Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

ja sam je kupio da se nađe ili za vikendicu. Svidelo mi se što je malo robusnija pa ajd da kupim.Ali nisam obratio pažnju da je min za kuvanje 12cm ,i nije mi se svidelo
Drugo dosta je bučna,ako skloniš lonac ono krene da pišti kao ludo i ima period hlađenja kada uključi ventilatore ,i to zna da potraje i isto je bučno.
U odnosu na Xiomi baš je glasna ,i onaj kotur za temperaturu kod Šomija deluje praktičnije
Ali nisam pošteno ni probao kako radi ,uključio je da vidim osnovne funkcije,i vratio u špajz za neke druge dane
Pa cini mi se da je model isti kao SIKP2200 A1,SIKP2000 F1 i SIKP2000 E2,kontam da mi najmanja posuda trebala biti 10cm,najveca 22cm.

silvercresty-induktionskochplatte-sikp-2200-a1-normal.jpeg
silvercrest-kitchen-tools-induktionskochplatte-sikp-2200-b1-normal.jpeg
page_21.jpg
indukciona-ploca-sikp-2000-e2-1kom-Zxpxd.png

Uzeo sam indukcioni rešo Gorenje ICY 2000 SP, nisam našao podatak koja je minimalna grejna površina, pretpostavljam da je 12 cm. Da li postoji mogućnost da koristim džezvu od 8cm sa nekim gubitkom energije ili moram da uzimam veću džezvu ?

Kod indukcije nema gubitaka, nije takav proncip rada. Za konkretnu ploču ne znam, moraćeš da probaš.
Ja mogu da preporučim ovaj Bauer rešo, pre svega zbog 28cm površine i kulture rada čak i na maloj snazi, jedini nedostatak je buka ventilatora, tu je gorenje iz posta iznad u prednosti

Prilozi

• bauer-indukcijska-ploca-ih-600-indacto.jpg
    bauer-indukcijska-ploca-ih-600-indacto.jpg
    103.3 KB · Pregleda: 22
Uzeo sam indukcioni rešo Gorenje ICY 2000 SP, nisam našao podatak koja je minimalna grejna površina, pretpostavljam da je 12 cm. Da li postoji mogućnost da koristim džezvu od 8cm sa nekim gubitkom energije ili moram da uzimam veću džezvu ?

Probao si, pa neće da radi ili pitaš, onako, da licitiramo, dok ne raspakuješ ploču? :)

Kada uključiš ploču i staviš džezvu ili će da radi ili neće.
Ako se desi da ne radi, možda nije zbog veličine posude, već materijal posude možda nije za indukciju.

Nisam probao, nije mi jos uvek stigla, pa ako ne mogu da se koriste manje dzezve (8-9cm recimo) da kupim vec dok ne stigne reso. Inace u firmi gde radim imamo slican Gorenje reso i kolege bez problema koriste malu dzezvu (ista je grejna povrsina) pa me interesuje da li koriscenje manjeg suda moze da napravi neku stetu i ako ne zasto je onda deklarisana minimalna velicina posudja koje moze da se koristi ?

Nisam probao, nije mi jos uvek stigla, pa ako ne mogu da se koriste manje dzezve (8-9cm recimo) da kupim vec dok ne stigne reso. Inace u firmi gde radim imamo slican Gorenje reso i kolege bez problema koriste malu dzezvu (ista je grejna povrsina) pa me interesuje da li koriscenje manjeg suda moze da napravi neku stetu i ako ne zasto je onda deklarisana minimalna velicina posudja koje moze da se koristi ?
Ne može šteta da se napravi, ako se stavi manji sud nego što je podržan ringla neće da se upali.

Ako radi, ne brigaj, koristi.
Ako ne radi, proveri prvo da li je džezva magnetna (lepi se magnet za dno) te ako jeste, nabavi džezvu za širim dnom.
Ali 99% da hoće raditi.

Nasao sam dzezvu od 12cm u Metalcu, oko 1600 dinara i radi na indukcionom resou, ali je za 12 malih kafa, a ja kuvam jednu veliku, zato bih ako mogu da koristim neku manju dzezvu. Ali probacu svakako od nedelje kada reso bude stigao pa pisem da li moze ili ne manja dzezva od propisane.

Probao sam na poslu dzezvu od 9cm na Gorenje resou (minimalna velicina posude je 12cm, max 22cm), radi bez problema, rekle su mi kolege da su koristile i manju dzezvu ali odgovara ova malo veca kako ne bi izvrila kafa.

Iz mog iskustva, minimalna velicina po specifikacijama nema neke veze sa realnoscu. Poredim dve jako slicne Electrolux ploce, sa istim specifikacijama za najmanju grejnu zonu, zvaničan prečnik posudja za nju 12,5cm do 14,5cm. Ista džezva od 9cm na jednoj radi odlično (ne primećuje se manjak snage, zujanje niti bilo šta), a druga ploča je ne detektuje. Zaključak, manji prečnik od specificiranog mora da se proba na konkretnom modelu. Ako radi, nema posledica.

^+1
Imam potpuno isto iskustvo, isto sa 2 različite Electrolux ploče.
Pozdrav

Negde sam procitao da kada se podigne posuda, grejna povrsina se momentalno ohladi. Kod ove Gorenje nije takav slucaj, bude topla jos neko vreme, da li je to u redu ?

Negde sam procitao da kada se podigne posuda, grejna povrsina se momentalno ohladi. Kod ove Gorenje nije takav slucaj, bude topla jos neko vreme, da li je to u redu ?
Logika mi je da se ugreje staklo pa je potrebno nekoliko minuta da se ona ohladi, zato i postoji na displej slovo "H" da obavesti da je ringla ili staklo na toj ringli vruće. Tako je i na mojoj Vox indukcijskoj ploči, treba joj par minuta da se ohladi i ugasi "H", i ventilator odradi svoje i ohladi dodatno kada se ugasi ploča.

@delboy Lose si protumacio to da se momentalno ohladi. Prvo, tako nesto je fizicki nemoguce. Drugo, verovatno je izvuceno iz konteksta. Razlika kod indukcijskih ploca je ta sto se toplota stvara direktno u samom telu posudja, a onda se posredno prenosi na plocu. Drugim recima, serpa greje staklo, a ne obrnuto. Zbog toga je i staklo u principu manje toplo nego sama serpa, a i brze se hladi jer nema keramike ispod njega koja bi drzala toplotu.
Ventilator na indukcijskim plocama uglavnom sluzi iskljucivo za hladjenje elektronike unutra (da se ne bi pregrejali tranzistori) a ne za hladjenje samog stakla. Posredno mozda i ohladi nesto, ali to je zanemarivo. Ventilator se iskljuci kad je elektronika ohladjena, a posle toga ploca stoji topla jos neko vreme dok se pasivno ne ohladi (to pokazuje "H" oznaka)

Na jeftinijim plocama vrti tokom predefinisanog vremena (npr. 30s), a ne kad je elektronika ohladjena. Tako radi na Esperanzi i nekoj Crown ploci koju je zamenila Esperanza (obe rade i dalje).

@peca89
Da, loše sam razumeo, nije ni logično da staklena površina bude hladna.

Na jeftinijim plocama vrti tokom predefinisanog vremena (npr. 30s), a ne kad je elektronika ohladjena. Tako radi na Esperanzi i nekoj Crown ploci koju je zamenila Esperanza (obe rade i dalje).
U svakom slucaju ne vrti dok staklo ne bude ohladjeno, sto je bila poenta moje poslednje recenice.

Ima li neki indukcioni rešo da je bešuman odnosno da se ventilator ne pali za jednu kafu?

Drugi plus bi bio da je kompaktan, većina su gabaritni.

Mada mi se čini da je to sve isto manje više što je u ponudi.

Svi resoi pale ventilator odmah pri startu ringle dok ugradnje indukcione ploče ne pale odmah ventilator, mozda posle par minuta. Resoi su svi na istom principu napravljeni i svi pale ventilator odmah.

Predpostavio sam da je tako ali nisam bio siguran. Onda je samo upitno da li se može čuti i u susednoj sobi ili samo u kuhinji.

Ja sam imao neki Vorner koji je bio baš bučan i gabaritan i juče je crko posle možda i više od 3 godine.

Sada gledam šta da kupim mada mi sve deluje manje više isto od rešoa.

Neki verovatno jesu malo tiši, ja sam ranije imao jedan Bauer i Linea i nisu bili nešto glasni, nisu se čuli iz kuhinje kao što se ne čuje ni ploča. Ako imaš u svom mestu onu Rusku radnju, imaš kod njih za nekih 2500 rešo, nije los jer ga imamo na poslu i dobro radi a jeftin je. Prave ga kao colossus i machting,tako nešto.

Razmisljam da uzmem ovu ugradnu plocu:
Medju najjeftinijim BOSCH plocama, ima li razloga zasto ne bi trebalo uzeti? Takodje, zanima me misljenje forumasa, da li uzimati ugradne ploce sa celicnim okvirom kao ova, ili bez okvira? Ima li neke razlike funkcionalne ili u odrzavanju?

...zanima me misljenje forumasa, da li uzimati ugradne ploce sa celicnim okvirom kao ova, ili bez okvira? Ima li neke razlike funkcionalne ili u odrzavanju?

U starom stanu smo imali sa inox rubom, a sada bez.
Ploča sa Inox rubom nam se mnogo bolje pokazala iz ugla čišćenja i zavlačenja štroke.

U starom stanu smo imali sa inox rubom, a sada bez.
Ploča sa Inox rubom nam se mnogo bolje pokazala iz ugla čišćenja i zavlačenja štroke.
Hvala na odgovoru, ova mi informacija mnogo znači. Onda uzimam sa rubom. Meni se lično i estetski više sviđa. Od ostalih karakteristika te ploče, ništa ti ne bode oči, ok je uzeti konkretno taj model?

Sve je to vrlo slično, u rangu cena.
Bitno je ne uzeti najjeftinije Fox/Vox/Tesla (i neke Beko), jer na nižim snagama rade sa prevelikim pauzama.
Sve ove bolje što rade kontinualno i na minimalnim snagama su vrlo malih razlika u radu.

Što se tiče 'oćel crći, kad' i kol'ko je popravka, 'bg, znaćeš kada se zaista desi...

Nisi u pravu sto se tice Vox-a da na nižoj snazi radi sa velikim pauzama, koristim jednu Vox i na nižim snagama ima pauzu od možda sekundu kada upali i ugasi ringlu. Za druge ne znam ali za ovu Vox što ja imam nije tako kao sto kažeš,cisto da se zna iz prve ruke.

Ja sam skoro uzeo ovu Bosch serije 6:

i za razliku od prethodne indukcione, svojevremeno najjevtinije koja je imala pauze grejanja zavisno od jacine, ova Bosch to nema, ili to mnogo dobro krije.

Na 9 se (relativno, apsolutno vrlo neprimetno) cuje konstantno, na 5 na primer malo tise ali nema seckanja.

Inace sam gledao sa okvirom, jer je manja sansa deca kada nesto petljaju i prokljuca, da ode na plocu i okolo.

Mene zanima da li ste videli i koristili citave šporete (ceo uređaj, industrijski napravljen u formatu običnog šporeta 60x85x60cm) sa indukcionom plocom i rernom ispod, čak i toplom policom ispod (koja nam uglavnom sluzi za razne kuhinjske alate, kutpače, špahtle, noževe, žice za muženje i sl.)...?

Opet bacih pogled indukcione šporete i nadjoh dva prihvatljiva po ceni, jedan Gorenje i jedan Beko, dok je treći Bošov ipak previše skup (izuzev ako sam kuva, mesi, peče, meša...):

Kakve su ploče na njima, zna li neko kako rade, dal su bolje il imaju start/stop efekat primetan?

Šta vi mislite koji je od ova dva šporeta bolji i zasto?
Kome je bolja i funkcionalnija rerna?
Kakve su ploce na njima 8Vec pitah, ponavljam se)?

Ja ne mogu nista sem samostojećeg šporeta da koristim radi takvog rasporeda u kuhinji ili da pravim samo kuhinjski element za plocu i rernu, da izgleda kao sporet, pri čemu verovatno neću moći dobiti ladicu za odlaganje koječega ispod rerne a dva strujna kabla ( jedan za plocu trofazni i jedan za rernu monofazni ) bi bili tek problem, nemam toliko uticnica...

Nazad
Vrh Dno