Šta je novo?

Info Tm220 (FlyTouch 2/WowPad) i ostali kineski tableti

da ne pricamo da vecina PDF citaca ima i reflow...

zakljucak - jedna je prakticna stvar, druga je korisna. FT2 moze da sluzi ljudima koji su "on the go" i u svakom trenutku nesto prebacuju, prerade, prikazu i pokazu. FR-809 je koristan, u tom smislu da moze da prikaze ama BAS sve sto Android 2.2 froyo ima, na jako solidnom LCD ekranu koji ima jedan od najboljih rezistivnih dodira.

cene:

FT2 - od 170 do 220 u zavisnosti od stanja

FR-809 - 220 evra

Igoritza : Je li kod tebe može nešto od ovih uređaja da se kupi?

Poslednja izmena:
Jel okacio neko Froyo na FT2 ? kolko vidim na XDA, objavili su da vise nijedna stavka nema bug.

zivo me zanima, dal moze da se sistem flash-uje, ali tako da i sam backup na tabletu bude isti taj froyo, a ne da mora cela procedura iznova, znajuci kako FT2 ponekad moze da zakuca

root uredjaj sa z4root
root explorer
promenis sa read only na read write (gore ima dugmence, na vrhu ekrana)
drzis 3 sekunde svaki fajl za koji zelis opcije (kao desni klik na windows-u)
rename
upalis tastaturu
dodaz slovo Z u .apk, dakle da bude - apkz
hard shut down uredjaja - na FT2 je to drzanje power dugmeta 10 sekundi, na FR-809 je samo obican shutdown jer je mehanichki dugme za gashenje podesheno na hard, na svim ostalim tabletima me pitaj kako da uradis hard shut down

upalis uredjaj, i eto ga, nema vishe phone.apk da radi (system standby)

uspeo sam sa startup managerom...
Hvala Igoritza, uzeo sam tablet 9.7" kapacitivni, cortex A8, 512MB, 8 Gb, ali kad sam softverski ocitao hardver pokazuje 6GB i G-senzor ne radi od prvog dana, ne znam jel to softverski ili hardverski problem... Sve u svemu zadovoljan sam, sve radi brzi i bez zakucavanja, samo mi nije jasno sto toliko stede na kablu za punjac, svarno je kratak...
Jel neko uspeo da preko wifi poveze sa racunarom i prebacuje podatke, mrzi me da vadim karticu non stop?

Poslednja izmena:
EStrongs File Explorer, samo malo izguglaj, program je genijalan. (ES file explorer). upravo izlazim iz kuce, ako se ne snadjes napisacu ti kasnije kako da povezes sa WiFi-jem, sad idem kod majstora za motor.

Evo u es exploreru sam prebacio sa local na lan share i pise menu-add new-server ali ne znam kako, nemam menu opcciju

Hvala Igoritza, uzeo sam tablet 9.7" kapacitivni, cortex A8, 512MB, 8 Gb, ali kad sam softverski ocitao hardver pokazuje 6GB i G-senzor ne radi od prvog dana, ne znam jel to softverski ili hardverski problem... Sve u svemu zadovoljan sam, sve radi brzi i bez zakucavanja, samo mi nije jasno sto toliko stede na kablu za punjac, svarno je kratak...
Jel neko uspeo da preko wifi poveze sa racunarom i prebacuje podatke, mrzi me da vadim karticu non stop?

a gde si kupio, i koji model (i po kojoj ceni)? mene bas zanimaju tableti, ali bih prvo da probam sa nekim manje skupim modelom, pa da ga zamenim Transformerom...

ako ti ne uspe nista, koristi program dropbox za manje fajlove (tj za sve osim filmove)

wifi file explorer ili bilo koji drugi ftp program ima ih mnogo

Imam problem izgleda da moj wireless modem ruter prihvata samo jednu wifi konekciju, cim ukljucim laptop izgubim konekciju na tabletu... samim tim ne pomaze mi ni wifi file explorer...nadam se da gresim...

Koji je to ruter koji prihvata samo jednu konekciju....
Pa najjeftiniji od 20 evra ruter pa prihvata vise konekcija.

ne verujem da ce iko ovde da zna resenje - root explorer, nece da prebaci sa read only na read write. kad stisnem dugne RW, ono pokaze da je stisnuto, al ne promeni na read write.

Ruter je neki koji sam dobio free od euneta... greska je verovatno u podesavanjima

Jel okacio neko Froyo na FT2 ? kolko vidim na XDA, objavili su da vise nijedna stavka nema bug.

zivo me zanima, dal moze da se sistem flash-uje, ali tako da i sam backup na tabletu bude isti taj froyo, a ne da mora cela procedura iznova, znajuci kako FT2 ponekad moze da zakuca

Instalirao konacno Froyo. Ziv sam se napatio. Napravio karticu, instalirao v5, sve lepo proslo, doslo do ekrana za kalibraciju, kad ne radi ekran. Probam ponovo, pa ponovo, isto. Krenem da istrazujem, nadjem za taj bug. Solucija, prvo v4, pa tek onda v5. Napravim karticu, kad iz nekog razloga, instalacija nece da se bootuje. Probam jos nekoliko puta, i pomislim, mozda unistih karticu. Nadjem drugu, prebacim v4, i gle bootuje se. Instalira se, ali prilikom svakog boot-a sistem se zamrzne. Jednom je cak i prikazao ikonice, ali ekran nije radio. Uglavnom se zamrzne u toku samog boota. Probam tu jos nekoliko puta i nista. Skontah unistih tablet, posto ni 3245 nisam mogao da vratim. Ostala mi solucija USB-USB kablom. Napravim jedan (a unistih dva :d), krenem po uputstvu, kad ne radi drajver na x64 sistemu. Well, vmware-om u XP, i tu posle neke muke konacno ubacih Froyo.
Sistem sam po sebi je najbrzi. Cak se i jako brzo bootuje. Angry birds npr, sad radi kako treba da radi. Znaci klizi kao na boljim android telefonima. Samo kretanje kroz menije takodje, ekran ima jos fenomenalniji odziv od 3245, wireless ima za nijansu jaci prijem. E sad flash. Sistem ima flash, i radi, ali zna da zabrlja, i pritom da zamrzne tablet. U sustini, sav posao obavlja procesor i to nekako jedva, ali radi, doduse daleko od savrsenog. Ne verujem da ce buduce revizije firmware-a doneti nesto revoluciarno, osim ispravke sitnijih bagova i flash optimizacije i to je to.

hvala kenny. u sustini cela zackoljica oko Froyo na FT2 je usled uskog grla ARM11, al sobzirom da ga sada fabrichki stavljaju na FT3 (navodni) definitivno moze. da se potera.

bedak sto si se toliko izmaltretiro, jedino. valjda ce biti neke bolje varijante ubuduce za update na 2.2

@Kenny
Imao sam slične muke na početku, a apdejt na frojo je nikada lakši.
Preko Win32DiskImager odradim sd karticu.
Stavim u prvi sd slot, resetujem, posle par sekundi on traži da se ugasi.
Premestim u drugi slot, za par minuta odradi drugi deo, i frojo je na tabletu :)
http://www.youtube.com/watch?v=47kf4-Vbba8#t=3
Ovo je za verzije koje naprave da se instaliraju sa butabilnih sd kartica.

Važna napomena: Kapacitet sd kartice će vam se smanjiti na 1GB.
Da bi vratili na stari kapacitet uradite sledeće:
CMD
DISKPART
LIST DISK (pogledati koja vam je kartica)
SELECT DISK 1 ili koji već broj
CLEAN
CREATE PARTITION PRIMARY
SELECT PARTITION 1
ACTIVATE
FORMAT FS=fat32
ASSIGN
EXIT

Poslednja izmena:
Uh, onda si ti zaista imao srece :)
Radio sam istim principom, tj. pratio uputstvo, ali tablet nije zeleo na taj nacin da odradi update. Srecom USB-USB princip je uspeo.
Sve u svemu sada radi, a to je najbitnije.

Pitanje za upucene :)

Na DHGateu sam nasao zanimljive proizvode, sa Cortex A8 procesorom i 9.7" IPS panelima, za relativno malu lovu i sa besplatnom isporukom. Koliko kostaju ovakvi uredjaji jednom kad se uvezu? Da li neko zna koliko ce da me lupi drzava po dzepu?

Mnogo. zapravo, oprosti - lutrija.

u Najgorem, ali sasvim mogucem slucaju, placas, za recimo tablet koji u Kini kosta 150 evra sledecu sumu:

1. transfer novca iz evropske u kinesku banku, u iznosu od ~25 evra.
2. uredjaj 150 evra
3. EMS ili DHL za srbiju (mora preko njih) recimo - 50-70 evra.
4. carinu + PDV (18% + 10% priblizno) koje zavise od mnogo cega. mozes da zamolis kineza da ti stavi mnogo manju cifru, jer ti njemu ionako placas elektronski, ja nemam pozitivna iskustva sa time. kada sam sa prijateljem narucivao pojacalo, kinez je obecao da ce to da uradi, i onda nije, sto nas je kostalo ko svetog petra kajgana jer je pojacalo bilo 1000+ evra.

Vec su mi stigle neke sitnice iz Kine sa besplatnom isporukom, ne mogu da se setim da li je bio Singaporepost ili Hongkongpost. U svakom slucaju, nisam placao isporuku. Placeno Paypalom (doduse, ne mojim, drug je narucivao za obojicu), mislim da mu nisu skinuli nista za transfer. To su moja pozitivna iskustva (za jeftinu spravu, solarni punjac za mobilni), tu nije bilo dazbina. Znaci, kako mi se posreci, ali bi me svakako po dzepu odalamila drzava do neisplativosti.

sto se tableta tice, ovako stoje stvari - moj jedan prijatelj koji je hteo da se napravi pametan, uzeo je i narucio tablet, pritom uz par psovki upucenih meni da sam ja mamlaz i slicno, i onda mu je tablet stigao, i kad se nakupila totalna cifra, pojeo je knedlu i uzeo tablet jer je drzavi dao para koliko i sam tablet.

sa druge strane, znam da je KovacM uzeo tablet, i da mu nisu naplatili ama bas nista, jer je kinez napisao da je cena 30$, a pritom nisu obraili paznju na tezinu paketa.

treci slucaj je da je jedan momak iz mog komshiluka ovde, narucio GPS iz kine (nalik na blueberry) i sve je stiglo, nista nije platio, al zato je u paketu bio model 3 generacije iza onog koji je narucio.

Znaci, macka u dzaku, pa ako dobijes krompir, sam si kriv... ***, onda samo ono sto mogu da prvo opipam :)

Evo ovako moja iskustva, ja sam narucio pre mesec dana sa aliexpress sajta tablet 9.7 capacitivni, 512 RAM, Freescale iMX515 Cortex A8, 8 GB, Froyo 2.2, kosta 270$ sa besplatnom postarinom DHL-om, platio sam VISA Virtuon karticom, stiglo je za 7 dana, zvali me iz DHL-a da dostavim podatke koliko sam platio jer je kinez napisao fakturu 50$ iako ja to nisam trazio, sve sam posteno prijavio sta i koliko kosta, naplacena mi je usluga carinjenja 3700 (DHL-u) i 3000 carina... Eto toliko kosta sve legalno posto vidim da ovde lupetaju sa kojekakvim ciframa... I da napomenem da je tablet ok i nemam nikakvu primedbu osim sto g-senzor ne radi u igricama... Znaci birajte ozbiljne prodavce sa puno pozitivnih komentara i bice ok....
Da napomenem da su usluge carinjenja 3700 din kupio ti nesto od 10 ili 1000$... znaci kupujte nesto sto je malo a skupo, a ne veliko i jeftino ili idite preko klasicne poste koja ne naplacuje usluge carinjenja ali da li ce ti stici nije sigurno iako sam gomilu sitnih stvari narucivao i posiljka nikad nije nestala.... Pozzz

Poslednja izmena:
U oglasima ima jedan Jaytech tablet pa me je malo zaintrigirao. Bio sam baš iznenađen kad sam pronašao na netu svašta o njemu, obično ni google nema rešenja kad su ovakvi tableti u pitanju. btw ovo je verovatno najgori tablet koji je ikad napravljen.
300MHz CPU, 128MB Ram, Android 1.6. Dalje ne treba ni pričati. Uglavnom se prodaje u Švabiji za 99€ ali i pored te cene na svakom sajtu sa review-om je dobio samo minuse, ni jedan jedini plus. Totalni raspad od uređaja. NetCat za ovo ispadne još i dobar.

treba biti obazriv i sa limundo oglasima. prokletstvo kineskih tableta je sto retko koji ima bilo kakav update, sto od strane maticne firme, sto od strane zajednice, pa ljudi onda gledaju da se otarase ovih 1.6 i 2.1 tableta sto pre, uz gomilu lazi.

Koliko sam ja procitao, unutra je AMLogic procesor, koji ima 1 jezgro na 800MHz (odnosno, brz je otprilike koliko i Cortex A8 na 1GHz, nista brzi, mozda i malo sporiji). Ali bi trebao da ima Mali 400... Sa druge strane, ko zna kakva ce mu biti softverska podrska, verovatno nikakva...

Koliko sam ja procitao, unutra je AMLogic procesor, koji ima 1 jezgro na 800MHz (odnosno, brz je otprilike koliko i Cortex A8 na 1GHz, nista brzi, mozda i malo sporiji). Ali bi trebao da ima Mali 400... Sa druge strane, ko zna kakva ce mu biti softverska podrska, verovatno nikakva...

Iz istog razloga ja odustah od prejeftinog pandigital nova tableta zasnovanog na istoj platformi...

SGS II powered by Lite'ning 5.0

Vrh Dno