Šta je novo?

Info Tm220 (FlyTouch 2/WowPad) i ostali kineski tableti

Grehota je postovati ovaj tablet u temu koja je uglavnom flytouch2 orijentisana, but here it goes...

Hongkoska firma "Pierre Cardin" je na CEBITU predstavila svoj OEM android 2.2 tablet [upgradeable to 3.0 down the line] koji ce punuditi drugim kineskim firmama da nalepe svoj brending na njega. Hardware je most impressive. Tegra2, Capacitive IPS 1024*768 ekran, 1gb rama, 16gb storage, etc
http://www.netbooknews.com/21115/9-7-pierre-cardin-pc1018-ipad-clone-with-tegra-2-hands-on/

[youtube]u-fRRUjWqg0[/youtube]

Also, nividia je potpisala ugovor da se tegra2 ove godine pojavi u desetak shenzen tableta. Sve u svemu ni kinezi se nece jos dugo zamlacivati sa arm11 mutantnim procesorima. :)
http://mp4nation.net/blog/2011/04/expect-more-tegra-2-from-shenzhen-tablets-soon/

Poslednja izmena:
IPS silazi u mainstream ? Nadam se da je tako.

Hej, tema iam u nazivu "i ostali kineski tableti", a ako bud edostupan zaista za oko 300$, ipak bi to bilo nesto neverovatno dobro. Jedino je pitanje hoce li se ovako nesto ikada pojaviti za slicne solde, a kod nas nece skoro sigurno.

ako vam ja donesem :d

shalu na stranu, da iznesem neko svoj mishljenje ovih aktuelnih tableta kod nas:

tableti iz kine, po procesoru:

1. ARM v6 - od svih tableta sa pomenutim chipom, bez obzira da li uz tablet dolazi i grafichki chip - jedino sto valja je Flytouch2. i to samo iz razloga sto je dizajniran kao najkorisniji tablet, pa cak i za ubuduce varijante - 2 USB slota, dva mikroSD, mini HDMI, 1024x600 ekran, i tako dalje. pritom, ima GPS, parcijalno funkcionalan, jer je u stanju odlicno da te locira, ali ne i da te prati (bar ja nisam imao uspeha u voznji)

sve ostale varijante ovih tableta, u praksi su se pokazale kao teshki shit, te bih svima preporucio da izbegavaju pre svega na limundu one oglase, jer su to tableti kojima se chak i dodaju specifikacije (ima trenutno tri aktuelna oglasa sa Eken M0003 gde pise da ima 512 - sto nije istina) i pitanje je dal je to uopste eken. treba napomenuti da je varijanta sa ARMv6 + Eclair (2.1) prakticno beskorisna, pa se ponovo vracamo na Flytouch2 jer on ima ekstremno veliku podrshku zajednice.

2. VIA 8650 - nazalost, ono sto bi od VIA trebalo da bude konkurent cortex A8, se pokazalo kao dresh, a licno sam imao prilike da proverim poslednji tablet takve sorte - 00007 (dupli dzejms bond or smth) i tableti sa tim procesorom nazalost nisu u stanju da poteraju malo ekstenzivnije aplikacije, ili najobichniji 480p AVI.

3. Cortex A8 - procesor u rangu ostalih 45nm - TIOMAP36xx, hummingbird, 45nm 1ghz Qualcomm-i (Desire HD), Apple A4. ok - ne bash u rangu, ali razlika nije toliko velika. po svim merilima, tek A9 shije sve pomenute, sto znaci da je A8 konkurentan, da moze da pokaze veoma dosta na kinezu, kineskom tabletu. iz licnog iskustva potvrdjujem da tableti sa ovakvim procesorom mogu da rade sve sto radi jedan jako skup Android telefon - igre (asphalt i ostale voznje, pocket god, x-plane i tako dalje), browser-e sa velikom brzinom, zapravo je browsing najveca prednost androida

po mom iskustvu - chak i rockchip ima svoju kvalitetnu verziju A8 (iako mi nije jasno kako ga prave, jer nigde do sad nisam video da ARM daje licencu njima), te treba pojuriti tablet sa Rockchip, ili u boljoj varijanti Freescale ARM procesorom.

lista takvih uredjaja je nazalost jako mala, bar ono sto ja znam:

1. FR-809, 4:3 ipadoliki tablet u 8 incha
2. tri modela Herotab proizvodjacha, od kojih M10 ima kapacitativni ekran i 10 incha
3. bezimeni Rockchip 7inchni tablet
4. Nationite midnite jako interesantna sedmica, koju nazalost nisam imao prilike da se dochepam u shenzhenu, da ga vidim lichno (negde pise da ima freescale, negde da ima neku verziju tiomap-a)

jako je bitno da se obrati paznja na chinjenicu da je Cortex A familija duplo brza u odnosu na ARM 11 (v6).

i naravno, tu su sledeci multicore tableti, kako rece DH, oni sa tegra2 ce biti hit, ukoliko iz kine budu doshli sa pristojnom cenom.

jako interesantan tablet takve vrste vec postoji, u pitanju je Malata Zpad T8, Honeycomb ready tablet, koji je po mom licnom mishljenju najlepse dizajniran tablet koji sam video. i to sa sve ipad-om kao konkurentom.

malata-zpad-t8-looking-good.jpg

Poslednja izmena:
Da ga zaobidjes.

Igoritza je jedini ovde imao prilike da proba vise kineskih tableta, ako kaze da su VIA procesori uzas, nemam apsolutno ni jedan razlog da mu ne verujem.

Takodje, ne postoji Android 1.7, to je neka budzevina, ili vec tako nesto. Neces na ovo cudo moci nikad da stavis neku noviju verziju Androida. Mozda je cena od 100$ i realna, ali svakako je bacanje para. Jednostavno, uredjaj je los. Ne bih se kladio cak ni da moze da potera divx kako treba.

pa, sobzirom da ima 128 ram-a, i stariji VIA, a novi VIA koji je custom ARM varijanta u rangu A8, ne moze da pusti ni video klip, i ja bih ga zaobishao. 256 ram-a je knap da pusta najobicnije Engri brds, tako da nema govora o 128

Sto se najobicnijeg Angry Birds tice, moj telefon sa ARM11 procesorom na 600MHz, 384MB ram memorije i ekran rezolucije 480x320. Angry Birds je poceo da radi bez seckanja tek kada sam stavio custom rom, bez Sense interfejsa. Meni licno to nije benchmark za uredjaje, ali vecini ljudi jeste, a ove sprave mozda mogu da ga pokrenu u nekoj slideshow varijanti.

samo da objasnim, posto me je nekoliko ljudi pitalo istu stvar

ARM holdings je razvijach ARM arhitekture, koja je bila sve vise i vise popularna pocetkom nastanka mobilnih telefona. 95% telefona zapravo u sebi ima ARM procesor, mozda i vise od toga. razvojem mobilnih telefona, razvijao se i ARM.

ARM je prodavao licencu mnogima, i uz tu licencu su dobili pravo da custom-izuju svoje procesore.

Cortex A8 je zapravo sedma verzija ARM seta instrukcija, sledeca generacija u odnosu na ARM11 (v6) ***pitaj boga ko daje ovako mentolska imena*** i ovi procesori:

Apple A4
Qualcomm Snapdragon
TI OMAP3
Samsung Hummingbird

su zapravo custom modifikacija ARM Cortex A8 seta instrukcija.

ja kada sam gore rekao - tableti sa Cortex A8 - zapravo su svi ovi pomenuti, ali sam govorio konkretno o kineskim uredjajima.

FR-809 u sebi ima FreeScale i.MX51-SOC, to je Freescale-ova varijanta CortexA8, Freescale je inace jedan od najjacih supplier-a semikonduktor proizvoda u svetu

Onaj neimenovani tablet sa Rockchip-om sam uspeo da nadjem - ali ime chipa, ne i tablet :) - Rockchip RK2918 (rockchip varijanta Cortex A8) Bravo za kineze koji su izgleda sve vishe konkurentni

Primera radi, Infotmic koji je snabdevach procesora na Flytouch2 tabletu je na isti nachin primenio svoja reshenja na postojecoj ARM11 (v6) verziji te otud i GPS modul na SoC-u.

dakle, sumiranje, primer: ARM Cortex A8 - ime seta instrukcija napravljenog od strane ARM Holdings-a. Hummingbird - ime Samsung chipa sa osnovom seta instrukcija A8.

Lako je zaboraviti koliko malo ljudi zapravo manijakalno prati i pamti ove stvari :D Mislim da cu kada ustanem napisati poseban thread, vezan samo za ARM procesore, da bi i ljudi koji ne prate lakse mogli da se snadju.

U u sustini, Igoritze, dao si super objasnjenje, ali ja bih dodao jos par stvari:

Na mnogim najjeftinijim tabletima iz Kine moze se naci i staija varijanta arhitekture, ARM9, koja je dosta sporija od ARM11 arhitekture. Najcesci modeli procesora koje sam primetio na ovim tabletima su Rokchip RK2808 (ubedljivo najjeftiniji modeli, nece nikada podrzavati nista novije od Android 1.6 Donut OS-a) i RK2818 (imaju neko osnovno graficko ubrzanje, neophodno za Android 2.0, 2.1, 2,2 itd, ali i dlaje spori). Nikako ih ne treba mesati sa RK2918 procesorom koji je Igoritza vec pomenuo - u realnoj upotrebi, na istom taktu, otprilike su duplo sporiji.

Takodje, mnogima ce biti znacajno o cemu se radi kada pomenemo Tegra2 modele. Oni poseduju ARM Cortex A9 procesore i specijalna nVidia podesavanja i grafiku.
Ovo treba razjasniti - ne mogu reci da je nVidia grafika bolja ili losija od onoga sto nam sprema PowerVR, ali svakako uspevaju da dovuku developere u njihov market (sa uglavnom igricama), Tegra Zone.
Cortex A9 i dalje koristi ARM v7 set instrukcija, ali je oko 20% brzi od Cortex A8 procesora na istom taktu. Takodje, u slucaju Tegra2 konfiguracije, ovo su iskljucivo dvojezgarni procesori. U ovom trenutku su to i jedini dvojezgarni ARM procesori koji mogu da se nadju na tabletima.

Ukoliko u oglasu vidite da pise da uredjaj ima dvojezgarni procesor i cenu suvise nisku da bi delovalo istinito, uglavnom i jeste tako. Naime, mnogi prodavci reklamiraju svoj uredjaj kao spravu sa dvojezgarnim procesorom iz prostog razloga: sam uredjaj ima slabasan procesor, koji radi samo 3G konekciju i pozive i daleko jaci (i jos uvek, slabasan) procesor koji koristi za sve ostalo. Treba se pripaziti ove lazane reklame, posebno ukoliko gledate kineske Android telefone. Na tabletima je ovo mnogo redje (retki su kineski tableti koji imaju direktno ugradjen 3G, a posebnoo jos i telefonske mogucnosti).

P.S. Ako ima nekih gresaka u kucanju, baterija u tastaturi mi crkava :)

Poslednja izmena:
ima greshaka u informacijama - iPad 2 u sebi ima A5 koji je dual core ARM based CPU :)

Da, iPad2, na njega sam totalno zaboravio... Kao i A4 iz iPhone4 i iPad1, i A5 proizvodi Samsung. Kako je A4 bio zeru slabiji nego Hummingbird u pogledu graficke, a ostalo isto, ovaj A5 nam prilicno jasno pokazuje sta se moze ocekivati iz sledece generacije Samsung telefona. Inace, u pitanju je Cortex A9 procesor sa PowerVR SGX543 grafikom.

Prolvaio sam kako moze da se povrati registration code ako nekom ko nije zapisao a izbrisao je kes treba , ko sto sam ja kad mi se brickovo ( mada keš ne mora da se brise , dovoljan je factory reset)

pa reci ? :p

ja imam kod sebe dva pokvarena flajtacha inache, sve osim ekrana na njima funkcionise ... nazalost, u shenzhenu ne nadjoh neki asembli pa da zickam delove.

ako nekom crkne flytouch2 a da nije ekran - CALL ME! :d

Ne prizeljkuj tudju nesrecu :)

A za registration code : just look closer on the light ;)

ej samo da preporucim onima koji imaju tablet, jer je na telefonu budalasto igrati - Alchemy! igra kida, kako genijalna jednostavna igra, a toliko zabave ... upravo za tablet igra, genijalno.

dupli tap na ekran izbacuje - vatru, vodu, zemlju, vadzu's. primera radi, sklapanjem vatre i vode, dobijesh - alkohol. sklapanjem vatre i zemlje - lavu. i tako dalje, do ukupno 370 kombinacija po poslednjem update-u. vrh :)

Pozdrav svima!
Bilo bi dobro da ukoliko je neko koristio FlyTouch2 za navigaciju iznese svoja iskustva.
Takođe, pomoglo bi i da kaže koju je aplikaciju koristio za to i eventualno postavi link ka njoj (da li je neko "naišao" na iGo ili Ndrive u rezoluciji 1024x600 ili je maks WVGA tj 800x480?)

Hvala najlepše i svako dobro!

Igo nije besplatan ,a na ovovm forumu je zabranjeno postalvjati linkove...
Od free sam koristio mapdroyd(besplatan sa marketa) ali to je samo mapa ,ne navigacija , da vidim kako funckionise satelit i radi odlicno sa antenom.

Pozdrav svima!
Interesuje me da li je neko (i na koj nacin, ako jeste) uspeo da poveze eksterni usb BlueTooth sa FlyTouch2 kako bi mogao da se koristi BlueTooth gps receiver?

unapred hvala.

Pozdrav svima,
kolega mi ide uskoro u Kinu (Shenzhen kod Hong Konga), pa me zanima preporuka gdje da ide u shoping i koji tablet da traži (Apad A8, Flytouch 2/3), ako neko ima iskustva, naravno. Može i na pm. Hvala unapred.

Kad stigne taj prijatelj u shenzhen, pravac u Hua Quiang Bei (SEG building) koji se nalazi u Futian district-u (okrug Futian)

Kako do Futiana ? Shenzhen ima "glavni" deo grada, oblast koja se zove Louhu district. ona je spojena sa Hong Kong-om, i Louhu zapravo znaci "druga strana" jer shenzhen nije bio grad kad je nastao Hong Kong. Louhu je glavna vozna stanica Shenzhen-a, ujedno i poslednja metro stanica Hong Kong-a.

Futian i Louhu su spojene oblasti.

obe oblasti su relativno velicine A i B centralne zone beograda, dakle - taksijem se iz Louhu stize do SEG zgrade za 30ak minuta. napomena: SVE ostale oblasti ne treba da te zanimaju ako hoces da kupujes elektroniku, jer je Shenzhen otprilike velicine vojvodine.

ovo valja pokazati taksisti, sa ekrana mobilnog telefona ili tableta, da te odveze:

KJ0Ni.jpg

Kada stignes u Futian, konkretno u SEG zgradu, odnosno Hua Quiang Bei - treci sprat, tamo su tableti. pametno je ako taj neko bude imao vremena da obidje zgrade oko SEG zgrade, jer SEG zbog svoje popularnosti kao lokacija ima prejake cene.

tableti:

1. trazi sebi Apad sa Freescale-om, od 8 incha, ako hoces lagan i funkcionalan tablet (FR-809 mu je oznaka) jer je to najjaci tablet trenutno od kineza, ne racunajuci one sa Tegrom (koji i u shenzhenu kostaju po 300 evra). tablet iako ima rezistivni ekran, ima daleko najbolji digitizer, jer je dodir skoro kao kapacitativni, a sve ostalo u njemu je beskrekorno - klok za klok je JEDNAK galaxy tab-u.

2. ako hoces tablet sa svim mogucim prikljuccima, onda trazi - Flytouch3. e sad, kako doci do Flytouch3 - SVI koji su sad trenutno aktuelni i nose tu oznaku - su fejk. Flytouch se uopste ne zove tako zapravo. :) PRAVI FT3 ima:

froyo 2.2
KAPACITATIVNI ekran
512 ram

i jos nije izasao u prodaju, trebalo bi da hoce uskoro. obrati paznju da ce i kad izadje i dalje imati u sebi Infotmic ARM11 procesor, koji je slab.

Firma koja sastavlja tablete sa Infotmic procesorima (obratiti paznju na njihove zvanicne nazive proizvoda):

http://www.shuoying.com/global/Product.asp?/8.html

pitaj ako te jos nesto zanima, napisao sam ovde sve jer ce mozda neko jos biti u prilici da ode u Shenzhen da se tamo igra sa kinezima :)

Poslednja izmena:
Hm, zar ovaj Freescale procesor ne zavrsava sa 800MHz?

@topalovich - jeste, to je taj. ja takodje sam odusevljen 8inchnim tabletom u 4:3 jer je daleko korisnije, sobzirom na tezinu samog FR-809 (370 grama) i idealan je za citanje knjiga i igranje igara u full screen-u. on pritom ima USB OTG i USB connectivity, pa je idealan za lako povezivanje.

@Johnny - CortexA8 set instrukcija omogucuje da se klok procesora postavi izmedju 600 i 1000 Mhz, svaki od licenciranih proizvodjaca je stavio svoja podesavanja. dok je recimo Hummingbird iz Galaxy-ja napravljen na osnovu A8, samo sa pojedinacnim resenjima iz Samsung-a. samsung je nesto od toga ucinio da bi povecao klok na 1.2Ghz.

e sad - posto vecina procesora dolazi zapravo kao SoC (nesto poput ukombinovane maticne ploce i procesora), Freescale isporucuje MX515 procesor sa fleksibilnim klokom, zajedno sa plocom. stvar je assembly-ja samog proizvodjaca kompletnog uredjaja na koliko ce da stavi taj klok (konkretno ovaj freescale od 700 do 1000). a FR-809 definitivno ima 1Ghz, evo mi ga u rukama :d

i da napomenem za one koji su od mene kupovali tablet, da NEMA veze da li je "overklokovan" jer to nije x86 chip, i 1Ghz savrseno radi, i ne greje se. on je predvidjen da radi na toliko, i ovde se termin "overklok" ne smatra za istu stvar poput overkloka na PC-ju. ne mora da se prospe tecni azot na tablet :)

sta je za sada omoguceno na androidima 2.1 i 2.2 za tablete:

1. 3G - izvodljivo. neki tableti imaju mogucnost da sa 3G modema direktno procitaju signal, drugi moraju da se tvikuju. na FT2 je omogucen 3G od telenora, toliko znamo za sad. za HSDPA od oriona - ne znam, nisam probao. za FR-809 je dovoljno ubosti 3G modem u uredjaj i radi. za netcat je ista procedura kao i za FT2

2. Bluetooth - NE moze. osim ako neki programer ne prevede pojedinacnu usb instalaciju sa windows-a na android.

3. USB konektiviti - ukoliko uredjaj ne dolazi sa PC cable-om, postoji varijanta da se poveze sa PC-jem preko usb porta. za detalje me pitajte, u smislu kako da se fleshuje, i slicno.

bitan info - mnogi se prevare pa se hvataju za ciste "na papiru" specifikacije iskljucivo, radije nego za snagu tableta. kapacitativni ekran definitivno jeste prednost, ali je daleko od najbitnije stavke - procesora. ARM11 je klok za klok DUPLO sporiji od CortexA8 verzija, a kolko vidim na shanzai-ju, sve vise i vise je tableta sa A8 pa cak i sa A9. upravo su krenuli tableti sa ALMLogic A9 chipovima (kineska varijanta CortexA9) koji su za sada relativno skupi, ali za oko 6 meseci moze da se ocekuje pojeftinjenje.

primera radi - Eken tablet (zaboravih oznaku), ima kapacitativni multitouch ekran, ali zato u sebi ima 256mb ram, i ARM11 procesor, koji cini da taj multitouch ne vredi ama bash nista. tablet zakoci prilikom zumiranja slike na dobrih 15 sekundi.

Poslednja izmena:
Meni je iskreno vaznost capacitive ekrana i procesora ista. Ne volim resistive, pa to ti je. Ali svakako, procesor je od izuzetne vaznosti, ne zelim da cekam da uredjaj uradi prakticno bilo sta. Hocu da cim tapnem po ekranu, ono sto zelim bude odradjeno.

Samo da prijavim. Stavio sam froyo na FT2 i zaista sam zadovoljan.
Dosta je brži, baterija duže drži, u startu je isključen telefon i ostali servisi koji usporavaju.
Probao sam skoro sve verzije firmwera, i originalni louncher je ovde recimo 3x brži nego na starim verzijama.
Sa zeamom i loncherom pro leti sve.

Jedino što ne postoji je kalibracija ekrana, pa mi je mali deo ekrana blizu back dugmeta skoro neupotrebljiv.
Ali nadam se da će i to uskoro rešiti. Sve u svemu, jako sam zadovoljan.

Poslednja izmena:
Palpatin, ja vise nemam flytouch2, ajde molim te probaj da igras - Asphalt 3,4,5 molim te.

meni na FR-809 radi asphalt 5 i 3, cetvorka nece ni da se loaduje. na HTC Wildfire-u nema teoretske da se pokrene nijedan deo, odnosno ne vredi nichemu, a Wildfire ima ARM11. pa me zivo zanima oce li da tera na flytouch2-jci sa froyo-om ?

Nazad
Vrh Dno