Šta je novo?

Info Tm220 (FlyTouch 2/WowPad) i ostali kineski tableti

Hteo bih u toku sledece nedelje da kupim neki tablet, dvoumim se izmedju vec pomenutih FT3 i aPad 8" FR-809 i imam nekoliko pitanja:
1. Cemu sluzi HDMI izlaz kad ne radi?
2. Cemu sluzi GPS kod FT3 kad ne radi ni sa jednim softverom osim google maps za koji naravno treba internet?
3. Jel neko naterao kameru da radi sa Skype, ako nije, znaci da je kamera obicna šminkica?
4. Cujem da vecina korisnika FR-809 ima problema sa G-senzorom, tj da brljavi kod vecine igara, jel to istina?
5. Da li je procesor freescale iMX515 800MHz ARM Cortex A8 dual core posto sam na samo jednom mestu video da pise da jeste:http://www.fastcardtech.com/goods-5425-FCTpad+GalaxyMonster+Dual+core+800MHZ+97+inch+Androdi+22+capacitive+multi-touch+screen+WIFI+G-sensor+Build+in+3G+.html
6. Sta moze da se prikljuci od periferija na klasicne USB prikljucke kod FT3, eksterni hard, flash memorija, bluetooth... radi li išta od toga?
7. Posto mi je tablet potreban za citanje pdf knjiga i cbr stripova vidim da cu vecu stranu imati na 8" jer je 4:3, moze li se na 10" pdf razvući preko celog ekrana a da se vidi cela strana?
8. Vidim da ljudi imaju velikih problema sa baterijom i punjacem, baterija brzo crkava, punjac je navodno krš koji ne zna kad je baterija puna i pored toga ima kabl za punjenje duzine 75 cm... Jel to istina?
To su neka od pitanja koja me interesuju, bio bi veoma zahvalan ako bi mi neko odgovorio?
Jovan NS

Hteo bih u toku sledece nedelje da kupim neki tablet, dvoumim se izmedju vec pomenutih FT3 i aPad 8" FR-809 i imam nekoliko pitanja:
1. Cemu sluzi HDMI izlaz kad ne radi?
2. Cemu sluzi GPS kod FT3 kad ne radi ni sa jednim softverom osim google maps za koji naravno treba internet?
3. Jel neko naterao kameru da radi sa Skype, ako nije, znaci da je kamera obicna šminkica?
4. Cujem da vecina korisnika FR-809 ima problema sa G-senzorom, tj da brljavi kod vecine igara, jel to istina?
5. Da li je procesor freescale iMX515 800MHz ARM Cortex A8 dual core posto sam na samo jednom mestu video da pise da jeste:http://www.fastcardtech.com/goods-5425-FCTpad+GalaxyMonster+Dual+core+800MHZ+97+inch+Androdi+22+capacitive+multi-touch+screen+WIFI+G-sensor+Build+in+3G+.html
6. Sta moze da se prikljuci od periferija na klasicne USB prikljucke kod FT3, eksterni hard, flash memorija, bluetooth... radi li išta od toga?
7. Posto mi je tablet potreban za citanje pdf knjiga i cbr stripova vidim da cu vecu stranu imati na 8" jer je 4:3, moze li se na 10" pdf razvući preko celog ekrana a da se vidi cela strana?
8. Vidim da ljudi imaju velikih problema sa baterijom i punjacem, baterija brzo crkava, punjac je navodno krš koji ne zna kad je baterija puna i pored toga ima kabl za punjenje duzine 75 cm... Jel to istina?
To su neka od pitanja koja me interesuju, bio bi veoma zahvalan ako bi mi neko odgovorio?
Jovan NS
1)radi
2)Radi sa svim programima barem na FT2, koristio sa mapdroydom za koji ne treba internet, a i google maps od verzije 5 kesira
3)Kamera i skype je do androida a ne do tableta , a i nije to jedina upotreba kamere
4)Nije G senzor bas za osteljive igre dobro odradjen ali nije da ne radi
5)nije DC
6)Radi storate ,BT ne
7)moze
8)nisu najsrecnije odradjeni ali nije bas da crkava

JOBAH3 -

1. radi, samo je mini HDMI, ako govoris o FT2. FT3 teshko da ces da kupis jer jos nije izasao.
2. GPS kod FT2 sluzi da te locira. MOGAO bi da radi savrseno kao auto GPS, softverski je problem sto to radi lose. GPS receiver je relativno spor u pronalazenju lokacije, cak i kada se koristi antena.
3. ja ne znam da je neko uspoesno pokrenuo skajp na FT2, do sad. navodno postoje drugi programi koji omogucavaju video chat, al ja ne bih znao (protivnik sam video chata, iz personalnih uverenja)
4. G-sensor na FR-809 brljavi istina je - na odredjenim igrama, voznjama pojedinim. vecina voznja radi, neke brljave, ostale G igre rade normalno, a ja licno voznje ni ne igram na G pa i kad radi, vec sa ekranom (leva i desna ivica ekrana kao volan)
5. Nije dual core, nijedan A8 nije dual core, bez obzira na uredjaj. tek A9 su dual core.
6. na FT2 sve radi osim bluetooth-a, a to nije problem tableta, vec androida, koji ako u senbi nema default BT - ne moze da ga omoguci naknadno.
7. vecina citaca moze da uradi to sto hoces, aldiko pogotovo (u pitanju je epub format, ali je lako konvertovati)
8. na FT2 jeste problem sa punjenjem, sto je takodje softverski problem. nije punjac kriv, kriv je firmware na FT2. takodje, ne pokazuje tacno iznos baterije, u smislu procenta (puna baterija ne pokazuej ponekad 100%, vec neki manji random procenat). postoje razna resenja za ovo, uz naomenu da svaki put kad se resetuje tablet mora sve iznova da se podesi. FR-809 se puni najnormalnije, odnosno kada se napuni, iskljuci se led dioda sa tableta koja naznacava punjenje, i tablet je na 100%.

obrati paznju da je FT2 ARM11, a FR-809 ARM CortexA8:

Compared to the ARM11 core, the Cortex-A8 is dual-issue superscalar, achieving roughly twice the instructions executed per clock cycle.

Kako to da FT3 nije izasao!? ni ne navodi se da je to novi uredjaj nego modifikacija starog FT2 sa 2.2, 512MB i jednog ulaza za micro SD... To je i dalje ARM11 na 1GHz....Jesam li u pravu?

Sto se dual core procesora tice, jedini proizvodjac koji je najavio dual core Cortex A8 je Qualcomm. Svi ostali proizvodjaci su za dual core ostavili Cortex A9. Ponekad (pogotovu kada su kineski TELEFONI u pitanju) mozete naleteti na tvrdnju da je dual core procesor u pitanju - proizvodjac broji i procesor koji je zaduzen samo za mrezu, minijaturan i slabasan, imaju ga i drugi telefoni, ali ozbiljni prodavci ih ne reklamiraju kao dual core (jer, jednostavno, nisu).

da, to je bukvalno update-ovan stari uredjaj. i ima ARM11 na 1Ghz. Infotmic procesor se nalazi unutra, a Infotmic zapravo razvija CrotexA8, ali mnogo su spori. zapravo Kudos veliki za njih, jer SAMI rade implementaciju seta instrukcija, dok ostali kinezi kupuju gotove SoC

kad vidis na netu nesto, pogotovo sa alibabe i madeinchina.com - moras da znas da su to sajtovi jos gori od Limundo-a.

1. kupuje se machka u dzaku, jer ne samo da je kineski tablet, nego nisi ni siguran koji konkretno tablet je unutra
2. veoma puno uredjaja ima fake informacije
3. reklameri sa tih sajtova lazu u specifikacijama, jer podosta tableta, chak i oni sa jacim procesorima NE MOGU da pusti ni obican AVI 480p. jer su lose optimizovani.

ja sam preturio brdo tableta u rukama, i evo ti sta treba da se kupi iz kine, iskljucivo, sve ostalo je dresh, pocev od izrade i materijala, pa do optimizacija:

1. Flytouch2 - genijalan tablet, sa relativno sporim procesorom. prednosti su grafichki chip koji gura i fullHD, i svaki moguci postojeci konektor

Freescale Cortex A8 tableti:

1. FR-809 - tablet koji radi 300 na sat, po mom subjektivnom mishljenju daleko najbolji tablet za odnos cena/kvalitet

2. Herotab M10 - sve isto kao i FR-809 samo sto je kapacitativni, i 10 incha (4:3) - i nazalost drasticno jake cene.

3. G9 samo kad saznamo cenu, a sobzirom da sam ga video licno, moja procena je da bi trebao da bude oko 280-290 evra, a ako se kupi preko poste, oko 350-360 evra

Sto se dual core procesora tice, jedini proizvodjac koji je najavio dual core Cortex A8 je Qualcomm. Svi ostali proizvodjaci su za dual core ostavili Cortex A9. Ponekad (pogotovu kada su kineski TELEFONI u pitanju) mozete naleteti na tvrdnju da je dual core procesor u pitanju - proizvodjac broji i procesor koji je zaduzen samo za mrezu, minijaturan i slabasan, imaju ga i drugi telefoni, ali ozbiljni prodavci ih ne reklamiraju kao dual core (jer, jednostavno, nisu).

da, beshe su jos pre skoro vise od godinu dana napravili Snapdragon dual core za onaj Toshiba telefon

Poslednja izmena:
Od Freecalea su mi najjaci Herotab M10 i ovaj Apad D9. Al cena im nije bash niska.

Поздрав свима!

Интересује ме да ли је неко пробао да на Fly Touch2 инсталира неки други оперативни систем (типа WindowsMobile (рецимо верзију 6.1) , Windows CE или макар да покрене Linux (са екстерное оптике или преко меморијске картице))?
Иначе, што се тиче коришћења FT2 као GPS навигације, могу рећи да са његовом екстерном антеном и одговарајућим software-oм ради сасвим пристојно!

Od Freecalea su mi najjaci Herotab M10 i ovaj Apad D9. Al cena im nije bash niska.

jel to ovaj D9?
http://www.shenit.com/blog/2011/03/...ex-a8-inner-core-and-a-10-inch-multi-display/
http://www.gizchina.com/2011/04/13/dawa-d9-android-tablet/

Specifikacije:
D7B8Q@CH0V1YV6PQNDT2E.jpg

Zanimljiva slika (pogledajte sredinu):
38.jpg

A da li FR-809 moze da pusta FullHD filmove? I koja mu je cena?

I u cemu je bolji FlyTouch2 od FR-809?

e ovako:

FR-809 ima i prejak procesor, i graficki cip pride, te moze da pusta fullHD, ali sobzirom da je u pitanju 8 incha u 800x600 - 720p radi savrseno.

FT2 ima slabiji procesor (Infotmic kineski manufacturer, ARM11 set instrukcija) ali ima graficki cip koji takodje pusta FullHD.

Flytouch2 prednosti:

ima 2x USB, ima 2x MicroSD, ima Mini HDMI

ima graficki chip koji nadomesta slabiji procesor

ima GPS koji moze da se iskoristi za lociranje uglavnom, a i za pracenje kako kazu neki

ima prejaku podrsku zajednice (danas jedna od najbitnijih stavki kineskih tableta)

Flytouch2 mane:

nema jak procesor. ne moze da tera podosta G igara, jer bez obzira na senzore, procesor ne moze da isprati input, nije u stanju da procesuje neke teze aplikacije za Android 2.x

nema Froyo 2.2, bar ne jos. 2.1 je daleko sporiji OS po pitanju izlvacenja maksimalnih preformansi iz tableta u odnosu na froyo. bice bolje kad ga bude, zajednica radi na tome trenutno.

sa oficijelnim build-om veoma puno problema. sistem kesha jako cesto, te se svaka kastomizacija teba bekapovati stalno.

samo 256 RAM-a. sto je relativno izdrzivo za tablet, ali se onda sa njim mora koristiti ekstenzivno app killer

malo tezi rezistivni ekran

FR-809 prednosti:

ima samo 470 grama

ima Freescale IX515 Cortex A8 procesor, velike snage. u stanju da potera svaku aplikaciju koja je izasla za 2.2 froyo. osim ponekih koje prave probleme na svim uredjajima selektivno.

ima grafichki chip pored prejakog procesora

solidna podrska zajednice

USB connectivity i USB OnTheGo - moze se ubosti USB u njega, i moze se tablet ubosti u PC.

512mb RAM DDR2 - po mom licnom iskustvu, najbitnija stavka na tabletu. egal specfikacije kao i Galaxy Tab (naravno, sporije u praksi jer je optimizaciju radio Li Dzong) ali jako bitno za skoro svaki rad na tabletu

30 pin konektor, identican Apple konektoru. sto znaci da se na svakom cosku moze kupiti bilo koji od potrebnih kablova, samim time i punjac (sto je inace ogroman rizik sa kineskim tabletima - izgubiti punjac)

svaki 3G modem radi po ubadanju u USB, bez tweak-ovanja

FR-809 mane:

nema HDMI, to relativno moze da se nadomesti uz cinjenicu da FR-809 koristi identican 30pin konektor kao Apple, za koji postoje i originalne i kineske verzije HDMI adapter-a

nema GPS

nema kameru

nema stilus

zakljucak - jedna je prakticna stvar, druga je korisna. FT2 moze da sluzi ljudima koji su "on the go" i u svakom trenutku nesto prebacuju, prerade, prikazu i pokazu. FR-809 je koristan, u tom smislu da moze da prikaze ama BAS sve sto Android 2.2 froyo ima, na jako solidnom LCD ekranu koji ima jedan od najboljih rezistivnih dodira.

cene:

FT2 - od 170 do 220 u zavisnosti od stanja

FR-809 - 220 evra

savet - ne pokusavajte da dovucete tablete sa Alibabe, jer je cena jako mala. govorim vam iz iskustva jer je jedan momak sa ovog foruma iskoristio priliku mene tako slatko da izna*ushava rekavsi mi kako sam ja prevarant i lazov, samo da bi napravio sebi s*anje i ostavio tablet u posti, jer je skapirao da nema pare da plati sve poreze koji su u njegovoj glavi bili drasticno manji. a i najbitnija stavka - naruciti kod kineza je kao da bacas novcic - imas 50% da dobijes pismo/glavu, u ovom slucaju - ono sto si narucio.

Poslednja izmena:
Stvarno steta sto FR-809 nema HDMI, GPS i kameru. Po prici mi je stvarno prva liga.

Hvala puno Igoritze sto si ovako iscrpno objasnio prednosti i mane. Bas mi je bilo korisno. :)

kamera na tabletu ti ne treba, bar ne jos jer je jedian realna primena tu - skajp. koji jos ne radi na Android-u. a za HDMI na FR-809 moze da se nadje, ovako izgleda, i moze se naruciti na sajmu u prvoj bazar hali (valjda je to broj 7)

b334a1e8769fbf3cfdf9341bc176cada.image.170x170.jpg

ma ovo su ukrali sa iPada :p

nego, kad ces opet na put?

necu donositi tablete, od fr-809 nema bolji osim Tegra-e, a ti tableti su trenutno preskupi. polovan iPad1 je bolji od kineskog sa tegrom, kolko god dobro da ga urade.

A kakav je eken m003? Da li si ga mozda isprobavao?

Sad vidim da je u pitanju zastareli model, a neki lik na oglasima ga prodaje kao kineza sa 512 MB DDR2...prevaranata kolko hoćeš...

Poslednja izmena:
kamera na tabletu ti ne treba, bar ne jos jer je jedian realna primena tu - skajp.[/img]

To se slazem. Ionako ni ovako ne koristim kameru na laptopu ili PC-u. HDMI moze da se doda. Znaci, jedina realna mana je odsustvo GPS-a.

A kakav je eken m003? Da li si ga mozda isprobavao?

Sad vidim da je u pitanju zastareli model, a neki lik na oglasima ga prodaje kao kineza sa 512 MB DDR2...prevaranata kolko hoćeš...

ako j limundo u pitanju - znam tog lika, on ima zapravo jedno 6-7 razlicitih oglasa, sa 5 razlicitih tableta na slikama, navodno istog tableta.

sam eken M003 nije tablet, vec pokusaj tableta. 128 ram-a, jako stari Rokchip procesor, android 1.6 bez mogucnosti update-a ...

ako j limundo u pitanju - znam tog lika, on ima zapravo jedno 6-7 razlicitih oglasa, sa 5 razlicitih tableta na slikama, navodno istog tableta.

sam eken M003 nije tablet, vec pokusaj tableta. 128 ram-a, jako stari Rokchip procesor, android 1.6 bez mogucnosti update-a ...

Uverih se i ja posle, promenio je oglas, sad tvrdi da uredjaj ima 256MB ram-a :-D

necu donositi tablete, od fr-809 nema bolji osim Tegra-e, a ti tableti su trenutno preskupi. polovan iPad1 je bolji od kineskog sa tegrom, kolko god dobro da ga urade.
Ok nema bolji al ima i nas koji smo zainteresovani za 9.7"... 8" je ipak malo za normalno citanje ako se ja pitam... ;)

ovo me veoma interesuje koliko traje baterija jer bih ga koristio za usb vip internet hvala

Ok nema bolji al ima i nas koji smo zainteresovani za 9.7"... 8" je ipak malo za normalno citanje ako se ja pitam... ;)

8 je vise nego savrseno za citanje, jer je to maksimalna moguca rezolucija na androidu 2.2. sve preko toga je skaliranje, tako da slova zapravo izgledaju BOLJE nego na 10 incha

ovo me veoma interesuje koliko traje baterija jer bih ga koristio za usb vip internet hvala

android tableti su u prednosti u odnosu na netbook-ove jer im baterija traje dosta duze. ARM arhitektura (procesor u tabletu) trosi mnogo manje baterije od x86 (intel i AMD)

moze li trajati barem 5-6 sati ako koristim samo web na vip internetu

@JOBAH3 Zasto bi 8" bilo premalo za citanje? Najveci Amazon Kindle, uredjaj pravljen specijalno za tu svrhu, ima 9". Istina, ima i epaper ekran, ali 7" je sasvim dovoljno ako zelis da citas knjige.

@JOBAH3 Zasto bi 8" bilo premalo za citanje? Najveci Amazon Kindle, uredjaj pravljen specijalno za tu svrhu, ima 9". Istina, ima i epaper ekran, ali 7" je sasvim dovoljno ako zelis da citas knjige.
Mislim na klasicne knjige u PDF formatu, bez zooma, na 8" (4:3) se slabo vidi a o 7" (16:9) necu ni da raspravljem... Naravno postoje one elektronske knjige sa Amazona AZW formata koje su optimizovane za takve uredjaje ali mi ne pada mi na pamet da ih placam... Ovaj Kindle DX sa 9.7" stvarno vredi ali je preskup dok su ovi sa 6" ekranima smesni...

Ukoliko imas Android uredjaj, skines Laputa reader ili Aldiko reader i skidas knjige fraj. Laputa ima fenomenalan izbor, Aldiko samo besplatne knjige, ali uvek je moguce skinuti PDF i prebaciti format. Takodje, i PDF citaci za Android su optimizovani za male ekrane, svaki PDF citac radi sa svojim sopstvenim podesavanjima fontova. Cak i na desktopu. Probaj razlicite programe, videces da npr. Nitro PDF Reader ima manja slova nego Adobe Reader.

Nazad
Vrh Dno