trziste je vredno oko 60 milijardi na globalnom nivou, iako je kod nas takav vid kupovine racunara prakticno statisticka greska (posebno high end klasa). Na zapadu ljudi odu u prodavnicu i kazu - treba mi najbolji gaming racunar za xxxx$, a velika je sansa da u njemu bude neki Intel iz K serije. Ne interesuje ih da li je unutra Asus, MSI, Gigabyte, Intel, AMD, oni kupuju Alienware, Falkon Northwest, Corsair i slicno u budzetu koji imaju. Vecina nece da se zeza sa sklapanjem hardvera i instaliranjem softvera i drajvera, ljudi kupuju racunar da bi se igrali na njemu. A ovo je samo gaming, imas i radne stanice koje se jako mnogo prodaju.

Verovao ti ili ne, ogromna vecina tih procesora radi na apsolutnom defaultu (BIOS defaults + XMP), a i odredjeni procenat onih koji se prodaju kroz DIY market radi isto tako.
Ovo je po mom misljenju blize ralnost mada ne verujem da postoji relevantan podatak... Isto tako verujem da se vremenom velika vecina kroisnika tako skupih sistema sporadicno informise i nauci mnogo togo vezano za odrzavanje sistema... Da im nije strano da odrade neku intervneciju kroz bios, ne zasto sto to zele nego zato sto ih sila prilika natera ka sto je mene tokom vremena, pa se tako i nauce kojesta.

Na ovom forumu je svako X ili K procesore uvek dodatno nameštao. Znači i 5900x spušta na all core minus čisto da bi bio malo hladniji a nema potrebe. Ti si pričao sa prosečnim korisnikom koji koristi 14900k? Iskreno ja ne poznajem prosečne korisnike koji kupuju takve procesore.
Moguce... Znam da u bios ne bi usao da ne moram i nisam dok nisam morao, pa mi sad sve to nije strano... Mogce da svi prolazimo krozi iste situacije pa se vremenom naviknemo da setamo po biosu kao po winu. Mada gledajuci po stranim forumima mnogo je vise onih koji se zale i traze pomoc, nego oni koji znaju da je pruze, pa mi sa te strane deluje da je mnogo vise korisnika koji nista drugo ne znaju sem da koirste PC za to sa sta su ga kupili.

^ što si rekao dusan k sam bukvalno mislio. Jednostavno te natera da rešiš problem sam. Ako je nekome normalo da intel radi u 100c na 13/14 seriji onda ok. Po meni je to daleko od normalnosti jer ne postoji nešto što će ga ohladiti. Posebno ljudi koji prave radne stanice da ne znaju ništa drugo osim da ih upale.

Ljudi ne znaju to dok se ne ugasi :)

Ne vredi dalje da polemišemo jer će ići u nedogled.

Ljudi ne znaju to dok se ne ugasi :)
Verovatno nama koji smo kolko tolko informsani ovo zvuci nerealno, ali to je bas tako... Niti znaju da cpu radi na 100c niti zanju da trotluje, niti znaju da su plati 600e cpu 14900k a verovatno su dobili render performanse 13600k pritom 100c temperatura. Zato je AMD i predhodne i ove generacije bio bolji, ne moze bas toliko da podbci zbog neadekvatnog hardverskog setapa.

Ne znaju zasto je ni kada se ugasi, jer imaju post-prodajnu podrsku i neko se opet zeza sa time. Problem je kada dodje do hardverskih problema kao sa serijama 13 i 14, u tom slucaju neko te neplanirane sate odrzavanja i eventualnu zamenu mora da plati (citaj... Intel 😂 ).

Malo da se vratimo na temu.

Nesto gadno ne stima, to je vise nego ocigledno. CPU je u nekim testovima slabiji od 6+4 procesora prethodnih generacija.

Sve više se pominju drajveri kao glavni krivci ovako loših rezultata. Čak i da je tačno, ne vidim kako se desilo da puste ovako skrnav polu-proizvod na tržište, a da prethodno nije obavljeno testiranje svega kako treba. Zaista nemam objašnjenje.

Po meni ovoj generaciji intela neće ništa pomoći. Za možda dve generacije će biti bolji proizvod.

Sve više se pominju drajveri kao glavni krivci ovako loših rezultata. Čak i da je tačno, ne vidim kako se desilo da puste ovako skrnav polu-proizvod na tržište, a da prethodno nije obavljeno testiranje svega kako treba. Zaista nemam objašnjenje.
mozda i srede gaming polako samo...

^ ma kakvi. Neće ništa odraditi povodom toga, ove procesore su izbacili čisto da se nešto izbaci.

Nije ovo tako strasno... Ko se igra sa 285k u hd rezoluciji a vecuna testova nije ni uzela u obzir nesto vise od HD rezolucije... Josa ako nesto poprave a ima prostora za to.
14900k brzi je ~2% od 285k, od 245k ~5%... Samo je pitanje da li je ovaj test merodavan. Svakako novi AMD 3D ocekujem +10% u odnosu na trenutno najbrzi 7800x3D

1730191768013.png

Nije ovo tako strasno...
Napisah jos pre zvanicnih rezultata... za ground-up redizajn, sa "skokom" od ~2.5 generacije proizvodnih procesa (naprednih 10nm na 3nm), sa veoma komplikovanim packagingom (odnosno visom proizvodnom cenom u odnosu na konkurenciju) - bilo kakav zaostatak u odnosu na prethodnu generaciju je po meni katastrofa. Poslednji slucaj da se secam da je potpuni redizajn rezultovao zaostatkom u nekim stvarima u odnosu na prethodnu generaciju je Bulldozer.

Napisah jos pre zvanicnih rezultata... za ground-up redizajn, sa "skokom" od ~2.5 generacije proizvodnih procesa (naprednih 10nm na 3nm), sa veoma komplikovanim packagingom (odnosno visom proizvodnom cenom u odnosu na konkurenciju) - bilo kakav zaostatak u odnosu na prethodnu generaciju je po meni katastrofa. Poslednji slucaj da se secam da je potpuni redizajn rezultovao zaostatkom u nekim stvarima u odnosu na prethodnu generaciju je Bulldozer.
To svakako nego vidis da vlada opsta euforija zbog toga sto vise ne tuce u 100c :ROFLMAO: Sa druga strane ni AMD nista spektakulano ne nudi sem sto je zen5 nekako konkretniji proizvod, sve je na svom mestu... Nema ovih nelogicnosti kao kod intela dobre SC performanse u programima, a losije u igrama.

Kad se pogleda ovo, teško da će ih biti, kad se pogleda koji primerci treba da idu u 285K. 150 mV za samo 200 MHz. Miriše na Broadwell 1150.

Vrh Dno