Šta je novo?

HTC Android - Magic, Hero, Tattoo

E sad ovako. Iskreno ja nisam verovao da ima samo 65K boja, po tom pitanju je odlican. Ne mogu da uporedim ekran sa Herojem ili tako necim vece rezolucije zato sto se nisam igrao sa istima, ali meni je oshtrina istog sasvim dobra i nije pikselast. Brzina samog telefona je odlicna ima 256MB rama i 528MHz procesor. Zvuk poredeci sa N73 je slabiji i malo hmmm "piskaviji" ali opet N73 ima dva zvucnika pa bas i nisu za poredjenje. Tako da zvuk moze da se stavi u "standardno" Zvuk u slusalici je jako dobar, nema eho-a niti metalnog zvuka isto tako tebe sagovornik cuje bez problema. 3D :) bas i ne znam na sta mislis. Samo kucanje poruka na doticnom sam mislio da ce biti problem i u pocetku iskreno i jeste, masio sam slova... ali kada kalibrises ekran i malo se naviknes sada mi se to retkoo desava. WiFi radi odlicno i na srecu vecina komsiluka mi nije zastitila wifi mreze :D . Hmm sta jos. Kamera je posle koriscenja N73 blago razocaranje, ali sam na to bio spreman, mislim da svaki HTC telefon koji god uzeo ce biti razocaranje poredeci Nokiu sa Carl Zeiss kamericama. Zvuk u slusalicama je odlican, mozes staviti koje god sluske hoces. FM radio je takodje dobar. Baterija je solidna, ja sam je u pocetku bas mucio dok se igras sa telefonom Ali sa bas dosta maltretiranja, WiFi muzika... aplikacije izdrzi dan i po. Mada litijumske baterije dostizu svoj maximum tek nakon par ciklusa punjenja i praznjenja tako da mislim da je realno oko 2 dana da ti traje uz solidno maltretiranje istog. Ne znam sta bi jos mogao da ti kazem za isti. Pitaj sta te zanima

hvala na odgovoru :)
pod 3D sam mislio na to koliko dobro igre trenutno funkcionisu na njemu(nije bas da cu da se igram, ali me cisto zanima) , tj cuo sam da ima zestokih usporenja jer navodno gpu nije aktiviran sa postojecim androidom...i kao ce to biti sredjeno updateom, sto povlaci za sobom pitanje hoce li uopste biti 2.1 update-a kako se tvrdi na netu...
takodje me interesuje kakvo je stanje sa bluetooth transferom? hoce li taj navodni 2.1 update omoguciti normalno koriscenje
za sada mi nista vise ne pada na pamet

Ja sam odmah na Tattoo stavio 4GB SDHC (2), i radi normalno, bez problema... Ja bih dodao da od kako koristim Srpsku tastaturu koju mozete naci na marketu, uz opciju "grupisana slova", tj 2 na tasteru i uvecana na 80%, nemam vise nikakvih problema sa kucanjem, i ne rotiram telefon da bih kucao poruke, jer mogu da ih kucam jednom rukom tj palcem. Slazem se da je zvuk preko slusalica odlican, doduse koristim AKG bubice, penzionisao sam creative mp3 plejer, pa sad u busu do posla slusam radio, ili pak mp3. Kamera jeste slabija, ali moze da se dotera sve u photoshop-u :). Ima dosta igrica za tattoo koje su odlicne, youtube moze da se gleda bez problema, ali sa klikom na watch in high quality prilikom ucitavanja... Za web je odlican sa dolphin browserom, a i opera 5beta je brza...
Da zakljucim i ne smaram vise, za te pare za koje sad moze da se nadje, Tattoo je ODLICAN izbor, jer ima bukvalno sve, sem prenosa fajlova preko bluetooth-a. Ali zato postoji aplikacija za attachmente preko maila, pa ni to nije neki problem. Nista drugo na trzistu nije ni blizu u tom cenovnom rangu. pozdrav

Iskreno ja sam probao par igara :) nisam nista 3D, se ne igram na telefonu. Tako da za 3D bas i ne mogu da ti kazem. Blutut tranfer ne radi, mislim da moze da se namesti pomocu nekih aplikacija ali je za to potrebno valjda rutovanje telefona, tako da ce ti to morati reci neko iskusniji posto ja imam telefon 10ak dana i jos uvek se nisam usudio da ga rutujem. Za 2.1 verziju ja mislim da se svi nadamo tome. Mislim da bi bilo krajnje neozbiljno od strane HTC-a da ne izbaci update na noviju verziju, a prica ima svakakvih po netu od toga da sigurno dobija 2.1 do toga da ga nece dobiti. Sve u svemu mislim da je to pre svega malo i marketinski trik posto je Legend prvi HTC sa Senseom i 2.1 koji je izasao pa kako bi se ljudi vise odlucili za njega, no to je moje mishljenje. Ima na xda-devo... vec kuvani 2.1 koji odlicno napreduje, bez sense-a je, ali citajuci komentare tamo je dosta brzi od 1.6 mada nije jos u potpunosti upotrebljiv, ai rade na tome.

Mislim da je ekran suvise mali za neko ozbiljno igranje ili gledanje filmova. Igre koje koristim su uglavnom tipa super linijice, UNO, battleships pro, sudoku i druge logicke. Sto se tice famoznog update-a na 2.1, stvarno mi nije jasno zasto se ljudi pale, jer tattoo ovakakv kakav je sasvim dobro radi, i sta bi mu 2.1 pa doneo?! Ima resistive ekran plus mali, tako da neki multitouch nije ni bitan, a bluetooth je vec druga prica, no, videcemo... Sto se mene tice, uzeo sam tattoo uz paket na 2 godine a posle ga poklanjam deci, a ja cu ako Bog da, tad uzeti neki mnogo bolji android, zavisno od toga sta bude u ponudi. Kako se krecu stvari sa androidom, verujem da ce to biti nesto EXTRA! A verovatno ce do tad biti i preko 150000 aplikacija na marketu... Mislim da se ne treba nadati 2.1 za tattoo, no ako dodje, odlicno, on i sa 1.6 radi perfektno... tako ja razmisljam.

Pa ne znam ce,u tolika frka, tattoo vec ima 1.6 android, koji mi sa magicom nismo ni pomirisali... a sto se tice roma, neko je pomenuo da je izasao za CZ Vodafone, jeste ali bes HTC Sense-a.. pozz

@ Seraph Ne vide se. Zasto ne bi jednostavno otisao u neku od Vip poslovnica tamo imas izlozene telefone uvek i uzmes telefon i igras se malo. Mislim da ces steci bolji utisak nego citajuci komentare, tako sam i ja uradio.

Elem nasao sam drugo resenje za AlbumArt, umesto koriscenja mp3 Tagger-a koji radi odlicno na telefnu, na racunaru sam stavio program Tag&Rename, jednostavno pripremite muziku koju ubacujete na telefone, album art i kada prebacite na telefon, automatski ce se pojaviti :D

Da li je realno ocekivati Android 2.1 na Tatoo? Razmisljao sam, i cini mi se da se HTCu ne isplati da se cimaju oko pravljenja Sense-a za Tattoo odvojeno od ostalih, jer rezistivni ekrani ne podrzavaju multitouch, pa ne moze isti ROM.

Nesto se kajem sto sam ga uzeo, mozda je bolje da sam sacekao Legend, koji se od skoro nalazi u VIP ponudi umesto Hero-a.

e bio sam juce do vipa i malo bacio pogled na tattoo prvo, prvi utisak je bio pozitivan,skroz ok telefoncic...a onda sam se dokopao legenda koji je bio pored njega i totalno me tattoo smorio, znaci strasno... :D
u totalnoj sam trilemi sta da uzmem...u svakom slucaju cu uzeti vip karticu, ali sad...ako uzimam tattoo sigurno necu preko vipa i puknuo bih ~180e na nov, ako vec mogu toliko mogao bih da se ispruzim jos 40e za magic, a ako vec mogu toliko mogao bih jos 30ak evica za legend... jedino sto me brine je to obavezivanje preko vipa, pre par god sam imao losa iskustva sa postpaidom na 063 i sada mi te dve god postpaida izgledaju jezivo. te slusam price od nekih kako ih vip dere, dok od drugih kako sve lepo ide i nema probijanja racuna...dunno what to do :)

Pa sasvim je realno. Zato sto je sa telefonima kao i sa ostalim tehnicim uredjajima ista stvar, tj. najprodavaniji je taj mid low segment i na tom segmentu svi proizvodjaci uzimaju najvise para. A citajuci na drugom forumu sam naleteo na to da je vip potvrdio a njima HTC da ce biti update-a. Sada koliko je to tacno to ne bih znao. Mada ne vidim stvarno koji je toliko problem u Android 1.6 platformi koju koristi Tattoo? Radi fantasticno na njemu. Sumnjam da je ikome prenost fajlova preko blututa toliko bitan, ako jeste uvek moze da rutuje telefon i iskoristi neku od ponudjenih aplikacija.

Pre kupovine Tattoo-a, treba dobro procesljati i ostale Android telefone u ponudi. Ja sam se igrao sa Tattoo-om i telefon me je prosto odusevio (tj 1.6 + Sense), pre toga sam cesljao Magic (1.5) i ne moze se porediti sa 1.6 + Sense. E sad, meni smeta rezistivni ekran, mala rezolucija i to sto je market za Tattoo osakacen. Ko moze da predje preko ovoga, Tattoo je odlican izbor.

Ja cekam HTC Desire da izadje i da vidim mogu li ga nekako dopremiti od preko, posto mu je ocekivana cena manja nego Legend-u kod nas u Vipu. Mada ko zna, mozda se Desire pojavi i kod nas nekim cudom. Nexus One je bio u prodaji jedno vreme, a tu je i Motorola Droid.

pre toga sam cesljao Magic (1.5) i ne moze se porediti sa 1.6 + Sense.

Hmm, što se ne može porediti? Ja sam imao Tattoo sa 1.6 i Sense UI, sad imam Magic 1.5 i Sense UI i Magic mnogo bolje radi.

EDIT: U stvari, da ne mogu da se porede jer Magic mnogo bolje radi. :)

Poslednja izmena:
Hmm, što se ne može porediti? Ja sam imao Tattoo sa 1.6 i Sense UI, sad imam Magic 1.5 i Sense UI i Magic mnogo bolje radi.

EDIT: U stvari, da ne mogu da se porede jer Magic mnogo bolje radi. :)

+1

@Patton: :rtfm:

Poslednja izmena:
U par navrata sam se igrao sa Tattoo-om i nisam nešto oduševljen.
Kao prvo, ekran. Nekad moraš više puta pritisnuti da bi odreagovao, kucanje poruka je sa standardnom tastaturom sporo, pogotovo kada treba otkucati karakter koji traži 4 pritiska, u landscape modu je donekle lakše, ali se i lakše promaši taster :). Pokušao sam da sa Marketa skinem Better Keyboard, ali je nije bilo na spisku, izbacivao mi je samo skinove za taj program, ali ne i samu aplikaciju.
Iako je ovaj s kojim sam se ja igrao nošen u futroli, vide se oštećenja na ekranu, mada se intenzivno koristi.
Kvalitet videa youtube-u je loš. Par puta sam pokušao da učitam sa opcijom Watch in high quality, ali nije hteo da učita, pa sam odustao.

Jednostavno, posle ovoga i sveukupnog utiska koji je na mene ostavio...ne bih ga kupovao.

Sigurno da je mnogima sasvim ok, ali ovo je moje mišljenje posle 15ak sati igranja sa njim u par navrata.

Da li je Magic po pitanju kucanja i odziva bolji ( verovatno jeste ) ?

Koliko sam stigao da ih uporedim u Vip centru, Magic je za nijansu bolji sto se i ocekuje zbog vece povrsine i rezolucije ekrana kao i zbog capacitive ekrana :D.

Na srecu, tu je uvek i standardni numericki unos ako je nekome qwerty na Tattoo-u premali.

Za nijansu? Pre bih rekao da je ta razlika mnogo veća, ipak je magic u svemu mnogo bolji.

Ali na Tattoo nije tako tragican kako sam ja ocekivao pre nego sto sam ga uopste probao. Nije Magic bas u svemu bolji: nema 3.5mm ulaz :banana:.

da, ali taj 3,5 mm ulaz treba samo onome ko bas zeli da ga koristi kao mp3 plejer, ja na primer koristim ipod za muziku dok na magic-u nemam jednu jedinu pesmu, tako da mi takav ulaz ni ne treba.. :)

Razliciti ukusi... Mene mrzi da nosim iPod, vise volim da je sve u jednom uredjaju :,,:.

Pa malo je glupo porediti dva telefona razlicite klase zar ne? :)

Pa naravno, al' kad neko počne sa poređenjem, ja moram da se nadovežem sa argumentima zašto je Magic bolji telefon od Tattooa. :)

Pa nelogicno je porediti Tattoo i Magic.. Magic moze da se poredi sa Hero-em koji je njegov naslednik ili evenutalno sa Samsungom 7500. Tattoo nije ista klasa telefona kao Magic. Mada zakljuci da tattoo ima los odziv ekrana da mora da se pritska po par puta da bi reagovao i da je tesko kucati poruke su krajnje apsurdni. Tattoo jeste odlican telefon i za pare do 150-160e je sigurno jedan od best buy-a i za te pare pruza dosta.

... Mada zakljuci da tattoo ima los odziv ekrana da mora da se pritska po par puta da bi reagovao i da je tesko kucati poruke su krajnje apsurdni. Tattoo jeste odlican telefon i za pare do 150-160e je sigurno jedan od best buy-a i za te pare pruza dosta.

Vidim da se ovo odnosi na mene, pa da odgovorim. To je moj utisak. Pročitaj koje su razlike između R i C tipa ekrana, ako nisi do sad, a izgleda da nisi. Nemam nameru nikoga da ubeđujem u nešto, niti imam išta od toga :). Za te pare jeste dobar telefon, i da, pruža dosta, ali opet ponavljam JA ga ne bih kupio, jer MENI ne odgovara. Ok?
Vidim da si ga ti kupio povoljno, neka te dobro služi, ali ne moraš da ulećeš posle svakog posta i da ga "braniš" ;).

Aj' uzdravlje

Znam razlike izmedju R i C tipa ekrana. Ne branim telefon daleko od toga, ali se ovde po postovima stice utisak da telefon ne valja nista i da je krsh sto nije istina. Ja sam samo rekao da ekran daleko od toga da je spor i da mora da se stisne vise puta kako bi reaogova jer isti ima dosta dobar odziv i to nije samo moj licni stav. Jeste da ne moze da se poredi za C ekranima. To sto ja imam telefon :) nema nikakve veze...nikada nisam "branio" moj hardware i uvek prvi kritikujem kada sa necime nisam zadovoljan. Samo pominjem da je glupo porediti vise Tattoo i Magic kada nisu ista klasa.

Koliko ja tacno da wireless konekcija puca kada se konektujes, bar na Android verzijama 1.5 i 1.6? :)
Ja sam na Magicu kada mi je bio u sakama :D koristio uglavnom gprs, wless vrlo sporadicno pa ne mogu da kazem nista ;)
Vidim na drugom forumu (doduse nisam isprobao licno :)) na Tattoo alarm nece da radi kada namestis isti i iskljucis telefon tj ne smes da ga ugasis :smoke:, brate mili to je moglo jos na mojoj matoroj Nokia-i 3330
Weeel?

I ja sam na tom forumu citao o pucanju wifi-ja ali ga nisam iskusio do sada, da kucnem u drvo :) . A za alarm ja mislim da je na svakom android telefonu tako, ako gresim neka me isprave. :)

To za alarm nema veze sa telefonom, tako je na Androidu, generalno. Podesiš ga na Airplane mod ili tako nešto i neće ti srkati bateriju, a alarm će raditi.

Ko još gasi telefon uveče, postoji offline.

Koliko ja tacno da wireless konekcija puca kada se konektujes, bar na Android verzijama 1.5 i 1.6? :)
Ja sam na Magicu kada mi je bio u sakama :D koristio uglavnom gprs, wless vrlo sporadicno pa ne mogu da kazem nista ;)
Ja imam magicka, fabricki 1.5, 32A iz vipa. Provodio sam ~1h na wifi konekciji, i stalno se kacim na net preko kucne mreze i nisam primjetio pucanje wirelessa. Imam fon oko 20 dana, i nisam primjetio nikakve probleme.

Vrh Dno