Inace, sto se tice one nase price o termalima i ostalom a vezano za Pericine ocene, ima nesto sto mi je jako problematicno u celoj prici, koliko sam ispratio kod nas su mahom malay verzije u opticaju(za koje je i sam perica rekao da su se pokalaze losije) dok su oni za potrebe eventa dobijali costaricu. E sad, imajuci u vidu da su to siguran sam bili vec u startu krvavo izbinovani chipovi za njih, pa jos serija koje kod nas u prodaji nema, deluje mi jako trulo i neposteno sto je Intel ovim prakticno omogucio da potencijalni kupci dobiju sasvim krivu sliku o karakteristikama procesora.
Nemoj da siris neistine jer pojma nemas nego samo nagadjas, procesori su zavrsili u altijevim masinama koje im sluze za izlaganje a intel kao partner im dotira iste, a ja sam bio prvi koji ih je stavio u socket jer su bili novi. Od ta tri procesora dva su bila kao i ostali koje sam probao a samo je jedan odskakao i njegove rezultate imas na prethodnim stranama. Da su hteli nesto da salju kako ti kazes krvavo binovano poslali bi ES chipove a ne retail, jer retail chipovi za extremni OC su ****** u odnosu na ES ( na kojima voltaza ide i do 2.45v ) a taktove krajnje imas po netu. Nisam video nijedan retail da im je prisao blizu za sada. Kada vec toliko surfujes odes do
www.hwbot.org pa u search sekciju upises 4770k a on ti izbaci rezove po testovima koje zelis i potvrdis da krvavko binovani costarica procesori mogu da duvaju u auspuh ES primercima ( tacno se zna i kojim ali da ne dubim duze, jer su i tu bile 2 revizije od kojih sam zamislio jednu probao jos na Cebitu kada si ti samo teoretski citao nagadjanja ).
Koliko ja vidim po forumima, to sto perica navodi kao prosek, ne da nije slucaj nego nema veze sa stvarnim zivotom. Kapiram da su za potrebe testiranja dobijali birane primerke ali niije mi bas u redu da se stvara slika da je to ono sto moze ocekivati neko ko sad useta u neku od nasih maloprodaja da pazari ovaj CPU.
Sta ja to navodim kao prosek, da sam butovao sa procesorima na 4.8 sa HT ukljucenim sa naponima izmedju 1.35 do 1.41, na osnovu skoro 10 komada (vise od pola je malay ) koje sam probao, a zamisli postoje i svedoci pa mozemo da ih dozovemo u pomoc i resimo i ovu veliku teoriju zavere...Pre ci biti da tvoje znanje ( neznanje ) ovde isplivava na povrsinu, a to sto ti nesto ne umes ne znaci da ne moze. Inace 4 komada Malay kupljena su u prodavnici ovde i probana, samo na butovanje na 4.8ghz, najbolji je bio na 1.365v a najgori na 1.41v i nisam ih testirao dalje jer nema svrhe da ih drndam ako su losi u startu za ono sto meni treba .
Druga primedba mi se odnosi na performanse memorijskog kontrolera koji je perica hvalio. Tacno je da memorija moze da potera visoko i izvrti hyper pi na nekim suludim vrednostima, medjutim ono sto nije pomenuto a moze da se nadje po netu a i ja sam se licno uverio da je to u uslovima iole viseg oc-a, prakticno useless jer tada sistem postaje izuzetno nestabilan i moj utisak je da takt memorije cak mora da se spusta i ispod nivoa prethodne generacije da bi se ocuvala stabilnost oc-a.
Sta si ti terao visoko kada si testirao, memoriju ili memorijski kontroler? Ili si pak samo citao po netu pa malo uz jedan jedini probani primerak procesa ( koji usput je upitno dal si umeo da poteras) doneo zakljucak za kompletnu seriju.
Mozda ti je zapao los primerak, mozda je i tvoje neznanje u pitanju, uopste necu da zalazim u to, ali nacin na koji nastupas odaje utisak velikog znalca ali samo onome ko nema pojma nista o materiji o kojoj pricas.
@kosta na extreme systems imas sekciju gde ljudi jure spi32m na zakucanih 4 odnosno 5 ghz na procesoru i tu najbolje mozes vidjeti koliko su spustili rezultate u odnosu na ivy odnosno SB procesore. Najbolji rezultati za SB su oko 6:29 ( min:sec) na 5ghz, ivy sa malo boljim kontrolerom i memorijom na visihim taktovima je spustio tu granicu za 13 sekundi ( memorija na ln2 2600 cl6 10 6 ) ponajvise zahvaljujuci taktu i latencijama memorije, a Haswel je to pomerio za 20 sekundi nanize u odnosu na ivy ( i to ne na sirov takt memorije ( 2700+ cl6 10 6 na ln2 ) nego na klokovanje samog kontrolera na 5+ghz. Tako da veliki beli mag i njegove teorije zavere i ovde padaju u vodu na konkretnom primeru, jer ovo je test koji izuzetno bustuje od performansi memorije odnosno uncore ( njegovog OC u ovom slucaju ).
linkovi:
SB :
http://www.xtremesystems.org/forums...e-best-1m-32m-pifast-and-wprime!&daysprune=-1
Ivy :
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?280903-SuperPi32m-5Ghz-Ivy-All-Out-Challenge!
Haswel :
http://www.xtremesystems.org/forums...Pi32m-5GHz-amp-4GHz-Haswell-All-Out-Challenge!