Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ok, koliku to realnu razliku pravi? Okvirno, čisto da imamo predstavu o redu veličine...

Drugari, evo da se i ja javim u ovoj temi, nadam se da nije veci off, sto bi ljudi rekli da se pohvalim :) , sklopio sam jednu haswell masinu u kombinaciji sa Gigabyte mATX maticnom plocom, intel i5 non K procesorom, prevashodno radice u dual boot-u windows 7 i novi apple op. sistem koji ce nadam se native podrzati haswell :), kad stignem okacicu malo vise fotki..

Prilozi

• IMG_4149.jpg
    IMG_4149.jpg
    410.9 KB · Pregleda: 148
  • IMG_4148.jpg
    IMG_4148.jpg
    453.7 KB · Pregleda: 145
  • IMG_4146.jpg
    IMG_4146.jpg
    409.1 KB · Pregleda: 144
Nemoj da siris neistine jer pojma nemas nego samo nagadjas, procesori su zavrsili u altijevim masinama koje im sluze za izlaganje a intel kao partner im dotira iste, a ja sam bio prvi koji ih je stavio u socket jer su bili novi. Od ta tri procesora dva su bila kao i ostali koje sam probao a samo je jedan odskakao i njegove rezultate imas na prethodnim stranama. Da su hteli nesto da salju kako ti kazes krvavo binovano poslali bi ES chipove a ne retail, jer retail chipovi za extremni OC su ****** u odnosu na ES ( na kojima voltaza ide i do 2.45v ) a taktove krajnje imas po netu. Nisam video nijedan retail da im je prisao blizu za sada. Kada vec toliko surfujes odes do www.hwbot.org pa u search sekciju upises 4770k a on ti izbaci rezove po testovima koje zelis i potvrdis da krvavko binovani costarica procesori mogu da duvaju u auspuh ES primercima ( tacno se zna i kojim ali da ne dubim duze, jer su i tu bile 2 revizije od kojih sam zamislio jednu probao jos na Cebitu kada si ti samo teoretski citao nagadjanja ).

Sta ja to navodim kao prosek, da sam butovao sa procesorima na 4.8 sa HT ukljucenim sa naponima izmedju 1.35 do 1.41, na osnovu skoro 10 komada (vise od pola je malay ) koje sam probao, a zamisli postoje i svedoci pa mozemo da ih dozovemo u pomoc i resimo i ovu veliku teoriju zavere...Pre ci biti da tvoje znanje ( neznanje ) ovde isplivava na povrsinu, a to sto ti nesto ne umes ne znaci da ne moze. Inace 4 komada Malay kupljena su u prodavnici ovde i probana, samo na butovanje na 4.8ghz, najbolji je bio na 1.365v a najgori na 1.41v i nisam ih testirao dalje jer nema svrhe da ih drndam ako su losi u startu za ono sto meni treba .

Sta si ti terao visoko kada si testirao, memoriju ili memorijski kontroler? Ili si pak samo citao po netu pa malo uz jedan jedini probani primerak procesa ( koji usput je upitno dal si umeo da poteras) doneo zakljucak za kompletnu seriju.

Mozda ti je zapao los primerak, mozda je i tvoje neznanje u pitanju, uopste necu da zalazim u to, ali nacin na koji nastupas odaje utisak velikog znalca ali samo onome ko nema pojma nista o materiji o kojoj pricas.

Ne bi mogli da posalju ES primerke, i to upravo iz razloga koga si sam naveo a to je da je jako dobro poznato da su im ES primerci redom bolji chipovi od retail(sto je tek prica za sebe). Moje misljenje (za koje doduse ostavljam mogucnost da je pogresno) jeste da su u pitanju chipovi binovani iz retail baze. Zasto to mislim? Zato sto rezultate koje si ti dobio testirajuci tih 10ak komada BITNO odstupaju od svega ostalog sto se moze naci po netu a tice se prosecnih korisnika koji su procesore nabavili u slobodnoj prodaji.

Pitas "Sta ja to navodim kao prosek, da sam butovao sa procesorima na 4.8 sa HT ukljucenim sa naponima izmedju 1.35 do 1.41, na osnovu skoro 10 komada (vise od pola je malay ) koje sam probao".
Ne nego navodis da je 4.5 klok koji ce moci da se ostvari za svaki dan, to si rekao u jednom od incijalnih svojih postova nakon testiranja par primeraka, necu te citirati, verujem da se secas. Da li jos uvek tvrdis isto? Nas nekolicina ovde prakticno ne mozemo da poteramo ovo sa defa.

I ajde neka bude i da sam ja dobio los primerak, pa ajd neka bude i da nemam pojma o overkloku i da sam noobara, kako objasnjavas tu okolnost da svi koji su se dosad ovde javili a kupili su Haswell, imaju skoro identicno iskustvo? Jel moguce da bas svi nemamo pojma o oc-u i/ili montazi hladnjaka? Sta je sa likom koji je stavio 4770 pod NHD14 i nabio 100c na ako se ne varam 4.2GHz i mizernom naponu, imas to stranu-dve ranije? Pa ovih abacusovih 100 stepeni na DEFAULT naponu pod 212EVO? Sta je sa snimcima na YT gde HW przi 100 stepeni i throtluje na default naponu, prikazano snimljeno sa sve grafikonom gde se lepo vidi sta se desava, takodje kacen link stranicu-dve unazad?

Sto se tice tvoje opaske o mom neznanju glede oc-a memorije i razlikovanju memorije i kontrolera, umesto ulaska u bilo kakvu raspravu reci cu samo da je sve uradjeno po PS-u i da moduli koje sam koristio (HyperX Predator 2400) su mogli da se poteraju na deklarisanoj vrednosti pa i preko, cak i na AM3+ Vishera platformi, pa pokusaj adresiranja krivice na losu memaru u startu nece piti vode.

Izuzetno cenim misljenja po netu, suvishe mutna situacija kod Haswell-a, zato ove godine uzeh amd, videcu sta ce doneti Haswell refresh ...

Ne bi mogli da posalju ES primerke, i to upravo iz razloga koga si sam naveo a to je da je jako dobro poznato da su im ES primerci redom bolji chipovi od retail(sto je tek prica za sebe). Moje misljenje (za koje doduse ostavljam mogucnost da je pogresno) jeste da su u pitanju chipovi binovani iz retail baze. Zasto to mislim? Zato sto rezultate koje si ti dobio testirajuci tih 10ak komada BITNO odstupaju od svega ostalog sto se moze naci po netu a tice se prosecnih korisnika koji su procesore nabavili u slobodnoj prodaji.

Kako se u tu pricu uklapaju 4 procesora kupljena u radnji, da nisam i tamo narucio specijalno binovane procesore? Drugo sto opet vidim da nemas pojma ali je izgleda samo bitno da se pise, ES primerci na vazduhu nisu bolji nego imaju mogucnost da istrpe vecu voltazu na ln2 a da ne uginu ( QEH6 su bili zlatni ). Primerak koji samo probali na cebitu je isao na 6.7 za validaciju na ln2 ( 2.25v), ali mu je trebalo 1.52v da bi butovao na 5ghz, na 4.8 1.43v.

Pitas "Sta ja to navodim kao prosek, da sam butovao sa procesorima na 4.8 sa HT ukljucenim sa naponima izmedju 1.35 do 1.41, na osnovu skoro 10 komada (vise od pola je malay ) koje sam probao".
Ne nego navodis da je 4.5 klok koji ce moci da se ostvari za svaki dan, to si rekao u jednom od incijalnih svojih postova nakon testiranja par primeraka, necu te citirati, verujem da se secas. Da li jos uvek tvrdis isto? Nas nekolicina ovde prakticno ne mozemo da poteramo ovo sa defa.

Na osnovu onoga sto sam probao dao sam takvu procenu, a probao sam opet 10x vishe od tebe pa onda je i moja ocena merodavnije od tvoje.

I ajde neka bude i da sam ja dobio los primerak, pa ajd neka bude i da nemam pojma o overkloku i da sam noobara, kako objasnjavas tu okolnost da svi koji su se dosad ovde javili a kupili su Haswell, imaju skoro identicno iskustvo? Jel moguce da bas svi nemamo pojma o oc-u i/ili montazi hladnjaka? Sta je sa likom koji je stavio 4770 pod NHD14 i nabio 100c na ako se ne varam 4.2GHz i mizernom naponu, imas to stranu-dve ranije? Pa ovih abacusovih 100 stepeni na DEFAULT naponu pod 212EVO? Sta je sa snimcima na YT gde HW przi 100 stepeni i throtluje na default naponu, prikazano snimljeno sa sve grafikonom gde se lepo vidi sta se desava, takodje kacen link stranicu-dve unazad?

Sta sa ovim likom sto je pokazao na par prethodnih strana da je izvrteo obican linx na 4.8 sa slikanim setup-om i sa temperaturama, sta sa njim da radimo ( a da, zaboravih, to smo objasnili krvavo binovanim procesorom). Kao i kod Ivy procesora i ovde ima shit i ima dobrih procesora i procesora kojima kontakt IHS-a sa procesorom odnosno pasta izmedju nije dobro naneta pa zato i imaju shit performanse. Mozemo da kazemo da je moja procena preterana, ali je nisam doneo samo na osnovu jednog procesora nego u tom trenutku 6 probanih komada, kasnije probana jos 4 iz radnje ( Malay serija ) i napisao sam sta mogu ( dalje testiranje me nije interesovalo jer nisu zadovoljili pocetne parametre na osnovu kojih biram).

Sto se tice tvoje opaske o mom neznanju glede oc-a memorije i razlikovanju memorije i kontrolera, umesto ulaska u bilo kakvu raspravu reci cu samo da je sve uradjeno po PS-u i da moduli koje sam koristio (HyperX Predator 2400) su mogli da se poteraju na deklarisanoj vrednosti pa i preko, cak i na AM3+ Vishera platformi, pa pokusaj adresiranja krivice na losu memaru u startu nece piti vode.

Ajde nam opisi PS, mozda si bio na pogresnoj obuci pa PS nije odradjen kako treba. Niko ne prica ovde o losoj/dobroj memoriji nego o tome da ti nesto nisi probao a tvrdis kako nema veze, opet jer si nasao neki izvor na kojem si nesto procitao pa doneo zakljucke. Kolega i ja smo se takmicili jedno vece ja na dobrom primerku on na shit ( ne krvavo biranom zamisli iz istog jata) na kojem kloku mozemo da izvrtimo 32m sa klokovanim uncore, i ja i on smo presli 4.4 lagano ja stigoa do 4.7 na 1.22v a on na losijem procesoru uncore na 4.8 1.325v ( njegov primerak je trebao 1.38+v da bi radio spi32m na 4.8 a i on je bio iz krvavo binovane serije procesora). Meni je drago da ti imas predatore na 2400 i da lete na amd ali me konkretno interesuje sta si ti sa njima odradio na ovoj platformi i sa kojim taktom za uncore, pa si izveo zakljucke ( pogledaj na prethodnim stranama mrzi me da qvotujem).
Primera radi kada sto testirali memorije sa PSC chipovima imali smo paradoks da na 2600 memorija nece da radi na cl9 12 9 a oce na cl8 12 8 na istim setovanjima voltaze i ostalih sublatenci.

Ovde ima izuzetno zanimljivo upustvo od g. Shamina za Maximus 6 extreme plocu kao i neka pojasnjenja za parametre pa kome znaci moze da skine i bistri malo, mozda pomogne nekome oko setovanja i omoguci mu da ode sa K procesorim dalje od default-a....

svedok

Evo samo da se javim. Ja sam jedan od svedoka koji je danima i noćima testirao novu arhitekturu sa mojim prijateljem Pericom. Mislim da je nepotrebno da kažem da je sve sto je napisao apsolutna istina.
Inače, neću se upuštati u neku posebnu raspravu i neću odgovarati na postove, osim kad me prijatelj zamoli da se izjasnim.

@Perica_barii: Nemoj da se nerviraš, mislim da je u pitanju sindrom kiselog grožđa, a vatriranje je zaštitni znak naših foruma koje iz tog razloga i ne posećujem. Neverovatno je koliko ljudi imaju potrebu da osporavaju druge. :(

@SVI: Čovek sa preko hiljadu bodova na HWBot-u, višegodišnjim iskustvom i potrošenih više hiljada litara LN2 vam nešto govori iz iskustva. Ja bih ga slušao pažljivo. ;)

Pozdrav svima. :)

Izuzetno cenim misljenja po netu, suvishe mutna situacija kod Haswell-a, zato ove godine uzeh amd, videcu sta ce doneti Haswell refresh ...

Pa kad si se tako razocarao sa Haswellom sto ne uze Ivy ili Sandy vec izabra najgore moguce kao najbolji izbor?!
Ne kapiram tu logiku nikako posebno deo o ''pljuvanju'' Haswella a za procesor koji si uzeo tj arhitekturu se moze reci mnogo vise na tu temu ,cak je prepoznatljiv po tom pitanju..

Izuzetno cenim mišljenje Perice, to da se zna. Nemoj neko da je probao da ga vređa ili tako nešto, imaće posla sa mnom. Dečko je ISKUSAN overkloker i razume se vrlo u to što radi, a ko smo mi da uopšte sumnjamo u njegova dostignuća i u njegove procene ? Čovek ima pristupa informacijama o kojima mi možemo SAMO DA SANJAMO, uvek je na sajmovima i ima razgovor sa ko zna kojim ljudima na važnim pozicijama. Tako da sve je tu jasno.

Magny, da se razumemo, i tebe cenim dosta ali ne više od Perice. Probaj da malo usvojiš ovo što on kaže i da piokupiš cake i fore, pa možda i ti budeš uspeo da poteraš svoj Haswell na dosta višu frekfenciju nego do sada. Magny, koji ti beše CPU kuler imaš, ako nemaš Phanteks bolje je da ga kupiš jer jedino sa njim mogu da se ostvare NAJBOLJI rezultati na vazduhu.

Perice, još jedno pitanje, koji su kuler koristio prilikom testiranja, da li uvek Phanteks ili ne ? To je još nerazjašnjeno.

Danas sam sastavio masinu sa 4670k i B85M-E33, i na box-u je situacija, 'ajmo reci ocajna: temp jezgara dostizu 90 stepeni pri prajmu...
Naravno, sve je na def.

Hahahahaha, ja dobijam specijalno binovane procesore + vec skinut ihs, tako da - Haski je vrh :)

Ljudi pa zar ne vidite analogiju ? Haski je pas sa Aljaske, koji ne podnosi vrućine. Takođe je i Haswell - Haski , jer i on ne podnosi vrućine kao i dotična prelepa životinja. :) hehe

Ne mogu da verujem da si, Splinter, dobio tako loš primerak čim ti na default frekfenciji temperature dostižu 90 stepeni. Ili si ga ipak malo kloknuo pa to objašnjava ove temperature ?

au, shta se sve nece prochitati u ovoj temi :D...kosta i svedok su totalni win....da ne kazem win win :D

pre svega, brkate dve stvari, a to su:
1. sportski overklok, gde je Perica guru nad guru-ima, ima ogromno iskustvo, znanje i uspeh u tome, gde se rade LN2 cherechenja i obaraju WR-i.
i imamo
2. 24/7 air/water cooling overklok kojim se, koliko sam ja skontao do sada (a mozda i greshim), Perica ne bavi toliko, odnosno manje ga zanima.

elem, na forumu, a i mislim i shire, se ustalilo neko pravilo da za neku iole ozbiljniju stabilnost bi bilo dobro da se izvrti par sati nekog torture programa.
koji god se lik pojavio na forumu i tvrdio neke tamo sulude klokove bez neke adekvatne torture validacije, svi choporativno smo ga napadali i trazili shotove dokaza.

ponavljam po ko zna koji put, ubedjen sam 99% da vecinu ovde najvishe zanima koliko hasvel moze stabilno u torture testovima.
jer jedino tako ce biti merodavno uporediti ga sa prethodnim generacijama, naravno kad je u pitanju 24/7 oc, a samo malobrojnima je interesantno na koliko vrti spi32m ili mark11 cpu test.
sportska oc scena kod nas je mrtva odavno (bolje reci, bila je mrtva, a sada ne postoji :D),
tako da...izbegavanjem da se izvrti prajm ili avx linx ja samo mogu da zakljuchim da je taj cpu teshko djubre kad je neki 24/7 oc u pitanju.

Zna li neko kolike su temperature i5-4430 sa stock kulerom??
Koristio bi se sa integrisanom grafikom.

Poslednja izmena:
Ja bih vrteo da hoce neko da mi da.
Ovo chudo ne bih kupovao pa testirao nema teorije.
Mogu samo sendica svog da upregnem po ko zna koji put.

A mogao bi neko i da ga prekolje pa proba ondak :D

4960X bez ivy/haswell tim-a :)

Zalemljen :-devil-:

Ja jesam pogledao ovaj tekst, ali nisam shvatio da je TIM zalemljen. Ili ja tu nešto nisam dobro pogledao ?

Ako je tako znači da se Intel odlučio da kvalitetno uradi samo entuzijastičke serije svojih procesora, koji će uvek imati i kvalitetniju pastu i zalemljen TIM. Mislite li i vi isto, da je Intel počeo da biva bezobrazan i da nas kao krajnje korisnike cedi kao suvu drenovinu ? Takav utisak stičem sve više i više....

pa malo bi bilo previse da na procesoru koji kosta 1000e+ se ustekajju na pasti :d

Pa kad si se tako razocarao sa Haswellom sto ne uze Ivy ili Sandy vec izabra najgore moguce kao najbolji izbor?!
Ne kapiram tu logiku nikako posebno deo o ''pljuvanju'' Haswella a za procesor koji si uzeo tj arhitekturu se moze reci mnogo vise na tu temu ,cak je prepoznatljiv po tom pitanju..

Ja mislim da su se ljudi sa razlogom odusevili skokom koji je sandy napravio pa su se onda polakomili i razmisljali logikom ako je sandy ovoliko skocio kakav ce tek ivy da bude ... kada je ivy bio bulja onda, logicno, dosli su do zakljucka da tick ne znaci puno pa da se ipak ocekuje od tocka koji je i sandy bio da odradi opet velik posao, ipak nova arhitektura mora da donese slican skok kao i sandy bridge, ili bar priblizno isti .
I tako su se rodile nade za haswel ... kad ono medjutim :) dolaze obavezne nove ploce koje su bas bahato skupe, moraju nova napajanja, slab napredak u performansama, greje se ko ivy bridge, klokuje losije nego sandy, samo je iGPU dobar zasta, ja bi rekao vecina korisnika i ne briga puno na procesorima od 200 i kusur evrica i nemaju mnogo svrhe dok ne dodje i3 sa dobrom grafikom... :(
Verujem da je vecina znala uzela bi sandy bridge i uzivala ... ja da sam imao para uzeo bi :)

Mislim ne mozes ih kriviti, tako sam i ja razmisljao :) lako je polakomiti se kada nemas puno para :/

Poslednja izmena:
Ja mislim da su se ljudi sa razlogom odusevili skokom koji je sandy napravio pa su se onda polakomili i razmisljali logikom ako je sandy ovoliko skocio kakav ce tek ivy da bude ... kada je ivy bio bulja onda, logicno, dosli su do zakljucka da tick ne znaci puno pa da se ipak ocekuje od tocka koji je i sandy bio da odradi opet velik posao, ipak nova arhitektura mora da donese slican skok kao i sandy bridge, ili bar priblizno isti .
I tako su se rodile nade za haswel ... kad ono medjutim :) dolaze obavezne nove ploce koje su bas bahato skupe, moraju nova napajanja, slab napredak u performansama, greje se ko ivy bridge, klokuje losije nego sandy, samo je iGPU dobar zasta, ja bi rekao vecina korisnika i ne briga puno na procesorima od 200 i kusur evrica i nemaju mnogo svrhe dok ne dodje i3 sa dobrom grafikom... :(
Verujem da je vecina znala uzela bi sandy bridge i uzivala ... ja da sam imao para uzeo bi :)
Mislim ne mozes ih kriviti, tako sam i ja razmisljao :) lako je polakomiti se kada nemas puno para :/

Ne, bice ista sve do 2015....u pravu si...

I.... zvanicno braća rusi odradili testeri-čekićo-skapiliranje.... :D

Čekićarenje

Ali žilet "СПУТНИК"!! :d

Eh kad se samo setim, cim sam sklopio cimerov komp (2500k, p67, 8gb ram, 550ti) i na fabrickom kuleru, cisto radi probe, u EasyTune 6 autoOC na 4GHz i pustio prime95 tek za 15min je temperatura jezgra dostigla 80C (pri tome u kucistu ni jedan dodatni vent, jedino napajanje izbacuje topao vazduh).

A sad ovaj haski, stvarno praven samo za Sibir, stok sve i posle par minuta ode u 90+C.

Eh kad se samo setim, cim sam sklopio cimerov komp (2500k, p67, 8gb ram, 550ti) i na fabrickom kuleru, cisto radi probe, u EasyTune 6 autoOC na 4GHz i pustio prime95 tek za 15min je temperatura jezgra dostigla 80C (pri tome u kucistu ni jedan dodatni vent, jedino napajanje izbacuje topao vazduh).

A sad ovaj haski, stvarno praven samo za Sibir, stok sve i posle par minuta ode u 90+C.

da bas je topao haski :-D i sam naziv mu govori :pP ali dobro ne verujem da ce ostati tako. Sredice oni sve to :pPP

Gore je neko pitao kolika je temp na i5 non k, evo koliko sam ja stigao malo da istestiram sa nekim starim low profile kulerom, u pitanju je cooler master vortex plus, on ima 4 heat pipe-a, fan 92mm, podesen je da radi u rezimu silent, to je u idle-u oko 900 obrtaja, pri loadu oko 1700, u obe varijante se ne cuje, to mi je bilo bitno, danas jeste toplo, klima nije paljena u sobi,temperature procesora za idle idu 29-31, za full load pod 2 winrar benchmark testa temperatura je isla od 45-50C.

E sad, koliko se secam, ovaj kuler je negde po performansama na papiru slabiji od TX3 i slicnih modela, u praksi su tu negde, stajao mi je i tx3 i ovaj na nekom amdu toplom gde su temperature bile za idle slicne dok za full load se malkice bolje borio tx3, bilo je nesto tipa razlike stepen do 2..

Winrar benchmark je full load??! :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno