Šta je novo?

Grejanje na pelet

U komšiluku ima kotlovi Termoflux 25kw i Alfa Plam Como 23kw. Greju po 150m², potrošnja slična oko dve ipo tone, isti pelet koriste. Termoflux se ređe čisti, jednom u 10 dana a Como mora svaki dan. Termoflux nema dimnjak već je montiran običan oluk i tako radi već četiri godine 🙂. Uglavnom su zadovoljni sa oba kotla što se tiče grejanja. Malo sam se raspitivao kad sam razmatrao i taj vid grejanja. Nisu imali kvarova. Ima li još neko iskustva sa Termoflux kotlovima?

Dve i po tone za grejanje 150 m2? Ti Ili imaju fenomenalnu izolaciju, ili im je termostat zakucan na 21c, ili im kotao ne radi po ceo dan.
23°c, rade po ceo dan, izolacija 10cm stiropor, na krovu 40cm vuna. Kupe tri tone ali ostane pola palete. Znam jer sam im pomagao pri unošenju peleta i jednom i drugom komšiji. E sad noću ne mogu da proverim ali kažu da ne gase nikad. Ne vidim razlog da me lažu. U suštini koga god da pitam u kraju kaže dve ipo, tri tone maksimalno, nebitno koja je pec u pitanju, od 100-150m². I svako od njih kupi 3 tone i to je to, kao po dogovoru.

Gas nema ili neces

Гас нема и ко зна кад ће да дође.
А и кад дође кевс нема шансе то да дозволи у кући 😀

Baš mora peć (za etažno) ili može i kotao za etažno?

Тек сад видим по твом питању да сам се ја можда лоше изразио.
Ја имам одвојену котларницу,тако да мени треба котао!
Лоше сам се изразио 😐

И да додам,имам систем са бојлерон на тавану. То се беше зове отворен систем или како беше...

A ja sa druge strane, znam sigurno 10-12 ljudi koji se greju na pelet (i sam se grejem na pelet), i to su uglavnom Centrometalovi i Kepovi kotlovi, par njih imaju peci na pelet-Alfa Plam. I kod svih je otprilike takva izolacija-na ploci je recimo 20 a ne 40 cm, i nijedan nema ni priblizno takvu potrosnju. A pri tom Centrometal i Kepo u praksi imaju skoro 10% vecu efikasnost u odnosu na Alfa Plam kotlove, pa opet kada su visednevni minusu, njihovi objekti trose minimum 30 kg peleta na tu kvadraturu. Sto ce reci samo za 30 dana prave zime objekat potrosi bezmalo 1t peleta. Kada bi se gledao odnos ogrevne vrednosti hrasta ili bukve, i peleta, ispada da je za 150 m2 dovoljno 8 prm drva, ili kako mi pogresno izgovaramo 8 kubika. Bez namere da nekoga vredjam, ali ispada da je dnevna prosecna potrosnja za 190 dana grejne sezone cca 13 kg, sto je nemoguce, jer je minimalna potrosnja kotla Kepo AC 20 kw 1.37 kg.

A ja sa druge strane, znam sigurno 10-12 ljudi koji se greju na pelet (i sam se grejem na pelet), i to su uglavnom Centrometalovi i Kepovi kotlovi, par njih imaju peci na pelet-Alfa Plam. I kod svih je otprilike takva izolacija-na ploci je recimo 20 a ne 40 cm, i nijedan nema ni priblizno takvu potrosnju. A pri tom Centrometal i Kepo u praksi imaju skoro 10% vecu efikasnost u odnosu na Alfa Plam kotlove, pa opet kada su visednevni minusu, njihovi objekti trose minimum 30 kg peleta na tu kvadraturu. Sto ce reci samo za 30 dana prave zime objekat potrosi bezmalo 1t peleta. Kada bi se gledao odnos ogrevne vrednosti hrasta ili bukve, i peleta, ispada da je za 150 m2 dovoljno 8 prm drva, ili kako mi pogresno izgovaramo 8 kubika. Bez namere da nekoga vredjam, ali ispada da je dnevna prosecna potrosnja za 190 dana grejne sezone cca 13 kg, sto je nemoguce, jer je minimalna potrosnja kotla Kepo AC 20 kw 1.37 kg.
Prosla zima je bila blaga ali sad ispod dva djaka dnevno nemoze da bude,

Bez namere da nekoga vredjam, ali ispada da je dnevna prosecna potrosnja za 190 dana grejne sezone cca 13 kg, sto je nemoguce, jer je minimalna potrosnja kotla Kepo AC 20 kw 1.37 kg.
Koliko sam razumeo njihovi ne rade na minimumu stalno tako da ne troše stalno već se ugase skroz pa ih sobni daljinski termostat opet upali. Nekad po sat vremena i više su radijatori ledeni. Ako se podesi da radi stalno onda mnogo više troši. Nije modulacija podešena nego stand by. Kad padne na 22.5°c kotao se pali i gasi se čim zagreje 23°c. Nisam ulazio mnogo u tu problematiku, odabrao sam drugi način grejanja. Znam samo da u kotlarnicama imaju po 3 tone peleta i da ne dokupljuju. Nisam stalno u njihovim kućama pa ne znam šta rade kad nisam tu.

Замолио бих за мишљење искусније чланове форума који користе грејање на пелет. Наиме ситуација је следећа, у питању је стан у кући, поткровље од 91м2, кућа је грађена почетком осамдесетих година а стан је урађен у другој половини 2022. године. Што се изолације тиче споља је 7 цм перлита, унутра је 15 цм вуне на зидовима на које належе кров, односно 10 цм вуне на калканским зидовима. Кров је изолован са 15 цм вуне, плус 5 цм вуне на плафону изнад стана, битан податак да је и тавански простор изнад стана скроз изолован као и стан. Столарија је нова, постављена јула 2022. године. Грејање је адаптирана варијанта, користим Штадлер котао (из осамдесетих, раније се користио за угаљ) који се налази у подруму и Фероли уређај (уграђен 2015. године). Кућа се састоји од приземља, првог спрата и поткровља где се налази мој стан, од поменута три стана само мој стан користи грејање на пелет, у питању је подно грејање, остала два стана греју се на климе. Дакле цеви од котла пролазе кроз подрум у некој дужини 10–12 метара, и затим кроз два стана до мог стана у покровљу, подрум се не греје, станови се греју, укупна дужина цеви до мог стана је око 17-18 метара. Температура воде у котлу је намештена на 50 степени јер док дође до мог стана падне на 40 степени. Температура у стану је намештена на 23 степена а грејање ми ради неких петнаестак сати дневно. Сви параметри у Феролију су адекватно намештени.

Потрошња у јануару је око 2 џака дневно, знам да адаптирани котлови троше више него оригинални, знам да имам губитак док угрејана вода из подрума дође до поткровља али ме занима ваше мишњење да ли је ова потрошња у реду?

Занимљиво је да се са две инверторске климе, дванаестице, које сам користио до јануара, угрејем без проблема (температура у стану ми буде између 23 и 24 степена) и то за смешне паре у односу на то колико ме подно грејање на пелет кошта…али жена запела за подно па то ти је…:rolleyes:

Bioenergy A2 pelet je ove godine najlosiji pelet koji sam ikada sipao u kotao. Kalorijski.
Numanovic good wood sam prvi put kupio pre mesec dana i iznenadjujuce dobar.
Sledeca je paleta A1 bioenergy najverovatnije.

Ovo sto Igor84 gore rece, svaka cast ljudima ako je zaista tako.
Meni Kepo20 na 170m2 bez 3-4 dzakova dnevno na 22-23c nema sile. Izolacija prosecna ka dobroj, pvc, stiropor, krov izolovan. Ali mi prizemlje tj dnevna soba ubijaju temp sa velikim staklenim povrsinama i 3m plafona.

Kako si dosao do A1 bioenergija?
U Nisu svi sto prodaju, prodaju A2, kada pitam za A1 belo me gledaju

Ima ga Logos u Nisu ali na paletu, nema na dzakove. I kad im nestane brzo ga ponovo bude. Paleta je cini mi se nepunih 32.000.

Koristio prosle sezone, bio je bolji nego sparrow tada. Ali ovaj good wood mi se do sada najbolje pokazao. Da naglasim da A1 nisam koristio, ali od A2 sparrow, bioenergy, jela star, crveni neki iz Bojnika ako se dobro secam i jos jedan je bio iz BiH, good wood me je izneadio da u istim uslovima kod mene daje 5-6c vise od ostalih.
Kad uzmem A1 napisacu iskustva.

Koristio prosle sezone, bio je bolji nego sparrow tada. Ali ovaj good wood mi se do sada najbolje pokazao. Da naglasim da A1 nisam koristio, ali od A2 sparrow, bioenergy, jela star, crveni neki iz Bojnika ako se dobro secam i jos jedan je bio iz BiH, good wood me je izneadio da u istim uslovima kod mene daje 5-6c vise od ostalih.
Kad uzmem A1 napisacu iskustva.
Probacu ga sledecu sezonu ako bude imalo negde u Nisu da se kupi.

Ja sam prosle i ove godine koristio Knjazevacki Mobi A1 i bas sam zadovoljan. Ne znam da li ga ima u Nisu, kupio sam u Malosistu kod Nisa (dovoze besplatno). Cena za tonu pre par meseci je bila 25000. ako treba kontakt mogu da prosledim. Prodaju i na dzak, pa ko hoce moze da proba.

pelet-mobi1.jpg

Zvao sam da proverim cenu, paleta je 29 hiljada, tone je 27500.

Pozdrav

Molim za savet koji bi mi kotao na pelet ( mogućnost za gas ne postoji ) odgovarao i koje snage.
Imam sistem centralnog grejanja, kotao na drva, sa radijatorima.
Objekat koji grejem su dve kuće spojene, oko 150 m2 u jednom dvorištu, raspoređene u ćiriličnom P obliku.

Prva kuća 100-tinak m2, građena 2003, totalno izolovana spolja, 5 cm stiropor, a na spratu te kuće je plafon izolovan iznutra, 3 cm stiropor.
Tu na spratu je 30m2 izolovano i stiroporom iznutra, 3 cm.
Stolarija na pola kuće je nova, druga polovina stolarije je veoma pristojna, dihtuje dobro, izolaciona stakla na svim prozorima.

Druga kuća 50-tak m2, stara gradnja, prvi sprat kameni zidovi, debljine oko 55 cm, gore je pola kuće zidovi cigla blokovi 25 cm, tu ima izolacija iznutra 3 cm stiropor, druga polovina zidova je čatma ( daske i zemlja ) debljine 25 cm.
Tu nema nikakve izolacije, istvari ima odozgo, neka vrsta, računajte kao da nema.
Stolarija je stara, mada ne duva nigde.

U Viadrus 50kw kotlu i radijatorskom sistemu ima oko 170 litara vode.
Kotao mi je predimenzionisan, tako da ga ložim ono što se kaže do pola, nikad ga ne punim celom dužinom.
U većini soba postoje termo ventili. Postoji grejanje tople vode u 3 bojlera.
Sad najvažnije, jedini parametar kojim se upravljam je temperatura vode u povratnoj grani, kod kotla, je 40-45 C, da bi postigo temp u sobama oko 21-22-23 C, zavisi od lokacije sobe.
Potrošnja mi je oko 22-25 m3 drva.

Dajte pisite mi u privatnoj kontakte da prosledim mojima za taj good wood i mobi.
@daca96 aj ako ti nije problem slikaj dzak tog peleta, nisam siguran dal taj koristi komsija vec 3.sezonu cisto da vidim

Goodwood pelet pravi fabika namestaja Numanovic. Imas ga trenutno na ananasu za ispod 27000 za paletu.

Screenshot from 2025-01-23 13-32-20.png
A ako si mislio na jela star odnosno biostar, njega ima u Niskom Logos-u, cini mi se d aje neko to i napisao, paleta je 30 hiljada. Mislim da je ovaj Mobi mnogo bolji izbor, jeftiniji i A1 klasa.

jela star pelet png.png

Odlican je. Malo pepela ostaje i sto je bitno odlicno pali, nije mi se desilo sa njim da zaglavi pecka da nece da upali. Sa sparow i bioenergy pointom mi se to desilo x puta.

@ ciki022

Kepo, centrometal, toby ...

Uzeo sam jednu paletu Mobi Wood da probam, u Malosistu stovarite paleta je 29.000 u ovom trenutku. Imam jos ovaj Numanovic, pa kad njega potrosim ubacicu ovaj i prenecu ovde kako mi se pokazao. Pa sledeca ide Bioenergy a1.
Na Ananasu je dobra fora kad se uzimaju 2 palete da se koristi onaj vaucer na 5000.

@aleks989 saljem ti broj na PM, ako vec neko nije.

@ciki022 kao sto rece kolega iznad Kepo, Centrometal, Toby, mada u mojoj okolini ima onih Mareli kotlova i za sada su ok. Za Alfu bih rekao da je ok, ispod ova prva tri, tu je problem ne daj Boze kad je neki kvar da nahvatas servisere, nisu najbolje organizovani. Kepo ako se dobro secam kad su mi ugradjivali od trenutka prijava kvara izlaze u roku od 24h, 7 dana u nedelji. Ali najbolje da pozoves nekog majstora, ali stvarno majstora, da ti lepo preracuna koliko KW. Nije poenta da ti sablonski kazu "ma za 150m2 moze 20kw'' . Jer zavisi od mnogo faktora i nekome moze biti dovoljan 15kw, nekome 20kw, nekome 25kw.

Gledam Ananas paleta Numanovic peleta je 26600 uz jucerasnji vaucer od 2000 to bi bila ok cena.
Pitanje je dokli oni voze, da li imaju uslov toliko i toliko tona do odredista
U Nisu Logos je mojima trazio 1500 dinara ako se vozi vise od 20km

Isporuka preko ananasa za Numanovic je 6999, tako da bas i nije isplativo cak i sa vaucerom.

Inace, po njihovom kalkulatoru, isporuka se naplacuje 6999 za svaku paletu, sto je van svake pameti :)

Pozdrav svima, imam Ecospar Auriga 25kw pec koja ide unutar kuce, prethodne 3god je nismo koristili, ali ove godine prigustilo zbog velike vlage i inverterke nisu mogle da postignu, a pritom potrosnja struje ode u nebo kako nemam izolaciju, nazalost..

Bio mi je majstor, i oziveo pec jer nisu bili dobri parametri i onda se skontalo zasto je ocajno radila kada je bila u upotrebi, i sada ne znam koji pelet uzeti, sada sam sipao Eko step jer mi ostalo 15-ak dzakova od pre par godina, pa sad koje su preporuke, uzeti isti ili ima mozda neki bolji?

Pitam prvenstveno zbog vasih iskustava, imate li neko misljenje za Spavcanski? Njega bih uzeo za sledecu sezonu, a ova kako je pri kraju uzeo bih nesto cisto da se pregura kada su minusi, kada je vreme kao sad tu klime sredjuju posao.

Vrh Dno