Šta je novo?

Grejanje na pelet

Jos nije potvrdio da li ima mesni ventil ili nema...

Imamo parno grejanje, do prošle godine ložili ugalj i drva, kombinovano oko 170kvm u 3 objekta.

Ove godine prešli na pelet, ugradili Radijator Inženjering Eco Flame Plus 25 kW. Prethodnih godina smo trošili 900-1000 EUR na ugalj i drva.

Nismo imali iskustva, a ni dovoljno prostora iskreno rečeno za 5-6 tona, pa smo uzeli 3 tone peleta početkom septembra. Počeli da grejemo već u prvoj nedeljji oktobra, dnevna temperatura podešena na 22-23 stepeni, noćna na 17. Nema praznog hoda tokom dana, stalno je neko kući.
Potrošnja će izgleda biti oko tona peleta mesečno.

E sad, to ne bi bio problem da smo svih 6 tona uzeli u septembru, bilo bi 1260 eur i to je ok. Mala razlika u ceni u odnosu na ugalj i drva, a kvantni skok u komforu i kulturi rada. Međutim, sa sadašnjom cenom od 310-310EUR po toni, to će nas već koštati solidnih 1560 EUR za sezonu.

Ma to mora da ide u 90 stepeni ako je na max.

Jos nije potvrdio da li ima mesni ventil ili nema...
Potvrdio je..

Nidžo, ti iz nekog razloga nemaš dovoljan kapacitet. Ako je pelet kvaliteten i kotao optimalno podešen, treba ti veći kotao.

Poslednja izmena:
Tri sprata, 100 kvadrata?
Ili sam ja nešto loše razumeo?
Dada, po 40 kvadrata su spratovi ali ne grejem sve. *** nekad se tako pravilo zbog izdavanja. Tacnije to je kuca koju su moj pokojni deda i njegov brat pravili. Po etazi bi bilo 80 kvadrata ali to je tako napravljeno i podeljeno da svako ima tri sprata od po 40 kvadrata otprilike.

Znam ja sve to ali kasno nazalost, uzelo se ovo. Kako drzis temp vode u kotlu? Je l imas mesni ventil?
Tvoj jos jaci kotao i bolji, da imam mesni ventil i stelujem po potrebi
Ja mislim da imas i ti ili u kotlu ili na izlaz kotla , to ti je ovako nesto pogledaj na izlazu kotla

Prilozi

• Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    714.3 KB · Pregleda: 67
Dada imam. I koliko trosis ti? Koliko sati dnevno? Meni radi od 6 do 22 bez prestanka, nema gasenja do 22h.

Svako drugo vece 3 djaka, ali ne radi stalno, od 14h do 22h onda pali se klima do ujutru , i ujutru pali se od 05 h do 08h , sve to podeseno i ne pipam kucna temperatura 24c tako mora

Svako drugo vece 3 djaka, ali ne radi stalno, od 14h do 22h onda pali se klima do ujutru , i ujutru pali se od 05 h do 08h , sve to podeseno i ne pipam kucna temperatura 24c tako mora
Je l tu temperaturu regulises termostatom? Je l ti se gasi kotao kada je dostigne i koliku temp saljes prema radijatorima?

Je l tu temperaturu regulises termostatom? Je l ti se gasi kotao kada je dostigne i koliku temp saljes prema radijatorima?
Da kucni termostat regulise unutra i gasi kotao , kotao salje sad kad je oko nule +- 50c ako je ispod minusa dignem na 60c ali retko
kuca ima duplu izolaciju pre 10xx godina iznutra gipcane table pa 5 cm stiropor , skoro i spolja 10cm stiropor fasada stolarija sve alu
Ova temperatura je preterana ali tako mora

Prilozi

• viber_slika_2021-12-25_19-52-05-128.jpg
    viber_slika_2021-12-25_19-52-05-128.jpg
    64.2 KB · Pregleda: 58
A termoglave na radijatorima nemate? Bas je visoka temperatura u kuci ali svako prema svojim potrebama. Mozda bi trebalo da ukljucim i ja termostat u radu a ne da ga koristim kao tajmer. Da li termostat gasi kotao ili pumpu samo? Imas li predstavu kad su temp oko nule, koliko puta ti se u toku dana kotao upali i ugasi?

A termoglave na radijatorima nemate? Bas je visoka temperatura u kuci ali svako prema svojim potrebama. Mozda bi trebalo da ukljucim i ja termostat u radu a ne da ga koristim kao tajmer. Da li termostat gasi kotao ili pumpu samo? Imas li predstavu kad su temp oko nule, koliko puta ti se u toku dana kotao upali i ugasi?
Svaki radijator ima termoglave osim u kupatilo, u kupatilo susaonik + podno grejanje
termosat gasi kotao kad postigne zadatu temperaturu , imam dve pumpe jednu gasi kotao a drugu nalegajuci termostat, koliko puta se pali gasi nebih znao jer ne obracam paznju, ali vrlo sporo se pali jer imam dobru izolaciju
Bez dobre izolacije nema dobro grejanje

Prilozi

• viber_slika_2021-12-26_09-25-55-083.jpg
    viber_slika_2021-12-26_09-25-55-083.jpg
    100.7 KB · Pregleda: 56
Hvala na detaljnom objasnjenju. Zato sam ja i izbacio termostat iz upotrebe bar kad je hladnije vreme jer se brzo hladi. Msm mozda i nije tako strasno potrosnja, na temp oko nule od 6 do 22 dva dzaka i 4 kg ali bez gasenje konatantan rad u sobama 22-23.

kuca 200m2
PVC stolatija
Stiripor 8cm
Plafon izolovan
Grejna tela predeminzionisana za oko 20% (nikakva automatika nije postavljena)
2 bojlera od 120L vezana za grejanje
kuca sa 1 spratom
16 prostorija sa grejnim telima
Trenutno se greje na ugalj i drva preko kotla starog preko 30 godina Radijator Zrenjanin

Plan je da se ostavi ovaj kotao, samnji broj glidova sa 11 na 5-7 (trenutna snaga mu je 50kw) kao pomocni i da se doda primarni kotao.

Sta bi bio vas predlog? TOBY, KEPO, Centomatal, radijator ing.. vidim da vecinom se preporucuje manji kotao od inace potrebnog znaci do 25kw bih isao.
Da li bi ubacivali bafer?
Samo termostat ili i termoglave?

Evo ko je trazio slike ventila.. Dolazi sutra majstor, pa cemo videti. Samo se plasim da kotao nije slab. Greje se oko 140kvm, ima 16m duzinski radijatora, kuca je na sprat...Prethodni Megal je bio na drva i 35kw snage. On je ubijao, radijatore nisi mogao rukom pipnuti :)

Prilozi

• 20211224_082002.jpg
    20211224_082002.jpg
    121.3 KB · Pregleda: 38
  • 20211224_082024.jpg
    20211224_082024.jpg
    123.5 KB · Pregleda: 36
kuca 200m2
PVC stolatija
Stiripor 8cm
Plafon izolovan
Grejna tela predeminzionisana za oko 20% (nikakva automatika nije postavljena)
2 bojlera od 120L vezana za grejanje
kuca sa 1 spratom
16 prostorija sa grejnim telima
Trenutno se greje na ugalj i drva preko kotla starog preko 30 godina Radijator Zrenjanin

Plan je da se ostavi ovaj kotao, samnji broj glidova sa 11 na 5-7 (trenutna snaga mu je 50kw) kao pomocni i da se doda primarni kotao.

Sta bi bio vas predlog? TOBY, KEPO, Centomatal, radijator ing.. vidim da vecinom se preporucuje manji kotao od inace potrebnog znaci do 25kw bih isao.
Da li bi ubacivali bafer?
Samo termostat ili i termoglave?
Nisam strucan, potrazi savete na samsvojmajstor ili elitemadzone forumu ima dosta iskusnih sto se tice grejanja na pelet. Ali svakako kotao do 25kw max a vrv ce ti preporuciti i do 20 neki.
Evo ko je trazio slike ventila.. Dolazi sutra majstor, pa cemo videti. Samo se plasim da kotao nije slab. Greje se oko 140kvm, ima 16m duzinski radijatora, kuca je na sprat...Prethodni Megal je bio na drva i 35kw snage. On je ubijao, radijatore nisi mogao rukom pipnuti :)
Kod kotla na pelet ti je vrlo bitno da se grejes sto nizom temperaturom a da zadovoljis potrebu za toplotom u kuci. Ako ocekujes da ti budu tako vreli radijtori budi spreman i na veliku potrosnju.

Ma kakvi 20kw, ja kad sam letos detaljno pretraživao pre kupovine kotla, uvek je gornja granica za 25kw bilo pominjano 170-189m2.

Ma kakvi 20kw, ja kad sam letos detaljno pretraživao pre kupovine kotla, uvek je gornja granica za 25kw bilo pominjano 170-189m2.
Na drugom forumu sam dobio preporuku za Centrometal 18kw

Ostavio bih ako je ikako moguće klasičan kotao na drva za velike minuse, da da boost grejanju 😅

To tek treba da vidim sa ljudima koji se time bave, više mi je bitnija preporuka za proizvođača nego za snagu.

Da li je neko uspeo da kupi kotao preko onih donacija?

To nije krenulo, makar ne u ogromnoj većini opština u Srbiji. U Beogradu je krenulo mislim samo na opštini Palilula, i to neki zaista smešan iznos, tipa nekoliko miliona dinara.

Za ostale opštine, stav grada je da ove godine nema para.

Ja sam kupio kotao u septembru, premišljali smo da li da čekamo da krenu te subvencije, ali sam imao dobru intuiciju da od toga neće biti ništa ove godine. Čak i da je bilo, moja teorija je bila da će cene kotlova skočiti minimum 30%, pa će velikim delom obesmisliti subvencije.

Krenulo je samo sa onim opštinama koje su se iscimale i konkurisale za sredstva. U opštinama gde se nisu cimali, jer će se o'ladi burek, ***, treba im dati glas i na sledećim izborima.

Na drugom forumu sam dobio preporuku za Centrometal 18kw

Ostavio bih ako je ikako moguće klasičan kotao na drva za velike minuse, da da boost grejanju 😅

To tek treba da vidim sa ljudima koji se time bave, više mi je bitnija preporuka za proizvođača nego za snagu.

Da li je neko uspeo da kupi kotao preko onih donacija?
Obavezno ostavi kotao na drva , ja bih Kepo

E ovako imam pec na pelet Radijator Kraljevo Biolux 20kw, hteo bi da ga prikljucim na neki UPS da zastitim elektroniku na peci zbog cestih nestanaka struje od po par sekundi. Prioritet mi je da se pec ne ugasi kod tih kratkih prekida napajanja, a za duzi rad na ups-u i nije mi toliko bitno. Koji ups uzeti sta tu da gledam stvarno nisam neki strucan, pa bi mi svaka pomoc ili sugestija dobro dosla ako neko zna kako ovo da resim.

Nisam strucan, potrazi savete na samsvojmajstor ili elitemadzone forumu ima dosta iskusnih sto se tice grejanja na pelet. Ali svakako kotao do 25kw max a vrv ce ti preporuciti i do 20 neki.

Kod kotla na pelet ti je vrlo bitno da se grejes sto nizom temperaturom a da zadovoljis potrebu za toplotom u kuci. Ako ocekujes da ti budu tako vreli radijtori budi spreman i na veliku potrosnju.
Bio majstor, prvo smo mislili da ima nekih zacepljenja na par radijatora, sto na zalost nije bio slucaj, ispustili vodu skroz, ponovo ubacili, ozracili, sve isto.. Na kraju je majstor zakljicio da treba nova pumpa za vodu. Sad sam u nedoumici jer je sa starim kotlom sve lepo radilo, doduse on je nenormalno zagrejavao radijatore da se ovo nije ni moglo osetiti.. Mozda se tek sad vidi sa ovim blagim i umerenim grejanjem.. Da ne kazem stednjom zbog ubitacne cene 😃

Ako ne trosi vise od 200w-300w elektronika,kupi najjeftiniji od 4,5 ah jer ces morati svake 2 godine kupiti nov akumulator za njega. I da kupis najskuplji zamena akumulatora svake druge godine ne gine.

Mislim da za koto na pelet mora pretvarac napona sa sinusnom strujom zbog osetljive elektronike.

Nazad
Vrh Dno