Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poruke
5,288
Poena
655
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Imamo razbacano po nekoliko tema, pa ja reko da sakupim ovde.

Apsolutna preporuka za bilo kakva kuvanja u budućnosti je indukciona ploča.
Odgovorno tvrdim, najbolji novi kuhinjski pronalazak u 21. veku, u rangu mašina za pranje veša i sudova (koje su iz 20. veka). Za kuvanje u kući, indukcija je u rangu SSD-a za PC.

Dojmim se da 95% populacije ne zna šta je to. Ali ko je probao, na nešto drugo se nije vraćao.
Za početak, vidim da poneko brka indukcionu, i klasičnu staklokeramičku ploču (koja postoji već decenijama).
Iako izgledaju potpuno identično (ne vidi se vizuelno nikakva razlika, ravna staklena ploča), u radu imaju veze koliko i smederevac i šporet na gas. Rade na potpuno drugačijem principu.

Staklokeramička ploča ima klasičan grejač ispod stakla koji zagreva i ploču i dno posude. Ploča svoj toplotu prenosi na sud.

Indukciona ploča ispod stakla ima induktor koji indukuje vrtložne struje u dnu suda u kojem kuvamo. Toplota se razvija u dnu posude, a ne u ploči za kuvanje.

Prednosti indukcije…
Velika brzina zagrevanja:

Gotovo sva potrošena el. energija se pretvara u toplotu u dnu posude. Brzina rada i zagrevanja je veoma velika.
Jedna kafa da proključa treba 45sec. Dve za 90-100sec, više sadržaja, proporcionalno više vremena. Ali i veliki lonac za kuvanje testa proključa za 5-6min.

Veoma fina regulacija, sa trenutnim odzivom:
Pored velike snage kada treba, indukcija omogućava i finu regulaciju male snage, a na promene reaguje trenutno.
Koliko god snažno da nešto ključa, isključenje ploče ili smanjenje snage se na sadržaj u posudi prenosi za 1-2sec.
Kod regulacije, ima važna jedna napomena i razlika između boljih i lošijih ploča, ali o tome u sledećem postu.

Održavanje:
Što se održavanja tiče, indukciona je višestruko lakša sa održavanje od bilo čega drugog jer se sama ploča uopšte ne zagreva. Zagreje se samo indirektno od posude u kojoj kuvate, daleko manje od klasične staklokeramičke ploče ispod koje se nalazi klasični grejač. Bilo šta da iskipi i prospe se na indukciju, neće se zapeći ili zagoreti toliko da se ne može obrisati (u najgorem slučaju) grubljom stranom kuhinjskog sunđera, za razliku od klasične staklokeramike.

Indukciona ploča se svodi na ravnu staklenu površinu koju pereš kuhinjskim sunđerom. Kada se baš za'izdim da je doteram u fabričko stanje, da bude kao nova bez tragova korišćenja i da sjaji k'o prozor u zlatari, treba mi 3-4 minuta, sredstvom za pranje prozora. Teže se čisti radna ploče kuhinjskog elementa nego indukciona ploča. Kada se setim šporeta sa ringlama i ribanja…

Za slabija kuvanja sa mnogo vode, čak možete staviti krpu na ploču, ispod suda u kojem kuvate. Postoje i prostirke za indukciju koje stavite na ploču i kuvate preko njih.

Potrošnja struje:
Zbog principa rada, troši daleko manje struje od bilo koje druge električne varijante kuvanja. Pogotovo za brza kuvanja, tipa kafe. Rasipanje toplote je minimalno.

Mane indukcije (ima i toga, ali zanemarivo)…
Korišćeni sudovi:

Glavna mana je što se ne mogu koristi svi sudovi. Ne magnetne sudove ne zagreva.
Pre odluke o kupovini, probajte na koje sudove se magnet ne lepi na dno. Takvi neće raditi.
Ali ako imate 2-3-4 suda koji neće raditi na indukciji, bacite ih u đubre ili poklonite babama.

Ko ne želi da se odrekne nekih neodgovarajućih sudova koji ne rade na indukciji, postoje kombinovane ploče, gde su dve grejne zone indukcija, a dve klasična staklokeramika. Mi smo zapravo to kupili, i zeznuli se. :( Staklokeramičke zone nikada nismo koristili. :p
Svi ostali danas novi sudovi u 99% slučajeva su prilagođeni za indukciju. Čak i aluminijumski ili Inox imaju na dnu upresovanu čeličnu rešetku da bi radili na indukciji. Nisam video neki novi sud da ne radi. Od starih, nije nam radila jedna alu šerpa koja je svakako bila za kantu. Nije radio ni Zepter komplet iz ’90-ih, ali njega smo uspešno prodali. Uostalom, novi kvalitetni sudovi nikada nisu bili jeftiniji nego sada.

Relativno visoka cena...
...u poređenju sa nekim drugim pločama. Ploča sa običnim ringlama je višestruko jeftinija.

Mogućnost razbijanja ploče:
Da, pući će ako pod nezgodnim uglom na nju tresne težak i masivan sud (mada, ne tako lako), kao uostalom i bilo koja druga staklokeramička ploča, indukcija tu nije ništa posebno osetljiva.

Ali ne znam da se nekome desilo. To je temperovano staklo, i potreban je vrlo specifičan i komplikovan redosled nasilnih događaja da zaista dođe do pucanja. Obzirom da nikada nije jako vruća, ne može ni pući zbor grešaka tipa zamrznuti lonac supe na vrelu ploču (što hoće da se desi staklokeramici). Postoje priče da je nekome ploča pukla sama od sebe, ali to je onda greška u proizvodnji.

Servisi i popravke:
Da kucnem u drvo, nije nam trebalo, ali da se zna, indukciona ploča je komplikovana elektronika. Ako nešto crkne i ako nema originalnih delova po povoljnoj ceni, verovatno cela ploča ide u đubre.
Ako se pokvari, običan kućni električar (ovaj što menja osigurače/utičnice/ringle) nije od pomoći.
Post automatically merged:

Indukcione ploče možemo kupiti kao portabl prenosne, tzv. indukcioni rešoi, možemo kupiti klasičnu ugradnu ploču sa dve ili četiri zone kuvanja, a postoje (vrlo retki) i samostojeći šporeti sa indukcijom.

Na drugim temama smo pokrenuli pitanje rada indukcije na malim snagama. Postoje loša iskustva rada sa prekidima, kada na maloj snazi, indukcija radi po principu start/stop perioda. Ovo je na nekim pločama veoma izraženo, a na nekima mnogo manje.
Uglavnom, na svim pločama i svim podešenjima snage preko ½, zagrevanje je kontinualno. Ali i preko ½ je veoma snažno za neke potrebe, a ispod ½, velika je razlika u radu lošije i bolje indukcione ploče.

Snimio sam kratku demonstraciju gde se ovo jasno vidi:


Iskustvo koje imam sa Bosh, Elektrolux i Candy pločama, i sa nekoliko indukcionih rešoa kaže da svi rešoi rade kao ovaj prvi na snimku, a bolje indukcione ploče rade kao drugi primer na snimku. I na ovim boljim se na veoma malim snagama mogu primetiti start/stop periodi, ali su ciklusi mnogo brži i kraći, te se usrednjeno gledano, ne primete. Još ako je dno suda iole deblje, ne primeti se uopšte.

Nemam pojma da li važi za sve modele. Ima da se kupi i nekih povoljnih VOX ugradnih indukcionih ploča, kao i rešoa jačih brandova. Neko je spomenuo na drugoj temi da Beko ploče rade kao ovi rešoi, ali nije to moguće proveriti za sve modele.

Malo me čudi da proizvođači, bar ovi bolji, ne potenciraju da njihova ploča radi kako treba, bar za ove skuplje.
Takođe, ne vredi da o tome pitate trgovce, nemaju pojma.
Ne vredi ni servisere. I najbolje ploče imaju intervale na malim snagama (pa oni kažu da, to je normalno), ali na boljim pločama intervali su brži i kraći, te samim tim neprimetni.

Inače, čak i osnovni indukcioni rešo je velika pomoć u kući, i pored redovnog šporeta.
Moja mama, penzioner, živi sama, koristi ga već godinama. Još je i ubedila par drugarica i sestru da nabave indukcioni rešo. Sada im je to osnovi aparat za kuvanje.
 
Poslednja izmena:
Odlična tema koju sad treba dopuniti iskustvima sa pločama i rešoima.
 
Fun fact, u mom kraju ljudi iz Bugarske stalno dovlace Sapir ili Crown indukcione ploce za tipa 2500-3000 po komadu (a tamo na akciji uzmu 2 za te iste pare pa jednu prodaju).

Sto se tice regulacije, moja ima rezime u koracima pa se na 300 i 500 pali i gasi, na 800+ vec radi stalno.

Nije skupo i vredi svaki dinar.
 
'Ajd da i ja ostavim komentar.
Odavno sam citao o indukcionim i bas sam bio zainteresovan da probam, iako smo u stanu tada imali ( i dalje imamo) klasicnu stakleno keramicku plocu sa 4 ringle, kao i dodatni reso sa 2 ringle na plin (koji smo prestali da koristimo).
2014 u MediaMarkt u Madjarskoj uzimam Sencor indukcioni reso sa jednom ringlom, mislim da je cena bila cca 40eur, na svu srecu vecina sudova (osim Zepter kao sto NShappy rece, nije odgovarala), na moje iznenadjenje kao i na iznenadjenje ukucana i prijatelja, svi smo bili impresionarani brzinom zagrevanja.

Jedini problem sa kojim sam se susreo sa ovim prenosnom indukcionim plocom jeste velicina samog elementa koji zagreva (naravno ovo nije problem na ugradnim plocama jer poseduju vise velcina), i da je vecina tiganja/serpi mnogo vece.
Iako pored standardne ploce smo koristili i plin, od 2014 smo koristili ovaj indukcioni reso bukvalno svaki dan, skoro kao primarni izvor za kuvanje. Jednostvno prednost brzog zagrevanja + jako dobre regulacije snage kao i timer-a je ono sto je za mene veliki plus.
I tu dolazimo to mozda jedne velike mane (po mom misljenju), negde oko 2018 (mislim da je garancija bila 2 godine tako da nije bio pokriven garancijom), reso je jedan dan prestao da radi, izbacuje error E3, prelistam uputstvo, istrazim po internetu i nadjem gomilu videa na YT uglavnom Indijaca koji popravljaju ove indukcione resoe.

Ocigledno je da veliki broj ovih prenosnih, ali i indukcionih ploca sa 4 elementa je veoma sklono crkvanju, naravno ne tvrdim da ce svakom da crkne, ali desava se. Skoro sam upoznao nekog ko radi kao contractor na Hawaii za opremanje restorana/barova, i on je prestao da preporucuje indukcione ploce jer kao sto NShappy rece u pitanju je komplikovana elektronika i vecina servisera nece da se zeza sa tim, dok kod ovih klasicnih ako crkne ringla, veoma lako i jeftino je zameniti taj element.

No, ja sam hteo da se zezam i da malo vise naucim kako indukcione ploce rade, otvorio plocu, nasao model IGBT i rectifier-a i narucio delove sa Aliexpress. Nisam hteo da gubim vreme na ispitivanju, jer 5pcs IGBT i 5pcs rectifier je izaslo po $3, tako da sam odmah zamenio oba, stavio novu termalnu pastu i za divno cudo ploca je proradila. I radila sve do prosle godine kada je opet crkla, ali nikako da nadjem vremena opet zamenim ove delove.
Naravno, imam iskustva samo sa ovom mojom indukcionom plocom, ali posle otvaranja i servisiranja mogu da zakljucim da oba ova dela su jako bitna jer kroz njih prolaze jako velike voltaze i oba dela se jako zagrevaju, tako da su oba dela imala heatsink.

Sto nas dovodi do jos necega sto nije spomenuto u ovoj temi, a to je ventilator/ventilatori koji su ugradjeni u indukcione ploce i koji su bas zaduzeni za protok vazduha i hladjenje ovih delova. Iskreno, ja sam se navikao na ventilator, dok je nekim ljudima kojima sam pokazao smetala "buka" ventilatora. Pretpostavljam da ugradne indukcione ploce nisu toliko bucne, s obzirom da su ugradjene i koliko toliko blokiraju sum, dok ovim prenosnim ventilator je na otvorenom i moze se cuti/videti.
 
I iskustva koja vidim oko sebe jesu da ko nabavi makar i najgrđi indukcioni rešo, taj postane primarni uređaj za kuvanje u kući.
Čak ni te start/stop periode na maloj snazi nisu toliki problem.

Što se kvarenja tiče, od svih spomenutih rešoa i 4velike ugradne ploče (ako se dobro sećam, znam za 4 rešoa oko sebe), crk'o je jedan jeftini Vorner iz Tempa u garanciji. Upravo je na reklamaciji.
Ove velike ploče ne znam da je neka crkla, za sada...

Što se zvuka tiče, vidim da se tu i tamo žale na pulsiranje, zujanje i "drndanje" ploče, tj. zvuke koji se čuju.
Da, zvuci su ponekad čudni i neprijatni za nenaviknuto uvo. Ali to je zvuk koji razvija dno posude, ne ploča. Dakle, zuji i "kvrcka" dno suda, a ne ploča.
Indukcija radi na principu indukovanja vrtložnih struja u dnu posude u kojoj kuvamo. Vrtložne struje, (vrlo neželjena pojava u transformatorima, ali korisna na indukcionoj ploči) su ono što čujemo. Kako i koliko će se čuti, dosta zavisi od suda koji koristimo.

Na power boost, zuji ko energetski trafo.
Na velikim snagama, zvuči tiše.
Na malim snagama, čuje se kvckanje u ritmu start/stop.
Kod Bosh/Elektrolux ovo kvrckanje je brzo. Kod Vortex-a sporo.

Ali sve to je normalan zvuk rada indukcije, i nije uopšte ne znam koliko glasno. Kuhinjski aspirator se čuje glasnije od toga i na minimalnoj snazi aspiratora.

I dalje, sve idukcione ploče i kineski ind. rešoi imaju ventilator koji hladi induktor i elektroniku. On ostaje da radi i po gašenju ploče dok se tamo nešto dole ne ohladi.
Na ugradnim pločama je veoma tih. Na rešoima je nešto glasniji.

... ... ...

BTW, linkovani YT video u prvom postu je moj prvi uradak na YT. Ima li neko komentar? Da li je dovoljo jasno šta želim da kažem? Da li je vidljivo šta se događa u posudi?
 
Poslednja izmena:
Kad spomenu Vorner, bas taj je moja keva uzela pre nekih mesec-dva u Tempu, bas da vidimo koliko ce on da izdrzi 😁Iskreno mislim da vecina ovih jeftinih resoa ima problema posle nekoliko godina i svakodnevnog koriscenja, i kao sto sam rekao nemam iskustva sa ugradnim indukcionim plocama, ali verovatno je ista situacija kao i kod ostalih uredjaja... koliko para, toliko muzike.

Defnitivno se slazem sto se tice zvuka i posudja, svaki sud pravi specifican, ali sam se na to odavno navikao. Ali razumem da ce svakom ko nikada nije koristio indukciju, ovi cudni zvuci sto posudja sto ventilatora biti cudni u pocetku.

Nadam se da neki nece pronaci moj prethodnih post negativnim i da utice na one koji razmisljaju o kupovini indukcione ploce ili resoa, definitivno sam ZA indukciju, i cim crkne ova obicna stakleno-keramicka ploca na njeno mesto ide indukciona.
Kuvanje paste je prosto uzivanje, znam da ce na 400-600W (zavisno od suda) da mi odrzava kljucanje, stavim timer i odsetam. Na ovoj obicnoj stakleno-keramickoj ploci, u 2 od 10 puta mi se desi da iskipi iako sam smanjio sa 9 na 3 cim je voda prokuvala, ali zbog toga sto ove ploce drze tu toplotu i dalje, sto se kod indukcije to ne moze desiti.
 
Nezgodno je ko voli tursku kafu, većina ploča neće reagovati na dzezvu ispod 10cm prečnika, a gorenje ispod 16. Znači džezva od pola litre :) pošto ja to ne pijem ne smeta mi, al nekim gostima smetalo...
Jako puno zavisi od šerpi, jeftine i kad rade loše rade..
Post automatically merged:

Nezgodno je ko voli tursku kafu, većina ploča neće reagovati na dzezvu ispod 10cm prečnika, a gorenje ispod 16. Znači džezva od pola litre :) pošto ja to ne pijem ne smeta mi, al nekim gostima smetalo...
Jako puno zavisi od šerpi, jeftine i kad rade loše rade..
 
Pored svih poznatih prednosti (koristio sam samo indukciju godinama) ima jedina mana koju smo primetili, sve malo veće šerpe i tiganji koji nemaju duplo (ojačano) dno su se iskrivili tj. ulubili na sredini
 
Koliko god bio izum veka kako ga krstite ovde, uzmite u obzir EMF i uticaj na mozak i nervni sistem. Znam da smo okruzeni zracenjem oz telefona, rutera, repetitora na sve strane, indukciona ploca je jos jedan takav uredjaj koji generise osetno jaca elektromagnetna polja od navedenih uredjaja.
 
Koliko god bio izum veka kako ga krstite ovde, uzmite u obzir EMF i uticaj na mozak i nervni sistem. Znam da smo okruzeni zracenjem oz telefona, rutera, repetitora na sve strane, indukciona ploca je jos jedan takav uredjaj koji generise osetno jaca elektromagnetna polja od navedenih uredjaja.
Link nije ka celom tekstu, a u apstraktu nema zaključka da utiče. Oprezno s takvim linkovima i tekstovima, naslov nije dovoljan.
 
Koliko god bio izum veka kako ga krstite ovde, uzmite u obzir EMF i uticaj na mozak i nervni sistem. Znam da smo okruzeni zracenjem oz telefona, rutera, repetitora na sve strane, indukciona ploca je jos jedan takav uredjaj koji generise osetno jaca elektromagnetna polja od navedenih uredjaja.

Frekvencije indukcije su oko 24kHz. To je daleko od jonizujućeg zračenja, i može indukovati samo toplotu.

Indukcija je vrlo nezgodna za vrlo bliske el. uređaje. Nemojte slučajno spustiti mobilni telefon na indukcionu ploču i uključiti je. :p
Takođe, osobe sa pesmejkerom ne bi trebalo da se naginju nad samu ploču ako na njoj nema posude koja apsorbuje magnetnu energiju.

Ali sve su to uticaji na električne uređaje.
Uticaj na zdravlje ne treba mistifikovati. kHz nemaju dokazani uticaj na ljude.
 
Sve preporuke za indukcijsku ploču! Malo sam odrešio kesu prilikom kupovine i kupio Electrolux ploču sa 4 ploče, jedna mala, sve srednje i jedna velika. Apsolutno nikakav problem već godinama. Izuzetno fina regulacija snage. Najmanja grejna površina (15 cm) bez problema zagreva džezvu prečnika 8cm i to brže nego na gas.

E sad, ova skuplja ploča je imala par "ekstra" feature-a. Prvo, priključna snaga joj je 7,2 kW (dve faze po 16A) naspram oko 5kW ili manje koliko je kod većine. To omogućava da sve 4 istovremeno rade na "devetki". Drugo, ima boost funkciju koja omogućava da se snaga koncentriše na jednu od dve površine (po dve površine su na istoj fazi) tako da jedna greje i jače od "devetke" na uštrb maksimalne snage druge. Tu je nerealno koliko brzo voda provri.
Vrhunska opcija je i detekcija šerpe - šporet se sam ugasi čim skinete šerpu sa njega, bez da dirate kontrole.

Prekidački elementi u svima su snažni IGBT-ovi i to je ono što crkava. To se da zameniti ako crkne. Da, imaju ventilator jer te IGBT-ove treba hladiti. Meni je ploča ugrađena u šuplju radnu ploču ispod koje je fioka koju tržim malo otvorenu tokom ekstra dugačih (preko 2h) sesija kuvanja sa većom snagom radi boljeg hlađenja.

Indukcija je vrlo nezgodna za vrlo bliske el. uređaje. Nemojte slučajno spustiti mobilni telefon na indukcionu ploču i uključiti je. :p
Samo čekam neke novije modele koji će da dobiju i Qi sertifikat 😆
 
Većina danas ima max snagu oko 7.2-7.4kw, po pola od toga za obe strane. Uglavnom je to Ok, ali znači da ipak ne mogu obe ringle na jednoj strani da rade istovremeno na max snage.
Postoje i one još bolje ploče, sa tri faze, ali ja te detalje nisam znao kada sam kupovao...
 
Poslednja izmena:
Mogu dve da rade na maximalom podešenju. Ne mogu dve da rade na power boost.

Ali i ne znam za čega bi 2x power boost trebao u isto vreme?!?
 
Ukoliko obe zajedno imaju do 3.6kw radiće na max snage. Na strani gde su one veće od po 2.2kw svaka, onda ne mogu.
Ukoliko se jedna uključi na boost, druga neće raditi uopšte ili skoro uopšte.
Sa tri faze je sigurno to bolje rešeno.
 
Ja sam se isto brinuo za faze, kupio ploču i skapirao da imam samo jednu fazu.
Povezao na tu jednu, i do sada nije bilo problema, tačnije nije osigurač iskakao, što znači da ploča dobro reguliše raspodelu energije po zonama.
Mada, uglavnom se koristi jedna, retko dve zone, a vrlo vrlo retko tri zone, četiri na jednu fazu mislim da ne bi išlo.

Zona radi na maksimumu samo dok zagreva, u ostatku vremena drastično manje, tako da eto i na jednoj fazi može lepo da se kuva.
Makar na ovoj mojoj, ne znam jeftinije kako rade.

Nakon plina, ovo je pesma. Brže zagrevanje, veća maksimalna temperatura, održavanje lakše, šerpe se ne prljaju.
Ploča je bele boje, nema ih puno u ponudi, ali su po meni lepše i manje se vide fleke, na crnoj se uvek nešto vidi.
Kada se pojavi fleka, žuta od izgorelog ulja na primer, lepo se skida sa tečnošću iz dm-a, ploča kao nova.

Takođe tajmer je jako koristan, održavanje temperature je odlično.
Tako da stvarno nemam nekih zamerki, osim naravno da nije bešumna, i posuđe i ventilator, ali nije strašno.

Moja je bila oko 50-tak hiljada na akciji, čisto da se ogradim, jeftinije možda imaju nekih problema, oscilacija u održavanju temperature i slično, ja na mojoj nemam.
 
Nezgodno je ko voli tursku kafu, većina ploča neće reagovati na dzezvu ispod 10cm prečnika, a gorenje ispod 16. Znači džezva od pola litre :) pošto ja to ne pijem ne smeta mi, al nekim gostima smetalo...
Ova radi za sve pare (600 din) - džezva za dve kafe. Tako, da, ...

Pisao sam u onoj drugoj temi koju Gorenje ploču imam, mrzi me da se ponavljam.

Prečnik (cm): 7
Zapremina (l): 0,2
Visina (mm): 72
Broj kafa: 2
Materijal: Emajl

1614381634320.png
 
Ja sam kupio šporet 2007 ima 4 ringle i posle svih ovih godina ploča ima par sitnih ogrebotina ali ništa strašno.
I kad je bio nov a i sada zna da me zeza ne stanak struje tada mi leve ringle prijavljuju grešku i ponašaju se kao da nisam stavio posudu na njih sutra dan prorade.
I dan danas moj šporet izgleda kao svemirski brod naspram ovih što se prodaju.
U pitanju je Scholtes ima i rernu na topao vazduh i automatsko čišćenje.
 
Odlične su za ono čemu nije potrebna duga termička priprema pogotovo za kafu. Meni pravi problem za pastu, odnosno kuvanje špageta ne mogu da se skuvaju lepo te za to klasičan šporet je zakon i u ova zimska vremena da se ušuška kolenica :D.
 
Kad sam menjao stan, pokušavao sam da nadjem šporet sa indukcijom... To je redje od belog tigra, a i skuplje. Bio je jedan model gorenja, nešto baš skupo, na kraju sam za te pare uzeo ugradnu turbo rernu, 4x indukcijsku plocu, mikrotalasnu, aspirator, a možda i kusura ostalo...
Da sam znao kako će majstor da mi masakrira kuhinju definitivno bih uzeo šporet...

Kolega je uspeo neku plastiku da otopi na infukcijskoj ploči - kako ne znam, rekao je samo ne pitaj :) nije uspeo da očisti ni onom grebalicom a ni hemijskim metodama, pa je kupio novu vlasniku stana, a ovu zadržao...

Ja imam istu takvu dzezvu, na gornju, al puno vecu i tek je ta htela da radi... U metrou smo probali 3 manje džezve, sve su imale nacrtanu indukciju i ni jedna nije radila ( probali i na redu u radnji)
 
Nezgodno je ko voli tursku kafu, većina ploča neće reagovati na dzezvu ispod 10cm prečnika, a gorenje ispod 16. Znači džezva od pola litre :) pošto ja to ne pijem ne smeta mi, al nekim gostima smetalo...
Ja imam Gorenje indukcionu ploču, i uredno detektuje džezvu od 9cm. Džezvu od 7cm neće, ali ako pored nje stavim na trenutak ovu od 9, praznu, onda upali i ne gasi čak i kada sklonim praznu.
 
Da, džezva od 9cm radi na svim indukcijama gde sam probao. I na rešoima. Ta Metalac džezva je ok i za jednu kafu. Još manje moguće da ne rade. Al kupiš ovu metalac od 9cm,i zaboraviš na manje džezve.

Vidim da gorenje ind rešoi, ima neki sa 15cm zonom za kuvanje, i sa nešto tipa 18cm zona za kuvanje.

Kod ploče gde ima više zona, na najmanjoj će raditi džezve.

.....
Ne razumem kako se špagete ne skuvaju?!? Mi na indukciji kuvamo sve. I domaću supu, i sarmu, i pasulj, i sva moguća testa, i peče prži se sve kao na bilo kom šporetu...
Post automatically merged:

To mi je palo na pamet kod spremanja palačinki, ako je u posudi plastičnoj kutlača, da li ona može da se ugreje i otopi posudu?

Ako misliš na činiju što stoji na velikoj ind ploči pored zone koja radi, ne neće se primetno ugrejati. Koliko god da se indukcija ugreje, već 2-3cm od zone koja radi (i koja se greje indirektno od suda), tu već možeš držati ruku.

Inače, sada mi pade na pamet...
Kada pečeš palačinke, tiganj svaki čas podižeš i vraćaš na ploču. Ne znam koliko je to zdravo za ploču?!? Mislim na kratke periode rada bez suda. Prekine ploča rad kada nema suda, ali ne trenutno. 🤔
 
Poslednja izmena:
Bravo NShappy za temu!
Ja sam kupio pre par godina Bosch indukcionu ploču ali ze i ja zahebah jer sam uzeo kombinovanu sa 2 indukcione i i 2 "ringle" na struju koju smo palili par puta, sve se kuva na indukciji.
Sa pločom sam zadovoljan ali mi smeta što neke sudove veća "ringla" ne registruje kao indukcionu a na manjoj radi bez problema.
To su ove "bele" koje su kombinacija alu dna i čelika, verovatno je čelična rešetka preširoka da bi se registrovala na većoj ringli kao indukciona. To je jako neprijatno jer nikad ne znate da li će nešto raditi na toj većoj ringli ili neće kad kupujete sudje. Ja sam proveravao sa magnetom i magnet se uredno lepi za dno takvog suda ali on ipak neće da radi. Naravno čelično posudje uredno radi bez izuzetka.
To je jedina mana koju sam primetio kod tih indukcionih ploča, odnosno kod ovog mog modela, možda neki modeli nemaju problema sa tim, neka neko napiše ako je tako.
 
Ako misliš na činiju što stoji na velikoj ind ploči pored zone koja radi, ne neće se primetno ugrejati. Koliko god da se indukcija ugreje, već 2-3cm od zone koja radi (i koja se greje indirektno od suda), tu već možeš držati ruku.
Znam da se ne greje, već razmišljamo kako bi se plastika istopila, tako reče čovek da mu se desilo.
Ako u plastičnom sudu stoji kutlača koja je metalna, pa da eventualno ona se greje jer je realno blizu dna, pa da se tako istopi plastika.
Mala je verovatnoća da se pali ringla uz prisustvo kutlače, ali ko zna.

Što se tiče palačinki, naša ploča radi super, kada se podigne tiganj, odmah prijavi grešku i kratko zapišti, i kada se vrati posle par sekundi opet zapišti i nastavi normalno rad.
Neki su prijavljivali problem sa ovakvim radom na jeftinijim pločama, da mnogo pišti tj. neprestano, ili se možda ne pali odmah kada se vrati tiganj i slično, kod moje nema tih problema, lepo se prave palačinke, nije bučan zvučni signal, više je zvuk obaveštenja nego zvuk za uzbunu.
 
Pa sada, neće se kutlača u plastičnoj činiji grejati ako je na ploči koja ne radi. Ako je 15ak cm od nje, takođe se neće grejati.

Ako nehotice uključis ploču na kojoj je samo kutlača, ne bi trebalo da počne da radi, mala je to površina da je ploča detektuje.

Može biti da je na ranije ugrejanu ploču spustio neku plastiku. To ljudi najčešće pogreše.
Post automatically merged:

To je jedina mana koju sam primetio kod tih indukcionih ploča, odnosno kod ovog mog modela, možda neki modeli nemaju problema sa tim, neka neko napiše ako je tako.

Pa ok, ali ti sudovi rade na manjoj zoni? Jel? Na najmanjoj zoni rade svi?
 
Generalno, indukcija je odlična stvar, ali ima još mnogo prostora da se unapredi; bar kad su u pitanju nešto jeftinije ploče (do nekih 80-90k din.) koje pretpostavljam >90% ljudi kupuje ovde. Ne znam kako rade one bolje i skuplje, ali me ne bi iznenadilo ni da nema neke velike razlike; odnosno da se razlike uglavnom odnose na više zona za kuvanje, wi-fi :), nekom automatikom, fensi komandnom tablom i sl. Bar je to bio moj utisak nakon što sam razgovarao sa ljudima iz ovlašćenog servisa.

U prilogu je link sa video zapisom rada Bosch ploče. Oscilacije postoje i jasno su vidljive kada se koristi posuđe sa tankim dnom, i to u situaciji kada se obe ringle sa jedne strane uključe na maksimum. Kod posuđa sa debelim dnom (drugi deo videa), ne primećuju se oscilacije, ali se mogu čuti. Valjda ih dno suda kompenzuje.
Treći deo videa: sa leve strane su combo ringle od po 2.2kW. Pošto ploča koristi samo dve faze, boost mod na jednoj od tih ringli je moguć samo ukoliko je druga potpuno isključena. Boost je 3.7kW; znači koristi svu raspoloživu struju sa svoje faze. Kada se obe ringle uključe na maksimum, bez obzira što na displeju piše oznaka 9, ne rade sa istom snagom kao kada je jedna uključena. To je i logično jer prosto nema dovoljno snage, moraju da dele tih 3.7kW. Kada se "spoje" da rade kao jedna velika ringla, korsite svih 3.7kW na maksimumu, ali naravno tada nema boost-a.
Sa desne strane su ringle malo slabije, pa se može više kombinovati.
U situaciji kada u kući/stanu postoji samo monofazni priključak, mislim da je bolje da se uštedi novac i kupi ploča sa dve ringle.

Sada malo i dobrih stvari; kada se podigne sud, ta ringla se odmah isključi - pauzira (počne da treperi oznaka na displeju - menja se brojčana oznaka i oznaka "H"); srećom nema pištanja, oglašavanja greški, potpunog automatskog gašenja i sl. Kada se vrati sud, nastavi sa radom kako je i bilo. Dobra stvar je i što se sama isključi ukoliko voda iskuva iz posude. To sam "testirao" jednom prilikom kada sam zaboravio džezvu sa vodom za kafu :) Nije bilo oštećenja na ploči niti na džezvi. Nakon tog "incidenta" smo počeli da povremeno koristimo tajmer sa automatskim isključenjem, što je eto isto OK opcija.
Ono najbitnije - raspored snage je prilično dobro urađen, tako da gotovo i nema vidljivih oscilacija kada se stavi na manju snagu. Po meni, na to najviše treba obratiti pažnju kada se kupuje; tu je možda i glavna razlika između "pristojnih" i loših ploča.

 
Poslednja izmena:
@SomiKnight
Špagete ne mogu da se skuvaju lepo odnosno da se dobije ono što treba. Dž je tajmer pa i na kraju na tarabi piše. Nisam ništa loše rekao za indukcione ploče jer posedujem istu ali za neke stvari rado se uhvatim klasične plotne jer mi nije poenta samo da se kaže skuvano je.
 
U situaciji kada u kući/stanu postoji samo monofazni priključak, mislim da je bolje da se uštedi novac i kupi ploča sa dve ringle.
Ja sam protiv ovoga, obavezno puna veličina ploče.
Kao prvo iako koristite samo dve, gde se stavi treća šerpa u kojoj se takođe nešto sprema? Gde skloniti časkom nešto sa strane i staviti nešto drugo? Tačno i da se koriste samo dve, po meni obavezno kupiti full size ploču.
A kao drugo, ja napisah da je moja nakačena na monofaznu, i ne može na tri ringle da istovremeno provri voda, ali samo kuvanje, a to je većinski deo vremena u pravljenju hrane, može i na tri ringle, na pola snage, da lagano se krčka i/ili prži nešto, radi to ok.
 
Nazad
Vrh Dno