@Gavrela @bgajic
Da vas služi Kepa u zdravlju!
Meni se sa MC25 ubedljivo najbolje pokazao pelet u kombinaciji 70% bukva / 30% jela.
Konkretno Sparrow ili kao sasvim adekvatna a jeftinija zamena, crnogorski Biomonte koji koristim već tri sezone (uzet i za ovu).
Jela Star nisam probao.
Kepa inače u upotrebi kod mene od 2018-e, sa adekvatnim održavanjem (redovno u sezoni + godišnje čišćenje (njihov serviser dođe i odradi)) "ni ne znam da ga imam" - radi kao sat
Naravno, uslovi rada, podešavanje kotla, dimnjak....sve utiče i može praviti razliku, tako da...."your experience may vary"!
Najbolje je uzeti po 10-ak dzakova različitih vrsta i proizvođača, pa utvrditi na licu mesta koji je najbolji (najmanje pepela i šljake, najveća kaloričnost, sposobnost paljenja....).
Takođe, ako budete probali rad u modulaciji (da ne ide u standby, tj. "on/off"), obavezno ispratiti i uporediti stanje gorionika i potrošnju. U mom slučaju nikako mu nije odgovarala modulacija, jer sam na kraju imao neznatno veću potrošnju i užasno zagaravljeno ložište, a s' obzirom da mi "on/off" mod održava temperaturu skoro pa idealno (više u nastavku) nisam se ni trudio da se pozabavim podešavanjima (vrlo je moguće da je do istih).
Inače, ložište/gorionik/pepeo treba da budu drapkasto-beličasti kada je sagorevanje dobro i pelet kvalitetan (nikako crni i zagaravljeni).
@GabeN
To bi trebalo da je standby način rada (ako se potpuno gasi). Modulacija je kada radi konstantno, samo smanjuje snagu na minimum umesto da se ugasi skroz. Cilj je da sobnu temperaturu drži konstantnom.
Što se nje tiče, ako hoćeš da manje čeka na sledeće paljenje, moraš ako je moguće da smanjiš histerezu na termostatu. Predpostavljam da je reč o sobnom?
Ja na mom držim 0.5 stepeni, što u praksi znači 0.25 gore-dole, tj. namešten na 23C greje do 23.3 (~23.6 dok se ohlade radijatori), pa pali ponovo kada padne na 22.8C.
Edit: takodje pritisak vode mi je konstantno na 1bar i kad ne radi i kad radi, jel to okej za sistem koji radi u kuci na 3 sprata?
To što je konstantan je odlično, a sam pritisak mislim da bi trebalo da je ok ali možda i ne bilo loše da ga držiš na 1.2bara.
Ja moj držim na 1.3bar, takođe imam tri etaže (kotao naravno na najnižoj), i to više da bi imao lufta i dovoljno vremena između dopunjavanja (imam svugde automatske odrzačne ventile, pa izgubi 0.2 - 0.3 bara na 4-5 meseci rada)), inače nije nužno neophodno.