Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Kad se pogleda ovo, teško da će ih biti, kad se pogleda koji primerci treba da idu u 285K. 150 mV za samo 200 MHz. Miriše na Broadwell 1150.

Nije ovo nista cudno, vecina procesora ima granicu do koje moze razumno da se podigne klok procesora uz srazmerno podizanje voltaze... Kada se predje ta granica cpu trazi enormno mnogo struje da bi radio stabilno za neki mizerni dobitak topa 100mhz.
Verujem da je deo problema 13/14gen upravo to... Kod mene 13900K na 5.5ghz nekako uspeva da ne predje 100c, medjutim vec na 5.4/4.4 sa 1.180v potrosnja ~270w temperatura 75~80c... Deluje 100mhz da su spustili klok sve bi bilo uredu, ali naravno svi znamo da to nisu uradili nego su ga dodatno zabiberili sa 14900k koji na 5.7ghz nema sanse da radi sa siroko dostupnim AIO hladjenjima, a bost kloko od 6ghz ne verujem da je iko video u sem u winu kada je u leru.

^ potpuno je tačno što si rekao.

ploča poručena 😁

1730228578433.png

za cega je onaj slot ispod 24pin?

omg... cemu to :D

The 5-in-1 XPANDER Card is an exclusive expansion card for the MPG Z890I EDGE TI WIFI. It provides a total of 1x Gen 4 M.2 slot, 1x USB 20Gbps Type-C port (with 27W PD), 2x 5Gbps Type-C ports, 2x SATA ports, and 1x JFP_2. This allows users to enjoy excellent expandability while opting for an ITX motherboard.

1 - JFP_2
2 - USB 20Gbps Type-C (with 27W PD)
3 - 2x SATA
4 -2x USB 5Gbps Type-A (via 5-in-1 XPANDER USB 5Gbps Cable)
5 - M.2 Gen 4

Poslednja izmena:
Intel Arrow Lake performance summary of 20 launch reviews:

GbEWi-pbQAEOpCH

Poslednja izmena:
Nije ovo nista cudno, vecina procesora ima granicu do koje moze razumno da se podigne klok procesora uz srazmerno podizanje voltaze... Kada se predje ta granica cpu trazi enormno mnogo struje da bi radio stabilno za neki mizerni dobitak topa 100mhz.
Verujem da je deo problema 13/14gen upravo to... Kod mene 13900K na 5.5ghz nekako uspeva da ne predje 100c, medjutim vec na 5.4/4.4 sa 1.180v potrosnja ~270w temperatura 75~80c... Deluje 100mhz da su spustili klok sve bi bilo uredu, ali naravno svi znamo da to nisu uradili nego su ga dodatno zabiberili sa 14900k koji na 5.7ghz nema sanse da radi sa siroko dostupnim AIO hladjenjima, a bost kloko od 6ghz ne verujem da je iko video u sem u winu kada je u leru.
u leru..:ROFLMAO:

sa srecom...mada mi dodje da te pitam a zasto nisi preskocio 1851..

13600/14600k zapravo je najbolji CPU za gaming pod uslovom da se nasvira izmedju 5.6~6.2ghz... Default je svega 4% sporji od 14900k, kada se nasvira brzi je par procenata... To je iz prostog razloga jer se Win odlicno snalazi sa 14c a sve preko 16c u maloj meri negativno utice na gaming u toj konfiguraciji P8 + E16 kao sto je kod 13/14900k, HT isto tako odamaze ne mnogo al odmaze, tako da kada se sve sabere dobro nasvirani 13600/14600k sto se tice intela trenutno su najbolji procesori za igrice, uz to jeftini.

Meni nije jasno sto svi porede cenu cpu , a ne celog sistema.
Mora Z ploca, mora ram koji BOLI za vecinu ovih rezultata (pogledajte jay-a).
Kod amd/ starijih intela moze neka B ploca obican ddr5 ili cak dd4 ( intel).

Meni nije jasno sto svi porede cenu cpu , a ne celog sistema.
Mora Z ploca, mora ram koji BOLI za vecinu ovih rezultata (pogledajte jay-a).
Zasto mora Z ploca kad bas ne mora... Ploca najmanje utice na krajnji rezultat... Pozeljno je da bude DDR5 ploca i memorija 6400~7200mhz... Samo treba imati u vidu da generacija cipseta Z690 i slabije varijante nije bas sposobna da radi sa memorijom preko 7200mhz, a ta ista memorija deklarisana na 7200mhz sa Z790 radice vervatno preko tih 7200mhz. Relano razlika 6400mhz u odnosu na 8000mhz u programima koje svakodnevno koristimo i igrama prakticno je zanemrljiva.

Moze se desiti da memorija na AL oslobodi dodatne performanse jer vidim da moze bas dobro da se potera, ali za sada to nije to, bas u tom segmentu nesto debelo ne stima.

@spavac22

Kod istog prodavca nije se mnogo proslavio ni zen5 samo treba pratiti vesti... Bila je vest da su prodali svega nekoliko komad proceosra na samom pocetku kada se pojavio... Stari korisnici nemaju dovoljno razloga da menjaju predhodnu gneraciju, a novih nema dovoljno da bi se desilo nesto epohalno.
Nece se nista desti na desktop trzistu... Pro korisnici kojima CPU treba za multitaskineg nemaju razloga da menjaju sisteme koje koriste, a igraci tek nemaju razloga nista da menjaju... 14600k svega 5% kaska za najbrzim gaming procesorom... Nece ni Nvidia bolje da prodje sa novom serijom grafika, mada ce tu po neko i imati razlog da kupi 5090 koja bi konacno trebala da donese 4k gaming sa preko 120fps u svim igrama, ostali ne znam sta bi menjali i zasto, za koje to zahtevne igre... Tek ce tu sve ostati mrtvo do novih konzola.

isskreno mislim da je to nemoguce ima gomila ljudi sa hardwareluuxa i da niko nije kupio to nema sanse, ima samo 10 15 aktivih extreme overklolera, prevelika je to zemlja da bi to bila istina.
Da se bedno prodaje to je sigurno ali da nije prodat ni jedan to sigurno nije istina. Evo samo u srbiji Mali hobit, perica barii i ja bi kupili a gde je onolika nemacka.
JEl planiras neki CU DIMM da porucujes?

Pa shto niste kupili ima na KP po krajnje konkurentnim cenama :)

Ja cekam plocu da mi posalje Nick Shih i on je cekao da mu stigne iz fabrike pa cu posle videti sta i kako. Ludost je kupovati svakako ali ima jos uvek intel fanboyeva i svega i svacega.

Mislim da je CUDIMM logican izbor ako uzimas sve novo i prelazis sa neke Intel DDR4 platforme, sto je i jedina situacija kada po meni treba razmisljati o ovome. Jedino sto jos ne videh da je u Nemackoj ista izlistano od ovakvih kitova.

V.color i G.skill imaju po nesto za sada ali ne znam da je stiglo u evropu ima nesto u USA i to je to. Bice to za dve tri nedelje. Mislim CU DIMM nije must have ali ono pozeljno je.

Intelu je strela upala u jezero i to ladno.

Mislim da je CUDIMM logican izbor ako uzimas sve novo i prelazis sa neke Intel DDR4 platforme, sto je i jedina situacija kada po meni treba razmisljati o ovome. Jedino sto jos ne videh da je u Nemackoj ista izlistano od ovakvih kitova.
A šta je poenta sa tom memorijom? Koja je razlika od ovih starih modula

poenta je da nema podrsku na vecini maticnih ploca :)

on the other hand...
ima dodatni chip, koji refreshuje clock signal od cpu

Client Clock Driver (CKD) component must be added to the memory module to redrive the clock signal, which minimises noise and jitter and improves overall signal integrity.

sa time cemo videti mnogo brze 10000MT/s memorije :)

isskreno mislim da je to nemoguce ima gomila ljudi sa hardwareluuxa i da niko nije kupio to nema sanse, ima samo 10 15 aktivih extreme overklolera, prevelika je to zemlja da bi to bila istina.
Da se bedno prodaje to je sigurno ali da nije prodat ni jedan to sigurno nije istina. Evo samo u srbiji Mali hobit, perica barii i ja bi kupili a gde je onolika nemacka.

JEl planiras neki CU DIMM da porucujes?
Da da, nesto 9400+ ali je ponuda jos svek ogranicena. Trenutno samo mogu da dodjem do ovog g.skill-a:

Znaš li kakve su temperature ? Ako bi morao da se skida stock hladnjak, g.skill i nije neka opcija...

Evo sta kace covek za g.skill
1730468461935.png
Treba sacekati da se sve malo slegne.

I evo i na ovo treba obratiti opaznju MHDB da budu cipovi
1730468906174.png

Prilozi

• 1730468631677.png
    1730468631677.png
    11.9 KB · Pregleda: 31
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno