Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Evo i ja da napisem utisak. Kupio sam letos Cliviu 12. Letnja potrosnja od 4-5 sati dnevno (13h do 17-18) koriscena 10tak dana kad su bile one vrucine preko 36. Potroseno oko 9kw ukupno za tih 10 dana modulacija bude 120-140 na medium low. Prvi put ukljucena za grejanje juce oko 10 ujitru pa do 21h uvece. Prvih 2h na 18stepeni posle smo povecali na 22. Kad je na 22 bas duva kao fen ne moze da se pridje blizu podesno na Fan 3. Ne modulira bas nisko ne ide ispod 500 dal su zidovi jos hladni ali eto na prvu utisak kako radi potroseno 8.3kw. Evo slike dole

Pogledajte prilog 507494
imam isto cliviu ali ja u app nemam ovaj grafikon po satima.
Gde se on nalazi?

Pozdrav ljudi,

Tražim savet, iako sam pročitao ovde 100 strana, sigurno. Nisam naišao na sličan problem. Uglavnom ljudi imaju prejake klime, ja preslabu.

Kupujem novu klimu i za grejanje i za hlađenje. Hlađenje verovatno nije problem, i sa starom sam mogao da zamrznem ako hoću.

Problem je grejanje. Imam HiSense inverter 12, uglavnom niža srednja ili srednja klasa. Radi mi bez da štucne već četiri godine i to devet meseci godišnje.

Kupio sam ga na preporuku i zato što je budžet bio takav.

Grejem potkrovlje. U osnovi je 80kvm, ali zapremina prostoja je mnogo manja neko u kući zbog kosina sa obe strane. Klima je postavljena idealno, iznad ulaznih vrata, gde je otvoren prostor od 40kvm, a na kraju je direktan ulaz u dve sobe. Bočno je ulaz u kupatilo. Dakle, nema nikakvog hodnika. Izolacija je super, krov je skroz podaščan i ima staklenu vunu, mislim 5cm, ispod toga su je sve u gipsu (plafon, kosine). Krovni prozori odlični, svi duplo staklo.

Klimu menjam zato što ovaj HiSense ne može da mi ugreje preko 20-21C u kada je napolju -2C, -3C, -4C uz maglu koje bude često. Jednostavno veoma često ide u DF i taj DF ume da potraje. Dosta vremena spoljna jedinica je bukvalno okovana ledom cela. Kad radi DF toliko je trese, da mislim da će pasti sa zida. Nekada u tim teškim uslovima ide i svakih sat vremena u DF i tada gubim toplotu. Kada je vedro i neka bude i jači minus, na primer, -5C ili 7C, može da održi 22C u prostoru, ali 23C bi bila misaona imenica u većini slučajeva. U uslovima kao danas, 5C, 7C, 9C ona je odlična, lako drži 23C, pratim preko smart utičnice, satima radi na 360-380W, pa malo digne na 800W da dogreje, pa onda opet dugo oko 300W. Kod unutrašnjih temperatura, navodim one sa daljinskog kog držim nekih 5, 6m dalje od klime na šanku visine 1.2m i malo bočno u odnosu na unutrašnju jedinicu.

Za ovu zimu bih da kupim novu klimu i da bude Gree. Gledam konkretno Airy Premium 18 BTU, jer se nadam da će on moći da mi zagreje na pristojnih 23C, da ne ide stalno u DF i da ne zagreje na toliko sa 1500W konstantno.

Da li to mogu da očekujem?

Druga dilema koju imam je da li bih to mogao da postignem sa Amber Premium Ultra, ali 12.000 BTU, s obzirom da sam pročitao da je njega mogućnost grejanja uglavnom kao kod klima koje su za broj veće.

Isto se nadam da bih sa bilo kojom od dve mogao i da smanjim potrošnju, jer bi grejale lakše i verovatno ne bi svakih sat i po išle u DF.

Ako nema iskustva ili mišljenje, molim podelite.
Bolje 12 Ultra nego 18 Airy
amber ultra.pngairy.png

Jasno je meni po svemu da je Ultra bolja klima, nego sam se bojao snage za grejanje, pa zato u obzir uzimam Airy 18. Airy 18 na papiru deluje lepo, efikasnost, moderni sistemi, UV lampa, min. temperatura za grejanje, itd. A opet, kad pogledaš koliko kila ima spoljna jedinica ultre, shvataš da je to naprava.

Ja sam je uzeo primarno za grejanje (prošle zime sam koristio i ta peć, jer sam se plašio nestanka struje, ali nije realno bilo potrebe). Mislim da je klima radila u proseku oko 700kWh na nižim tempeturama. Krene sa 1.5 i brzo spusti. Na iFell nikad nisam uspeo da je podesim da radi zadovoljavajuće. U svakom slučaju, ima snage, pa ako ti ne smeta što nema nisku modulacija, mislim da ćeš biti zadovoljan. Nocu upalim sleep mod, i ona polako spusta temp za 2 stepena, ujutru iskljucim i brzo podigne temp na 23-24c

Brzo sam izvećao i krenuo po Ultru, evo da je stavim u kola. Sledeće nedelje ćemo videti rezultate.

Deluje da mnogo jače greje, odnosno da daje daleko više toplotne energije od onoga što imam, a što je bilo malo ispod granice zadovoljavajućeg.

Neće meni smetati modulacija, jer je ova klima koju imam često bila na max. Mislim da je 700W misaona imenica u hladnim danima za nju.

Ali strava je za toplo vreme. Danas je išla između 220w-360w, što sam siguran da sa Gree neću imati.

Brzo sam izvećao i krenuo po Ultru, evo da je stavim u kola. Sledeće nedelje ćemo videti rezultate.

Deluje da mnogo jače greje, odnosno da daje daleko više toplotne energije od onoga što imam, a što je bilo malo ispod granice zadovoljavajućeg.

Neće meni smetati modulacija, jer je ova klima koju imam često bila na max. Mislim da je 700W misaona imenica u hladnim danima za nju.

Ali strava je za toplo vreme. Danas je išla između 220w-360w, što sam siguran da sa Gree neću imati.
Amber 12 je po svemu jaca od Airy 18
Jedina mana sto ne ide ispod 500w ali u vecem prostoru iskreno nije ni toliko bitno!
U prelaznom periodu ako nekome toliko smeta On/Off! To moze da izbegne preko I-Feel!

Ja grejem sa Amber 9 Premium(2017) +60m2
Ovo joj je 9 zima :)

Poslednja izmena:
Staru prebaci u neku manju prostoriju gde sedite najviše makar je ne palio skoro nikad da imaš u rezervi, a novu ako odgovara pozicija na mesto stare. Malo je glupo u više od 60kv+ zavisiti samo od jedne klime ako već imaš staru klimu koja radi i ispravna je.

Uzeo sam je i jasno mi je odakle performanse. Spoljna jedinica ove klime je veća nego kod nekih 24ki. Strašno. Jedva sam je u auto stavio, a ne vozim gradski auto.

Videću šta ću sa starom, mogu da je stavim u jednu od soba, a sve ove godine sam imao i radijatore one kao norveške za dogrevanje, jer realno 21C mi nije bilo dovoljno toplo.

So it begins....

Evo amber ultra 12 u nekih 50 i kusur kvadrata,recimo dve ipo prostorije,pisao sam prosle zime....od juce ujutru ukljucena,bez i feel,na 22 stepena,ja u majici
,potrosnja 600-900w.Videcemo kako ce ici na dalje.Vox koji deli prostor sa amberom nisam ukljucivao,a i da hocu ne mogu,pod najlonom je,krecim,vox u spavacoj sobi sam palio na po par sati uvece,da podgreje sobu,Uz otvorena vrata grejao bi amber i nju,al ne da zena,da ne ulaze mirisi iz kuhinje...eto toliko za sad

I kad ce vise taj defrost???

Prilozi

• Screenshot_2025-10-04-21-46-01-002_com.denver.smartliving.jpg
    Screenshot_2025-10-04-21-46-01-002_com.denver.smartliving.jpg
    38.4 KB · Pregleda: 41
Ajde ti sa tom 9kom....bes mi sve probacu ove zime da guram sve samo sa amberom cisto da vidim sta ce da bude

Koliko se secam ti si imao one muke da mnogo vukla i kovala DF, iako jos dve Vox radile?

Dobro se secas...Potrosnja do 40kW na dan samo amber.... sad to moram nekako da smanjim,ebiga spustili granicu za crvenu zonu na 1200kWh,poskupela struja 6% navodno...

Evo i ja da napisem utisak. Kupio sam letos Cliviu 12. Letnja potrosnja od 4-5 sati dnevno (13h do 17-18) koriscena 10tak dana kad su bile one vrucine preko 36. Potroseno oko 9kw ukupno za tih 10 dana modulacija bude 120-140 na medium low. Prvi put ukljucena za grejanje juce oko 10 ujitru pa do 21h uvece. Prvih 2h na 18stepeni posle smo povecali na 22. Kad je na 22 bas duva kao fen ne moze da se pridje blizu podesno na Fan 3. Ne modulira bas nisko ne ide ispod 500 dal su zidovi jos hladni ali eto na prvu utisak kako radi potroseno 8.3kw. Evo slike dole

Pogledajte prilog 507494
Ne znam koliki prostor greješ, ali evo nekog mog iskustva sa Klivijom 12k koju sam malo štelovao uz pomoć ovih forumaša ovde. Leti slično kao kod tebe, smešna potrošnja (kupio sam je krajem jula) oduševio sam se kako sam se za nikakve pare tako lepo rashladio. Problemi kreću sada sa ovim zahlađenjem, za 16 kvadrata nije bilo problema u hlađenju ali ga ima u grejanju. Ne uključim li I Feel klima ne radi ni 15 minuta, nabije 26 ko iz šale i ugasi se. Sa I Feel i daljinskim pored vrata od sobe druga priča, namestim na 23, uključim ona krilca za levo i desno da jedna polovina ide na levu, druga na desnu (ima opcija za to) i pošto je klima prejaka za moju kvadraturu ograničim snagu kompresora. Evo sve manje ulazi u on/off mod, radi veći deo dana a modulacija ide od 450 koliko sam najmanje uhvatio pa do 580w. Ovu 450w sam uhvatio kada klima uđe u AI mod (ta ikonica se pojavi u aplikaciji) al još nisam uspeo da prokljuvim šta pali taj AI mod koji se pojavljuje i nestaje (kada nestane klima ode na 560w).
Potrošnja oko 6,5 kWh bila danas. Ima vremena, igraću se još sa njom da vidim koliko bi trošila da otvorim vrata od hodnika i kuhinje gde se grejani prostor povećava na 28 kvadrata.
Ako ti imaš neki savet za mene, pusti mi poruku pa da se ispomažemo

Ne znam koliki prostor greješ, ali evo nekog mog iskustva sa Klivijom 12k koju sam malo štelovao uz pomoć ovih forumaša ovde. Leti slično kao kod tebe, smešna potrošnja (kupio sam je krajem jula) oduševio sam se kako sam se za nikakve pare tako lepo rashladio. Problemi kreću sada sa ovim zahlađenjem, za 16 kvadrata nije bilo problema u hlađenju ali ga ima u grejanju. Ne uključim li I Feel klima ne radi ni 15 minuta, nabije 26 ko iz šale i ugasi se. Sa I Feel i daljinskim pored vrata od sobe druga priča, namestim na 23, uključim ona krilca za levo i desno da jedna polovina ide na levu, druga na desnu (ima opcija za to) i pošto je klima prejaka za moju kvadraturu ograničim snagu kompresora. Evo sve manje ulazi u on/off mod, radi veći deo dana a modulacija ide od 450 koliko sam najmanje uhvatio pa do 580w. Ovu 450w sam uhvatio kada klima uđe u AI mod (ta ikonica se pojavi u aplikaciji) al još nisam uspeo da prokljuvim šta pali taj AI mod koji se pojavljuje i nestaje (kada nestane klima ode na 560w).
Potrošnja oko 6,5 kWh bila danas. Ima vremena, igraću se još sa njom da vidim koliko bi trošila da otvorim vrata od hodnika i kuhinje gde se grejani prostor povećava na 28 kvadrata.
Moja klima je danas potrosila 8kw u 60m2 sa 23-4 stepena u prostorijama, nesto mnogo trosi ta klima u 16m2

Moja klima je danas potrosila 8kw u 60m2 sa 23-4 stepena u prostorijama, nesto mnogo trosi ta klima u 16m2
Ne trosi klima nego prostor :) I sve zavisi koja je spoljasna temp. Moje dve potrosile 16kw da odrze 24 u 80 kvadrata. Al Kuca bez izolacije gde ceo dan bilo 4 stepena. Pa sad kad bi poredio sa tvojom bilo bi da nisu efikasne al ustvari jesu :) :)

Istestiracu je ponovo danas posto cemo biti kuci. Grejemo dnevnu i trpezariju ima i hodnik aj da kazes 33 kvadrara. Ja taj ifeel i AI nisam koristio. Da li bi trebao?

Jesam
Jesi povecao brzinu ili i dalje u drugoj?
Autofen uglavnom, povećaću brzinu kada pokušam da grejem veću kvadraturu
Možda nisi pročitao, naveo sam već da izolaciju skoro i da nemam, stara zgrada, zidovi debeli od armiranog betona i imam pvc prozore sa duplim staklom koji su zreli za menjanje jer su stari. Zaptivam ih svake godine raznim trakama i dalje se oseća strujanje hladnog vazduha oko njih
Istestiracu je ponovo danas posto cemo biti kuci. Grejemo dnevnu i trpezariju ima i hodnik aj da kazes 33 kvadrara. Ja taj ifeel i AI nisam koristio. Da li bi trebao?
I Feel koristiš da ti meri klima temperaturu sa senzora na daljinskom. Kod mene je mali prostor, klima grune topli vazduh on se odbije od ormara sa suprotnog kraja sobe i vrati se klimi "pod nos" što ona posle 15 minuta detektuje kao pregrevanje prostora dok je u sobi i dalje hladno.
AI ne pališ dugmetom već se ono automatski pali, još nisam skontao kako i zbog čega.

Poslednja izmena:
Meni je prošla zima bila prva sa Amber pro da sam koristio za grejanje, mada je korišćena povremeno jer imam i drugi izvor grejanja.
Nije stabilno radila u grejanju, pregrevala, mašila temperaturu, ali bilo toplo za sve pare.
I letos na hlađenju isto, često on-off režim, potrošnja smešna ali nestabilan rad.
Samo sam podigao brzinu ventilatora sa 3 na 4 i to primenio i sad na grejanju. Ne znam da li je možda rađen neki update firmware-a, ili je samo do brzine ventilatora ali skoro svi ti problemi nestali.
Drži temperaturu idealno, mnogo manje se gasi, mnogo stabilniji rad.

Jesam

Autofen uglavnom, povećaću brzinu kada pokušam da grejem veću kvadraturu

Možda nisi pročitao, naveo sam već da izolaciju skoro i da nemam, stara zgrada, zidovi debeli od armiranog betona i imam pvc prozore sa duplim staklom koji su zreli za menjanje jer su stari. Zaptivam ih svake godine raznim trakama i dalje se oseća strujanje hladnog vazduha oko njih

I Feel koristiš da ti meri klima temperaturu sa senzora na daljinskom. Kod mene je mali prostor, klima grune topli vazduh on se odbije od ormara sa suprotnog kraja sobe i vrati se klimi "pod nos" što ona posle 15 minuta detektuje kao pregrevanje prostora dok je u sobi i dalje hladno.
AI ne pališ dugmetom već se ono automatski pali, još nisam skontao kako i zbog čega.
Probaj da zamenis te dihtun gume oko prozora ili da stavis one trake na ivicama imas na Temu to za prozore te trake sto oko rama stavis mi smo na balkoncu stavili i ne duva okolo :D

Ne trosi klima nego prostor :) I sve zavisi koja je spoljasna temp. Moje dve potrosile 16kw da odrze 24 u 80 kvadrata. Al Kuca bez izolacije gde ceo dan bilo 4 stepena. Pa sad kad bi poredio sa tvojom bilo bi da nisu efikasne al ustvari jesu :) :)
Prijatelju, u 80m2 su dve klime potrosile 16kw sto je u stvari ok, ali ne bi bilo ok da su potrosile 50kw. Za prostor kao njegov bolje da lozi drva, ili pec na pelet.
Koju klimu imas ja jos nisam zamenio onu krs od Muse
Ta sto greje 60m2 je fujitsu general 14kmcdn, a omesto gree je midea extreme 12 u 30m2.

Vrh Dno