Šta je novo?

Grejanje na pelet

Moj previd, sto povlaci dalje da je potrosnja za grejanje objekta takvih karakteristika u normalnim granicama.

Bolje uzeti kredit i srediti izolaciju (tako smo mi uradili), nego bacati svake godine pare u vatru.
Trošili smo, dok nismo prešli na struju, između 10 i 15 metara drva za kuću na dva nivoa (2x90 kvadrata), sa dve dobre peći na drva (po jedna za svaku jedinicu), ali sa postavljenom izolacijom. Trošili bi i manje, da burazer ne voli vrućinu, pa je trpao kao u lokomotivu. 🚂

Pozdrav drugari, imam ogroman problem i ako neko moze da mi pomogne bio bih mu mnogo zahvalan. Imam kotao na pelet Toby h 24 kw, kotao se normalno upali temperatura vode dostigne najviše do 40 stepeni nakon čega on prestaje sa ubacivanjem peleta i polako se vatra stisava, kad se stisa on opet nastavi da ubacuje pelet i sve tako u krug. Takodje ako neko ima isti kotao ako moze da mi ispise parametre od P00 do P102. Hvala.
Fumis elektronika je u pitanju.

Da li ima podesavanje temperature vode ? Kod mene je default (najniza) temperatrura 40 stepeni, maksimalna na koju mogu da podesim je 70 stepeni, Mareli kotao je u pitanju.

Da li je neko od vas proveravao tezinu dzakova za pelet? Otac mi kaze da je numanovic dzakove od 15kg smanjio na 14-14.2kg (tj toliko ih puni) a da je merio i boljevacki koji je 14.5kg
Nisam proverio to, ali provericu verovatno ovih dana za boljevacki pelet...

Kako resiti problem predimenziranog radijatora koji greje do pola, gore je topao sve do donje polovine. Probao sam da ozracim, jedino nisam probao da ga raskacim sa povratnog voda, da u tom vodu nije neko zagusenje ili vazduh. Da napomenem da imam takva dva kom na istom vodu sa tim problemom, svi ostali radijatori rade normalno. Ako neko ima resenje bez smanjivanja rebara, neka napise.

Druze ti si ranije pisao da kada kotao pustim da radi bez daljinske kontrole iz kuce da ce da radi po njegovom fabrickom podesavanju. Molim te ako moze malo da mi objasnis taj sistem, od 2017 kotao radi preko daljinskog, mozda bi radio bolje na fabrickom.
Ako nije kasno, trebalo bi da se produži uronska cev...

Da li je neko od vas proveravao tezinu dzakova za pelet? Otac mi kaze da je numanovic dzakove od 15kg smanjio na 14-14.2kg (tj toliko ih puni) a da je merio i boljevacki koji je 14.5kg
Nisam proverio to, ali provericu verovatno ovih dana za boljevacki pelet...
Ja imam boljevacki , bas cu da proverim mada kupljen u leto verovatno i nema vlagu prosusen

Pozdrav svima!
Delimično sam iščitao temu ali ne nađoh sličan slučaj.
Elem, trenutno se grejem sa Termomont tžk 26, nekih 125m² sa tendencijom da se proširi na 180m². Kuća izolovana, plastična stolarija, trenutno trošim oko 3.5 t suvog uglja (Vreoci) i oko 7m³ drva.
Kotao ima odžak fi200 visine 8.5m.

E sada kreće pitanje. Dodao bih još jedan kotao - na pelet, na ovu instalaciju, pa me interesuje:
  • šta mi možete preporučiti (treba mi i daljinska kontrola preko neta)? Interesuje me preporučena snaga, model... Kibicovao sam Alfa plam Grande 28kW ali čitajući postove ispod nešto nisam siguran da je to najbolji izbor - trenutno može da se nađe za 260k bez wifi modula. Kod njega mi se dopada veliki spremnik za pelet... ali to nije presudno
  • da li se ovaj kotao može nakačiti na isti dimnjak - ali da radi samo jedan (kada drugi me radi otvor bi bio zaštićen)?
  • treba li mi kotao sa sopstvenom pumpom ili je razumno dodati nezavisnu pumpu (verujem da ne može da se iskoristi postojeća sa čvrstog kotla jer bih razdvojio ventilima ova dva sistema)...?

Svaki savet je welcome 🤗

Kotap dolazi sa pumpom, bar ovaj Alfin sto moji imaju ima pumpu u donjem delu. Moji greju sa 35kW oko 120kvm i on je prejak za tu povrsinu.
Mozes da ga kacis na dimnjak imas reducir koji stavljas u rozetnu(ulaz u odzak) posto je cunak kotla za pelet manji.
Za wifi model nemam pojma kako i sta koji ima , moji dokupili termostat koji je vezan koliko sam video preko wifia
Gledas da prozivodjac ima dobru servisnu podrsku u tvom mestu to je najbitnije

A ima li ko iskustva sa Biotermec gorionikom (od Termomonta)?

Pošto ugradnja dodatnog ulaza na postojeći Shidel keramički odžak je nemoguća pa možda dodam ovaj gorionik na postojeći Termomont TŽK 26.

Na žalost, o ovom gorioniku ne mogu da nađem ni reč na netu osim na sajtu Termomonta...

Nazad
Vrh Dno