Indukcione ploče za kuvanje

NShappy

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poruke
4,247
Poena
63
U prilogu je link sa video zapisom rada Bosch ploče. Oscilacije postoje i jasno su vidljive kada se koristi posuđe sa tankim dnom, i to u situaciji kada se obe ringle sa jedne strane uključe na maksimum. Kod posuđa sa debelim dnom (drugi deo videa), ne primećuju se oscilacije, ali se mogu čuti. Valjda ih dno suda kompenzuje.
Desp, generalno postoji taj problem da ne mogu dve ploče da rade na power boost istovreneo, ali za 7-8 godina korišćenja, mi nismo to doživeli kao problem.
Nikada nam nije trebalo power boost na dve ploče odjednom.

Lako se "problem" inicira za test, ali koje je situacija da ti power boost treba istovremeno na dve ploče?!?

Dve susedne ploče rade bez problema na maksimalnoj normalnoj snazi, a to je podešenje 9 na Bosh ili Electrolux pločama srednje klase, npr.
A devetka je i dalje daleko brže od obične ringle ili staklokeramike.
Ja nisam primetio neko pulsiranje na 2x devetka. Možda zbog uglavnom Metalac sudova?!?

Power boost povećava snagu po ploči sa te devetke za skoro 50%. Na toj snazi, džezva kafe proključa za 30-35sec, pun lonac vode za 3-4 min. Power boost koristiš samo da brzo ugreješ samo vodu. Sve ostalo će žestoko da zagori, a i voda će eksplozivno da ključa ako ostaviš power boost aktivan i kada ključanje krene. Ako i uključiš power boost, moraš da budeš pored i pažljivo gledaš šta se događa, da ne nastane cirkus u kuhinji.

Ako baš i želiš PB na dve ploče, pa uključi dve na različitim fazama.
Ako ti treba i treći power boost u isto vreme, e pa *mjau *mjau, ne može. Ali 4x devetka može.
Ili kupiš ploču na gas. :p


Špagete ne mogu da se skuvaju lepo odnosno da se dobije ono što treba. Dž je tajmer pa i na kraju na tarabi piše. Nisam ništa loše rekao za indukcione ploče jer posedujem istu ali za neke stvari rado se uhvatim klasične plotne jer mi nije poenta samo da se kaže skuvano je.
Ovo mi i dalje nije jasno?!? :unsure:
Špagete se kuvaju u ključaloj vodi. Voda na indukciji ključa. Voda ključa na 100C bez obzira šta zagreva sud. Testo je u vodi koja ključa. Šta se ne kuva lepo?!?
Kupujemo ista testa kao i ranije. Kuvamo ista jela kao i ranije. I kuvamo mnogo. Koriste je i dve tradicionalne babe od +70 (koje su zaista jedan ne mali deo života kuvale na smederevcima).
Mi smo sa običnih ringli prešli na indukciju, kao i još par porodica oko nas.
Indukcija ulazi i u profesionalne kuhinje.
Niko od njih se ne žali na takav problem?!? :unsure:


Ja sam protiv ovoga, obavezno puna veličina ploče.
Kao prvo iako koristite samo dve, gde se stavi treća šerpa u kojoj se takođe nešto sprema? Gde skloniti časkom nešto sa strane i staviti nešto drugo? Tačno i da se koriste samo dve, po meni obavezno kupiti full size ploču.
Eh da, još jedna prednost ugradne ravne ploče za kuvanje...

Dok ne kuvate na njoj, imate sasvim ok radnu površinu. Naša kuhinja je mala, ali žena nema nikakav problem da na (tog momenta ne korišćenoj) indukionoj ploči mesi testo, ili da se nešto secka (naravno preko daske za sečenje), ili da se odlaže nešto što se izvadi iz rerne ili čeka da se stavi u rernu, na nju se odlažu sudovi dok se vade iz mašine za sudove, bla.bla.bla...
...dakle, kao da imate ekstenziju kuhinjske radne ploče.
 
Poslednja izmena:

desp

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poruke
8,151
Poena
63
U videu na linku, od 1:15 do 1:45 mogu da se vide oscilacije snage, Nema veze sa proizvođačem posuđa, već sa proizvođačem ploče... Zvao sam par njihovih servisa, ljubazno mi rekli da je tako predviđeno da rade. Pojasnili lepo, ali se ne razumem u to :) Rekli mi da mogu da dođem i da pogledam na drugim modelima...
Boost sam pomenuo kao eto nešto manje bitno, ali i to postoji.

Indukcija je zaista dobra stvar i sigurno se neću vraćati na obične ringle niti na gas. Hoću ljudima koji traže info ili planiraju da kupe, da pokažem i minuse koje indukcione ploče imaju. Bar modeli u ovoj srednjoj/nižoj kategoriji. Nešto što bih ja voleo da sam znao kada sam kupovao. Sada da kupujem, svakako bih opet kupio indukcionu ploču, ali možda ne ovu.
 
Poslednja izmena:

Dantes

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.11.2010
Poruke
89
Poena
8
Evo sutra na sniženju, pravo vreme za kupovinu ;)
Pogledajte prilog 300102
Evo
Kupio dve posle nove godine.
Zamenio Gorenje sa dve indukcione ploče.
Iskustva - indukcija koja može da se podešava da radi onako kako je potrebno. Ono što je falilo na Gorenju je što može non stop da radi na istoj snazi bez gašenja grejača - bukvalno radi kao plin samo mnooogo brže
 

nedeljkovic79

Flash Drive
Učlanjen(a)
14.12.2014
Poruke
15
Poena
1
Ja pokusao u 18:02 da narucim i nema. Rasprodato. Kao da su 2 komada stavili na stanje.
 

vlada951

Flash Drive
Učlanjen(a)
05.05.2018
Poruke
195
Poena
18
Sta mislite o ovoj indukcionoj ploci dali vredi kupiti

GORENJE Ugradna ploča IS645BG​

 

NShappy

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poruke
4,247
Poena
63
Sta mislite o ovoj indukcionoj ploci dali vredi kupiti

GORENJE Ugradna ploča IS645BG​Te ploče što imaju fleksibilne zone za kuvanje, tj ne morate tačno ciljati gde suptate sud, spadaju u naprednije indukcije, više klase. Ne bi s,elo biti nikakvih problema u radu.
Gorenje je sada u rukama Hisens-a, a Hisens već dugo vremena radi kuhinjsku tehniku. Ali nije se nešto urao u Evropi.

Dal' je ovaj sada Gorenje onaj doskorašnji Gorenje ili je nešto drugo, nemamo pojma.
Servis i dalje imaju svoj, i brz je i efikasan.
 

jddipqd

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poruke
2,197
Poena
38
Te ploče što imaju fleksibilne zone za kuvanje, tj ne morate tačno ciljati gde suptate sud, spadaju u naprednije indukcije, više klase. Ne bi s,elo biti nikakvih problema u radu.
Gorenje je sada u rukama Hisens-a, a Hisens već dugo vremena radi kuhinjsku tehniku. Ali nije se nešto urao u Evropi.

Dal' je ovaj sada Gorenje onaj doskorašnji Gorenje ili je nešto drugo, nemamo pojma.
Servis i dalje imaju svoj, i brz je i efikasan.
Ja imam IT646ORAW (što bi trebalo da je ista klasa kao pomenuta), kupljenu u post Hisense periodu i piše na njoj da je made in Slovenia.
 

nidza

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poruke
4,361
Poena
48
Imam sličnu Gorenje indukcionu sa fleksibilnim zonama već neko vreme, i mogu ovog proizvođača apsolutno da pohvalim za sledeće proizvode po kvalitetu:
1) rerne
2) indukcione ploče

Takođe ulažem repliku da za monofaznu struju nema smisla najjača ploča - ima. Jedini hendikep je što po vertikali može samo 1 ringla da radi u turbo modu. To u praksi nikad nije hendikep, jer taj turbo mod je toliko snažan, da nećete nikad duže od 30 sekundi da ga držite uključenog. U normalnom režimu sve 4 ringle mogu u isto vreme da rade na maksimalnoj snazi, što je broj 9 - a ni to se nikad u realnosti ne dešava.

Da bi moje iskustvo imalo veću težinu, ja sam puno u kuhinji i dosta spremam, mnogo mi znači dobro posuđe, noževi, tehnika, kao osnovna sredstva za rad.
 

vlada951

Flash Drive
Učlanjen(a)
05.05.2018
Poruke
195
Poena
18
gde se gleda koliko moze najmanji najveci sud da se stavi na ovu plocu, mislim od dzezve do serpe koliko moze najmanju dzezvu da prihvati u cm

GORENJE Ugradna ploča IS645BG​

 

desp

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poruke
8,151
Poena
63
Zbir ukupne maks. snage za sve 4 ringle (u normalnom modu rada) je oko 6.5 - 7.5kW, zavisno od modela. Na monofaznoj struji 220V, jačine 16A, maks.snaga struje je oko 3.5kW.
To što se sve ringle istovremeno mogu uključiti na broj 9, ne znači da rade na maksimumu snage. Pre će biti na oko 50%, jer moraju da dele tih 3.5kW koliko ima na raspolaganju.
Ja bih sada indukcionu ploču kupovao isključivo online, da mogu da probam i vratim ukoliko mi ne odgovara. Možda je to pomalo bezveze, ali pošto nigde ne mogu da se probaju, a prodavci i promoteri u radnjama ne znaju praktično ništa o njima, drugog rešenja nemam. Pošto sve imaju oscilacije snage, znači odabrati model kod kojeg je to najmanje izraženo ili dovoljno prihvatljivo (jer one najbolje sigurno i "najbolje" koštaju).
 
Poslednja izmena:

jddipqd

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poruke
2,197
Poena
38
U uputstvu za Gorenje indukcionu stoji:

Jednofazni priključak (1 1N, 220-240 V~ / 50/60 Hz):
Napon između faze i neutralnog vodiča je 220-240 V~. Između priključnih tačaka 1–2 te 4–5 fi ksirajte vezni most. Grupa mora da ima osigurač od najmanje 32 A. Prečnik preseka priključnog kabla treba da iznosi najmanje 4 mm2.

Što znači da i u jednofaznom režimu vuče punu snagu. Ali takođe da i lako može da izbije osigurače, pošto većina nema 32A.
 

desp

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poruke
8,151
Poena
63
Da, kada je osigurač 32A.
Kućni osigurači su 16A, bar u stambenim zgradama. A glavni osigurači 3x25A.
 

simass

Flash Drive
Učlanjen(a)
21.07.2010
Poruke
28
Poena
1
Pozdrav svima.Imam pitanje za nekog ko ima Mi indukcionu ploču da li registruje na primer džezvu od 8 cm,po specifikaciji prihvata posudu od najmanje 12 cm,ali da li je u praksi neko probao manji sud.Hvala :)
 

mrle

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poruke
532
Poena
28
^

Probao sam ja džezvu prečnika 6 cm (manju nemam) - i radi... Ali radi kada je ja pritisnem uz ploču, zato što je Kinez u ono dugme-termostat na sredini ploče ugradio oprugu za amortizer kamiona. Ulegne se unutra tek pod težinom od 400 grama.

Gde da nađem džezvu od 400 grama?!?!

U kući imam neku prohromsku džezvu koju sam kupio u Grčkoj pre jedno 35 godina - baš debeo lim, zapremina pola litre, velika drška... pa i ona (prazna) ima jedva 330 grama. Ove gvozdeno-emajlirane nema šemse da imaju i 200-250 grama.

Takva džezva, za ovaj Mi rešo, braco, ne postoji nigde na svetu! Možda postoje neke industrijske džezve u kojima se kuva po 300 kafa odjednom, ali za kućnu upotrebu - nema šemse.

Probao sam i da stavim džezvu pored dugmeta... i, naravno, tako ne radi. Jedino da otvaram ovo mjau... i da skratim feder ili nešto.
 

simass

Flash Drive
Učlanjen(a)
21.07.2010
Poruke
28
Poena
1
^

Probao sam ja džezvu prečnika 6 cm (manju nemam) - i radi... Ali radi kada je ja pritisnem uz ploču, zato što je Kinez u ono dugme-termostat na sredini ploče ugradio oprugu za amortizer kamiona. Ulegne se unutra tek pod težinom od 400 grama.

Gde da nađem džezvu od 400 grama?!?!

U kući imam neku prohromsku džezvu koju sam kupio u Grčkoj pre jedno 35 godina - baš debeo lim, zapremina pola litre, velika drška... pa i ona (prazna) ima jedva 330 grama. Ove gvozdeno-emajlirane nema šemse da imaju i 200-250 grama.

Takva džezva, za ovaj Mi rešo, braco, ne postoji nigde na svetu! Možda postoje neke industrijske džezve u kojima se kuva po 300 kafa odjednom, ali za kućnu upotrebu - nema šemse.

Probao sam i da stavim džezvu pored dugmeta... i, naravno, tako ne radi. Jedino da otvaram ovo mjau... i da skratim feder ili nešto.
Hvala na informaciji...zaista glup propust zbog te opruge,a baš sam se zagrejao za ovu ploču.
 

Punkass

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.12.2004
Poruke
485
Poena
18
Xiaomi nije još stigao, ali već vidim sebe kako stavljam džezvu na tučani tiganj. :)
 

NShappy

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poruke
4,247
Poena
63
Ako ćeš indukcijom grejati tiganj, a indirektno džezvu, vrati se odmah na klasičnu ringlu. Bolje će da radi. :p :D

Ako zaista ima taj termostat sa tako jakom oprugom da podiže sve lakše od po kile, onda je to baš fail. :(
 

mrle

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poruke
532
Poena
28
Sad sam izmerio baš tačno - pod težinom džezve od 412 grama dugme uđe u wupu. Ali džezva tada stoji kao da lebdi u bestežinskom prostoru - ako je mrdnem milimetar van centra, dugme izađe i nakrivi je. Ili kada voda krene da se greje i kada ispari prvi gram, opet će se dogoditi isto. Znači, trebala bi biti teška minimum 450 grama... Odnosno pola kile, da bih ujutru komforno skuvao kafu, a ne da naprežem sanjiv i zbunjen mozak nuklearnom fizikom i Plankovim jednačinama.

A toliko teška džezva sigurno nigde ne postoji. "Metalac" šerpa od litar (bez poklopca) nema toliko... I da postoji negde, na ovim online sajtovima nigde ne piše težina suda. Znači, morao bih da idem peške od prodavnice do prodavnice i tražim džezvu. Nema druge nego da otvorim ovaj Mi rešo, kada me ne bude mrzelo, i vidim da li ta opruga može nekako da se urazumi.

Inače, taj termostat je odlična džidža (samo da nisu stavili feder od kamiona, je li). Meri tačno u stepen-dva temperaturu, tj. održava je onolikom koliko mu kažeš (u stepen-dva). Mogu se praviti i "Custom mod"-ovi - naprave se u aplikaciji na telefonu, pa se mogu i odatle startovati, a mogu se memorisati i u rešou. Daš im ime, pa ga lepo vidiš i na displeju rešoa.

Dakle, Mi rešo ne radi samo po zadatoj snazi (izraženoj na skali od 0-99, u koracima od po 1), već može da radi i po zadatoj temperaturi (izraženoj u °C, u koracima od po 5°C).
 

desp

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poruke
8,151
Poena
63
Lepo skuvaš ujutru pola kile kafe i u termos :)
 

NShappy

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poruke
4,247
Poena
63
Sad sam izmerio baš tačno - pod težinom džezve od 412 grama dugme uđe u wupu. Ali džezva tada stoji kao da lebdi u bestežinskom prostoru - ako je mrdnem milimetar van centra, dugme izađe i nakrivi je. Ili kada voda krene da se greje i kada ispari prvi gram, opet će se dogoditi isto. Znači, trebala bi biti teška minimum 450 grama... Odnosno pola kile, da bih ujutru komforno skuvao kafu, a ne da naprežem sanjiv i zbunjen mozak nuklearnom fizikom i Plankovim jednačinama.

A toliko teška džezva sigurno nigde ne postoji. "Metalac" šerpa od litar (bez poklopca) nema toliko... I da postoji negde, na ovim online sajtovima nigde ne piše težina suda. Znači, morao bih da idem peške od prodavnice do prodavnice i tražim džezvu. Nema druge nego da otvorim ovaj Mi rešo, kada me ne bude mrzelo, i vidim da li ta opruga može nekako da se urazumi.

Inače, taj termostat je odlična džidža (samo da nisu stavili feder od kamiona, je li). Meri tačno u stepen-dva temperaturu, tj. održava je onolikom koliko mu kažeš (u stepen-dva). Mogu se praviti i "Custom mod"-ovi - naprave se u aplikaciji na telefonu, pa se mogu i odatle startovati, a mogu se memorisati i u rešou. Daš im ime, pa ga lepo vidiš i na displeju rešoa.

Dakle, Mi rešo ne radi samo po zadatoj snazi (izraženoj na skali od 0-99, u koracima od po 1), već može da radi i po zadatoj temperaturi (izraženoj u °C, u koracima od po 5°C).

Ja bih to vratio kao neispravno. I pisao Mi podršci da su nešto za'eba'i u dizajnu.
 

GoJNiK

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.10.2005
Poruke
593
Poena
16
Mi imamo neku Beko indukcionu ugradnu plocu, supruga htela bele boje da se uklopi u boju kuhinje pa je zato pa izbor na tu plocu. Snage 7.2kW, povezana na dve faze. Jako smo zadovoljni brzinom zagrevanja na maksimalnoj snazi, sa lakocom ciscenja, itd. Ali eto posle skoro godinu dana upotrebe bas nismo zadovoljni kod regulacije na manjim snagama. Pomalo nas nervira taj on/off ciklus, recimo primer nekad na 7 kipi, dok na 6 ne odrzava kljucanje. Ali da pitam cisto informativno, postoje li uopste indukcione ploce sa inverterskim upravljanjem(kao kod klime)? Da li je neko nalateo na to na nasem trzistu?
 
Vrh Dno