Šta je novo?

Grejanje na pelet

Sinoć je dolazio još jedan instalater što prilično dugo radi ugradnju i održavanje kod x ljudi koje znam i bacio me u nevericu. Čovek 'ladno reče da ne mora prohromski/zidani odžak uopšte za pelet, u smislu da može i obična (valjda limena) cev, jer ventilator svakako "gura" dim. Kaže jeste da će progoreti nakon nekog vremena, ali cena je smešna u odnosu na prohromski. Ako nije lupio, to je automatski ušteda od oko 800evra koliko traže ljudi za prohromski i ruke.

Pa nije lupio. Dobar kotao ima malu temperaturu izduvnih gasova, i ako i dobro sagoreva, nema toliko "kiseline" kao kod grejanja na plin. Radi to posao, samo ako praviš novu kuću, ne prolazi tehnički prijem. Svakako MOŽE, probaj pa vidi kako ide. Ja sam pre par postova i napisao da ako kotao ima ventilatore, tu odžak (u smislu da VUČE) nije potreban. Potreban je samo da odvede dim dalje od kuće, da ne dimi pod prozor, itd. Ako tek treba da kupiš kotao NEMOJ da se *****eš i uzmeš jači nego što ti treba. Trošiće više peleta, češće se pali gasi, itd. Najbolje je kad je knap

Što više pišeš, deluje da si bio kod mene sinoć. :) Šalu na stranu, ali čovek je u suštini pričao istu stvar. Druga dva instalater su izračunali slično, jedan 23kW, drugi 20kW (ovde verujem da je u pitanju dostupnost modela firmi sa kojima rade), dok je ovaj predložio 18kW i reče da može da "doda" na jačini ako bude potrebno. Baš je spomenuo to za jači kotao, da će se paliti gasiti, dok bi ovaj bolje modulirao. Kotao koji bi on ugradio je Mareli duo, koji ima ventilator koliko vidim.

U prospektu piše da je za sve jačine kotla ista minimalna jačina rada, osim za najmanji kotao, kako to onda neki kotlovi bolje moduliraju?
Ako rade u minimalnom režimu onda sve rade na toj jačini, ne mogu manje od toga koliko god da je jaka?

Mi imamo visok dimnjak, nije nam ni pominjao instalater da bi to moglo bez turbine da radi, za koju sam rekao da je bučna i da mi se ne sviđa, stvarno može da se namesti da ne radi turbina u minimalnom režimu rada samo uz pomoć dimnjaka?

Ne može bez turbine! Kotao ima lambda sondu, kija očitava izduvne gasove i prema tome dozira pod/nad pritisak ventilatorom, u zavisnosti gde se isti nalazi, dal' na usisu ili izduvu. Dakle dozira se odnos goriva i vazduha. A to koliko nisko ide sa snagom u minimumu nije isto za sve kotlove. Dakle treba pogledati pažljivo svaki prospekt, videti učinak kotla na raznim nivoima snage, itd. I OBAVEZNO ugraditi LADDOMAT ili ugraditi ventile i cirkulacionu pumpu da se ispoštuje princip rada Laddomat-a u smislu zaštite hladnog kraja kotla. Nije da će kotao da propiša (ako je iole kvalitetan) već se skuplja garež i smola ako je temperatura preniska, a ni sagorevanje nije potpuno. Ako kotao već poseduje cirkulacionu pumpu, dovoljan je i trokraki termostatski ventil

Što više pišeš, deluje da si bio kod mene sinoć. :) Šalu na stranu, ali čovek je u suštini pričao istu stvar. Druga dva instalater su izračunali slično, jedan 23kW, drugi 20kW (ovde verujem da je u pitanju dostupnost modela firmi sa kojima rade), dok je ovaj predložio 18kW i reče da može da "doda" na jačini ako bude potrebno. Baš je spomenuo to za jači kotao, da će se paliti gasiti, dok bi ovaj bolje modulirao. Kotao koji bi on ugradio je Mareli duo, koji ima ventilator koliko vidim.
Biraj kotao za koji ima iskustava, kao i servis u blizini, zlu ne trebalo. I pitaj nekog da ti izračuna potrebnu snagu. To varira u odnosu na mnogo parametara.

Sinoć je dolazio još jedan instalater što prilično dugo radi ugradnju i održavanje kod x ljudi koje znam i bacio me u nevericu. Čovek 'ladno reče da ne mora prohromski/zidani odžak uopšte za pelet, u smislu da može i obična (valjda limena) cev, jer ventilator svakako "gura" dim. Kaže jeste da će progoreti nakon nekog vremena, ali cena je smešna u odnosu na prohromski. Ako nije lupio, to je automatski ušteda od oko 800evra koliko traže ljudi za prohromski i ruke.
Pa nije lupio mene 5m cevi, vuna i lim nesto smesno izaslo 2020.
Pazi ako imas negd eotpad mozes i jos jeftinije da nadjes od grejanja one cevi/toplovoda sa sve izolacijom.
Kakav prohromski ili zidani to ti je skuplja varijanta. Za ovaj ti treba zavarivac da izvari cev ako je nastavljas, da ti neko ankerise uz kucu ako ga spolja pravis, ako g aunutra zidas oko cevi stavis one cigle za ventilaciju time ozidas, iznad ploce stavljas kao sto sam napisao vunu i lim i cao

Pazi ako imas negd eotpad mozes i jos jeftinije da nadjes od grejanja one cevi/toplovoda sa sve izolacijom.
Kakav prohromski ili zidani to ti je skuplja varijanta. Za ovaj ti treba zavarivac da izvari cev ako je nastavljas, da ti neko ankerise uz kucu ako ga spolja pravis, ako g aunutra zidas oko cevi stavis one cigle za ventilaciju time ozidas, iznad ploce stavljas kao sto sam napisao vunu i lim i cao
Koje crno varenje pa za to ima gotove cevi pogledaj malo
Screenshot_2.png

Šta će mu unutra, odžak najbolje napolje da izbaci, i nikad neće biti problema sa gasovima. Naslušao sam se svakakvih horor priča. Doduše sve su bili zidani odžaci od pre Hrista.
Koje crno varenje pa za to ima gotove cevi pogledaj malo
Pogledajte prilog 505422
Mora da proveri koji prečnik mu je potreban. Ovih cevi ima od fi80 do 160

Vrh Dno