Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Zar može indukciona na malim snagama da radi bez prekida?

Pogledaj detaljno YT video iz prvog posta teme. Primeti se velika razlika u radu na maloj snazi između osnovnog indukcionog rešoa i indukcione ploče srednje klase (ništa posebno napi'ena).

Imamo Elektrolux ploču, i start/stop se uopšte ne primeti ni na jednom nivou rada. Može se čuti u zvuku, ali su start/stop intervali na polusekundnom do sekundnom nivou, a ne desetosekundnom kao na rešou. Tako integraljeni se ne vide na sadržaju u posudi.

Углавном, снага се регулише фреквенцијом осциловања, тј. брзином прекидања транзистора снаге и то је реда величине десетина килохерца. Можда је неким произвођачима било једноставније (јефиније) да ту нема подешавања и да се иде пуном снагом а да се подешава временски период укључивања/искључивања.
Аналогно је обичним грејним телима, код класичних металних рингли избор снаге се врши комбинацијом јачине грејача у рингли док код ових са електронском регулацијом се користи максимална снага грејача а да се 'јачина' постиже подешавањем периода укључивања/искључивања.
Мој индукциони решо који користим више од 10 година има фино подешавање снаге, једино укључивање/искључивање се дешава кад се достигне задата температура и тако се одржава.
Апропо дебљине дна посуде, сваки гвоздени лонац-шерпа ће да скува јело, само код веће снаге ако се не пази може да се деси загоревање на површини величине индукционог калема у апарату, ако дно није дебело.

Poslednja izmena:
Zdravo svima, pokušavam da nađem neki indukcioni rešo prečnika 30cm+. Da li neko zna postoji li to uopšte i šta biste preporučili za palačinke, žena kupila neki tiganj od 31 cm 😀

Hvala puno

Nema tako veliki ind.rešo. Svi su manje više, mali. :p
Eventualno ugradne indukcione ploče imaju veće zone. Postoje i one flexy zone na skupljim pločama, gde indukciona zona bude veličine (i oblika) koliko i posuda.

Indukcija nije da baš zgodna za pečenje palačinki. To im je jedna od mana.

Ali nije nemoguće. Ako već pokušavaš na indukciji da pečeš palačinke, treba ti tiganj sa debljim dnom, i malo ga duže greješ (na manjoj snazi) da se ceo dobro i kao najvažnije, ravnomerno progreje.

Ja baš odlične palačinke pravim na indukcionoj ploči. Tiganj iz Ikee, neki jeftini od 25cm. To samo moram da promenim da bude malo veći, bar 28cm (da se brže ispeku :) )
Snagu držim uglavnom na 7.5 ili 8 i budu zaista odlične i ravnomerno ispečene. Za to sam postao majstor :)

Ja baš odlične palačinke pravim na indukcionoj ploči. Tiganj iz Ikee, neki jeftini od 25cm. To samo moram da promenim da bude malo veći, bar 28cm (da se brže ispeku :) )
Snagu držim uglavnom na 7.5 ili 8 i budu zaista odlične i ravnomerno ispečene. Za to sam postao majstor :)
Hvala na odgovorima 🤗
Znači može za palačinke ipak, koja je kod tebe grejna površina rešoa u odnosu na tiganj? Kako to radiš ako je manja, mrdaš tiganj da bude ravnomerno?

Jedna je 22cm, a druga je 18 ili 18.5cm.
Ne znam tačno kolika je kontaktna površina tiganja, ali bude to dobro. Bitno je da je tiganj ravan, da lepo naleže na ploču. Zagreje se dovoljno ravnomerno.

Zar je za indukciju važno da posuda idealno naleže na ploču? Razumem da tiganj treba da bude ravan - zbog palačinki, ali naleganje tiganja na ploču ne bi trebalo da ima uticaja.
Pozdrav

Meni se desavalo da vibrira posudje ako ne naleze na plocu celom povrsinom, pa se tako lagano pomera tj. prošeta sama po ploci.

To ti je reso, ti ako gledas indukcioni reso onda najbolje i najjeftinije da kupis u Rusku za 2500 rsd reso,ako je ima kod tebe ili narucis na netu colossus ili mächtig.nije los,zavrsava posao kao i svaki drugi reso a nije ni skup.

Planiram u skorije vreme da uzmem "ugradu plocu sa dve ringle, gledao sam ovu i ovu ali dolazim u nedoumici.
Naime na poslu imam/o "indukacini reso", i tu nastaje problem, neko posudje, kao npr. dzezva za kafu - valjda aluminijumska ona ne radi na tom indukacionom resou... kako dzezva tako jos jedna serpa..
citao sam opis ove dve ugradne ploce koje sam naveo, na ovoj prvoj u opisu stoji da je indukaciona ploca, dok na drugoj ugradnoj ploci nema u opisu toga.

Ne razumem šta te buni? Prva ploča je indukciona, druga nije. Na prvoj radi samo posudje od magnetnog materijala, na drugoj radi svo posudje.
Pozdrav

Na prvom linku je Tesla indukciona ploča, a na drugom Candy staklokeramička ploča.
Na indukcionim pločama ne radi aluminijumsko posudje (neće raditi ni posudje od bakra, mesinga, stakla, keramike, porcelana). Za indukcione ploče potrebno je posudje sa dnom od feritnog materijala (sa magnetnim svojstvima), tj. na njihovo dno može da se "zalepi" magnet. Postoji trik i za ostalo posudje, u njih se može staviti čelični uložak, pa mogu i one raditi na taj način.
Na staklokeramičkim pločama rade sve vrste posudja, ali ova ploča ima druge mane: mnogo je manje energetski efikasna, sporije se zagreva, sama površina ploče se greje, sve što pokipi izgoreće i sl.

Gotovo svi noviji sudovi rade na indukciji. Aluminijumski imaju u dnu upresovanu čeličnu rešetku da bi i oni mogli da rade na indukciji.

Pozdrav! Imamo problem sa Tesla HV6400SB staklokeramicka ploca sa 4 zone 60cm. Prilikom kuvanja ili przenja na bilo kojoj od zona, posle odredjenog vremena dolazi do iskljucivanja rada grejne ploce i nije moguce koristiti je dok se ne ohladi. Sta je moguci uzrok? Hvala

Ne bih da kvarim žurku, ali ovo je tema o indukcionim pločama.
Što se tiče problema, predložio bih da se obratiš servisu za Tesla uređaje.
Pozdrav

• Like
Reagovanja: BoT
Planiram u skorije vreme da uzmem "ugradu plocu sa dve ringle, gledao sam ovu i ovu ali dolazim u nedoumici.
Naime na poslu imam/o "indukacini reso", i tu nastaje problem, neko posudje, kao npr. dzezva za kafu - valjda aluminijumska ona ne radi na tom indukacionom resou... kako dzezva tako jos jedna serpa..
citao sam opis ove dve ugradne ploce koje sam naveo, na ovoj prvoj u opisu stoji da je indukaciona ploca, dok na drugoj ugradnoj ploci nema u opisu toga.
Ako ti je taj budzet od 20 hiljada i odlučio si za neku od te dve poloče definitivno ti savetujem indukcionu. Moji roditelji zadnjih desetak godina koriste plin, međutim pre mesec dana su kupili indukcioni rešo i mogu ti reći da se s vremena na vreme stvaraju redovi ispred tog jednog rešoa :ROFLMAO: Ekstra stvar, staklokeramiku je po meni vreme pregazilo, cena više nije drastično niža od indukcije, skoro svako novije posuđe radi na indukciji. E sad da li da uzmeš baš najjeftiniju opciju Vox ili malo da dodaš na tebi je. Ja u kuhinji najviše to koristim tako da sam budžet rasporedio tako da za ploču ne štedim i uzeo sam Bosh, mada i nema neki izbor za ploču sa dve površine

@Vaskodegama , ako si uzeo Bosh sa dve zone, da li mi molim te možeš potvrditi kako radi na malim snagama, u kontekstu videa iz prvog posta teme.
Da li na malim snagama radi kontinualno, ili ima izražene start/stop periode?

Kao i uvek prvo da se obratim našoj zajednici za pomoć. Na indukcionoj ploči (Hoover candy-indukcioni šporet) prestale da rade 2 ringle sa leve strane. Potrebna mi je preporuka nekog pouzdanog majstora na PP.
Izvinjavam se ukoliko post nije u pravoj temi.

Da nema neko iskustva sa beko plocama, gledam neku sa integrisanim aspiratorom i za sad mi se dopao beko hixi 84700 uf model.
Kapiram da je bos verovatno najbolji ali cena je skoro pa duplo u odnosu na beko

Kupio kod rusa

MACHTIG Indukcioni rešo MAC-320IND za 2500​

Ima nekih 7 modova za kuvanje ali nemam blage veze kako se sta koristi uputstvo od 1 strane samo pobrojani modovi kuvanja bez ikakvog daljeg objasnjenja. Moze li neko objasnjenje recimo za pirinac supe rostilj i stirfry sam skapurao

Na nekim programima su ti jačine u W a neki u °C. Izabereš jedan program i taj koristiš uvek, na ostalim programima su ti samo razlike u startnoj temperaturi, ništa više ali rešo za te male pare završava posao i to vrlo dobro, mi ga imamo na poslu par meseci i radi odlično.

Totalni sam laik u vezi ovih indukcionih ploča. Kakva je razlika u odnosu na klasičnu ringlu? Brzina grejanja? Nešto sam načuo da ne traju dugo, mada to je verovatno za one najjeftinije. Da li se isplati uzeti nešto za 5-6.000 din? Koji brendovi su donekle pouzdani?

To nisu ploče nego resoi, ploče su sa 4 ringle i traju dosta duže od resoa, s'tim što treba da se redovno čiste otvori za vazduh kako se ne bi pregrejali jer se hlade vazduhom. A razliku između običnih ringlu i indukcionih pogledaj na YT.

Totalni sam laik u vezi ovih indukcionih ploča. Kakva je razlika u odnosu na klasičnu ringlu? Brzina grejanja? Nešto sam načuo da ne traju dugo, mada to je verovatno za one najjeftinije. Da li se isplati uzeti nešto za 5-6.000 din? Koji brendovi su donekle pouzdani?
Razlika, kao dumb Nokia 3310 i Android telefon iz ove godine.
Vredi svaku paru.
Što se brenda tiče, u toj ceni, šta god, sve je to manje više isto.

To me zanima, da li se pokazalo kao dobra investicija ili promašaj. Prelistaću temu iz početka pa ću videti da nabavimo nešto sa sestrom.

O
To me zanima, da li se pokazalo kao dobra investicija ili promašaj. Prelistaću temu iz početka pa ću videti da nabavimo nešto sa sestrom.
Ovako da ti objasnim
Hoces kafu da skuvas, na obicnu ringlu kada stavis dzezvu i ukljucis ringlu, ringla se prvo greje pa pocne dzezvu da zagreva i cekas da voda provri to traje 3m mozda i duze ako je nova ringla.
Indukcija radi cim stavis dzezvu odmah zagreva i voda ti provri za 30 sekundi za jednu soljicu, e sad zavisi kolika je solja i kolicina vode. Ja imam indukciju i imam svoju malu soljicu porcelansku i meni voda provri za 20 sekundi.

Nazad
Vrh Dno