Šta je novo?

Grejanje na pelet

Poceo kotao da mi gusi, pelet nece da sagori i da bude bas dosta kao tecnog bitumena.
Ja kada sam imao situaciju sa šporetom i njegovim cevima gde se počelo stvarati isuviše katrana kupio sam ovo i uradilo je posao.
Pošto sam video da je plave boje odradio sam brzinsko istraživanje i ispostavilo se da je u pitanju bakar sulfat (plavi kamen) koji se vrlo jeftino na kilogram može kupiti u svakoj poljoprivrednoj apoteci i slično.

Za kotlove nema razloga da ne radi isti posao, ali proverite.
1000005840.png
1000005842.png

Zovite Termomont i poslace vam majstora,inace program 10 i 18 je doziranje peleta, ako probate da stelujete sami.
Hvala na odgovoru, ali bili su majstori iz Termomonta i nikako da nameste,( kazu
da je to normalno da toliko trosi). Ali u razgovoru sa dosta prijatelja koji se isto greju na pelet i imaju slicnu kvadraturu, kod svih upola manje trosi. Termomontovi majstori samo protrce i uopste se ne posvecuju problemu (protrce jer imaju dosta zakazanih adresa u jednom danu). Ne bi smeli sami da stelujemo, zato vas molim, ako ima neki drugi majstor da podesi kotao. Napominjem da je kuca nova i ima dobru izolaciju i PVC prozore. Molim vas za pomoc, jer sam penzioner i nisam u mogucnosti da toliko placam pelet.

Hvala na odgovoru, ali bili su majstori iz Termomonta i nikako da nameste,( kazu
da je to normalno da toliko trosi). Ali u razgovoru sa dosta prijatelja koji se isto greju na pelet i imaju slicnu kvadraturu, kod svih upola manje trosi. Termomontovi majstori samo protrce i uopste se ne posvecuju problemu (protrce jer imaju dosta zakazanih adresa u jednom danu). Ne bi smeli sami da stelujemo, zato vas molim, ako ima neki drugi majstor da podesi kotao. Napominjem da je kuca nova i ima dobru izolaciju i PVC prozore. Molim vas za pomoc, jer sam penzioner i nisam u mogucnosti da toliko placam pelet.
Koliko kvadrata? Koliko to trosi? Koliko ima aktivnog rada kotla? Da li je podesen da radi po termostatu ili ne?

Koliko potrosite, i sta grejete, koliko m2 i kakva je izolacija. Kod mene se greje oko 130m2 i prekljuce sam grejao od 10h do 23h, potrosio min 2 dzaka, i meni je uvek velika potrosnja, ali mislim da je to sve normalno, i drugi koje znam trose negde isto, temo u kuci drzim zadato 25c.

Mi grejemo 250m2, kuću bez izolacije, sa lošom drvenom stolarijom. Od 7 - 23h nam je t podešena na 23°, a od 23 - 07h na 19°C. Za 24h potrošimo 4 džaka peleta.

Mi smo za kucu od 80m2, sa dobrom PVC stolarijom i fasadom, lagano trosili dzak ipo i dva za 24h. Koristimo sobni termostat, danju je temperatura podesena na 23, nocu na 22.5...
Otkako smo izolovali plocu na potkrovlju (stiropor 3cm), bukvalno trosimo dzak, neki put i malo manje.
Nismo verovali, ali je definitivno za grejanje na pelet bitno da ne postoje veliki toplotni gubici na objektu.
Ako i pored toga postoji velika potrošnja, najbolje pronaci adekvatnog majstora za stelovanje parametara.

Grejem 140 kvadrata (prizemlje i sprat), aktivno je kotao ukljucen 16 sati ( od toga 10 sati na drugoj brzini- sto je slabo, na kotlu je 42 stepena i jedva da su mlaki radijatori. Trosi 3 do 4 dzaka pri spoljnoj temperaturi od 2-1o stepeni. Probali smo i preko termostata, dostigne temperaturu i naglo se skroz ohlade radijatori i postane hladno u prostorji- isto trosi mnogo. Ako neko ima majstora da nasteluje parametre, najbolje bi bilo.

Teško da će parametrima da se postigne magično smanjenje potrošnje. Treba se proveriti da li je instalacija pravilno urađena. 42°C u kotlu je prenisko.

Ali pre svega treba poći od izolacije ukoliko se želi bolji komfor uz nižu potrošnju.

Znaci mora da trosi, svi smo tu negde, kada se izracuna to izadje manje od uglja, a dosta je lakse.Meni je druga sezona sa klimama,ali sada je pelet u ceni od pre 5 god pa cesto palim kotao zbog ugodjaja, pelet kupujem usput na recku ceo mesec, sledeci mesec platim pa sve tako, dosta je to lakse nego ugalj i prljavstina itd,usput svratim na stovariste ubacim u kola,za sada kombinujem sa klimama.

Grejem 140 kvadrata (prizemlje i sprat), aktivno je kotao ukljucen 16 sati ( od toga 10 sati na drugoj brzini- sto je slabo, na kotlu je 42 stepena i jedva da su mlaki radijatori. Trosi 3 do 4 dzaka pri spoljnoj temperaturi od 2-1o stepeni. Probali smo i preko termostata, dostigne temperaturu i naglo se skroz ohlade radijatori i postane hladno u prostorji- isto trosi mnogo. Ako neko ima majstora da nasteluje parametre, najbolje bi bilo.
Koje radijatore imate? Pretpostavljam panelne, cim se brzo ohlade po gasenju kotla. Imate li u sistemu bafer?

Imam aluminijumske radijatore i nemam bafer. Ja ipak molim , ako neko ima kontakt sa nekim majstorom ,da to podesi.

Da li ovde neko ima kotao na pelet Toby 12b od Termomonta?
Na elitmadzone je nekad bila tabela gde su clanovi mogli upisivati svoje parametre za podesavanje svojih kotlova.
Medjutim te tabele vise nema, ni tih nekih glavnih clanova.
A ja imam problem so svojim Toby 12b
Krajem zime kad sam zavrsio sa grajanjem, sam iskljucio kotao. Iskljucio sam iz struje, spremio kotao za zimu.
Posto nisam bio u Srbiji sve sad do 16 decembra. Nisam ukljucivao grejanje, i kad sam dosao kuci.
da ukljucim kotao, krene ono ciscenje, i tako vrti ventilator i vise od pola sata, ustvari dok ne pritisnem ponovo taster za palenje, kad krene da gasi kotao. I tako ventilator radi, na displeju pise gasi kotao, i tako sigurno vise od sat vremena tj prestalo je kad sam iskljucio iz struje ( uticnice). Kad sam ponovo ukljucio odma startuje sa ciscenjem bez da ja pokrenem start, palenje.
ok
ali mogu da udjem u podesavanje parametara. Nekim cudom su se parametri resetovali ( imam zapisana podesavanja ) i cim sam krenuo da podesavam, i zavrsio, kotao je poceo da radi. Ali na displeju nisam mogao da podesim temperaturu vode u kotlu na vise od 70 stepeni. i trebalo je skoro pa 3 sata da zagreje vodu na tih 70 stepeni. i stalno mu je nekako radio ventilator. ok radi ventilator i kad je sve u redu, ali sad je bilo nekako cudnije. Radio je kotao jednu noc, i juce je poceo da zeza, prvo ispisao neuspesno palenje. Pogledam vidim pepeljara za pelet prazna, rekoh mozda se neki duzi pelet zaglavio u puzu, odkud znam. pritisnem ponovo start za palenje, i krene i upali. I tako posle jedno sat vremena pipnem radijatore a oni hladni. Pogledam na kotlu despleja, pise nema goriva. Otvorim vrata od kotla, ona pepeljara prepuna peleta. Izbacim pelet iz te pepeljare. ocistim. i da stisnem ponovo palenje, kad sad ne radi ventilator. stisnem start ponovo , krene gasenje kotla ali ventilator ne radi. Isklucio sam iz struje ( uticnice ). i kad posle ukljucim u struju ponovo, i pokrenem, ventilator ne radi. prema tome ni grejanje.

Zvao sam servisera kojeg imam u imeniku, nije se javio, poslao mu poruku ba viber sa slikom displeja nije odgovorio.
morat cu nazvati drugog.
neverovatno kako los kotao , moj je tu negde iz 2014/15/16 ne secam se kad sam ga kupio. Nisam imao jednu celu sezonu da je radilo sve kako treba, uvek neki problemi.
Jako lose iskustvo sa ovom markom i ovim kotlom. nikom ne bi preporuci da kupi termomont kotlove.

Zivim u Beogradu i tesko da mogu da se raspitam za majstora , ako neko zna nekoga iz bilo kog mesta, nadoknadila bi mu troskove.

Da li ovde neko ima kotao na pelet Toby 12b od Termomonta?
Na elitmadzone je nekad bila tabela gde su clanovi mogli upisivati svoje parametre za podesavanje svojih kotlova.
Medjutim te tabele vise nema, ni tih nekih glavnih clanova.
A ja imam problem so svojim Toby 12b
Krajem zime kad sam zavrsio sa grajanjem, sam iskljucio kotao. Iskljucio sam iz struje, spremio kotao za zimu.
Posto nisam bio u Srbiji sve sad do 16 decembra. Nisam ukljucivao grejanje, i kad sam dosao kuci.
da ukljucim kotao, krene ono ciscenje, i tako vrti ventilator i vise od pola sata, ustvari dok ne pritisnem ponovo taster za palenje, kad krene da gasi kotao. I tako ventilator radi, na displeju pise gasi kotao, i tako sigurno vise od sat vremena tj prestalo je kad sam iskljucio iz struje ( uticnice). Kad sam ponovo ukljucio odma startuje sa ciscenjem bez da ja pokrenem start, palenje.
ok
ali mogu da udjem u podesavanje parametara. Nekim cudom su se parametri resetovali ( imam zapisana podesavanja ) i cim sam krenuo da podesavam, i zavrsio, kotao je poceo da radi. Ali na displeju nisam mogao da podesim temperaturu vode u kotlu na vise od 70 stepeni. i trebalo je skoro pa 3 sata da zagreje vodu na tih 70 stepeni. i stalno mu je nekako radio ventilator. ok radi ventilator i kad je sve u redu, ali sad je bilo nekako cudnije. Radio je kotao jednu noc, i juce je poceo da zeza, prvo ispisao neuspesno palenje. Pogledam vidim pepeljara za pelet prazna, rekoh mozda se neki duzi pelet zaglavio u puzu, odkud znam. pritisnem ponovo start za palenje, i krene i upali. I tako posle jedno sat vremena pipnem radijatore a oni hladni. Pogledam na kotlu despleja, pise nema goriva. Otvorim vrata od kotla, ona pepeljara prepuna peleta. Izbacim pelet iz te pepeljare. ocistim. i da stisnem ponovo palenje, kad sad ne radi ventilator. stisnem start ponovo , krene gasenje kotla ali ventilator ne radi. Isklucio sam iz struje ( uticnice ). i kad posle ukljucim u struju ponovo, i pokrenem, ventilator ne radi. prema tome ni grejanje.

Zvao sam servisera kojeg imam u imeniku, nije se javio, poslao mu poruku ba viber sa slikom displeja nije odgovorio.
morat cu nazvati drugog.
neverovatno kako los kotao , moj je tu negde iz 2014/15/16 ne secam se kad sam ga kupio. Nisam imao jednu celu sezonu da je radilo sve kako treba, uvek neki problemi.
Jako lose iskustvo sa ovom markom i ovim kotlom. nikom ne bi preporuci da kupi termomont kotlove.
Ja imam isto Toby 12b i to serije sa ( mislim da je ) 19 L vode u kotlu , tu negde isto godiste i sve radi nikad nista od kvarova

Jedini problem bio baterija dugmasta u elektronici menjana 2 puta , ako nisi menjao bateriju onda je to problem jer nemoze da zapamti parametre

Ja sam na toby 17 b menjao bateriju na elwkteonici, ide baterija kao za vagu, promeniti prvo nju, pa videti sta je sa grejacem, pa onda sonda izduvnih gasova da se ocisti, ako sve to funkcionise a kotao opet ne radi, zvati termomont. Mislim da nema razlike u kotlovima, samo jacina, svi koriste fumis elektroniku.

Ja imam isto Toby 12b i to serije sa ( mislim da je ) 19 L vode u kotlu , tu negde isto godiste i sve radi nikad nista od kvarova

Jedini problem bio baterija dugmasta u elektronici menjana 2 puta , ako nisi menjao bateriju onda je to problem jer nemoze da zapamti parametre
Pa ne znam, mislim da je serviser menjao bateriju jednom. Sutra ce valjda doci, pa cu ga pitati.
Inace kao sto sam napisao, ne znam da li imam jednu sezonu da nije bilo nikakvih problema. Totalno razocaranje sto se tice kotla.

Ja sam na toby 17 b menjao bateriju na elwkteonici, ide baterija kao za vagu, promeniti prvo nju, pa videti sta je sa grejacem, pa onda sonda izduvnih gasova da se ocisti, ako sve to funkcionise a kotao opet ne radi, zvati termomont. Mislim da nema razlike u kotlovima, samo jacina, svi koriste fumis elektroniku.
Da istu elektroniku imamo Fumis. Tu nema neka podesavanja velika vise radi automatski
Pa ne znam, mislim da je serviser menjao bateriju jednom. Sutra ce valjda doci, pa cu ga pitati.
Inace kao sto sam napisao, ne znam da li imam jednu sezonu da nije bilo nikakvih problema. Totalno razocaranje sto se tice kotla.
Kotao kao kotao je dobar bar meni. To elektronika nije bila dobra u startu

Da istu elektroniku imamo Fumis. Tu nema neka podesavanja velika vise radi automatski

Kotao kao kotao je dobar bar meni. To elektronika nije bila dobra u startu
100% je elektronika. Nije mi jasno zasto se ne pokrece ventilator sada? Radio je jedan dan, ii onda je stao. Juce sam zvao servisera, kaze da proverim da nije zaglavljen. Pogledao nazad , pokrece se lako, ali nece da radi kad je kotao u radu. Rekao je serviser da ce doci danas pre podne.

Grejem 140 kvadrata (prizemlje i sprat) , da li uzrok velike potrosnje peleta moze biti u neadekvatnom dimnjaku.Dimnjak je sidelov fi 200 i visina oko 10,8m, a dimovodna cev na kotlu je fi 80mm.Kotao je smesten u prizemlju. Ponovo molim za kontakt nekog majstora iz bilo kog mesta (nadoknadicu troskove).Unapred hvala.

Grejem 140 kvadrata (prizemlje i sprat) , da li uzrok velike potrosnje peleta moze biti u neadekvatnom dimnjaku.Dimnjak je sidelov fi 200 i visina oko 10,8m, a dimovodna cev na kotlu je fi 80mm.Kotao je smesten u prizemlju. Ponovo molim za kontakt nekog majstora iz bilo kog mesta (nadoknadicu troskove).Unapred hvala.
Nije problem u shidelovom dimnjaku. I ja imam shidelov dimnjak.
Koji kotao je u pitanju. Evo imam ja jedan broj , ali ne znam da li covek jos radi, pokusaj nazvati. Poslat cu ti u private

Imamo parno grejanje, do prošle godine ložili ugalj i drva, kombinovano oko 170kvm u 3 objekta.

Ove godine prešli na pelet, ugradili Radijator Inženjering Eco Flame Plus 25 kW. Prethodnih godina smo trošili 900-1000 EUR na ugalj i drva.

Nismo imali iskustva, a ni dovoljno prostora iskreno rečeno za 5-6 tona, pa smo uzeli 3 tone peleta početkom septembra. Počeli da grejemo već u prvoj nedeljji oktobra, dnevna temperatura podešena na 22-23 stepeni, noćna na 17. Nema praznog hoda tokom dana, stalno je neko kući.
Potrošnja će izgleda biti oko tona peleta mesečno.

E sad, to ne bi bio problem da smo svih 6 tona uzeli u septembru, bilo bi 1260 eur i to je ok. Mala razlika u ceni u odnosu na ugalj i drva, a kvantni skok u komforu i kulturi rada. Međutim, sa sadašnjom cenom od 310-310EUR po toni, to će nas već koštati solidnih 1560 EUR za sezonu.
Evo ga i prvi ozbiljan problem.

Pojavio nam se "Link error" na displeju, i peć ni da mrdne. Ne reaguje na pajenje/gašenje, isključivanje osigurača, itd.

Serviser koji nam je ugrađivao kotao nema pojma o toj grešci, tako da će probati da vidi sa proizvođačem.

To je greska koja pokazuje prekid u komunikaciji displeja sa kontrolerom u kotlu. Moze da bude problem u kablu displeja ili u konektorima kabla.

Hvala, proveriću koje je od tih.

Majstor dijagnostikovao da je crkao kompjuter. Poručiće nov iz fabrike, ali oni su vezali praznike, sve do 10.01.

Moguće da ga je nestabilan napon bio uzrok crkavanja.

I jedna pohvala za majstora - kad smo ga prvi put nazvali, rekao da će moći da dođe tek 03.01. Pitao nas da li imamo čime da se grejemo u međuvremenu.

Nazad
Vrh Dno