Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
hahahahaah zanimljivo jako :-D a kukalo se na ivicu koji je za ovo led :-D

Gledajte, za sve jeste kriv Intel, i prevashodno zato što premium korisnicima koji bi ionako kuipili K verziju procesora NIJE ostavio mogućnost da npr neka podvarijanta 4770K dođe sa duplo slabijom grafikom od HD4600.

Realno,nama ovde relano NE TREBA ta integrisana intelova grafika na Haswell procesoru, i smatram da je upravo ona JEDINI KRIVAC zašto se procesor tako ubitačno greje.

Da li postoji mogućnost da se iz BIOS-a ta integrisana grafika u potpunosti isključi pa da onda se krene u ponovne pohode na overklokerske rekorde, sa možda dosta manjim temperaturama jer grafika nije uključena ?

Magny, ajde molim te probaj da vidiš može li to da se nekako izvede.

Takođe, magny, molim te probaj da uradiš overklok i UNCORE dela procesora, vidim da je Perica_Barii uspešno to uradio i naterao UNCORE na 4.5 GHz,ako se ne varam. Kao što Perica reče, overklokom UNCORE-a dobija se znatno više nego ako se on ne dira.

@ mdm

Šta ti misliš o ovoj teoriji, ako bi se mogla isključiti integrisana grafika, ili kratkospojila direktno na procesoru, da li bi se temperature dovele najzad u red ?

Poslednja izmena:
Hvataš se za slamku. :p

Teško da bi napravilo bilo koju razliku, kad nije opterećen iGPU ne greje. Ja probao kod mene ugašen upaljen ista temperatura. Jedino je OC stabilniji pogotovu RAM-a.
Stoga pretpostavljam da nije kod Haswell-a toliko različito... :(

Grafika moze da se iskljuci iz biosa, sto moze doprineti snizavanju temperature procesora, uncore na 1.22 naponu sam naterao na 4.7 ( testirao spi32m sa PSC memorijom na 2600 cl8 12 8 28 ;) )..
Primerak koji sam imao bi mogao da linxuje na 4.8 sa AVx ukljucenim bez problema a da ne ode u neke kriticne temperature ( na kratkom linxu koji sam poterao je radio sa izuzetno losom pastom(artic ceramic) i smesno drndavim kulerom za potrebe brzog pretestiranja). On je na moju veliku zalost bio najbolji od svih koje sam probao ali se nije zadrzao kod mene. Prosek je za sada ,kada se on izuzme, 1.35 do 1.41v butovanje na 4.8 HT on ( znaci ne linx ) posto ovako pretestiram sta meni treba.
Inace za brzo ocenjivanje stabilnosti procesora obicno provrtim cpu testove na 3dmark Vanatage, za testiranje samog kloka procesora, i dodatno za memorijska setovanja na tom taktu 3d11 pshysics+combined test, procesor kada to prodje obicno je stabilan ( ili eventualno uz vrlo male korekcije napona ima 100% stabilnost za svakodnevni rad) to je prvenstveno razlog zasto ne vrtim besomucne avx linxove.

I kolika je razlika u C kada se ugasi iGPU?
Baš me zanima obzirom da kod mene na Ivy-ju nema razlike.

...al' se da skoci cena polovnih SB i IB na dobrim klokovima, nakon ovog fijaska Intela!

I kolika je razlika u C kada se ugasi iGPU?
Baš me zanima obzirom da kod mene na Ivy-ju nema razlike.

Recimo kada sam testirao doticni primerak procesora imao je problem da ulazi na 4.8 u win dok nisam grafiku iskljucio ( moze da se desi i da je do biosa, koristili smo neku OC verziju) posle toga je butovao na 4.8 sa 1.26v i radio na toj voltazi wprime veliki. Nisam se duze igrao sa tim ali mislim da treba da se iskljuci za sada ako se naravno ne koristi.

ja mislim da ovde konkretno malo koga interesuje na koliko ulazi u win.
hocemo avx linx test ili nishta :D

niko ne trazi besomuchno vrtenje, ali bi bilo lepo makar 30-60min sa barem 6 gb rama.

za ovo shto ti velish da ti je merodavno za stabilnost, moj sendi moze na 5200mhz :D ako ne i vishe

Poslednja izmena:
za ovo shto ti velish da ti je merodavno za stabilnost, moj sendi moze na 5200mhz :D ako ne i vishe

:d A pilad te benčmarkiće vrte i na 5.3-5.4Ghz, Flanker je te "merodavne" testove terao na svojim 8350 primercima bez po muke na tim frekvama. Dobro je da sam ovo video, nisam ni znao da je moja Vishera stabilna na 5.3GHz:d

queen5.3.jpg 5.3warh.jpg

Kraju sala, AVX LinX sa maksimalnom alokacijom memorije u trajanju od 60 minuta a sa konvencionalnim hladjenjem na Haswelu videti neces, pa sve da su im dali 100 primeraka da birkaju, to je jednostavno nemoguce, nakon ovih par dana igranja sa Haswellom u to sam potpuno siguran.

Poslednja izmena:
Kada pretestirate na brzinu procesore, nema vremena za vrcenje linx-a vec je najbolje gledati na odredjenoj frekvenci sa kolikom voltazom proc butuje, kasnije kada odvojite dobar procesor onda se mozete igrati sa nekim jacim testovima.

Ja sa mojim sistemom testiranja nemam problem, moje masine za svakodnevni rad ne zabadaju, a ne vrtim na njima linx uopste. Jos nesto da pojasnim posto vidim da olako prelazite preko toga a to je da uz izvesne vrlo male korekcije napona dolazim do stabilnosti posle stabilnog prolaska navedenih testova ( nekada su potrebne a nekada ne ).

Ja uopste ne sumnjam u vase znanje niti se potcenjivacki postavljam u odnosu na njega ali isto tako ne sumnjam ni u moje ;)

Imate na par strana ranije izvrcen linx bez avx pa na osnovu mojeg opisa hladjenja i vaseg velikog iskustva u vrcenju istog procenite na koliko moze taj proc da linxuje sa avx-om i sa kompletnom memorijom ( mislim da 4.5 je vrlo realno a mozda i tih 4.8 sa boljom pastom i push pull varijantom na megahalemsu). Nazalost nemam taj procesor vise ovde pa nemam ni mogucnost da se igram dodatno za njim, a nemam ni vremena :D

Recimo kada sam testirao doticni primerak procesora imao je problem da ulazi na 4.8 u win dok nisam grafiku iskljucio ( moze da se desi i da je do biosa, koristili smo neku OC verziju) posle toga je butovao na 4.8 sa 1.26v i radio na toj voltazi wprime veliki. Nisam se duze igrao sa tim ali mislim da treba da se iskljuci za sada ako se naravno ne koristi.

A pa to sam i rekao, utiče na stabilnost to da. Ali ja sam pitao za razliku u C sa i bez, pošto si rekao da snizi temp pa sam se pitao pamtiš li koliko?

@ Perica_Barii

Molim te da nam objasniš kako si uspeo da UNCORE dovedeš na 4.7 GHz (ali detaljno ovog puta, molim te), kao i tačna podešavanja BIOS-a i ploču na kojoj si to uspeo.

Još jedna molba za tebe da okačiš testove sa UNCORE-om na 4.7 GHz i na nominalnom kloku UNCORE-a, da bi videli koliki je to dobitak. Pošto si ranije rekao da su dobici značajni ako se UNCORE klokne.

Može li neka memorija na 3200 MHz da radi na vazduhu, na 4770K ? I koja ako možda znaš ?

Za sada samo jednostrani hynix chipovi visoko binovani izlaze sertifikovani na 3200 na 1.65v, ali nadam se da ce ih biti jos uskoro.

@kosta trenutno nemam nijedan procesor kod sebe, a nisam hvatao screen da bi uporedjivao( mozda na ssd-u je ostao koji provericu), ali recimo ovako radi uporedjivanja na spi32m testu, koji dosta zavisi od memorije kao i uncore frekvence, sa svakim skokom od recimo 200mhz na uncore, sam na istim ostalim setovanjima ( cpu 4.8 memorija 2600 cl 8 12 8 28 ) spustao rezultat po minimum sekundu sto je zaista mnogo. Probao sam za sada samo asus maxius 6 extreme plocu, ali mi u toku nedelje stize nadam se i asrock oc formula kao i MSI. Imam snimljen profil pa kada budem sklopio setup slikacu voltaze i setovanja za 4700 ( mada treba da znas da ovo isto tako zavisi od primerka procesora i hladjenja).

Ukratko, nasao sam voltazu na kojoj procesor radi na 4.8, posle toga sam stabilizovao memoriju na 2600 ( imas u biosu ponudjene opcije sa presetovanim latencama koje malo popravish za svoju memoriju u zavisnoti od primerka) i kada podesis sve na default voltazi i freq. za uncore kreces samo sa dizanjem njega i njegove voltaze ( ljudi su terali i do 1.45v na vazduhu, ovde ne baratam sa sigurnim vrednostima voltaza u smislu 24/7, tako da ne mogu da dajem neke preporuke), ja sam stigao do 4700 na 1.22v sto je jako dobro, butovao sam cak i do 5000 ali nije mogao da se pokrene cak ni spi1m ( barem ne na voltazama koje sam ja postavio ).

Procesore koje smo dobili za event su bili costarica i cini mi se da su bolji za sada ( ako mogu na osnovu nekih skoro 10 komada ukupno probanih da nesto tvrdim, ali i u kontaktu sa ostalim prijateljima napolje vidim da ih i oni vishe preferiraju ), nazalost medju njima je bio i onaj za sada zlatni koji je morao da se vrati posle egzibicija :(

Najbolje sto sam video do sada ima gunsligner na vazduhu 1.26v mislim da radi 3dmark06 na 5ghz ali ne moze da uhvati screen na 6ghz na ln2 sa njim, sve u svemu jako saroliko kao i kod ivy bridge procesora.

Poslednja izmena:
Hvala na detaljnom odgovoru, Perice. Molim te da kada dobiješ te dve ploče koje si naveo, da uporediš i slikaš sva podešavanja i testove VRLO DETALJNO, jer samo tako možemo mi ostali da steknemo KOMPLETAN uvid u to šta Haswell platforma može.

Molim te da posebnu pažnju obratiš na temperature kada budeš testirao ponovo sa novim matičnim pločama.

Takođe, ne bi bilo loše da nabaviš i neku još bolju DDR3 memoriju koja bi mogla da radi i na 3000 MHz, ko zna možda imaš sreće da nađeš vrhunski primerak neke memorije na 2400 ili 2666 MHz.

evo jedan ubiven haswell
2d1bb981_photo3_zps87b5166c (1).jpeg

izgleda na haswellu sigurnije ici sa cekicem jer je lepak jako blizu

Svo to grebanje i savijanje cele gornje desne strane, nema sumnje skalpel i to podebeo + lagana ruka! :D

evo jedan ubiven haswell
Pogledajte prilog 116852

izgleda na haswellu sigurnije ici sa cekicem jer je lepak jako blizu

Ovo je i meni zapalo za oko, imam utisak poredeci ovu i slike skalpiranih ajvija, da je ovde lepak mnogo blize chipu, bukvalno i najmanji drhtaj ruke i cao zdravo, pa bio skalpel ili zilet. Deluje jako jako zeznuto iskren da budem.

Inace, sto se tice one nase price o termalima i ostalom a vezano za Pericine ocene, ima nesto sto mi je jako problematicno u celoj prici, koliko sam ispratio kod nas su mahom malay verzije u opticaju(za koje je i sam perica rekao da su se pokalaze losije) dok su oni za potrebe eventa dobijali costaricu. E sad, imajuci u vidu da su to siguran sam bili vec u startu krvavo izbinovani chipovi za njih, pa jos serija koje kod nas u prodaji nema, deluje mi jako trulo i neposteno sto je Intel ovim prakticno omogucio da potencijalni kupci dobiju sasvim krivu sliku o karakteristikama procesora.

Koliko ja vidim po forumima, to sto perica navodi kao prosek, ne da nije slucaj nego nema veze sa stvarnim zivotom. Kapiram da su za potrebe testiranja dobijali birane primerke ali niije mi bas u redu da se stvara slika da je to ono sto moze ocekivati neko ko sad useta u neku od nasih maloprodaja da pazari ovaj CPU.

Druga primedba mi se odnosi na performanse memorijskog kontrolera koji je perica hvalio. Tacno je da memorija moze da potera visoko i izvrti hyper pi na nekim suludim vrednostima, medjutim ono sto nije pomenuto a moze da se nadje po netu a i ja sam se licno uverio da je to u uslovima iole viseg oc-a, prakticno useless jer tada sistem postaje izuzetno nestabilan i moj utisak je da takt memorije cak mora da se spusta i ispod nivoa prethodne generacije da bi se ocuvala stabilnost oc-a.

Moji utisci su dosad izuzetno losi, videcu sta cu sa zamenom primerka ali sve manje sam optimista da ce ovo uopste biti upotrebljivo a ne sta drugo.

#kosta10-oc preko uncorea nisam ni kretao da experimentisem jer sa ovakvim primerkom chipa to jednostavno nema svrhe.

Poslednja izmena:
Druga primedba mi se odnosi na performanse memorijskog kontrolera koji je perica hvalio. Tacno je da memorija moze da potera visoko i izvrti hyper pi na nekim suludim vrednostima, medjutim ono sto nije pomenuto a moze da se nadje po netu a i ja sam se licno uverio da je to u uslovima iole viseg oc-a, prakticno useless jer tada sistem postaje izuzetno nestabilan i moj utisak je da takt memorije cak mora da se spusta i ispod nivoa prethodne generacije da bi se ocuvala stabilnost oc-a.

Ovo što si primetio je navedeno u ovom, prilično detaljnom Haswell overclock tutorialu.
http://www.overclockers.com/3step-guide-to-overclock-intel-haswell

Speaking of ASUS, let’s start with an example they gave. You might be able to run DDR3-2800 RAM and overclock your i7 4770K to 4.4 GHz. However, drop that down to DDR3-1600 or DDR3-1866 and that same CPU at the same voltage might be able to get to 4.6 GHz now. Everything in Haswell is linked. Reducing RAM speed on poor-to-pretty good chips will almost invariably increase the CPU’s ability to overclock.

A ovo je kao Asusova preporuka (Asusove kućne čarolije :D) za brzu detekciju jel vaš konkretni Haswell CPU dobar ili loš overkloker:

Now, I’ll share a secret imparted by the folks at ASUS who gave several reviewers some tips on overclocking the retail stepping Haswell chips: Set Vcore to 1.20 V. Set all cores to 46x (which would be a 4.6 GHz overclock), save & reboot. If the system boots past the UEFI and either begins to load or, ideally, makes it into the OS and is stable, you have a 50th percentile or greater chip on the Haswell overclocking-ability bell curve. If it won’t at least boot there and make it into the UEFI, you probably have less than a 50th percentile chip. You can expect chips in the lower 50th percentile to top out in the 4.4-4.5 GHz range at 1.25 V.

Poslednja izmena:
po meni, haski ima smisla samo uzeti neki non K i5,
moooozda ga preklati pazljivo, ukoliko nema garanciju,
i spakovati na neku ITX plojku za mini zver kompic sa nekom gtx 770.
ovi K modeli su, blago recheno, tuga.

Inace, sto se tice one nase price o termalima i ostalom a vezano za Pericine ocene, ima nesto sto mi je jako problematicno u celoj prici, koliko sam ispratio kod nas su mahom malay verzije u opticaju(za koje je i sam perica rekao da su se pokalaze losije) dok su oni za potrebe eventa dobijali costaricu. E sad, imajuci u vidu da su to siguran sam bili vec u startu krvavo izbinovani chipovi za njih, pa jos serija koje kod nas u prodaji nema, deluje mi jako trulo i neposteno sto je Intel ovim prakticno omogucio da potencijalni kupci dobiju sasvim krivu sliku o karakteristikama procesora.

Nemoj da siris neistine jer pojma nemas nego samo nagadjas, procesori su zavrsili u altijevim masinama koje im sluze za izlaganje a intel kao partner im dotira iste, a ja sam bio prvi koji ih je stavio u socket jer su bili novi. Od ta tri procesora dva su bila kao i ostali koje sam probao a samo je jedan odskakao i njegove rezultate imas na prethodnim stranama. Da su hteli nesto da salju kako ti kazes krvavo binovano poslali bi ES chipove a ne retail, jer retail chipovi za extremni OC su ****** u odnosu na ES ( na kojima voltaza ide i do 2.45v ) a taktove krajnje imas po netu. Nisam video nijedan retail da im je prisao blizu za sada. Kada vec toliko surfujes odes do www.hwbot.org pa u search sekciju upises 4770k a on ti izbaci rezove po testovima koje zelis i potvrdis da krvavko binovani costarica procesori mogu da duvaju u auspuh ES primercima ( tacno se zna i kojim ali da ne dubim duze, jer su i tu bile 2 revizije od kojih sam zamislio jednu probao jos na Cebitu kada si ti samo teoretski citao nagadjanja ).

Koliko ja vidim po forumima, to sto perica navodi kao prosek, ne da nije slucaj nego nema veze sa stvarnim zivotom. Kapiram da su za potrebe testiranja dobijali birane primerke ali niije mi bas u redu da se stvara slika da je to ono sto moze ocekivati neko ko sad useta u neku od nasih maloprodaja da pazari ovaj CPU.

Sta ja to navodim kao prosek, da sam butovao sa procesorima na 4.8 sa HT ukljucenim sa naponima izmedju 1.35 do 1.41, na osnovu skoro 10 komada (vise od pola je malay ) koje sam probao, a zamisli postoje i svedoci pa mozemo da ih dozovemo u pomoc i resimo i ovu veliku teoriju zavere...Pre ci biti da tvoje znanje ( neznanje ) ovde isplivava na povrsinu, a to sto ti nesto ne umes ne znaci da ne moze. Inace 4 komada Malay kupljena su u prodavnici ovde i probana, samo na butovanje na 4.8ghz, najbolji je bio na 1.365v a najgori na 1.41v i nisam ih testirao dalje jer nema svrhe da ih drndam ako su losi u startu za ono sto meni treba .

Sta si ti terao visoko kada si testirao, memoriju ili memorijski kontroler? Ili si pak samo citao po netu pa malo uz jedan jedini probani primerak procesa ( koji usput je upitno dal si umeo da poteras) doneo zakljucak za kompletnu seriju.

Mozda ti je zapao los primerak, mozda je i tvoje neznanje u pitanju, uopste necu da zalazim u to, ali nacin na koji nastupas odaje utisak velikog znalca ali samo onome ko nema pojma nista o materiji o kojoj pricas.

@kosta na extreme systems imas sekciju gde ljudi jure spi32m na zakucanih 4 odnosno 5 ghz na procesoru i tu najbolje mozes vidjeti koliko su spustili rezultate u odnosu na ivy odnosno SB procesore. Najbolji rezultati za SB su oko 6:29 ( min:sec) na 5ghz, ivy sa malo boljim kontrolerom i memorijom na visihim taktovima je spustio tu granicu za 13 sekundi ( memorija na ln2 2600 cl6 10 6 ) ponajvise zahvaljujuci taktu i latencijama memorije, a Haswel je to pomerio za 20 sekundi nanize u odnosu na ivy ( i to ne na sirov takt memorije ( 2700+ cl6 10 6 na ln2 ) nego na klokovanje samog kontrolera na 5+ghz. Tako da veliki beli mag i njegove teorije zavere i ovde padaju u vodu na konkretnom primeru, jer ovo je test koji izuzetno bustuje od performansi memorije odnosno uncore ( njegovog OC u ovom slucaju ).
linkovi:

SB : http://www.xtremesystems.org/forums...e-best-1m-32m-pifast-and-wprime!&daysprune=-1

Ivy : http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?280903-SuperPi32m-5Ghz-Ivy-All-Out-Challenge!

Haswel : http://www.xtremesystems.org/forums...Pi32m-5GHz-amp-4GHz-Haswell-All-Out-Challenge!

Perice, hvala na VRLO detaljnom odgovoru. Sme li se znati koje će ti to konretne Z87 ploče od MSI stići ? Mpower Max ili Xpower ?

Drugo, nadam se da ćeš uspeti naći neku najnoviju seriju DDR3 memorije i poterati je stabilno na 3000 MHz, pri overkloku na 4.6 do 4.8 GHz. E to kad bi bilo bio bih ekstra zadovoljan.

Perice, molim za savet. Po tvom iskustvu do sada, koja se ploča pokazala kao najbolja za overklok Haswell 4770K procesora ? I zbog čega, argumente bih voleo da znam,ako nije problem. Hvala na srpljenju, Perice, druže overklokerski. :)

P.S. Sada sam malo tražio cene i našao na ovo. Relativno dobra cena rekao bih. http://www.caseking.de/shop/catalog...a-Intel-Z87-Mainboard-Sockel-1150::23295.html

Poslednja izmena:
^Verujm da ce ti za svaki dan posluziti i 100e jeftinija Maximus VI Hero. Jedino ako ti ne treba 4 way sli/cf.

+1
Upravo, evo moj GeneV me služi odlično a ima naponsku identičnu jačim modelima, samo ima manje PCIe slotova, SATA konektora... I svejedno sam sve uspeo ubosti, i čak da hoću imao bi i CF ili SLI x2 za više nego duplo manje novca! Bolje ulođiti tih 100€+ u bolji CPU, GPU, više RAM-a, periferije...

05.06.2013. sastavih 4670K i Z87a-G43...OC ...zaboravite....4.2GHz def napon .... stable malo sutra....IntelBurn test...temperatura bar je tako pisalo na 100C u momentu...ispod 212 EVO....a on hladan....no ne lezi vrazhe....BSOD posle 30sec...ajde restart....podigni napon...5%...BurnTest...opet isto....BSOD...nista....metla..ajmo na def...i to je to sto se mene tiche i Hacike.....prodavacu ja to....jer nema sta drugo....no plache mi se kada se setim 2500K i 2600K....idoli od procesora....
Da ne bude zabune....ovo je islo kupcu...kod mene radi i7 2600K.... :) ...i radice josh dugo izgleda....

Poslednja izmena:
Ja neznam gde vam je glava, kad ste videli da sam ja uzeo non K verziju trebali ste znati.... :p

Zašto? Za razliku u ceni od 10% sve preko 4.1GHz bi trebalo da se isplati.

Nešto mi je pričao mdm na skype o onoj mani K modela, da imaju iskključen TSX instrukciju. Kolika je realna dobit toga i zašto se tolika buka podigla oko toga ?

Nije da ti ne verujem, mdm, daleko od toga, ali samo hoću da čujem i mišljenja drugih korisnika. Ima li nekih testova koji NEDVOSMISLENO potvrđuju prednost non-K modela zbog TSX instrukcije ?

Nešto mi je pričao mdm na skype o onoj mani K modela, da imaju iskključen TSX instrukciju. Kolika je realna dobit toga i zašto se tolika buka podigla oko toga ?

Nije da ti ne verujem, mdm, daleko od toga, ali samo hoću da čujem i mišljenja drugih korisnika. Ima li nekih testova koji NEDVOSMISLENO potvrđuju prednost non-K modela zbog TSX instrukcije ?
http://www.anandtech.com/show/6290/making-sense-of-intel-haswell-transactional-synchronization-extensions

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno