Šta je novo?

HTC Android - Magic, Hero, Tattoo

Pa to sam i pokusao, mada to je bilo pre par dana, probacu sad opet, pa javljam sta i kako...
edit: pokusao, i nece, opet mi izbacuje istu gresku...

Poslednja izmena:
Baterija za nokiu sluzi da je u punjacu za struju napunis pa da ti punjac za struju(sa nokia baterijom unutra) sluzi kao neki mali akumulator kad nije prikacen kablom u zid :)). Stavili su bateriju nokia jer je jeftina...A isto je 1000 mAh. Nadam se da sam bio malo jasniji...

Zasto mi se nocu prazni baterija na tattoo? Ostavim je do pola punu kad ujutru ugasen telefon???
Inace instalirao sam nekoliko programa i igrica sa marketa.Dal je moguce da nesto radi u pozadini i "jede" bateriju?

Moguće je. U androidu postoji nešto što se zove wakelock - sprečava telefon da uđe u "sleep mode". Sleep mode je mnogo bitan kod androida jer je razlika u pražnjenju baterije dok telefon "spava" i dok je "budan" ogromna. Bilo koja aplikacija može da zahteva wakelock i ako "zaboravi" da ga "pusti", telefon će ostati "budan" sve vreme. Dakle, vrlo lako može da se desi da neka aplikacija posrče celu bateriju ako je loše napisana - ovo je nešto što bi Google morao da promeni čini mi se.

U svakom slučaju, ovo nije razlog da kreneš da preterano koristiš task killere, oni više mogu da odmognu nego pomognu ponekad. Ako izuzmemo ovaj "wakelock" problem, android radi odličan posao pri rukovođenju aplikacijama.

Postoji aplikacija koja može da ti pomogne da ustanoviš koja aplikacija pravi problem, ali sam prilično siguran da ti treba root pristup da bi je koristio. Naziv je "Spare Parts". Između ostalog, ima detaljnu istoriju korišćenja baterije. Ako nemaš rutovan telefon, nažalost, mislim da ćeš morati da brišeš te aplikacije koje si nedavno instalirao jednu po jednu dok se stanje ne popravi.

Edit: sad se setih, postoji još jedan način, ne mnogo pouzdan, da utvrdiš "ko je krivac". Pogledaj koje dozvole (permissions) te aplikacije zahtevaju. Da bi aplikacija koristila wakelock o kome sam govorio, mora da traži "android.permission.WAKE_LOCK" dozvolu. Ako neka od tih aplikacija traži navedenu dozvolu, vrlo je moguće da je ona krivac - ako je ne traži, to ne isključuje istu kao krivca jer wakelock nije jedini način da se aplikacija loše napiše, samo najlakši i najbrži :)

Poslednja izmena:
Baterija za nokiu sluzi da je u punjacu za struju napunis pa da ti punjac za struju(sa nokia baterijom unutra) sluzi kao neki mali akumulator kad nije prikacen kablom u zid :)). Stavili su bateriju nokia jer je jeftina...A isto je 1000 mAh. Nadam se da sam bio malo jasniji...
E skontao sam,hvala.Nokia baterija ustvari puni Tattoo bateriju...

Ja pred spavanje prebacim tattoo u airplane mod, tako da mi nista ne trosi... imam na jednoj strani izvucene sve 4 ikone za power settings, to mi je nekako najlakse. A ako vec mora da ti bude dostupan broj i uvece, onda makar stavi gsm only mod, da ti se ne bi kacio preko edge-a ili 3Ga.
pozdrav

Uzeo sam juce Tattoo, preterano dobar fon, nemam apsolutno nikakvu zamerku, nemojte trositi pare i kupovati Magic i Hero zato sto Tattoo ima sve!!! Osim kamerice (ali kome to jos treba....) :)

Edno pitanje: kako mogu da iskljucim opciju da se ne konktuje preko 3g mreze i ne trosi mi kilobajte na update weather widgeta i ostalih gluposti?

Juninho, Pa nemoj tako, ima tattoo i kamericu, nije za bacanje...
Idi na settings/wireless controls/mobile networks/network mode/gsm only (ako hoces samo gsm), medjutim, zbog signala preporucujem da ti bude na automatic, skroz dole. To je to. Ako hoces na brzaka da ti ukljuci 3G , izbaci negde ikonicu za htc widget/settings/mobile network, pa rucno prebaci kad ti hoces. Isklucivanjem te ikonice vracas u prvobitno stanje. Zgodno.

Uzeo sam juce Tattoo, preterano dobar fon, nemam apsolutno nikakvu zamerku, nemojte trositi pare i kupovati Magic i Hero zato sto Tattoo ima sve!!! Osim kamerice (ali kome to jos treba....) :)

Pa nije baš tačno. Magic ima bolji i veći ekran, a i bolju podršku za aplikacije zbog veće rezolucije. Meni sutra stiže Magic, a Tattoo je već na dobošu u oglasima. :)

Da ali zato Tatoo ima bolju podrsku od strane HTC-a, mi koji imamo Magica zvanican update mozemo samo da sanjamo.

Da ali zato Tatoo ima bolju podrsku od strane HTC-a, mi koji imamo Magica zvanican update mozemo samo da sanjamo.

Odakle ti to kad za tattoo nije izasao ni jedan zvanicni update dok su izdali rom da i magic dobije sense UI. A ako mislis na prelazak na android 2.1 veca je verovatnoca da ce da izbace za magic nego za tattoo.

Ne samo da za nase (Cesko) trziste nije izasao sense UI, vec je samo nekoliko evropskih zemalja dobilo tu privilegiju, zasto, to niko ne zna.

Edno pitanje: kako mogu da iskljucim opciju da se ne konktuje preko 3g mreze i ne trosi mi kilobajte na update weather widgeta i ostalih gluposti?

A veci ekran, multi touch? to nista? Juce sam sa kolegom na faksu uporedjivali tatto i magic side by side. I oboje smo se slozili da je magic znatno kvalitetnije odredjen. Magic je iz nekog razloga kod nas mnogo jeftin, bio je extremno popularan kod vipa, cak su se i oni iznenadili kojom brzinom je otisao. Sta da vam kazem kad mi je jedan japanac za koga razvijam neke aplikacije za android poslao pare da mu kupim ovde magic i posaljem mu, vise mu se isplati nego da kupi u japanu ili preko ebaya.
Mada tatto moze da se nadje za manje od 150evra, za te pare je stvarno sjajan telefon kome se ne pita sta ima, nego sta nema.. :p

inace sto se tice update-a, Magic i hero i tatto ce dobiti 2.1. Google je rekao svim partnerima tako, posto zeli 2.x da bude standard.

Poslednja izmena:
Nnnn, daj boze, ali ovi Česi ce nam glave doci... :)

Bio bih zahvalan ako bi mi neko objasnio zasto HTC uradi update samo za nekoliko evropskih zemalja a one ostale ko j...

Zato sto je na Operaterima da daju update,konkretno kod nas Vodafone CZ, ali pitanje je zasto njih boli * da nam daju update...

Kolike su uopšte razlike u verzijama za različite operatere? Ajde jezici su drugačiji za različita područja, ali ne znam šta je tu još problem?

DuleC, uze mi rec iz usta, to se i ja pitam, sta je tu toliko komplikovano?

A jel se nekome na Heroju desava bag da kad slusa muziku pa iskljuci da ostane na lock screenu pesma koja je isla i nista ne moze sa tim da se uradi...telefon normalno funkcionise ali pesma se skloni tek nakon restarta telefona,a inace i ako se posle pusti neka druga ne pojavljuje se ona na lock screenu vec ona koja je zabagovala?

Ja imam taj bug na CS.
Ima jos gomila sitnih koje niko ne pominje. Bar kod mene se desva sledece: u meniju (glavni i jedan od 7 prozora) nema horizontalni mod, takodje fancy mode pri promeni u nekim aplikacijama je uvek ukljucen ma sta cekrao i settings,...

Zna li neko kada ce CS izbaciti 2.1?

Poslednja izmena:
A jel se nekome na Heroju desava bag da kad slusa muziku pa iskljuci da ostane na lock screenu pesma koja je isla i nista ne moze sa tim da se uradi...telefon normalno funkcionise ali pesma se skloni tek nakon restarta telefona,a inace i ako se posle pusti neka druga ne pojavljuje se ona na lock screenu vec ona koja je zabagovala?
I ja imam taj bag,telefon je Tattoo...

Nije mi bas najjasnije o cemu procate, pogotovo onaj deo "pa iskljuci" da ostane na lock screen-u... Ja nemam nikakve bagove na tattoo, slusam muziku normalno, a kad necu vise da slusam, stavim pauzu pa home. Kako bi drugacije iskljucio?! Ajde moze i sa task killerom npr.

Nije mi bas najjasnije o cemu procate, pogotovo onaj deo "pa iskljuci" da ostane na lock screen-u... Ja nemam nikakve bagove na tattoo, slusam muziku normalno, a kad necu vise da slusam, stavim pauzu pa home. Kako bi drugacije iskljucio?! Ajde moze i sa task killerom npr.
Kad se zakljuca i hoces da ga upalis,umesto slike koju si postavio na lock screen,stoji player.I nece da se skloni ,osim ako restartujes telefon.Malo je pogresno receno,nema tu iskljucivanja,ide kao kod tebe,pauza pa home.U screen locku je problem.

I meni se to dešava na herou, ali ja koristim lock bot tako da mi ne smeta. Mada mi je muzički plejer stavljen na ignore u task manageru pa je možda zbog toga (nisam pokušavao da ga stalno gasim).

Poslednja izmena:

Pa da ja sam se malo pogresno izrazio mislio sam na pauzu,a inace ne pomaze ni task killer,bas me iritira taj bag...jos mi se desavalo par puta da nece ni slusalice da mi prepozna kad ih ubodem pa isto pomaze samo restart(mada mi se do sad samo 2 puta dogodilo).OOO kad ce vise taj 2.1 da resi sve probleme :trust:

Interesantno, i ja koristim lockbot pro, i tako nesto mi se nikad ne desava :). Pa eto Vam resenja, instalirajte lockbot, i problem ce nestati.

Uzeo sam tattoo juce, treba mi neki savet koje aplikacije staviti :) i koju navigaciju. Svukao sam one domace aplikacije za "GSP" i da li postoji mogucnost neke sinhronizacije kaledara sa phonebook-om, posto imam rodjendane za ljude zapisane u phonebook-u.

Uzeo sam tattoo juce, treba mi neki savet koje aplikacije staviti :) i koju navigaciju. Svukao sam one domace aplikacije za "GSP" i da li postoji mogucnost neke sinhronizacije kaledara sa phonebook-om, posto imam rodjendane za ljude zapisane u phonebook-u.

Malo pogledaj u odeljku za softver(android), i naci ces mnogo predloga za softver i razna resenja za ono sta trazis... ako mislis na sinhronizaciju google kalendara, imas na telefonu u podesavanjivam sledece: settings/data synchronization/google/application sync settings - pa stikliraj gmail, calendar i contacts, a gore auto sync...
pozdrav

Nazad
Vrh Dno