Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Upravo to je razlog zamene, najhladniji period. Evo moj Hisense radi sada na 252W i drži 22C, ali džabe mi to ako će zimi da se odleđuje polovinu vremena i da vuče kilovat i po.

Ne brine me on/off zbog otvorenosti prostora koji greje. Na primer, ovaj HiSense mi se nikada ne ugasi, koristim isključivo Ifeel i pola snage ventilatora (u ovakvim uslovima), jer ova klima ume baš da zabruji kada duva jako.
Samo dodaj Airy trebalo bi da ti bude dovoljno. A Ultra je Babaroga. 46kg spoljna jedinica. Ja je imama u delu stana i odrađuje 45 km bez problema. U drugo delu stana je Amber Pro i pokriva 35 m2...lagano odrađuju. Deca su mi mala pa je tamo podešena na 26-27*C. Sede i sad na kratkim rukavima.

Evo moja sto radi turbulentno grafikon za ceo dan. Potroseno 9.8 temperatura na 23. Ventilator na 3 i usmereno ka vratima imaju slike par postova iznad) I predvece smanjeno od 7 do 9 na 21stepen posto se osamutimo i tad bude kao fen da bije. U dnevnoj bas bude pakleno celog dana na termostatu koji stoji na vratima bude 28 stepeni a u hodniku od 22 do 24. Zadovoljni jesmo kako greje al videcemo tek kad udari minus. Samo me nervira sto svako malo on/off da se ne sjebe nesto 😅 Takav je razmestaj verovatno trosed vraca toplotu (cvece smo sklonili) ili kroz vrata manje odlazi pa se odbija od tog zida do vrata iako je usmerena da duva prema njima. Pogledajte prilog 507901

Zaboravismo da eliminišemo zaboden senzor temperature...
Ergo, ugasi je, izvuci iz struje, ostavi par minuta, uključi, pa javi ima li promene.

Samo dodaj Airy trebalo bi da ti bude dovoljno. A Ultra je Babaroga. 46kg spoljna jedinica. Ja je imama u delu stana i odrađuje 45 km bez problema. U drugo delu stana je Amber Pro i pokriva 35 m2...lagano odrađuju. Deca su mi mala pa je tamo podešena na 26-27*C. Sede i sad na kratkim rukavima.
Jel si centralno ove sezone zavrnuo?
Treba da spomenes da ljude znaju da imas centralno koje radi od ujutru pa do 22:00! Ne moze da se uporedi gde radi ceo dan centralno, a tokom noci preuzme klima posao! Kao negde gde mora klima da radi 24h!

To je isto kao ljude koji greju gornji sprat na klime, a prizemlje greju na parno onda je normalno da ce gore klime da radu skoro u leru! Ovo pricam iz iskustva ;)

Takodje isto kao gore one screenova od Clivia 12 gde pise 260w, 330w, 430w
A ovamo imamo grafike gde se lepo vidi da ne ide dugo ispod 500w! Jedino ako krene na minus da spusta :unsure:

Neko sada vidi ono gore 260-430w i kupi klimu(Clivia 12) I onda kuci vidi preko Tapo da ipak ne ide uopste dugo ispod 500w ;)

Poslednja izmena:
Jel si centralno ove sezone zavrnuo?
Treba da spomenes da ljude znaju da imas centralno koje radi od ujutru pa do 22:00! Ne moze da se uporedi gde radi ceo dan centralno, a tokom noci preuzme klima posao! Kao negde gde mora klima da radi 24h!

To je isto kao ljude koji greju gornji sprat na klime, a prizemlje greju na parno onda je normalno da ce gore klime da radu skoro u leru! Ovo pricam iz iskustva ;)

Takodje isto kao gore one screenova od Clivia 12 gde pise 260w, 330w, 430w
A ovamo imamo grafike gde se lepo vidi da ne ide dugo ispod 500w! Jedino ako krene na minus da spusta :unsure:

Neko sada vidi ono gore 260-430w i kupi klimu(Clivia 12) I onda kuci vidi preko Tapo da ipak ne ide uopste dugo ispod 500w ;)
U pravu si, imam centralno. Ali ovo što sad pišem se odnosi na ovaj period kad nema centralnog još a temperature su padale na 5-6 *C. Ranijih godina smo se grejali u ovom periodu sa on-off klimom, i sa tri panelna radijatora. Pa kad stigne struja račun bude poveliki. Od prošle jeseni su zamenjeni prozori i stavljene Ultra i Pro u 80m2. I sad je banja a potrošnja do 14Kw (sad u subotu) inače je 10-12kw. A ovo što ti kažeš, videćemo od 15-og. Da su mi deca veća zabrinuo BiH radijatore i izveo eksperiment sa grejanjem samo na klime. Ali dok ne porastu još malo neću. Ma komfor nema cenu...

I da, neko mi od vas reče prošle zime da sam malo predimenzionirao za stan na centralnim. Tako je, ali pod uslovom da centralno radi savršeno. A oni umeju da zezaju. Grejnu kad je toplo, gase kad je hladno. Jedne godine je pukao toplovod i bili smo mesecima bez grejanja sa malom bebom. Pa kupuje panelne radijatore, pali sve živo za grejanje....ma kog zmija ujede...

I da, neko mi od vas reče prošle zime da sam malo predimenzionirao za stan na centralnim. Tako je, ali pod uslovom da centralno radi savršeno. A oni umeju da zezaju. Grejnu kad je toplo, gase kad je hladno. Jedne godine je pukao toplovod i bili smo mesecima bez grejanja sa malom bebom. Pa kupuje panelne radijatore, pali sve živo za grejanje....ma kog zmija ujede...
Zato covek treba uvek da ima dobar back-up :unsure:
hecht_plinski_top_11766fb6c8.jpg

Poslednja izmena:
Živeo sam u kući, pa u stanu, pa u kući pa opet sad unstanu. Grejali se na drva kreka Veso, Amiti, TA peći, grejalice razne, uljane radijatore, Panelne radijatore, klime on of, inverter ... Ali to još nisam imao, hm....😀

Koliko se zadržava na 200-300W? :) Ako su minut-dva u pitanju, onda si je pogodio u paljenju ili gašenju.
Ergo, teško je nažalost biti siguran bez grafikona na kom se lepo vidi koliko dugo drži koju potrošnju.
Ima vreme na slikama ,vise od 20 min ,ro odrzava zadatu toplotu,stan 40 m2,tri spoljna zida

Ima vreme na slikama ,vise od 20 min ,ro odrzava zadatu toplotu,stan 40 m2,tri spoljna zida
Ima, ali ne znamo šta se dešava i šta radi u međuvremenu. Po svemu do sada viđenom, ispod 490-500W ne ide u kontinuitetu.

Zato kažem, malo nam vredi informacija bez grafikona, nažalost.
Ako ti aplikacija utičnice nema grafik, onda jedino da barem 5min snimaš ekran koji si screenshot-ovao, pa okačiš video negde da vidimo. :)

Po svemu do sada viđenom, ispod 490-500W ne ide u kontinuitetu.
Upravo me demantovala 😆

Screenshot_2025-10-07-15-12-47-206_com.tplink.iot.jpg

🤩🤩🤩

Ono što ostaje problem, je učestalost silaska ispod 500W koje se, kako stvari stoje, dešava jednom u "Bog te pita", no pratićemo...

Gree klasika tek ce ona da spusta kad i spoljna temp. ode na dole! :unsure:
Pisano je to za vise modela (npr. Pular)

Meni to nije jasno, kako na nizu spoljnu temp klima modulira nize, koja logika?

Misliš da modulaciju određuje i spoljna temperatura?
Određuju je gubici, koji rastu sa padom spoljne temperature.
Eg. ako sad ide on/off (jer krene da pregreva), sa zahlađenjem će jednom ušacovati modulaciju (i održavati sobnu, tj. nadoknađivati gubitke, pritom sa najverovatnije najnižom potrošnjom kojom može da modulira), a sa daljim zahlađenjem će naravno ostati u modulaciji ali će potrošnja rasti :)
onda jedino da barem 5min snimaš ekran koji si screenshot-ovao
Upravo me demantovala 😆
Pogledajte prilog ScreenRecording_20251007_154350.mp4

Meni to nije jasno, kako na nizu spoljnu temp klima modulira nize, koja logika?
Takav je software i pisano je o tome vec 5-6godine unazad! Pitaj boga zbog cega to rade!
Kao sto se moze sada videti na Clivia ili Airy
Tek ce one da spustaju i rade stabilno kad krene zima!

@Topic
Ovde se odmah dize panika: jaooo pa sta je ovo, crklo puklo itd.
Pa evo i japanac kako radi npr. na hladjenje, i ne dize se uzbuna, sto vise radi ventilator nego sto uopste hladi!
I na grejanje odradi kad tada po neki on/off
123~2.jpg

Poslednja izmena:
U vas ti grafikoni ko ekg🤣

Evo moje gree lomo eco u 50m2

Prilozi

• Screenshot_20251007-163236_Tapo.jpg
    Screenshot_20251007-163236_Tapo.jpg
    82.8 KB · Pregleda: 47
Upravo me demantovala 😆
Može i 2x 💁‍♂️ 🤦‍♂️😆

Screenshot_2025-10-08-15-21-47-424_com.tplink.iot.jpg

Jutros....^^^
Razlog je najverovatnije Midea Breezless-E (9-ka) koji se juče vratio sa servisa pa je od jutros u pogonu, tj. u pomoć Cliviji (12).

Clivia setovana na 21C (drži 23C sobne), fan na medium, usmerena u predzadnji donji položaj.

Pratim(o) dalje, međutim po do sada viđenom, kao i po današnjem ponašanju nakon prvog paljenja^^^, izgleda da definitivno može, ali ćemo je retko viđati ispod 500W

Koristim situaciju što je žena otišla kod njenih, a ja sam u trećoj da klimu smanjim na 21 i tako je držim (ona stalno čačka temperaturu). Pratio sam je povremeno dok sam bio na poslu, noć nije bila hladna, bilo je oko 8 stepeni i nisam je uhvatio niže od 620. Za tih 6 sati uključila se i isključila oko 4,5 puta i "pojela" ukupno kilovat. Da sam uključivao TA peć do sada bih već imao oko 150 kWh potrošenih, ovako sam na 34,5.
Što se mene tiče ovo za sada radi ono što sam i očekivao, da smanjim trošak

Vrh Dno