Ako nije kasno, trebalo bi da se produži uronska cev...Kako resiti problem predimenziranog radijatora koji greje do pola, gore je topao sve do donje polovine. Probao sam da ozracim, jedino nisam probao da ga raskacim sa povratnog voda, da u tom vodu nije neko zagusenje ili vazduh. Da napomenem da imam takva dva kom na istom vodu sa tim problemom, svi ostali radijatori rade normalno. Ako neko ima resenje bez smanjivanja rebara, neka napise.
Druze ti si ranije pisao da kada kotao pustim da radi bez daljinske kontrole iz kuce da ce da radi po njegovom fabrickom podesavanju. Molim te ako moze malo da mi objasnis taj sistem, od 2017 kotao radi preko daljinskog, mozda bi radio bolje na fabrickom.
Ja imam boljevacki , bas cu da proverim mada kupljen u leto verovatno i nema vlagu prosusenDa li je neko od vas proveravao tezinu dzakova za pelet? Otac mi kaze da je numanovic dzakove od 15kg smanjio na 14-14.2kg (tj toliko ih puni) a da je merio i boljevacki koji je 14.5kg
Nisam proverio to, ali provericu verovatno ovih dana za boljevacki pelet...
Termoglave na svim radijatorima, i prestrujni ventil za slučaj da sve termoglave zatvore u jednom trenutku. I temperaturu vode da vodiš po spoljašnjoj temperaturi (ako kotao podržava takvu opciju).Planirano je da se ubaci alfa plam kotao 23kW i panelni radijatori. Čekamo majstora za predračun, pa me zanima koji je najbolji način regulacije temperature po sobama? Već imam smart home sistem gde xiaomi termometri mere temp. i vlažnost vazduha po sobama, pa nisam siguran šta bi nam još trebalo da možemo da regulišemo temperaturu?
Takođe, da li ima prednosti i mane zidani u odnosu na prohromski odžak? Trebalo bi da odžak bude 4m po rečima majstora, ali mi drugi reče da ne mora prohrom.
Nemoj da se zeznes i uzmes one termo glave sa elektromilom tu ces imati mukePlanirano je da se ubaci alfa plam kotao 23kW i panelni radijatori. Čekamo majstora za predračun, pa me zanima koji je najbolji način regulacije temperature po sobama? Već imam smart home sistem gde xiaomi termometri mere temp. i vlažnost vazduha po sobama, pa nisam siguran šta bi nam još trebalo da možemo da regulišemo temperaturu?
Takođe, da li ima prednosti i mane zidani u odnosu na prohromski odžak? Trebalo bi da odžak bude 4m po rečima majstora, ali mi drugi reče da ne mora prohrom.
Tek sad videh poruku iznad moje.@optical spoljašnja u smislu van kuće. Što se tiče automatike, to morate proveriti sa proizvođačem/distributerom/prodavcem kotla da li podržava takvu opciju da se spoji na senzor spoljašnje temperature. Tu opciju (možda) nudi proizvođač, često u kombinaciji sa modulacionim termostatom, pa kotao bira temperaturu vode u odnosu na spoljašnju temperaturu, plus vrši blagu korekciju u odnosu na unutrašnju (sobnu) temperaturu. Ta opcija, uz termoglave je najugodniji način održavanja temperature. Ili to, ili bafer koji se puni na dosta višu temeraturu, pa drugi grejni krug od bafera ka radijatorima uz neku 3rd party automatiku koja opet gura od bafera ka radijatorima temperaturu u korelaciji sa spoljašnjom temperaturom. Nadam se da nisam bio previše konfuzan. Ako kotao ima dovoljno dobar raspon snage i može nisko da "modulira", onda bafer ne treba. On služi da smanji broj paljenja i gašenja kotla koji je recimo prejak za potrebnu snagu u datom trenutku. Što se tiče odžaka, isključivo informacija od proizvođača/distributera/prpdavca kotla. Većina kotlova na pelet ima ventilator, tako da odžak i ne treba, samo.rupa u zidu i parče cevi (odžaka) da se dim odvede dalje. Inox varijante su jednostavnije za montažu (nema zidanja), sigurnije (ne može ugljen monoksid da ulazi u prostoriju kuda ide odžak kao kod zidanog odžaka).
El to kotao na drva ili pelet , Moj kotao na pelet metar i nesto do plafona , na zid izbusena rupa i samo izaso napolje ,nemam odzakTek sad videh poruku iznad moje.
Ne znam da li se pod modulacioni termostat podrazumeva sobni? Na linku od kotla https://alfaplam.rs/proizvod/commo-compact-119 piše pred kraj "***Kako bi rad kotla bio prilagođen željenoj temperaturi u prostoriji, obavezna je ugradnja sobnog termostata.", ali nisam siguran šta im znače ove tri zvezdice, jer nema posle dole fus note za to.
Za dimnjak/odžak me najviše zanima da li mora prohromski, jer bi koštao bar 500-600evra samo on, pa gledam ukoliko postoji jeftinija varijanta. Ako sam dobro razumeo montera koji je bio, predlaže jedno od ova dva rešenja na slikama (random primeri sa neta), dok npr. drugi majstor kaže da postoji i jeftinija varijanta od prohromskog i zidanog, ali nisam siguran da li je mislio na limeni ili neki drugi. To se otprilike poklapa sa ovim što si ti rekao u pretposlednjoj rečenici.
@kalin62 na pelet. Znači kod tebe samo dimovodna cev izlazi iz zida napolje i to je to? Koji je kotao i koje je snage?
Imas jeftiniju varijantu evo koju, kupis crnu cev, vunu i lim i onda napravis nesto slicno kao na drugoj slici.Tek sad videh poruku iznad moje.
Ne znam da li se pod modulacioni termostat podrazumeva sobni? Na linku od kotla https://alfaplam.rs/proizvod/commo-compact-119 piše pred kraj "***Kako bi rad kotla bio prilagođen željenoj temperaturi u prostoriji, obavezna je ugradnja sobnog termostata.", ali nisam siguran šta im znače ove tri zvezdice, jer nema posle dole fus note za to.
Za dimnjak/odžak me najviše zanima da li mora prohromski, jer bi koštao bar 500-600evra samo on, pa gledam ukoliko postoji jeftinija varijanta. Ako sam dobro razumeo montera koji je bio, predlaže jedno od ova dva rešenja na slikama (random primeri sa neta), dok npr. drugi majstor kaže da postoji i jeftinija varijanta od prohromskog i zidanog, ali nisam siguran da li je mislio na limeni ili neki drugi. To se otprilike poklapa sa ovim što si ti rekao u pretposlednjoj rečenici.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari