Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad je mogao kosta da se uključi što ne bi i ovi kojima je WinRAR benchmark full load?

Ne smarajte divljaci, rekoh da mi je masina samo za adobe pakete, dobili ste temp za winrar, render, vi biste da ja nedeljom sedim i benchujem, aha :), kad krenu kise mozda i budem.....to je to od mene, nek neko drugi silji temp sa rostilj programcicima...:)

^ upravo sedis na racunaru , pokrenes bench 10 15 minuta da stresira CPU i gledas CPU kako se ponasa temp. Zar je to neki DUUUGI proces? :-D vec posle 3 4 min imas max temp u load-u :-D obicno se ne pomice mozda za 1 stepen varira ali to i nije tako vazno :-D

Kojih 3-4 minuta, imaš ih već i za 20-30 sec! Bar se tako ponaša moj Ivica, zamišljam tek Haskija - za 2-5 sec!!:d

priseti se malo ove teme pre nego sto prozoves drugog.

Što bih se prisećao te teme? Baš u toj temi sam naglasio ono što mislim i sada. Bio malo oštriji prema "divljacima" što bi rekao seizmos. Tebe nisam prozvao pa nemoj da izigravaš advokata i praviš offtopic.

BTW nisam ga prozvao sa lošom namerom, već više u želji da zabavim ekipu. Trebao sam staviti smajlija, jel ok sad?

Poslednja izmena:
Interesantno...haha što bi VLASI rekli. :)

Nego, mene zanima nešto konkretnije...kada će neko da proba da secne 4770K i ima li nekih kandidata za tu rabotu ?

Drugo pitanje je zašto na netu svi živi izbegavaju da pominju odsustvo TSX ekstenzije kod K procesora ? Da li je to zanemarivanje ili smišljeno od strane Intela kako bi kupci ostali delimično informsani ?

Tekst sa pcpro.co.uk:

"Retail versions of Intel Haswell processors are hotter and more power-hungry than pre-production chips, and can’t be overclocked to the same speeds, British PC manufacturers have told PC Pro.

Four companies have told us that systems built using retail versions of Haswell chips haven't been able to match the speeds seen on pre-production models, which are given to manufacturers for testing before the official launch. All four PC makers spoke to PC Pro on condition of anonymity.

One company said that it had overclocked pre-production chips from 3.5GHz to 4.7GHz or 4.8GHz with ease, but that "40 or 50" retail chips had been impossible to overclock beyond 4.2GHz because of the high voltages and unsafe temperatures involved.

A spokesperson for a second firm told us that "PCs based on pre-production [speeds] of 4.5GHz have had to be dropped to 4.3GHz" because of a lack of stability in retail parts, while another reported that "there is a big difference in the overclocking potential between early Haswell samples and retail [chips]".

This third manufacturer confirmed that it won’t be selling any systems at speeds higher than 4.4GHz because it found that "very few processors would reliably overclock any further than this" after an "extensive internal investigation with Intel".

An Intel spokesperson said that "the overclocking experience will vary from CPU to CPU, and from generation to generation, due to many different factors" and that "we cannot guarantee a specific frequency".

"We continue to add new and exciting overclocking capabilities and we expect enthusiasts to be pleased with the unlocked 4th Gen Core processors."

Getting hot?

There are also concerns over the temperature of the retail processors. A fourth firm’s spokesperson said that employees who build PCs "have to frequently change chips" in order to find the best parts, and that "even at stock speeds, [retail chips] are running hotter than Ivy Bridge or Haswell samples". The firm said that retail chips are "around 15°C" hotter than pre-production samples.

A spokesman for the third company added that a Core i7-4770K overclocked to 4.6GHz was so unstable it "wouldn’t even load the operating system", and that systems that use the Core i5-4670K are restricted to only 4.2GHz because "voltage bumps... send temperatures sky high".

Intel sent PC Pro its standard overclocking disclaimer, which warns that the process can lead to "additional heat or other damage" and that "Intel has not tested, and does not warranty, the operation of the processor beyond its specifications".

LINK:http://www.pcpro.co.uk/news/382267/intel-haswell-hotter-and-slower-than-expected

Ovo je tacno preslikano iskustvo nekolicine onih ukljucujuci mene, koji su ovde nabavili chipove legalnim retail kanalima i javili se ovde na benchu. Treba li bilo sta vise reci na ovu temu?

Opet nam nisi objasnio sta si ti testirao sa Haswelom i kako si sem citanja stranih sajtova dosao do zakljucaka?

Kao i sa svim procesorima do sada ima dobrih i losih primeraka, ali to sto ti uvlacis neku teoriju zavere vezano za ono sto sam ja ranije postovao je teska nebuloza, narocito onaj deo o krvavo binovanim chipovima ( jako mi se svidelo pa cu ga cesce citirati ). Ima ovde dosta ljudi koji citaju, neki od njih su probali i SB i Ivy procesora pa vrlo dobro znaju kakvih primeraka ima i zabadanjem loseg ili dobrog nije dobro donositi generalne zakljucke. OC zavisi od dosta faktora a ti kao veliki znalac to bi trebalo da imas u glavi, jedan od njih je dobar primerak procesora a drugi su vezani za podesavanja parametara u biosu i naravno samog hladjenja sistema. Opet nisam video sem neke slike sa 90+C i pokrenutog linxa da si ista drugo odradio, ali si sve zakljucke odmah izveo kao iz rukava.

Citam u tekstu koji si citirao da ljudi nisu mogli da udju u sistem na 4.6, ja sam sa sva cetiri kupljena procesora ( u legalnoj retail radnji :D ) to mogao da odradim na 4.8 sa rasponom napona od 1.35 do 1.41v gde ovu moju grupu da gurnemo ili mozda su i oni bili krvavo binovani.

Ajdemo dalje, bilo je dve revizije chipova ES za koje ja znam, jedna je bila odlicna za Ln2 i sa njom imas gomilu rezultata na netu i njena bitna razlika u odnosu na retail chipove je bila ta sto je mogla da istpri veci napon. Ovu tvrdnju je lako proveriti odes malo na hwbot.org malo search opalis pogleda screen-ove i vidis na kojim naponima su radjeni testovi kod ES i retail chipova. Druga revizija je imala takvih poteskoca da je znala recimo na vazduhu da ugine kada si pokusavao da poteras proc na recimo 5ghz. Jedan takav chip je bio i na cebitu na mini verziji oc formule i nije isao preko 4.3 do 4.4 ali je imao dobar mem kotroler pa je iz tog razloga koriscen da bi pretestirali memoriju. Opet i medju tim ES primercima bilo je sr**e procesora na vaduhu, gore sam ti i naveo cak i primer ali je pitanje dal' ti ista i citas sem svojih odabranih izvora.

Takodje ima vec da se nadju i dobri 4770k retail chipovi ( retki su jako pa iziskuju vece binovanje), oni koji butuju na 5 ghz na 1.2xx V, Rusi su vec pronasli par komada ima i Malay medju njima ( nadam se kupiti od njih jedan mozda kroz kojih 10 dana ) i pronasli su ih iz radnje a ne iz biranih kanala, takodje ima i gomila losih chipova ili osrednjih, uostalom kao i kod Ivy procesora. Licno imam jedan 3770k jos uvek koji je ovde kupljen u BG u radnji ( kupio ga je moj drugar i kada sam video koliko je dobar ustupio mi ga je ) on na stock kuleru moze da butuje na 5 ghz ( 1.22v ) i odradi neke lakse testove, a sa boljim kulerom moze da linxuje na tih 5ghz bez problema, a on nije krvavo binovan nego kupljen u radnji ovde kod nas. Ne volim kada ljudi kao ti nastupaju sa poluinformacijama pa zaludjuju masu ovde a narocito mene neces koristiti u tim pricama o terojama zavere, gde ja dobijam neke krvavo binovane primerke procesora da bih lozio masu ovde da kupuje haswele ili sta vec.

Ja sam rezultate mojih pretestiranja preneo, kome sta znace on neka ih cita kome ne neka ih preskoci. Inace mogli bi smo da prodjemo kroz bios sada vec ima i gomila upustava ( ono koje sam okacio od Shamina nadam se da je nekome valjalo ) i kroz setovanja, kao i pojasnjenje i uticaje pojedinih parametara i to bi imalo vishe koristi za ljude ovde nego tvoje zalopojke ili cak vrcenje linx-a ( ili smrt na lomaci :D ).

Mozda bi moderatori mogli i da otvore novu temu Haswel je Sr**e ( sem ako nemate krvavo binovane primerke ) pa da krenes da popunjavas lagano tamo, materijala imas i na pretek koliko vidim, a da ovu temu zaobidjes da bi napisali o nekim konkretnim prednostima ove platforme ( ako ih ima ), kao i manama iste....

Mozemo cak da krenemo upravo ovde sa manama da bi eliminisali +1 orjentisane postove zbog spamovanja teme

- greje se mnogo i ne moze da radi ( mnogo ) preko fabricke specifikacije

e sada kada smo to rascistili da krenemo dalje i mozda i neki plus ubacimo ako ima prostora za njega....

Ovo postaje smejurija..... 65 strana....a ne videsmo nijedan screen sa realnim temperaturama....tako da pozivam zagovornike i jednog i drugog...da konacno daju neku slichkicu linx,prime ili intel burn test,ali na vazduhu sa nekim ozbiljnijim coolerom.......sto se tiche mene ...ja videh....i sada mi je zao sto nisam odradio print sc.....
P.S.
Da dodam da je cela pricha oko Hacike i zamisljena po mom dubokom ubedjenju oko ultrabook i touch racunara kao i mobilnih telefona nove generacije....a akcenat definitvno nije na desktopu.....i pitanje je da li ce ikada vise i biti sto se tiche Intela...neke stvari se menjaju...i to cemo morati prihvatiti....desktop trziste vise nikada nece biti primarno...i to je grozna istina....e sada sto Intel izdaje vec drugu generaciju furuna za desktop...to je sramota......... i VELIKI bezobrazluk !

Poslednja izmena:
postaje smesno stvarno, ovi se svadjaju ko je vise procesora testirao a to koliko su oni testirali je kap u moru :)

Da se vratimo na UNCORE deo overkloka...Perice ja još nisam zadovoljan tvojim objašnjenjem i konkretnim fotkama overkloka UNCORE-a na 4.7 GHz.

Molim te da što je pre moguće ponovo uradiš testiranja na tim novim Z87 pločama ta koje si pre neki dan rekao da ti ubrzo stižu. Molim te to mio je vrlo bitno, nemoj da zaboraviš da to se lepo istestiraš.

Testiranje uradi, MOLIM TE, i u x264 video kompresiji sa procesorom na 4.7-4.8 GHz bez UNCORE overkloka, i na istoj frekfenciji procesora ili sličnoj ali sa UNCORE-om na 4.7 GHz. Da vidimo koliko su REALNE primene overkloka u ovim sferama, kao i u Adobe Photoshopu i sličnim 3D programima.

Da Perice, uradi kao sto gore pise. Potrudi se da to STO PRE odradis.

Dokle vise Kosta, dokle...

Da Perice, uradi kao sto gore pise. Potrudi se da to STO PRE odradis.

Dokle vise Kosta, dokle...

Jel nešto nije jasno ili samo spamuješ temu ??? Ja imam pravo da insistiram da nekim stvarima jer hoću da znam SVE DOMETE i u SVAKOM POGLAVLJU performansi što se tiče overkloka Haswell procesora. Samo zato insistiram na KOMPLETNOJ slici, jer ranije nismo imali mogućnost da UNCORE deo klokujemo.

Verujem da i drug mdm ima isto mišljenje kao i ja, a i dosta drugih ljudi odavde sa ove teme i šire.

Nije Perica bas toliko besposlen kao ti ;)
Ako bude imao vremena i volje odradice to, ako ne onda nista.

Pa nadam se da će imati vremena, ako ne nek neko drugi ko ima znanje i umeće to odradi. Magny takođe ima 4770K, e sad da li će uspeti da tako dobro upregne sva BIOS setovanja da ostvari makar približne UNCORE rezultate sa Pericom, to ne znam.

Magny, evo ako imaš vremena pogledaj koliko možeš da izvučeš maksimalno za UNCORE i uradi sve ove testove gore i okači fotke, ako nije problem. Naravno, ne tražim odmah nego kad imaš i volje i vremena, podrazumeva se.

Ovaj čovek je groteska. Bilo bi dosadno na forumu da ne postoje ovakvi likovi. Do sada smo imali goldija aka gigaherc edition, a sad evo koste aka uncore.

Poslednja izmena:
Kosta, nemoj se hvatati za slamku, bolje odloži upgrade do Broadwella. :)

Ovaj čovek je groteska. Bilo bi dosasno na forumu da ne postoje ovakvi likovi. Do sada smo imali goldija aka gigaherc edition, a sad evo koste aka uncore.

haha, smešno smešno... :p Bolje pogledaj malo sebe i svoje ponašanje kao MODERATORA (jelte...) nego što deliš NEPOTREBNE lekcije bilo meni bilo drugim članovima. Toliko od mene i od sada me se okani, ako ti se ne dopada ono što pišem jednostavno preskoči moje postove i eto rešenja.

Što se tiče Broadwella, previše je on daleko da bih čak toliko odlagao moju kupovinu. Maksimalno što ću čekati je do kraja godine dok se tržište iskristalizuje i dok bude jasna situacija oko Ivy Bridge-E i eventualnih boljih retail primeraka sadašnjeg Haswella. Situacija jeste složena, da li kupiti ili ne, večita dilema...A VELIKO je pitanje da li će Haswell Refresh doneti išta novo sem 100 do 200 MHz većih frekfencija i možda malko smanjenih temperatura.

Jedino ako se do kraja godine putem raznih pouzdanih informacija potvrdi da će Haswell Refresh biti dosta ispeglaniji onda vredi čekati, a ako ne onda možda postoji šansa da pređem ili na Ivy Bridge-E ili da imam sreće i ubodem dobar primerak Haswella negde oko Nove Godine.

Komplikovano ali tako je, uvek je tako bilo i verovatno će ostati.

Poslednja izmena:
Dok iscekujemo osvezenje testova, upravo sam pricao sa prijateljem koji je radi u MSI France ( Christopher Besse, OC nick Pepinorang ), ono sto mi je rekao je sledece, Malay chipovi 307B batch su tako i tako ima i srednjih i dobrih ( od 1.3xxV boot na 5 ghz do onih koji to ne mogu ni na kojem naponu ) dok 308B gomila njih ide na 1.3xxV za 5 ghz neki na 1.4v ali preko 1.45v vrlo mali broj ( pricamo o pretestiranju na butovanje), preko 120 masina sastavljeno kod njihovog jakog retail prodavca i prodano u kombinaciji sa njihovom plocom MSI Z87-G45 gaming gde mi je rekao da skoro svaku prodaju overklokovanu na 4,4 a poneke i na 4,6 na pitanje sa cime pretestiraju rekao mi je da vrte OCCT. U razgovoru sa njim za sada, samo za ta dva batch-a ima neke malo jasnije podatke i na osnovu broja isporucenih masina to je otprilike statistika...

haha, smešno smešno... :p uvek je tako bilo i verovatno će ostati.
Kad covek procita tvoje postove u ovoj sobi i epsku seriju o tvom apgrejdu koji traje pola decenije, naravno da je smesno. Te cekas sendija, te ajvija, te hasvel, te sad hoces, te neces, savetujes, mudomrsis, insistiras od ljudi da nesto rade (sa kojim pravom zanima me, koga briga da li si ti zadovoljan ili nisi), izigravas nekog moderatora, panelistu, ko zna sta si ti utripovao u svojoj glavi i jos delis lekcije ljudima koji znaju jedno 500-750x vise o kompovima od tebe.
Uce studenti o tvom stanju uma na medicini, majke mi!

Poslednja izmena:
Da se vratimo zdravoj diskusiji, manimo svađe. Praviću se da nisam pročitao ništa loše da ne bih dodatno kvario ionako već uzburkalu atmosferu na ovoj temi.

Možda ne bi bilo loše da neko od moderatora pobriše sve delove postova gde se poziva na svađu i gde se podstiče svađa, kod svih članova, pa i kod mene, ako toga ima, naravno. Ne treba brisati cele postove nego samo editovati tamo gde je to potrebno, ako moderator(neko ko nije Paradigma) tako proceni.

Dok iscekujemo osvezenje testova, upravo sam pricao sa prijateljem koji je radi u MSI France ( Christopher Besse, OC nick Pepinorang ), ono sto mi je rekao je sledece, Malay chipovi 307B batch su tako i tako ima i srednjih i dobrih ( od 1.3xxV boot na 5 ghz do onih koji to ne mogu ni na kojem naponu ) dok 308B gomila njih ide na 1.3xxV za 5 ghz neki na 1.4v ali preko 1.45v vrlo mali broj ( pricamo o pretestiranju na butovanje), preko 120 masina sastavljeno kod njihovog jakog retail prodavca i prodano u kombinaciji sa njihovom plocom MSI Z87-G45 gaming gde mi je rekao da skoro svaku prodaju overklokovanu na 4,4 a poneke i na 4,6 na pitanje sa cime pretestiraju rekao mi je da vrte OCCT. U razgovoru sa njim za sada, samo za ta dva batch-a ima neke malo jasnije podatke i na osnovu broja isporucenih masina to je otprilike statistika...

fin info perice :)

Ja imam pravo da insistiram da nekim stvarima jer hoću da znam SVE DOMETE i u SVAKOM POGLAVLJU performansi što se tiče overkloka Haswell procesora. Samo zato insistiram na KOMPLETNOJ slici, jer ranije nismo imali mogućnost da UNCORE deo klokujemo.

Ne znam samo ko ti daje pravo da insistiras da bilo ko uradi nesto sto tebe interesuje. Kupi procesor pa testiraj sve sto hoces koliko god hoces.

Perice, izvini ako si vec ovo negde objasnjavao, ali 66 stranica je zaista mnogo da prelistam dok trazim jednu informaciju. Zanima me kako mogu znati koji cip cini procesor, tj. kako znati da li je Malay 307B ili 308B ili nesto sasvim drugo. Sta je uopste Malay? Takodje, interesuje me da li je ikako moguce vracati prodavcu procesor koji si kupio dok ne dobijes onaj koji zelis.

Ovo pitanje je upuceno Perici, jer vidim da se razume covek, ali voleo bih i da se neko drugi upoznat sa tematikom javi, cisto da ne opterecujem coveka previse.

Malay - Proizvedeno u Maleziji ;)
A obe informacije pišu na samom procesoru koji se vidi na vrhu kutije!

A za drugo, pa lepo pročitaš i ako ti ne odgovara pitaš ima li sa tim i tim br. i poreklom, ako ne prosto ne uzimaš. A uzeti pa vratiti, e to već ne računaj! :D

Na samom procesoru pisu svi podaci,

haswell4770k.jpg

to mozes videti a da ne otvaras procesor iz kutije, kod ljubaznih prodavaca oni ce ti dati kutiju pa to sam proveris. Sto se tice zamena procesora nazalost tu ti nema pomoci, ako kupis los a ispravan je onda jedino mozes da ga prodas i kupis drugi.

p.s. malo sam u brzini pogresno zaokruzio, ona cetiri znaka posle L idu 307B ili 308B pa ostatak.

ovde ljudi dele takodje svoja iskustva sa Batch brojevima i performansama :

http://forum.hwbot.org/showthread.php?t=73933

takodje kupljen procesor sa odredjenim batch-om ne garantuje uvek vrhunski primerak, ali obicno se desava da su jedni bolji od drugih osetno pa da je verovatnoca mnogo veca sa tim batch-om...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno