Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nista,cekamo da se neko "osmeli" pa da skalpira procesor,pa cemo videti dali ce to resiti problem sa temperaturama.....

Arhitektura Haswell-a nikako nije fail vec je pomak i bez novih instrukcija veoma primetan... ne mogu da nadjem linkove ka psx2 i dolphin testovima ali je razlika u korist haswell-a 30-40% i to bez ikakvih optimizacija...

Druga je prica sto ja Intel 1000% zanemario OC, procesor nema problema sa pregrejavanjem na default-u iako je transfer toplote sa jezgra ne kuler ocajan, kuler ostaje mlak ili hladan... sto je totalno otezalo OC bez skalpiranja, a da ne pricamo da su zakljucali promenu fsb mnozioca na ne K procesorima i cak diseblovali TSX na K verzijama

Ako je tacno ovo za psx2 i dolphin, ja ga uzimam 100% :).

Šta reći, magny, izgleda da si kupio veoma loš primerak procesora. Kao što su neki drugi čkanovi foruma već ranije uspešno radili, savetujem ti da VRATIŠ taj procesor i uzmeš drugi primerak.

Valjda će ti drugi primerak dati 4.6 GHz bez problema.

Skalpiranje je izgleda i na Haswell-u OBAVEZNO. Ko će prvi da to uradi ???

Ja bih da ga imam, ali ovo čudo sigurno neću kupovati! Zamisli da siđem sa mojih 4.8 na 4.5!! :d

Ali evo svakom ko je rad i usudi se, spreman sam da podelim sa njim moju "ekspertizu" u uspešnom skalpiranju i da pomognem u operaciji; čak i da priložim sloj liquid ultra paste koju sam upravo uzeo zahvaljujući kosta10! ;)

Ja ne znam šta da radim, izgleda da ću u avgustu doći do nekih para, pa ću pažljivo pratiti situaciju oko Haswella i eventualnog drugog talasa matičnih ploča oko septembra meseca.

Nadam se da će se situacija sa temperaturama popraviti i da će do avgusta-septembra dolaziti dosta bolji primerci procesora nego što je to sada slučaj.

Skalpiranje ziletom je mnogo rizicno, bolje i mnogo brze sa stegom i cekicem.
Edit: ista prica kao ivy uglavnom se dobija oko 15-20c dole.

Obrnuto!
Sa žiletom nema rizika, jako se lako i skoro bez sile seče silikon koji ga drži, samo totalni nespretnjaković može nešto da ošteti tim putem.

A sa stegom :S: i čekićem :smash: se vrlo lako može zeznuti, pa tu se bukvalno otkine IHS udarcem; pobogu kako to može biti bolje. A nije ni brže, 20sec traje skalpiranje žiletom i nema nikave pripreme niti drugog alata.

Jedino sam dokazao da nije pametno skalpelom, predebeo je i malo grebe površinu supstrata, pa ko nije vičan može malko previše da zagrebe i do bakra...

Pa to je tvoje misljenje. Na ocn-u skoro svi koji su skalpirali i ivy i haswell koristili su metodu cekica. Ko nije spretan ode procesor u oba slucaja. Kod haswella je to sa ziletom malo teze jer ima mem kontroler na pcbu izbacen tako da dubina secenja mora bude manja.
Edit: ajde posto cu uzimati haswella za mesec dana i skalpiracu sigurno odradicu 4770k sa cekicem a ziletom 3225 pa cu preneti utiske iz prve ruke

Poslednja izmena:
Tako ćeš se makar sam uveriti :D, i pazi svi su uglavnom koristili skalpel a ne žilet ;)
A inače da žiletom presečeš nešto na procesoru morao bi zapeti ka manijak! :d Pobogu odmah bi osetio takav otpor i tu je onda stoj! a možeš i obeležiti na žiletu markerom liniju dokle je bezbedno da ide u dubinu i eto i za one nesigurne..

To stoji bices kontaktiran kad budem odradjivao klanje :d

Bio sam ubedjen pre ovog klipa da ne bih ni pokusavao na taj nacin a sad mi deluje brze i jednostavnije iskreno. Da li je neko od vas licno radio sa stegom i cekicem?

hmm zaista neobičan metod, ali za to je potrebna vešta ruka. Lakše je kao što mdm kaže, žiletom pa polako mic po mic i gotov posao.

@ mdm

Kad imaš vremena možeš li da dođeš na skype ?

Sad ce Intel da pocne sa prodajom Do It Yourself kita, cpu sa cekicem i stegom umesto kulera, sve Intel bendirano! :d
TO mu dodje jedini nacin da performanse u stvarnom zivotu skoce sa 5 na 7% u odnosu na prethodnu generaciju! 2% malo li je!! :d

im.jpg
Intel :D alatka za ubrzanje procesora :Klanjanje:Klanjanje

ma cekic je keva kazem ja iako cu probam obe metode.

Nakon par dana experimentisanja sa raznim pastama te pokusajima preciznije montaze hladjenja, postigao sam veliki uspeh u klokovanju Haswella, i dalje sam doduse na neprobojnoj granici od 4.3GHz(a bio sam par sati optimista glede dostizanja stabilnosti na 4.4) ali zato sam vreme dostizanja temperature od 100c povecao sa 1:21 na 1:47!
vulkan.jpg

Ovo je jedan od onih slucajeva kada je nesto toliko iritantno i grozno da postaje-zabavno!

Na stranu ovako sramotne termalne karekteristike chipa, danas sam primetio nesto interesantno, za sve koji majninguju a planiraju da na nekoj od masina kace Radeone u tu svrhu, naime hashrate mi je pao za vise od 100KHs sa testnom HD7970 Sapphire Dual X, karta baca svega nekih 540KHs.

OPREZ, dok se ne vidi ima li jos ovakvih slucajeva ili je kod mene neka anomalija ili konflikt, rudari bi trebalo da dobro provere sta se desava sa ponasanjem Z87-AMD Radeon komboa pri kopanju!

mining.jpg

@kosta10
Važi sutra (tj. danas! :D)

@Kikibgd
Važi, slobodno!

Opazio sam još nešto vezano za čekić metodu: sigurno se ogrebe IHS kod stege, ako se malo jače mlatne ode i die, mislim da treće i ne treba... :d

Nakon par dana experimentisanja sa raznim pastama te pokusajima preciznije montaze hladjenja, postigao sam veliki uspeh u klokovanju Haswella, i dalje sam doduse na neprobojnoj granici od 4.3GHz(a bio sam par sati optimista glede dostizanja stabilnosti na 4.4) ali zato sam vreme dostizanja temperature od 100c povecao sa 1:21 na 1:47!
Pogledajte prilog 116759

Ovo je jedan od onih slucajeva kada je nesto toliko iritantno i grozno da postaje-zabavno!

Na stranu ovako sramotne termalne karekteristike chipa, danas sam primetio nesto interesantno, za sve koji majninguju a planiraju da na nekoj od masina kace Radeone u tu svrhu, naime hashrate mi je pao za vise od 100KHs sa testnom HD7970 Sapphire Dual X, karta baca svega nekih 540KHs.

OPREZ, dok se ne vidi ima li jos ovakvih slucajeva ili je kod mene neka anomalija ili konflikt, rudari bi trebalo da dobro provere sta se desava sa ponasanjem Z87-AMD Radeon komboa pri kopanju!

Pogledajte prilog 116760

Nesto se kod tebe pobrkalo kod mene kopa bez problema 2x 7950 Intensity 13 samo 550Mh po kartici ali se sistem sasvim normalno ponasa, toliko sam imao i sa sandy-em...

Pogledajte prilog 116759

Pogledajte prilog 116760

Rekao sam ja gore, dobio si IZUZETNO LOŠ primerak procesora. Ali ti nećeš da slušaš, idi bre zameni ga za drugi primerak kao što je to već S16 ranije uspešno uradio. Nisi valjda lud da ti ostane taj primerak zauvek ???

Rekao sam ja gore, dobio si IZUZETNO LOŠ primerak procesora. Ali ti nećeš da slušaš, idi bre zameni ga za drugi primerak kao što je to već S16 ranije uspešno uradio. Nisi valjda lud da ti ostane taj primerak zauvek ???

:wave:polako Kosta, necu nista da radim na brzinu a iz jednog jednostavnog razloga. Da li je primerak los ili je zapravo-prosecan? Ili je mozda prosecan za ovaj batch? Baci pogled na xbitlabs, vaze za intel friendly sajt pa su im poslali sempl za koji je logicno pretpostaviti da je izbinovan za njih a koji je ladno tukao 96 stepeni uz ambijentalnu daleko nizu od moje:http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i7-4770k_12.html#sect0

Sta mi vredi da zamenim a dobijem nesto isto ili slicno ili mozda cak i gore. Cekam da se nakupi bar par iskustava ovde na benchu(ako uopste iko bude i uzimao) pa da steknem neku sliku sta je ustvari Haswell prosek i kakav batch je pristigao kod nas. Ako su svi losi ili slicni ovome koji je mene dopao onda preostaju dve opcije, cekati neki sledeci, bolji, batch pa zameniti ili odmah u skalping. Postoji doduse i treca opcija, da izgubim strpljenje i expresno rasprodam sve:crash::d

Poslednja izmena:
Ja sam se dvoumio da li ga uzeti ali kada sam kod ortaka video kakvo je to djubre, rekao sam da cu preskociti ovu generaciju (potrebno cudo da se desi da ne preskocim). On je dobio primerak koji na 4200Mhz ide bez problema preko 100s. Ima Nochtua NHD14. A vidim ni po forumima nisu nista bolji. Sa scalpingom ko uspe da uvati 4,6Ghz taj je neverovatan srecnik.

au koja tuga od kloka :(
skoro pa gore od matoriih nehalema D0

Pa o tome i pricam, veliko je pitanje sta je zapravo prosek, moze neko da menja koliko hoce ako su svi slicni, kao sto sumnjam da jesu, ako ne cela generacija ili ceo steping a ono vrlo verovatno ovaj batch. Dzaba menjati ako dobijes "napredak" sa 99 na 97 stepeni.

Po youtubeu vec pocinju da se javljaju "zadovoljni" korisnici kojima nabija 100c i na defu sa stock kulerom, sto ako se pokaze kao tacno ce biti jedna sasvim druga prica, jer ce se Haswell pokazati kao CPU koji ne moze da radi normalno ni u neklokovanom rezimu rada, sto bi bila i najveca bruka u istoriji CPU industrije.

http://www.youtube.com/watch?v=gqr06oL_hwk

Uzgred, ne znam dal je neko primetio u ranim testovima upadljivo odsustvo AVX verzije linXa, pa i ovde na benchu. Sad mi je jasno i zasto:d

Poslednja izmena:
ja sam zamolio pericu da izvrti avx, ali od toga nema nishta izgleda, ne bar na onim klokovima :(

bilo je primeraka i7 870 koji su sa boxom lagano nabijali 100c posle samo par sekundi linxa, obichnog naravno. lichno video 3-4 primerka. sve ok montirano.
bash sramota za intel.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno