Pozdrav ljudi,
Tražim savet, iako sam pročitao ovde 100 strana, sigurno. Nisam naišao na sličan problem. Uglavnom ljudi imaju prejake klime, ja preslabu.
Kupujem novu klimu i za grejanje i za hlađenje. Hlađenje verovatno nije problem, i sa starom sam mogao da zamrznem ako hoću.
Problem je grejanje. Imam HiSense inverter 12, uglavnom niža srednja ili srednja klasa. Radi mi bez da štucne već četiri godine i to devet meseci godišnje.
Kupio sam ga na preporuku i zato što je budžet bio takav.
Grejem potkrovlje. U osnovi je 80kvm, ali zapremina prostoja je mnogo manja neko u kući zbog kosina sa obe strane. Klima je postavljena idealno, iznad ulaznih vrata, gde je otvoren prostor od 40kvm, a na kraju je direktan ulaz u dve sobe. Bočno je ulaz u kupatilo. Dakle, nema nikakvog hodnika. Izolacija je super, krov je skroz podaščan i ima staklenu vunu, mislim 5cm, ispod toga su je sve u gipsu (plafon, kosine). Krovni prozori odlični, svi duplo staklo.
Klimu menjam zato što ovaj HiSense ne može da mi ugreje preko 20-21C u kada je napolju -2C, -3C, -4C uz maglu koje bude često. Jednostavno veoma često ide u DF i taj DF ume da potraje. Dosta vremena spoljna jedinica je bukvalno okovana ledom cela. Kad radi DF toliko je trese, da mislim da će pasti sa zida. Nekada u tim teškim uslovima ide i svakih sat vremena u DF i tada gubim toplotu. Kada je vedro i neka bude i jači minus, na primer, -5C ili 7C, može da održi 22C u prostoru, ali 23C bi bila misaona imenica u većini slučajeva. U uslovima kao danas, 5C, 7C, 9C ona je odlična, lako drži 23C, pratim preko smart utičnice, satima radi na 360-380W, pa malo digne na 800W da dogreje, pa onda opet dugo oko 300W. Kod unutrašnjih temperatura, navodim one sa daljinskog kog držim nekih 5, 6m dalje od klime na šanku visine 1.2m i malo bočno u odnosu na unutrašnju jedinicu.
Za ovu zimu bih da kupim novu klimu i da bude Gree. Gledam konkretno Airy Premium 18 BTU, jer se nadam da će on moći da mi zagreje na pristojnih 23C, da ne ide stalno u DF i da ne zagreje na toliko sa 1500W konstantno.
Da li to mogu da očekujem?
Druga dilema koju imam je da li bih to mogao da postignem sa Amber Premium Ultra, ali 12.000 BTU, s obzirom da sam pročitao da je njega mogućnost grejanja uglavnom kao kod klima koje su za broj veće.
Isto se nadam da bih sa bilo kojom od dve mogao i da smanjim potrošnju, jer bi grejale lakše i verovatno ne bi svakih sat i po išle u DF.
Ako nema iskustva ili mišljenje, molim podelite.