Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ispravka ipak je phase change cooling
ma ne nije sa 1.54v core :)

Znaci reci ga da tu negde na 4.7Ghz moze da poradi i pozivi... Ovo je bez veze. Opasna voltaza i velika nestabilnost. Ovo ne bi proslo 1 krug Linx sa full memorijom. Ne znam cemu vise ovakvi SS kad svi znamo da ce Super Pi i Cinebench proci jako nestabilne masine koje Bsoduju pod surf-om...

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

interesantno je jer moze daleko manje od sendija :)

Probao sam 6 komada 4770k do sada, najbolji je butovao na 1.265v na 4.8 a nagori sa 1.385. Pri tome za 5ghz je trebao cak i onom najboljem veliki skok do 1.41 skoro da bi butovao. HT je naravno bio ukljucen, i nisam se igrao sa ostalim naponima vec samo vcore, ulazni napon na procesoru je po defaultu na 1.75v. Mislim da na 4.5 ce svaki raditi bez problema za svaki dan, bolji primerci i na 4.8 a vec na 5 samo odabrani ( ima ih vec koji butuju na 5 sa 1.22v ).

Uncore na procesorima je isao cak i do 4.7 na vazduhu ( testirao spi32m), sa naponima do 1.25v, default je misli 3800 ili 3900. Izuzetno rastu perforamse sistema kada se on klokuje.

Memorije sam za sada probao sa PSC cipovima ( 2000 cl9 memorija na 1.65v deklarisana ) i nju sam poterao bez problema na 2600 8 12 8 28 na 1.81v spi32m stabilno. Nadam se da probam uskoro neke hynix chipove kao i bbse i samsung...

Iskreno, Haswell me je malo razočarao i zato se nisam ni javljao u ovoj temi dugo vremena....mada ima napretka u nekim poljima.

Ali, ono što me je ZAPREPASTILO su lošiji rezultati memorijskog kontrolera u default režimu rada, AIDA64 daje znatno lošije rezultate čitanja i upisa u memoriju kod 4770K nego kod 3770K ?

Perica_barii, umeš li ti da mi objasniš to ?

Moje razočarenje ne znači da neću kupiti Haswell ali ću sada malo sačekati relevantnije testove i testove sa overklokom Uncore-a.

i ja sam ocekivao vise od novog ceda , i definitivno uzeh amd, videcu sta ce doneti refresh sledece godine...

Poslednja izmena:
Evo ako nekog zanima overclocking guide sa TekSyndicate-a za Haswell-a :)

znaci nista od klokovanja strapovima na obicnim modelima. da li se zna da li moze barem na H87 i Z87 plocama da se klokuje fiksno na turbo mnozilac?

Nije valjda da su nam opet isekli L-mostove?:p

Chiftec BPS 750w Nitro2 C2 izgleda nekompatibilan sa haswell-om, odbija da postuje, svetli crvena lampica za CPU, nakon cimanja paljenja gasenja pali se OK i radi stabilno, ali nakon novog gasenja opet cimanje :(
Vratio moj stari LC 700W sve radi OK

Napajanje sam samo na sendy ploci+cpu+mem samo testirao tu postuje OK

Ma proklet intel ma i AMD

najveca svrha ovih novih intelovih procesora i maticnih ploca je to da korisnici mogu da uklapaju boje svojih komponenti.....posto neka druga poboljsanja ne donose

npr onome ko ima crno-crveno kuciste asusova Hero maticna ploca bi legla k'o budali samar....:)

Ko je ono bese cekao haswel 5 godina da upgredjuje masinu?
Mislim da sada ima dosta ovih sendija i nephelema za bud zasto da se uzme i ima da leti ko zver.

Chiftec BPS 750w Nitro2 C2 izgleda nekompatibilan sa haswell-om, odbija da postuje, svetli crvena lampica za CPU, nakon cimanja paljenja gasenja pali se OK i radi stabilno, ali nakon novog gasenja opet cimanje :(
Vratio moj stari LC 700W sve radi OK

Napajanje sam samo na sendy ploci+cpu+mem samo testirao tu postuje OK

Ma proklet intel ma i AMD
O, Boze...
Ne moze jedan post da ti prodje, a da ne pomenes AMD.

O's mi molim te reci - mada je suludo uopste tebi postavljati takvo pitanje - sta ti je AMD pa kriv u ovoj situaciji?

O, Boze...
Ne moze jedan post da ti prodje, a da ne pomenes AMD.

O's mi molim te reci - mada je suludo uopste tebi postavljati takvo pitanje - sta ti je AMD pa kriv u ovoj situaciji?

Nisi primetio da je odgovor bio malo sarkastican.... zar stvarno mislis da sam ljut na AMD ;)

A tek sto imam igranku sa napajanjem i reklamacijom, bas mi se sve inati, pisat cu ako se zakomplikuje

Poslednja izmena:
Da li je potvrdjena nekompaktibilnost sa Chieftecovim napajanjem od 750W Nitro2?

Haswell-E

Ne menja se socket ali se menjaju ploce :D
Jos nije izasao ni IB-E, a vec se najavljuje Haswell-E. Mozda je Steamroller veoma dobar :eyebrows:

Poslednja izmena:
Lepo lepo, ali ima da nas UBIJE cena DDR4 memorije, to äe biti najveći problem u prvih 3 godine proizvodnje ovog tipa memorije.

Šteta što neće ostaviti mogućnost da se koristi i DDR3, pa ko voli nek stavi DDR3, a ko hoće maksimum staviće DDR4. Nažalost to izgleda neće biti moguće, koliko vidim.

8 jezgra za desktop je trebalo da već sada donese Ivy Bridge-E, tako da je sramota što Intel tek sa Haswell-E procesorom spušta 8-core u "entuzijastički narod", da s tako izrazim.

Danas sam sastavio masinu sa Hasetom 4770k i Maximus VI Hero plojkom, radim prve testove i oc i ono sto sam video do sad je blago ali blago receno zastrasujuce. Imao sam predstave iz rivjuova da se CPU greje mimo svega do sad vidjenog ali kad sam odradio preliminarni overklok na umerenih 4.3GHz i 1.2 vcore i pogledao u real temp ostao sam u neverici! Ljudi, ovo cudo nabija skoro 80c u Cinebechu(dobro ste procitali, ne Prime, ne LinX nego Cinebench 11.5!)

Pustanje AVX LinX-a i posebno IntelBurn-a je vec oglasilo uzbunu pa sam momentalno odradio demontazu hladnjaka(inace H100 sa bloverima na 2500rpm koji je bez problema izlazio na kraj sa zverski klokovanom Visherom) te novo nanosenje paste (odlicni Arctic MX4), a sve uopste ne sumnjajuci da sam sigurno napravio gresku prilikom montaze H100. Sve odradjeno jovo-nanovo, ukljucenje, opet LinX i-hladan tus, ista situacija, nakon nekih par minuta ulazak temperatura u zonu 100c i shut down!

Ne znam da li je moguce da je primerak felerican ili je jednostavno extremno los ili nesto radim pogresno(mada nema sta) ali evo kako to izgleda, dva shota, prvi na defaultu, drugi na 4.3 i 1.2v:

vuruna default.jpg vuruna 4.3.jpg

Vidim da su na xbitlabs-u imali slican ali ipak nesto bolji primerak, sa slicnim klokovima i temperaturama ali ako se pokaze da je ovo neki prosek sto se Haswella tice onda je to zaista ispod svakog nivoa. Ima li ko ideju sta bi moglo da se uradi jer mi ovo stvarno deluje previse, pitam se sta bi tek bilo na boxu, pa on ne bi mogao da izgura ni na defaultu koliko mi se cini.

Ja zato nisam uzeo K verziju a i ne zelim da zrtvujem TSX...

Nemam pojma, vidim da zadnjih dana pljuju i non K verzije, uglavnom najveci problem-termali, je isti kod oba. Bar mi nije pravio probleme sa LC Power Monolithom a mislio sam kad sam video tvoj post da mi nekompatibilnost ne gine jer je isto CWT platforma kao onaj tvoj Chieftec. Cak uredno radi i C7.

Tu može samo skalping da pomogne. Ovo čudo je mnogo gore i od Ivy! :mad:
Ja sam dobio 30C, daj bože kad bi i Haswell imao toliki dobitak.
Naravno samo sa liquid pastom...

Intel Haswell-E Processors To Feature Upto 8 Cores and 20 MB L3 Cache – DDR4 Memory and X99 “Wellsburg-X” Detailed
http://wccftech.com/intel-haswell-e...ature-ddr4-memory-support-x99-wellsburgx-pch/

Pogledajte prilog 116589

P.S. Sad videh da je vec postavljena ista vest...

deluje super

Danas sam sastavio masinu sa Hasetom 4770k i Maximus VI Hero plojkom, radim prve testove i oc i ono sto sam video do sad je blago ali blago receno zastrasujuce. Imao sam predstave iz rivjuova da se CPU greje mimo svega do sad vidjenog ali kad sam odradio preliminarni overklok na umerenih 4.3GHz i 1.2 vcore i pogledao u real temp ostao sam u neverici! Ljudi, ovo cudo nabija skoro 80c u Cinebechu(dobro ste procitali, ne Prime, ne LinX nego Cinebench 11.5!)

Pustanje AVX LinX-a i posebno IntelBurn-a je vec oglasilo uzbunu pa sam momentalno odradio demontazu hladnjaka(inace H100 sa bloverima na 2500rpm koji je bez problema izlazio na kraj sa zverski klokovanom Visherom) te novo nanosenje paste (odlicni Arctic MX4), a sve uopste ne sumnjajuci da sam sigurno napravio gresku prilikom montaze H100. Sve odradjeno jovo-nanovo, ukljucenje, opet LinX i-hladan tus, ista situacija, nakon nekih par minuta ulazak temperatura u zonu 100c i shut down!

Ne znam da li je moguce da je primerak felerican ili je jednostavno extremno los ili nesto radim pogresno(mada nema sta) ali evo kako to izgleda, dva shota, prvi na defaultu, drugi na 4.3 i 1.2v:

Pogledajte prilog 116613 Pogledajte prilog 116614

Vidim da su na xbitlabs-u imali slican ali ipak nesto bolji primerak, sa slicnim klokovima i temperaturama ali ako se pokaze da je ovo neki prosek sto se Haswella tice onda je to zaista ispod svakog nivoa. Ima li ko ideju sta bi moglo da se uradi jer mi ovo stvarno deluje previse, pitam se sta bi tek bilo na boxu, pa on ne bi mogao da izgura ni na defaultu koliko mi se cini.

tuga

@magny 3770k bar je mogao na 4.5ghz, ako se ovo ispostavi tacno onda teska greska kupovati 4770k

Hazvel je ono što je IB započeo doveo do apsurda. Procesori sa K oznakom su jednostavno morali da budu zavareni ili da idu u kitu sa heat sinkom koji korisnik sam montira. Čini mi se da sve preko 1.2V postaje SF za vazdušno hlađenje. Videćemo kako će biti u praksi ali ako ne budu išli na 4.4Ghz sa naponima < 1.2V biće predmet ismevanja.

@magny 3770k bar je mogao na 4.5ghz, ako se ovo ispostavi tacno onda teska greska kupovati 4770k

Nisu u Intelu nimalo neznaveni, Haswell je zahvaljujuci monstruozno visokom IPC-u, klok za klok taman toliko brzi od Iveka da ovaj dodatni step back u oc potencijalu koji je zapocet sa ajvijem u odnosu na sendija a nastavljen sa hasetom u odnosu na oba, ostavlja taman toliko prostora da HW bude nesto brzi od IB kad se oba klokuju na maksimalne vrednosti i kad se gleda neki prosek chipova, izuzetaka naravno uvek ima.

Dodaj tome set novih instrukcija kod Haswella, unapredjen rad u multithreadingu(ovde su vrlo fino popravili pa je u odnosu na Ivy razlika oko 15% sto je vec sasvim ok) i fantastican IMC, dobijas u konacnom CPU koji je ipak jasan stepenik iznad Ivy-ja. E sad, ko vec ima Ivy-da ima razloga za upgrade, jasno se da ne, ali ko uzima od nule, nema smisla uopste razmisljati sendi, ajvi ili hase, svaki naredni je ipak nesto bolji i napredniji od prethodnog a cene su slicne tako da...

Sto se tice ove moje vurune od primerka izgleda da je krajnji domet 4.4GHz na 1.2 za svaki dan, temperature su through the roof pa cu tu definitivno i stati(istini za volju, testiram pri ambijentalnoj od 30c) ali najverovatnije da je stabilan na tih 4.4.

Sve u svemu je razocarenje, ocekuje se veci napredak, i cene su slicne predhodnim generacijama, upravo zato sto nema nekog velikog pomaka. IPC su povecali, ali je isto tako zrtvovan OC. Dodje na isto. Pomak u integrisanoj grafici, nikome nije bitan u visem rangu, jer koja budala ce da koristi integrisanu grafiku na recimo 4770K?

Naravno cene su vise nego sto treba, jer AMD jos uvek ne ume da se pribere, a i pitanje je da li ce?

Samim tim Intel se ni ne trudi mnogo, jer se trkaju sami sa sobom. Rat je ionako presao na mobilno trziste.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno