Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Posudje verovatno nije odgovarajuce, tako i ja svojevremeno nisam mogao da isprobam jer bukvalno sve sto sam u tom momentu imao (zepter posudje) nije odgovaralo.

Kako se pokazao ovaj mali rešo iz Lidla, rešo je mali i zbog njegove manje veličine da li se mogu koristiti i manje džezve za kafu, prečnika oko 5 cm.

Prilozi

• IMG20240430211251.jpg
    IMG20240430211251.jpg
    346.1 KB · Pregleda: 145
Velika je tema pretraživao sam ali ne vidim da je bilo neke priče o popravkama.
Da li je neko popravljao ove rešoe isplati li se kakva su iskustva? S obzirom da su najjeftiniji već od 3000 din tako neki planiram ako ne osposobim ovaj. Verujem da je to sve slično, kinesko.
Treba mi samo za podgrevanje i najviše za kuvanje jaja jer veliki šporet sto godina ne provri vodu a arči struju. Indukcioni za par min. A jedem 10ak jaja dnevno to mi je glavno...

Elem Beuer neki, zeza startovanje, ranije je ženama kipela kafa ja menjao prekidsč tj taster za startovanje i to par puta. I to je rešavalo ali sada opet ne radi a taster je ispravan provereno unimerom. Nekad kad čačkam lemim grejem vodove klimam pločicu proradi pa radi dan dva. Kad se startuje indukcija i sve mu radi perfektno. Samo odjednom prestane da reaguje na taster pa neće da se startuje.

Reko da pitam prvo za iskustva ne bih da ga bacim možda je glup kvar (i jeste verovatno) ali ja nemam znanja a vizuelno na pločici ne vidim ništa sumnjivo, neki oštećen vod

Slična situacija na Bosh peći, često stepeni jačine ne mogu da se “pogode” i prilagode vrsti namjernice koja se priprema.

Evo i mene u indukcionom svetu.Odmah da napisem da sam danas kupio Hansa samostojeci sporet FCIWS 582597.I naravno odmah razocarenje.Strucan majstor zakacio na trofaznu uticnicu.I sta se desilo...dve ringle rade i rerna a druge dve nista.Sutra zovem servis i odmah trazim povracaj novca.Ovo sve nema smisla.Ako neko ima bilo kakvo iskustvo sa povezivanjem neka napise jer meni ovo mirise na pogresno povezivanje ili skart indukcione ringle.

Slikaj dole tablicu gde se vezuje šporet, nije veza kod svih ista. I pročitaj detaljno uputstvo možda i sam otkriješ problem.

Pa jel' majstor to povezao kako treba? Ja bih rekao da jedna faza nije povezana.
Pozdrav

Ili u stanu/kući nema jednu fazu, mozda je do osigurača. Ne verujem da majstor nije dobro vezao jer je to kabl od 5 žica sa 3 faze, nulom I uzemljenjem. Ili je problem do šporeta jer je jedna faza za rernu, druge dve su podeljene na po 2 ringle. Treba proveriti prvo da li u uticnici imaš struju na sve 3 faze pa tek onda ići na šporet, ako je problem do njega.

Majstor je sigurno strucan jer to mu je struka.Proveravao je i uticnicu u zidu i sam prikljucak na sporetu.Ostaje da proverimo sutra ujutru sliku koja je sa zadnje strane.Na isto mesto je bio stariji sporet koji je koristio istu instalaciju.Razmisljam da sutra i neko iz servisa {ako ga imaju za izlazak na teren} dodje i sam sve proveri.

Onda je vrlo moguće da su te 2 ringle sa felerom jer ako je predhodni šporet radio normalno onda je verovatno do šporeta.

Ringle su 16 i 21 cm jedna iznad druge.Sada sam proverio da sve tri faze su na uticnici i na sporetu.Sutra ipak obavestavam firmu gde sam kupio sporet.

Proveri da li je stavio one limčiće ( kontakte ) kako treba, koji vezuju nulu. To sam i ja jednom našao da majstor kome je to struka, nije dobro vezao. Imaš 2 limčića koje treba da ubaciš u ležišta kako bi se nula prebacila sa konektora gde je vezana na ostale.

Ta dva lima majstor je skinuo_Oni su se nalazili na konektoru na sporetu??
Lepo pise kako se povezuje

Prilozi

• priklucak.jpg
    priklucak.jpg
    99 KB · Pregleda: 113
Poslednja izmena:
Evo ti neki link gde povezuju šporet čisto da vidiš kako to izgleda, ali nemoj me držati za reč da je to uzrok što ne radi i nemoj nasumično da guraš limčiće bilo gde, ali da treba da postoje treba, i da imaju svoju svrhu, imaju :)

Ti limcici se stavljaju kada se povezuje na monofazni priključak, kada ide trofazna onda se ne stavljaju. Oni služe kao most da se spoje faze u jednu.

Zavisi od sporeta do sporeta. Ja sam imao trofazni indukcioni gde ih je itekako bilo, u uputstvu uvek pise kako se povezuju.

Na primer u DE u Bosch indukcioni koji imam ih ima, jer Holandija npr ima dve nule za dvofazni, pa mora u DE da se premosti.

Samo proveri semu iz uputstva.

Ti limcici se stavljaju kada se povezuje na monofazni priključak, kada ide trofazna onda se ne stavljaju. Oni služe kao most da se spoje faze u jednu.
Kao i most za nulu koja se u većini slučajeva povezuje na dve kleme.

@Branko Petrovic ako hoćeš pomoć preko foruma, slikaj šemu i žice i priključnoj kutiji i videćemo gde je problem.

I moje iskustvo govori u prilog tome da u 90% 8vakvih slučajeva problem bude stručnost majstora, zato samo bez drame.

Možda su 4 i 5 ipak povezane. Treba da ima ukupno 3 limena kratkospojnika, na fotografiji se vide 2 - deluje da je treći montiran.
Pozdrav

Moguće, tj. morali bi da budu spojeni. Ja sam ga razumeo, kako je napisao, da ih majstor (edit) sve poskidao.

E svasta, pa proba se nakon povezivanja i ako ne radi onda treba da ti kaze sta on smatra da je kvar, a ne da mi i ti nagadjamo napamet.

Pa to je to, jedino da izmeriš instrumentom ima li RST 380v. medju fazama ali verujem da je to kolega električar već uradio.

Da, ovo je dobro povezano. Kako je povezano na drugom kraju kabla - 3-fazna utičnica ili nešto drugo?
Ja sam imao problem sa novom utičnicom - jedna faza nije imala dobar kontakt kad se uključi utikač. Kontakt je postojao, ali se gubio pod opterećenjem. Glinerica svetli - ali kad se potrošač uključi (isto je bila indukciona ploča u pitanju) - ne radi. Ploča se uključi, ali kad se uključi i neka ringla, ringla ne radi a ploča počne da pišti i ispisuje neki Error kod. Jedva smo provalili da je problem u samoj utičnici, da su polukružni limovi krivi i ne ostvaruju dovoljno dobar kontakt. Zamenili utičnicu - sve OK. Na kraju sam izbacio utičnicu i povezao klemnom.
Pozdrav

Majstor je sve vec ovo sto ste naveli proverio.
Zvao sam firmu kod koje sam kupio sporet.Manje vise bili su ljubazni.Dogovor je da sa njihovog sajta skinem reklamaciju i popunjenu vratim.Bilo mi je vrlo cudno da obavezno navedem da li je montazu vrsila ovlascena firma.Na srecu ovaj prijatelj ima firmu pa ce valjda biti ok.Trazim povracaj novca.Nesto razmisljam da trazim drugi.Za novce koje sam dao 63.000 nema nigde.

Nastavak sledi,najavljena je tehnicka komisija koja treba da dodje na licu mesta.Verovatno da konstatuju kvar ili kako je povezan sporet?Izgleda da ce ovo da potraje.

Kako to moćno zvuči, tehnička komisija :D
Realno treba da pošalju krštenog električara (ako mogu istog i da nađu). Samo da ne pošalju dvojicu marketing menadžera i jednog prodavca.

Nazad
Vrh Dno