- Učlanjen(a)
- 24.05.2004
- Poruke
- 5,324
- Poena
- 955
Moja oprema
- Mobilni telefon
- Huawei P30
Imamo razbacano po nekoliko tema, pa ja reko da sakupim ovde.
Apsolutna preporuka za bilo kakva kuvanja u budućnosti je indukciona ploča.
Odgovorno tvrdim, najbolji novi kuhinjski pronalazak u 21. veku, u rangu mašina za pranje veša i sudova (koje su iz 20. veka). Za kuvanje u kući, indukcija je u rangu SSD-a za PC.
Dojmim se da 95% populacije ne zna šta je to. Ali ko je probao, na nešto drugo se nije vraćao.
Za početak, vidim da poneko brka indukcionu, i klasičnu staklokeramičku ploču (koja postoji već decenijama).
Iako izgledaju potpuno identično (ne vidi se vizuelno nikakva razlika, ravna staklena ploča), u radu imaju veze koliko i smederevac i šporet na gas. Rade na potpuno drugačijem principu.
Staklokeramička ploča ima klasičan grejač ispod stakla koji zagreva i ploču i dno posude. Ploča svoj toplotu prenosi na sud.
Indukciona ploča ispod stakla ima induktor koji indukuje vrtložne struje u dnu suda u kojem kuvamo. Toplota se razvija u dnu posude, a ne u ploči za kuvanje.
Prednosti indukcije…
Velika brzina zagrevanja:
Gotovo sva potrošena el. energija se pretvara u toplotu u dnu posude. Brzina rada i zagrevanja je veoma velika.
Jedna kafa da proključa treba 45sec. Dve za 90-100sec, više sadržaja, proporcionalno više vremena. Ali i veliki lonac za kuvanje testa proključa za 5-6min.
Veoma fina regulacija, sa trenutnim odzivom:
Pored velike snage kada treba, indukcija omogućava i finu regulaciju male snage, a na promene reaguje trenutno.
Koliko god snažno da nešto ključa, isključenje ploče ili smanjenje snage se na sadržaj u posudi prenosi za 1-2sec.
Kod regulacije, ima važna jedna napomena i razlika između boljih i lošijih ploča, ali o tome u sledećem postu.
Održavanje:
Što se održavanja tiče, indukciona je višestruko lakša sa održavanje od bilo čega drugog jer se sama ploča uopšte ne zagreva. Zagreje se samo indirektno od posude u kojoj kuvate, daleko manje od klasične staklokeramičke ploče ispod koje se nalazi klasični grejač. Bilo šta da iskipi i prospe se na indukciju, neće se zapeći ili zagoreti toliko da se ne može obrisati (u najgorem slučaju) grubljom stranom kuhinjskog sunđera, za razliku od klasične staklokeramike.
Indukciona ploča se svodi na ravnu staklenu površinu koju pereš kuhinjskim sunđerom. Kada se baš za'izdim da je doteram u fabričko stanje, da bude kao nova bez tragova korišćenja i da sjaji k'o prozor u zlatari, treba mi 3-4 minuta, sredstvom za pranje prozora. Teže se čisti radna ploče kuhinjskog elementa nego indukciona ploča. Kada se setim šporeta sa ringlama i ribanja…
Za slabija kuvanja sa mnogo vode, čak možete staviti krpu na ploču, ispod suda u kojem kuvate. Postoje i prostirke za indukciju koje stavite na ploču i kuvate preko njih.
Potrošnja struje:
Zbog principa rada, troši daleko manje struje od bilo koje druge električne varijante kuvanja. Pogotovo za brza kuvanja, tipa kafe. Rasipanje toplote je minimalno.
Mane indukcije (ima i toga, ali zanemarivo)…
Korišćeni sudovi:
Glavna mana je što se ne mogu koristi svi sudovi. Ne magnetne sudove ne zagreva.
Pre odluke o kupovini, probajte na koje sudove se magnet ne lepi na dno. Takvi neće raditi.
Ali ako imate 2-3-4 suda koji neće raditi na indukciji, bacite ih u đubre ili poklonite babama.
Ko ne želi da se odrekne nekih neodgovarajućih sudova koji ne rade na indukciji, postoje kombinovane ploče, gde su dve grejne zone indukcija, a dve klasična staklokeramika. Mi smo zapravo to kupili, i zeznuli se. Staklokeramičke zone nikada nismo koristili.
Svi ostali danas novi sudovi u 99% slučajeva su prilagođeni za indukciju. Čak i aluminijumski ili Inox imaju na dnu upresovanu čeličnu rešetku da bi radili na indukciji. Nisam video neki novi sud da ne radi. Od starih, nije nam radila jedna alu šerpa koja je svakako bila za kantu. Nije radio ni Zepter komplet iz ’90-ih, ali njega smo uspešno prodali. Uostalom, novi kvalitetni sudovi nikada nisu bili jeftiniji nego sada.
Relativno visoka cena...
...u poređenju sa nekim drugim pločama. Ploča sa običnim ringlama je višestruko jeftinija.
Mogućnost razbijanja ploče:
Da, pući će ako pod nezgodnim uglom na nju tresne težak i masivan sud (mada, ne tako lako), kao uostalom i bilo koja druga staklokeramička ploča, indukcija tu nije ništa posebno osetljiva.
Ali ne znam da se nekome desilo. To je temperovano staklo, i potreban je vrlo specifičan i komplikovan redosled nasilnih događaja da zaista dođe do pucanja. Obzirom da nikada nije jako vruća, ne može ni pući zbor grešaka tipa zamrznuti lonac supe na vrelu ploču (što hoće da se desi staklokeramici). Postoje priče da je nekome ploča pukla sama od sebe, ali to je onda greška u proizvodnji.
Servisi i popravke:
Da kucnem u drvo, nije nam trebalo, ali da se zna, indukciona ploča je komplikovana elektronika. Ako nešto crkne i ako nema originalnih delova po povoljnoj ceni, verovatno cela ploča ide u đubre.
Ako se pokvari, običan kućni električar (ovaj što menja osigurače/utičnice/ringle) nije od pomoći.
Indukcione ploče možemo kupiti kao portabl prenosne, tzv. indukcioni rešoi, možemo kupiti klasičnu ugradnu ploču sa dve ili četiri zone kuvanja, a postoje (vrlo retki) i samostojeći šporeti sa indukcijom.
Na drugim temama smo pokrenuli pitanje rada indukcije na malim snagama. Postoje loša iskustva rada sa prekidima, kada na maloj snazi, indukcija radi po principu start/stop perioda. Ovo je na nekim pločama veoma izraženo, a na nekima mnogo manje.
Uglavnom, na svim pločama i svim podešenjima snage preko ½, zagrevanje je kontinualno. Ali i preko ½ je veoma snažno za neke potrebe, a ispod ½, velika je razlika u radu lošije i bolje indukcione ploče.
Snimio sam kratku demonstraciju gde se ovo jasno vidi:
Iskustvo koje imam sa Bosh, Elektrolux i Candy pločama, i sa nekoliko indukcionih rešoa kaže da svi rešoi rade kao ovaj prvi na snimku, a bolje indukcione ploče rade kao drugi primer na snimku. I na ovim boljim se na veoma malim snagama mogu primetiti start/stop periodi, ali su ciklusi mnogo brži i kraći, te se usrednjeno gledano, ne primete. Još ako je dno suda iole deblje, ne primeti se uopšte.
Nemam pojma da li važi za sve modele. Ima da se kupi i nekih povoljnih VOX ugradnih indukcionih ploča, kao i rešoa jačih brandova. Neko je spomenuo na drugoj temi da Beko ploče rade kao ovi rešoi, ali nije to moguće proveriti za sve modele.
Malo me čudi da proizvođači, bar ovi bolji, ne potenciraju da njihova ploča radi kako treba, bar za ove skuplje.
Takođe, ne vredi da o tome pitate trgovce, nemaju pojma.
Ne vredi ni servisere. I najbolje ploče imaju intervale na malim snagama (pa oni kažu da, to je normalno), ali na boljim pločama intervali su brži i kraći, te samim tim neprimetni.
Inače, čak i osnovni indukcioni rešo je velika pomoć u kući, i pored redovnog šporeta.
Moja mama, penzioner, živi sama, koristi ga već godinama. Još je i ubedila par drugarica i sestru da nabave indukcioni rešo. Sada im je to osnovi aparat za kuvanje.
Apsolutna preporuka za bilo kakva kuvanja u budućnosti je indukciona ploča.
Odgovorno tvrdim, najbolji novi kuhinjski pronalazak u 21. veku, u rangu mašina za pranje veša i sudova (koje su iz 20. veka). Za kuvanje u kući, indukcija je u rangu SSD-a za PC.
Dojmim se da 95% populacije ne zna šta je to. Ali ko je probao, na nešto drugo se nije vraćao.
Za početak, vidim da poneko brka indukcionu, i klasičnu staklokeramičku ploču (koja postoji već decenijama).
Iako izgledaju potpuno identično (ne vidi se vizuelno nikakva razlika, ravna staklena ploča), u radu imaju veze koliko i smederevac i šporet na gas. Rade na potpuno drugačijem principu.
Staklokeramička ploča ima klasičan grejač ispod stakla koji zagreva i ploču i dno posude. Ploča svoj toplotu prenosi na sud.
Indukciona ploča ispod stakla ima induktor koji indukuje vrtložne struje u dnu suda u kojem kuvamo. Toplota se razvija u dnu posude, a ne u ploči za kuvanje.
Prednosti indukcije…
Velika brzina zagrevanja:
Gotovo sva potrošena el. energija se pretvara u toplotu u dnu posude. Brzina rada i zagrevanja je veoma velika.
Jedna kafa da proključa treba 45sec. Dve za 90-100sec, više sadržaja, proporcionalno više vremena. Ali i veliki lonac za kuvanje testa proključa za 5-6min.
Veoma fina regulacija, sa trenutnim odzivom:
Pored velike snage kada treba, indukcija omogućava i finu regulaciju male snage, a na promene reaguje trenutno.
Koliko god snažno da nešto ključa, isključenje ploče ili smanjenje snage se na sadržaj u posudi prenosi za 1-2sec.
Kod regulacije, ima važna jedna napomena i razlika između boljih i lošijih ploča, ali o tome u sledećem postu.
Održavanje:
Što se održavanja tiče, indukciona je višestruko lakša sa održavanje od bilo čega drugog jer se sama ploča uopšte ne zagreva. Zagreje se samo indirektno od posude u kojoj kuvate, daleko manje od klasične staklokeramičke ploče ispod koje se nalazi klasični grejač. Bilo šta da iskipi i prospe se na indukciju, neće se zapeći ili zagoreti toliko da se ne može obrisati (u najgorem slučaju) grubljom stranom kuhinjskog sunđera, za razliku od klasične staklokeramike.
Indukciona ploča se svodi na ravnu staklenu površinu koju pereš kuhinjskim sunđerom. Kada se baš za'izdim da je doteram u fabričko stanje, da bude kao nova bez tragova korišćenja i da sjaji k'o prozor u zlatari, treba mi 3-4 minuta, sredstvom za pranje prozora. Teže se čisti radna ploče kuhinjskog elementa nego indukciona ploča. Kada se setim šporeta sa ringlama i ribanja…
Za slabija kuvanja sa mnogo vode, čak možete staviti krpu na ploču, ispod suda u kojem kuvate. Postoje i prostirke za indukciju koje stavite na ploču i kuvate preko njih.
Potrošnja struje:
Zbog principa rada, troši daleko manje struje od bilo koje druge električne varijante kuvanja. Pogotovo za brza kuvanja, tipa kafe. Rasipanje toplote je minimalno.
Mane indukcije (ima i toga, ali zanemarivo)…
Korišćeni sudovi:
Glavna mana je što se ne mogu koristi svi sudovi. Ne magnetne sudove ne zagreva.
Pre odluke o kupovini, probajte na koje sudove se magnet ne lepi na dno. Takvi neće raditi.
Ali ako imate 2-3-4 suda koji neće raditi na indukciji, bacite ih u đubre ili poklonite babama.
Ko ne želi da se odrekne nekih neodgovarajućih sudova koji ne rade na indukciji, postoje kombinovane ploče, gde su dve grejne zone indukcija, a dve klasična staklokeramika. Mi smo zapravo to kupili, i zeznuli se. Staklokeramičke zone nikada nismo koristili.
Svi ostali danas novi sudovi u 99% slučajeva su prilagođeni za indukciju. Čak i aluminijumski ili Inox imaju na dnu upresovanu čeličnu rešetku da bi radili na indukciji. Nisam video neki novi sud da ne radi. Od starih, nije nam radila jedna alu šerpa koja je svakako bila za kantu. Nije radio ni Zepter komplet iz ’90-ih, ali njega smo uspešno prodali. Uostalom, novi kvalitetni sudovi nikada nisu bili jeftiniji nego sada.
Relativno visoka cena...
...u poređenju sa nekim drugim pločama. Ploča sa običnim ringlama je višestruko jeftinija.
Mogućnost razbijanja ploče:
Da, pući će ako pod nezgodnim uglom na nju tresne težak i masivan sud (mada, ne tako lako), kao uostalom i bilo koja druga staklokeramička ploča, indukcija tu nije ništa posebno osetljiva.
Ali ne znam da se nekome desilo. To je temperovano staklo, i potreban je vrlo specifičan i komplikovan redosled nasilnih događaja da zaista dođe do pucanja. Obzirom da nikada nije jako vruća, ne može ni pući zbor grešaka tipa zamrznuti lonac supe na vrelu ploču (što hoće da se desi staklokeramici). Postoje priče da je nekome ploča pukla sama od sebe, ali to je onda greška u proizvodnji.
Servisi i popravke:
Da kucnem u drvo, nije nam trebalo, ali da se zna, indukciona ploča je komplikovana elektronika. Ako nešto crkne i ako nema originalnih delova po povoljnoj ceni, verovatno cela ploča ide u đubre.
Ako se pokvari, običan kućni električar (ovaj što menja osigurače/utičnice/ringle) nije od pomoći.
Post automatically merged:
Indukcione ploče možemo kupiti kao portabl prenosne, tzv. indukcioni rešoi, možemo kupiti klasičnu ugradnu ploču sa dve ili četiri zone kuvanja, a postoje (vrlo retki) i samostojeći šporeti sa indukcijom.
Na drugim temama smo pokrenuli pitanje rada indukcije na malim snagama. Postoje loša iskustva rada sa prekidima, kada na maloj snazi, indukcija radi po principu start/stop perioda. Ovo je na nekim pločama veoma izraženo, a na nekima mnogo manje.
Uglavnom, na svim pločama i svim podešenjima snage preko ½, zagrevanje je kontinualno. Ali i preko ½ je veoma snažno za neke potrebe, a ispod ½, velika je razlika u radu lošije i bolje indukcione ploče.
Snimio sam kratku demonstraciju gde se ovo jasno vidi:
Iskustvo koje imam sa Bosh, Elektrolux i Candy pločama, i sa nekoliko indukcionih rešoa kaže da svi rešoi rade kao ovaj prvi na snimku, a bolje indukcione ploče rade kao drugi primer na snimku. I na ovim boljim se na veoma malim snagama mogu primetiti start/stop periodi, ali su ciklusi mnogo brži i kraći, te se usrednjeno gledano, ne primete. Još ako je dno suda iole deblje, ne primeti se uopšte.
Nemam pojma da li važi za sve modele. Ima da se kupi i nekih povoljnih VOX ugradnih indukcionih ploča, kao i rešoa jačih brandova. Neko je spomenuo na drugoj temi da Beko ploče rade kao ovi rešoi, ali nije to moguće proveriti za sve modele.
Malo me čudi da proizvođači, bar ovi bolji, ne potenciraju da njihova ploča radi kako treba, bar za ove skuplje.
Takođe, ne vredi da o tome pitate trgovce, nemaju pojma.
Ne vredi ni servisere. I najbolje ploče imaju intervale na malim snagama (pa oni kažu da, to je normalno), ali na boljim pločama intervali su brži i kraći, te samim tim neprimetni.
Inače, čak i osnovni indukcioni rešo je velika pomoć u kući, i pored redovnog šporeta.
Moja mama, penzioner, živi sama, koristi ga već godinama. Još je i ubedila par drugarica i sestru da nabave indukcioni rešo. Sada im je to osnovi aparat za kuvanje.
Poslednja izmena: