Šta je novo?

Hisense Energy Nordic

Mislim da treba da mu dozvolis lokaciju

Zvuk vanjske energy pro plus za usporedbu sa nordic

Sinoc legnem da spavam i odjednom kao da mi se sleper parkira pored kreveta. Tutnjava nevidjena. Izadjem na terasu, a SJ izvodi Bahovu simfoniju. Pogledam jutros i imam sta da vidim. Olabavili se svi srafovi koji drze SJ za nosac. Majstor ladno nije stavio feder sajbne niti matice sa plastikom. Ubacio sam svuda po jednu federku i stego to dobro. Valjda vise nece da drnda.
Eto jos jedne banalne stvari na koju treba obratiti paznju pri ugradnji.

Iznecu vam jedno povrsno iskustvo o inverter klimi Nordic.Naime,moj komsija postavio je navedenu klimu i sada delim sa vama njegovo iskustvo od nedelju dana.On je inace radio u telekomunikacionoj kompaniji na odrzavanju i montazi split i onih drugih ,centralnih ,klima na telekomunikacionim uredjajima.Prvo kupio je Hisense klimu zbog garancije od 5 godina.Drugo ta klima za novce koje je dao i ono sto pruza ni jedna u visem rangu nema.I trece buka spoljne i unutrasnje jedinice je zaista minimalna.Njegov savet je da klimu treba ukljucititi kada se oseti potreba za grejanjem i iskluciti kada prestanu potrebe.Podesiti sve parametre i pustiti da njena "pamet"radi.Klimu tretirati kao frizider i eventualno povecavati ili smanjivati temperaturu grejanja.Temperature spoljne su ovih dana bile oko 0 a dnevna i preko 10 stepeni.Nije zabelezio ni jedno odmrzavanje ili bilo koji zastoj u radu.Dnevna{sobna] temp. na 23 a nocna na 20stepena.
Ja sam zainteresovan za kupovinu ove klime jer mi je promakao Energy Pro .Sva njegova zapazanja i iskustva prenecu ovde.

Nece to bas kao sto je komsija zamislio. Videce vec. Njje ovo energy pro, nego njegova jeftinija i unazadjena verzija.

Ja je trenutno koristim kao on off. Naime ne zivim u toj kuci gde je ona nego renoviram pa ja palim na par dana. Moja jedina zamerka koju sam provalio jeste kad je u kuci veoma ladno i kada ona radi preko 1300w zna da plse cuje gas kako pisti ali neprimetno osim ako ne ugasis sve u kuci da se fokusiras na nju. Ali sam provalio da kada ukljucim super na daljincu kao da brze zagreje prostoriju klima ne ide preko 1250w i tada se ne cuje to pistanje.
Nece to bas kao sto je komsija zamislio. Videce vec. Njje ovo energy pro, nego njegova jeftinija i unazadjena verzija.
Posto je ti koristis aktivno a video sam da na Amber confort redovno izbacujes potrosnju. A jel pratis potrosnju nordic? Daj neke brojke ?

Poslednja izmena:
Ja sam se upravo vratio od komsije i mogu da vam kazem da je u toj sobi koju greje bas prijatno(24).Dimenzija sobe je otprilike 6x4 i visina 3.10m.Zidovi su od pune cigle (gradnja od pre rata).Prozor 2x2 trokrilni dupli.Vrata drvena trokrilna.Van je temp.+4.
Klima radi koliko sam razumeo na prvoj brzini.Unutrasnja se ne cuje.Povremeno otvara vrata od spavace sobe,slicnih dimenzija kao grejana dnevna soba.Nema pametnu uticnicu i ne zanosi se potrosnjom.Videce koliko je uvec racun za mesec.

Do ovog momenta za decembar 124kwh. Greje sprat 40mkv danju na 23, nocu sobu od 18kv na 23. Nije gasena ceo decembar osim dva reseta kad je brljavila na po 10 min
Da dodam da je stelovanje klime za dan moguce -setovana na 20c i fan 5 podignuta krilca na poz 4. Nocu nikako ne mogu da je namestim da bude 23 u toj jednoj sobi. Kad je zadata 19c u sobi varira od 21.5c-23c, a kada je na 20c setujem onda u sobi bude 25c-26c sto je neizdrzivo za spavanje. Tu moram da smislim toplu vodu kako da je prevarim da odrzava 22.5-23.5c.

Poslednja izmena:
Do ovog momenta za decembar 124kwh. Greje sprat 40mkv danju na 23, nocu sobu od 18kv na 23. Nije gasena ceo decembar osim dva reseta kad je brljavila na po 10 min
To je bas smesna potrosnja, ti si kukao za onu tacnu i da modulira mnogo, al ako izvuces prosek ispade te 170w po satu, mozda bi bio vise kada bi non stop grejao 40kv al opet. Jes da nije bilo ladno uopste ovih dana. Ja sam prognozirao da mi min potrosnja bude 300kwh bez obzira na vreme al tvoje brojke mi pokazale drugacije :) :)

To je bas smesna potrosnja, ti si kukao za onu tacnu i da modulira mnogo, al ako izvuces prosek ispade te 170w po satu, mozda bi bio vise kada bi non stop grejao 40kv al opet. Jes da nije bilo ladno uopste ovih dana. Ja sam prognozirao da mi min potrosnja bude 300kwh bez obzira na vreme al tvoje brojke mi pokazale drugacije :) :)
Znas kako, klima je u vecoj sobi i iz nje greje hodnik i manju sobu preko puta. Preko dana ta veca soba izakumulira dosta toplote, pa uvece kad je stavim na 19c i zatvorim vrata ona potrosi 2-3kwh za 12h(od 21h-09h). To je fora.
Sto se tice grejaca trosi ali do sada nisam imao ni jedan defrost na nordicu 🙂

Znas kako, klima je u vecoj sobi i iz nje greje hodnik i manju sobu preko puta. Preko dana ta veca soba izakumulira dosta toplote, pa uvece kad je stavim na 19c i zatvorim vrata ona potrosi 2-3kwh za 12h(od 21h-09h). To je fora.
Sto se tice grejaca trosi ali do sada nisam imao ni jedan defrost na nordicu 🙂
Za sedam dana non stop rada jos uvek ni jedan defrost i kod mog komsije.Ja sve ovo jos uvek sa rezervom uzimam njegove analize.Prolecno vreme je jos uvek.Videcemo kada i ako zaladi.

Meni treba jos jedna ove dve sam se zaleteo i uzeo na brzaka. I pratim sve redom da vidim sta da uzmem dal da uzmem jos jedndog kineza ili sta drugo. Ono sto mi je zapalo za oko je Daikin FTXG25JA/RXG25J Emura I al bas slabo ljudi ima nju. Ono sto mi se svidelo na njoj je sto ona je 9tka a ima 38kg spoljasnju

Emura 1 je model star 10+ godina. To stoji po magacinima deceniju. Sta mislis koliko ce da radi bez kvara?
Ja merkam vox ihd12 za ovu sobu od 12mkv da mi odrzava samo nocu temp. Jeftina klima a zavrsice do -15 sigurno posao. Sad je tu vivax on off star 12 godina i on mi trosi prilicno i radi kao mesalica.

To i mene plasi mnogo je matora bas i da crkne nesto delovi ce budu problem. Ova Vox u pc praktik 35000rsd to je dzabe... Kakva god da je za 12 kvadrata mora da ti vrsi posao

I dalje nije imao defrost,ili ga nije cuo.Drzi zadatu temperaturu grejanja i za sada koliko vidim a i cujem prezadovoljan.Ja sam primetio da ispod klime je uvek vlazno dok kod druge isto inverter VOX potpuno suvo?Rade u skoro istom rezimu grejanja.Jedino VOX tandrce da ubija koliko se cuje.Sreca sto je sa zadnje strane kuce.

Postoje dva problema sa klimama i senzorima, jedan ne smeta nista a drugi smeta itekako!

onaj koji smeta:
-Klima se ne zaustavlja kada dodje do zadane temperature vec grije preko
-klima zagrije do zadane temperature i udje u mod odrzavanja ali kada se ugasi ne pali se cim malo pocne opadati temperatura nego mora opasti za stepen i vise
-kombinacija: em pregrije preko zadate pa se onda ne pali dok ne opadne za 2 tepena.....

onaj koji ne smeta (a tako radi npr energy pro plus, treba ispitati da li tako radi i nordic)
-Senzor je precizan ali nije dobro kalibrisan sa ispisom na ekranu klime. Ponasa se kao da je 2 stepena veća. Znači našimate 22 a ona grije i održava 24. Ovo nije problem jer je precizna vi samo oduzimate 2 stepena na štimanju i to je, želite u sobi 25 naštima 23, želite 22 naštimate 20 i eto...

-Senzor koji se nalazi na unutrašnjoj jedinici klime (i tu temperaturu ispisuje unutar aplikacije) ne bi smio biti u aplikaciji, to služi klimi da mjeri temperaturu usisa i temperaturu izmjenjivača i ne može se koristiti za mjerenje temperature prostorije, jer pošto je odmah uz izmjenjivač koji je zagrijan pokazuje temperaturu koja je za bar 4-5 stepeni veća od temperature u prostoriji, tako da taj podatak treba ignorisati.

-Kada stavljate vas nezavisni termostat za mjerenje temperature treba ga staviti da nije na udaru vazduha klime i ne samo to, najbolje sa strane od klime (na zidu desno ili jevo od zida klime) i pozeljno na visini od metar.
Ja sam to eksperimentisao prije 2-3 godine, imam jako dobar precizan termostat, kada se stavi na suprotan zid od klime (u pravcu duvanja klime ali podaleko) pokazuje i do 3 stepena vecu temperaturu. Kada ga stavim sa strane kako sam gore naveo, ako je blizu poda do 1-2 stepena nize pokazuje a ako ga stavim na visinu oko 2m pokazuje za stepen do 1.5 više. Tako da je neko pravilo da se drži na oko metar visine jer najbolje odgovara našem dojmu temperature. I većina tih termostata posporo kupi temperaturu tako da kada ga stavite treba do pola sata da se prikaže prava temperatura, a samo držanje u ruci par minuta nekada poveća temperaturu senzora

Naravno da treba da te interesuje, svi ovi uredjaji kostaju od 500e pa na dalje, nije u pitanju grijalica od 30e. Pa neće niko čitav dan sjediti i povećavati i smanjivati temperaturu. Ako se nastima 23 onda treba da je u pola stepena gore dole održavana temperatura
To što ste vi ovde napisali je apsolutno isto mom razmišljanju ali to većina ne razume i ne zanima ih.
Kada pričamo i o senzorima koji moraju biti tačni i na klimi od 30 i 300 hiljada dinara neko se javi i kaže: pa šta hoćete za taj novac.Ne radimo mi sa drogom pa nam je to sitnica 60-700e sa ugradnjom.
Kada pričamo o modulaciji pojedini misle da smo stipse i da hoćemo da troše 100w a ne kapiraju da je inverter tehnologija trebala da obezbedi sto manju varijaciju zadate temperature i da se tom modulacijom uostalom i čuva kompresor od "habanja" u odnosu na princip pali-gasi na po 5min kao on-off....

To što ste vi ovde napisali je apsolutno isto mom razmišljanju ali to većina ne razume i ne zanima ih.
Kada pričamo i o senzorima koji moraju biti tačni i na klimi od 30 i 300 hiljada dinara neko se javi i kaže: pa šta hoćete za taj novac.Ne radimo mi sa drogom pa nam je to sitnica 60-700e sa ugradnjom.
Kada pričamo o modulaciji pojedini misle da smo stipse i da hoćemo da troše 100w a ne kapiraju da je inverter tehnologija trebala da obezbedi sto manju varijaciju zadate temperature i da se tom modulacijom uostalom i čuva kompresor od "habanja" u odnosu na princip pali-gasi na po 5min kao on-off....
Ako mi ovavj vivax pregura zimu, otvoricu se letos za daikin 25-ticu za sobu od 12mkv da vidim da li je tolika razlika u odnosu na kineze kao sto pisu kolege. Nije da ne verujem, ali dok ne probam...🙂

Noć 21c Dan 19c 38m2
1000005418.jpg

Ako se ne varam, prosek je oko 210w/h. Pa to je vrhunski, gde ćeš manje 🤣

Pa to. Prvo napljuvase model a sad ispade i vise nego korektan

Videcemo januar, ovo nije bas mnogo merodavno jer je bilo toplo, a navedene mane ostaju.

Skroz ok potrosnja pod uslovom da ne radi kao on/off ali 99% mu tako radi.

Preko dana modulira dok greje ceo sprat-spusta najnize na 360w, nocu radi kao on off jer su zatvorena vrata od sobe, a i akumulira soba toplotu preko dana. Debeli je overkil za sobu od18mkv. Videcemo kad zahladni sad.

Preko dana modulira dok greje ceo sprat-spusta najnize na 360w, nocu radi kao on off jer su zatvorena vrata od sobe, a i akumulira soba toplotu preko dana. Debeli je overkil za sobu od18mkv. Videcemo kad zahladni sad.
pa tako se isto ponasa i energy pro plus. Znaci to nije klima za male sobe, treba joj bar 25-30 kvdrata (bar). Vanjska je tezine kao prosjecna 18ka.
Energy pro plus isto ne spusta ispod 350-400w ali imam osjećaj da je "fizički" to skoro i nemoguće postići sa tolikom klimom

Termostat radi kao da je zadana temperatura 1.5 -2 stepena viša ali ne radi se o tome da maši temperaturu niti prebacuje niti čeka da opadne temperatura, ona je precizna. Samo se treba ponasati kao da zelis 2 stepena nižu od onoga što piše i to je to. Koliko sam skontao isti takav je nordic. Ja sam se na to navikao prve zime korištenja i to joj ne mogu puno zamjeriti jer ne pravi nikakav problem u radu. I kod mene pola sezone (prelazni period) radi kao on/off ali na kraju krajeva to je moja greska i na to sam prestao obracati paznju, ko je hebe nek se pali gasi dok ne krenu minusi, a na minusima se tek vidi njena efikasnost

pa tako se isto ponasa i energy pro plus. Znaci to nije klima za male sobe, treba joj bar 25-30 kvdrata (bar). Vanjska je tezine kao prosjecna 18ka.
Energy pro plus isto ne spusta ispod 350-400w ali imam osjećaj da je "fizički" to skoro i nemoguće postići sa tolikom klimom

Termostat radi kao da je zadana temperatura 1.5 -2 stepena viša ali ne radi se o tome da maši temperaturu niti prebacuje niti čeka da opadne temperatura, ona je precizna. Samo se treba ponasati kao da zelis 2 stepena nižu od onoga što piše i to je to. Koliko sam skontao isti takav je nordic. Ja sam se na to navikao prve zime korištenja i to joj ne mogu puno zamjeriti jer ne pravi nikakav problem u radu. I kod mene pola sezone (prelazni period) radi kao on/off ali na kraju krajeva to je moja greska i na to sam prestao obracati paznju, ko je hebe nek se pali gasi dok ne krenu minusi, a na minusima se tek vidi njena efikasnost
Juce sam bas pratio. Na ifeel ukkjucen prebaci 3c pa se ugasi. Pali se kad padne 1c ispod zadate. Problem sa ifeel je sto daljinac salje na 10min signal UJ o temperaturi, pa se desi da prebaci i vise od 3c u sobi. Bez ifeel je katastrofa i prebacuje za 5c zadatu. Moracu da probam da nadjem neki polozaj daljincu da klima delimicno duva u njega da ga prevarim da na ifeel pribliznije odrzava temp u sobi.

Vrh Dno