Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Jeste 12btu
Ovo je ili premala soba, ili loša pozicija ugradnje. Ako detektuje da je ugrejala a nije, dakle kod klime samo toplo. Ili je fan na 1, ili duva uz plafon, ili komad nameštaja smeta toplom vazduhu da ode dalje
Ma druze citao sam sigurno preko 300 stranice od 2019-2025 ---> od 50 clana kod sigurno 40 radi tako :)
A da ne pisem od biksne/turbine i druga ludilo ;)
Takodje vade senzori napolje da se izbegne rezim on/off itd.
IMG_9390.jpg
IMG_20241207_102714.jpg
IMG_20241207_200347.jpg

Onda i onaj skok od minimalne modulacije na 400w na -2c koji takodje moze da napravi problem u dobro izolovanom prostoru :)

mhirad.jpg
Na forumu tamo je SRK postala sprdnja ---> Navikni se na takav rad, kad bude temp. ispod 5c radi ce ona kako treba itd. :LOL:

Sto se tice ZSX takodje ima mane ali ne toliko kao SRK
Mana je da posle neko vreme pocinje da drnda mehanizam od one lopate ili kod prve serije radila lopata sta ona hoce....
Veoma je tiha to svaki kaze, ali plastika isto veoma jeftino ---> sto se moze dole u klipu videti kod rusa od 5min

Evo i jedan nas clan potvrdio sve te mane kod ZSX ;-)
123556.jpg

Poslednja izmena:
Jeste 12btu

Ma druze citao sam sigurno preko 300 stranice od 2019-2025 ---> od 50 clana kod sigurno 40 radi tako :)
A da ne pisem od biksne/turbine i druga ludilo ;)
Takodje vade senzori napolje da se izbegne rezim on/off itd.
Pogledajte prilog 507217
Pogledajte prilog 507218
Pogledajte prilog 507219

Onda i onaj skok od minimalne modulacije na 400w na -2c koji takodje moze da napravi problem u dobro izolovanom prostoru :)

Pogledajte prilog 507220
Na forumu tamo je SRK postala sprdnja ---> Navikni se na takav rad, kad bude temp. ispod 5c radi ce ona kako treba itd. :LOL:

Sto se tice ZSX takodje ima mane ali ne toliko kao SRK
Mana je da posle neko vreme pocinje da drnda mehanizam od one lopate ili kod prve serije radila lopata sta ona hoce....
Veoma je tiha to svaki kaze, ali plastika isto veoma jeftino ---> sto se moze dole u klipu videti kod rusa od 5min

Evo i jedan nas clan potvrdio sve te mane kod ZSX ;-)
Pogledajte prilog 507222

Suvi ležajevi turbine
@banacanin kako se kod tebe pokazala SRK35ZS-W?

Treba mi mišljenje

Imam 170m2 koji su se ranije grejali na čvrsto gorivo, ali sam rešio da ove zime to pokrijem inverter GREE klimama i da tako rešim grejanje
Ta kvadratura je na tri etaže (prizemlje, sprat, potkrovlje)
U prizemlju ne bih stavljao nikakve klime jer je prostor open space tako da bih one bile postavljene samo na višim spratovima
U hodniku u potkrovlju i na spratu bi išle dve 18BTU, a u 4 sobe (2 potkrovlje, 2 sprat) ukupno 4 klime 12BTU svaka u po jednu sobu

Pozdrav,pitanje u vezi gree clivia 12k,da li ima grejac tacne i kako radi ako ima,hvala na odgovoru unapred

Treba mi mišljenje

Imam 170m2 koji su se ranije grejali na čvrsto gorivo, ali sam rešio da ove zime to pokrijem inverter GREE klimama i da tako rešim grejanje
Ta kvadratura je na tri etaže (prizemlje, sprat, potkrovlje)
U prizemlju ne bih stavljao nikakve klime jer je prostor open space tako da bih one bile postavljene samo na višim spratovima
U hodniku u potkrovlju i na spratu bi išle dve 18BTU, a u 4 sobe (2 potkrovlje, 2 sprat) ukupno 4 klime 12BTU svaka u po jednu sobu
Klime ti najbolje i rade u open space. Hodnik ti najgore mesto za klime jer brzo nabiju temp u hodniku i onda cute a sobe prohladne. Nikako 18 u hodnik. Nju mozes u open space. Bolje svaka soba da ima klimu pa da dogreva hodnik nego jedna velika u hodnik i gusis se tu a u sobama prohladno.

Klime ti najbolje i rade u open space. Hodnik ti najgore mesto za klime jer brzo nabiju temp u hodniku i onda cute a sobe prohladne. Nikako 18 u hodnik. Nju mozes u open space. Bolje svaka soba da ima klimu pa da dogreva hodnik nego jedna velika u hodnik i gusis se tu a u sobama prohladno.
A druga 18-ka? Gde nju?
I koji modeli bi za to bili najbolji?
Mršav ti ovaj odgovor :(
Dajte mi kompletnu informaciju šta da gledam koji modeli, koje radnje, gde je najpovoljnije
Kupuje se za keš. Ništa krediti, rate i sl.
Ko od tih radnji ima besplatnu dostavu i po mogućnosti i ugradnju?

A druga 18-ka? Gde nju?
I koji modeli bi za to bili najbolji?
Mršav ti ovaj odgovor :(
Dajte mi kompletnu informaciju šta da gledam koji modeli, koje radnje, gde je najpovoljnije
Kupuje se za keš. Ništa krediti, rate i sl.
Ko od tih radnji ima besplatnu dostavu i po mogućnosti i ugradnju?
I tvoji podaci za kucu su mrsavi ;)
Kakva ti je izolacija, stolarija, koliko m2 imaju te sobe itd.?
Ako je solidna izolacija mozes i da razmislis od nekod japanca(Daikin, Mica itd.) ako budzet dozvoljava...

Ako slucajno mislis na gratis ugradnju to nema... Pa uzeo i 10komada! :)

Poslednja izmena:
I tvoji podaci za kucu su mrsavi ;)
Kakva ti je izolacija, stolarija, koliko m2 imaju te sobe itd.?
Ako je solidna izolacija mozes i da razmislis od nekod japanca(Daikin, Mica itd.) ako budzet dozvoljava...

Ako mislis na gratis ugradnju to nema... Pa uzeo i 10komada!
Izolacija 15-ca stiropor plus fasada
Cela kuća ima PVC stolariju
Sobe su prosek od 10m2 do 15m2
Isključivo me intersuju GREE inverter modeli dakle dve 18-ke i četri 12-ke
Budžet koliko treba toliko da se plati ali ništa neko nenormalno pumpanje cena
Koliko vidim 18-ka je oko 93000 din. a 12-ka 70000 din.

Do pre sat vremena bila podesena na 26C
Clivia baguje kao i predhodna on/of pustio sam da vidim do koje temp ce gurati.
Sobni termostat koji se nalazi dijagonalno od klime na neka 3m n avisino od 160cm pokazivao 28.5. klima duva ne prestaje, app pokazuje indor temp 24. Nikkao da smanji a postaje već vruće u kući
Na kraju oproban recept ugasi, izvadi uticnicu iz zida ponovo upali. Pokrene se i normlano ne krene odmah da duva
Evo tek sada dok posem je ukljucila da duva
Evo potrosnja
Greje se nekih 40ak m2, tugla zidovi 40cm plus stiropor 5cm i PVC stolarija, ploca je betonska
1000022197.jpg

Do pre sat vremena bila podesena na 26C
Clivia baguje kao i predhodna on/of pustio sam da vidim do koje temp ce gurati.
Sobni termostat koji se nalazi dijagonalno od klime na neka 3m n avisino od 160cm pokazivao 28.5. klima duva ne prestaje, app pokazuje indor temp 24. Nikkao da smanji a postaje već vruće u kući
Na kraju oproban recept ugasi, izvadi uticnicu iz zida ponovo upali. Pokrene se i normlano ne krene odmah da duva
Evo tek sada dok posem je ukljucila da duva
Evo potrosnja
Greje se nekih 40ak m2, tugla zidovi 40cm plus stiropor 5cm i PVC stolarija, ploca je betonska
Zadata 26c to znaci da ce ona da juri 28c kod senzora gore i nece nikad i da postigne! Kad pise da je indoor temp. 24c to je kod senzora gore!
Stavi je na 24c pa poprati kako se ponasa!

Evo kod mene u prizemlje +60m2
App pokazuje:
Screenshot_20251002-220735~2.jpg
A Termometar pokazuje na 7m od klime:
IMG_20251002_220651.jpg
A Amber 9 Premium samo pegla:
Screenshot_20251002-221636.png

Poslednja izmena:
Evo slucaj kod mene, zadnja cetri sata maltene ista potrosnja 596kwh. Podesena na 24, medium high ventilator da bi stiglo do daljih prostorija, nekih 45kvadrata.

Prilozi

• IMG_1372.png
    IMG_1372.png
    81 KB · Pregleda: 53
Evo slucaj kod mene, zadnja cetri sata maltene ista potrosnja 596kwh. Podesena na 24, medium high ventilator da bi stiglo do daljih prostorija, nekih 45kvadrata.
Ti je palis ujutru na neki 1h30min i posle gasis? Pa popodne opet palis?
Nadam se da je neces tako koristis tokom cele zime :unsure:
Ajde u prelazni period tamo i ovamo ali cim krene zima palis je i gasis je tek u martu/aprilu ako planiras da se ugrejes :)

Dada, upalim je ujutra dok se spremamo za posao i posle gasim. Ne planiram da je koristim cele zime, najvise sam je uzeo za prelazni period i eventualno za neko odrzavanje temperature nocu kad krenu jaki minusi a ugasim kotao na pelet.

Ja ovu nisam gasio nedelju dana, uvece samo spustim temperaturu na 24.
Dok moze da gura ne planiram da lozim, mozda uvece jednu vatru da dogrejem kupatilo i kuhinju
Kako greje ja zadovoljan, potrosnja mi je manje bitna mali je prostor
Ako ne moram da dokupujem briket koji kosta 18k tona eto meni ustede na razlici
E sada da li je pametno sledeca situacija, kada krenem da lozim da palim klimu samo nocu od 12 pa do 8 ili 9 ujutru?
Posto prestajem da lozim oko 12 uvece

ili da je drzim ukljucenu 24/7 samo da dok lozim drzim temepraturu na 18-20 a uvece postavim na 23/24?

Poslednja izmena:
Pa ako već ložiš tad bolje da ih držiš ugašene da ih štediš malo da ne vrte u prazno kontrolnu brzinu, a noću pali kako si zamislio.

Izolacija 15-ca stiropor plus fasada
Cela kuća ima PVC stolariju
Sobe su prosek od 10m2 do 15m2
Isključivo me intersuju GREE inverter modeli dakle dve 18-ke i četri 12-ke
Budžet koliko treba toliko da se plati ali ništa neko nenormalno pumpanje cena
Koliko vidim 18-ka je oko 93000 din. a 12-ka 70000 din.
Za Otvoren prostor dole 18kmta Fujitsu sa tom izolacijom radi ce fenomenalno. Dva sprata ako neces da dajes vece pare za Fuji ili Daikin 9tke imas ove TCL sto nisko moduliraju u svaku sobi po jedna zavrsava ti posao. Hodnike i toalet dogrevas otvorenim vratima a u toalet kupis one Grejalice sto izduvavaju pred kupanje samo da zagreje na vecu temp. Gree da izbegnes u sirokom krugu zbog izolacije sve visoko moduliraju. Jedino Gree Amber Premium 12 u otvoren prostor mozes ona ti je jacine kao 18kmta samo ne modulira ispod 500w.

Za Otvoren prostor dole 18kmta Fujitsu sa tom izolacijom radi ce fenomenalno. Dva sprata ako neces da dajes vece pare za Fuji ili Daikin 9tke imas ove TCL sto nisko moduliraju u svaku sobi po jedna zavrsava ti posao. Hodnike i toalet dogrevas otvorenim vratima a u toalet kupis one Grejalice sto izduvavaju pred kupanje samo da zagreje na vecu temp. Gree da izbegnes u sirokom krugu zbog izolacije sve visoko moduliraju. Jedino Gree Amber Premium 12 u otvoren prostor mozes ona ti je jacine kao 18kmta samo ne modulira ispod 500w.
Hvala

Pozdrav ljudi,

Tražim savet, iako sam pročitao ovde 100 strana, sigurno. Nisam naišao na sličan problem. Uglavnom ljudi imaju prejake klime, ja preslabu.

Kupujem novu klimu i za grejanje i za hlađenje. Hlađenje verovatno nije problem, i sa starom sam mogao da zamrznem ako hoću.

Problem je grejanje. Imam HiSense inverter 12, uglavnom niža srednja ili srednja klasa. Radi mi bez da štucne već četiri godine i to devet meseci godišnje.

Kupio sam ga na preporuku i zato što je budžet bio takav.

Grejem potkrovlje. U osnovi je 80kvm, ali zapremina prostoja je mnogo manja neko u kući zbog kosina sa obe strane. Klima je postavljena idealno, iznad ulaznih vrata, gde je otvoren prostor od 40kvm, a na kraju je direktan ulaz u dve sobe. Bočno je ulaz u kupatilo. Dakle, nema nikakvog hodnika. Izolacija je super, krov je skroz podaščan i ima staklenu vunu, mislim 5cm, ispod toga su je sve u gipsu (plafon, kosine). Krovni prozori odlični, svi duplo staklo.

Klimu menjam zato što ovaj HiSense ne može da mi ugreje preko 20-21C u kada je napolju -2C, -3C, -4C uz maglu koje bude često. Jednostavno veoma često ide u DF i taj DF ume da potraje. Dosta vremena spoljna jedinica je bukvalno okovana ledom cela. Kad radi DF toliko je trese, da mislim da će pasti sa zida. Nekada u tim teškim uslovima ide i svakih sat vremena u DF i tada gubim toplotu. Kada je vedro i neka bude i jači minus, na primer, -5C ili 7C, može da održi 22C u prostoru, ali 23C bi bila misaona imenica u većini slučajeva. U uslovima kao danas, 5C, 7C, 9C ona je odlična, lako drži 23C, pratim preko smart utičnice, satima radi na 360-380W, pa malo digne na 800W da dogreje, pa onda opet dugo oko 300W. Kod unutrašnjih temperatura, navodim one sa daljinskog kog držim nekih 5, 6m dalje od klime na šanku visine 1.2m i malo bočno u odnosu na unutrašnju jedinicu.

Za ovu zimu bih da kupim novu klimu i da bude Gree. Gledam konkretno Airy Premium 18 BTU, jer se nadam da će on moći da mi zagreje na pristojnih 23C, da ne ide stalno u DF i da ne zagreje na toliko sa 1500W konstantno.

Da li to mogu da očekujem?

Druga dilema koju imam je da li bih to mogao da postignem sa Amber Premium Ultra, ali 12.000 BTU, s obzirom da sam pročitao da je njega mogućnost grejanja uglavnom kao kod klima koje su za broj veće.

Isto se nadam da bih sa bilo kojom od dve mogao i da smanjim potrošnju, jer bi grejale lakše i verovatno ne bi svakih sat i po išle u DF.

Ako nema iskustva ili mišljenje, molim podelite.

Amber premium ultra 12 kod mene greje oko 50m2 bez problema (zadnji sprat, iznad je tavan), tek u minusu počinje ozbiljnije da radi, daleko od toga da se muči. U stanu bude 23-25c. Defrost nisam primetio (bude sigurno) , niti led na klimi, mada prošla zima je bila relativno blaga.

Amber premium ultra 12 kod mene greje oko 50m2 bez problema (zadnji sprat, iznad je tavan), tek u minusu počinje ozbiljnije da radi, daleko od toga da se muči. U stanu bude 23-25c. Defrost nisam primetio (bude sigurno) , niti led na klimi, mada prošla zima je bila relativno blaga.
Hvala Đole,

Prema rečenom, deluje da tvoja 12ka i moja 12ka nisu sa iste planete.

Miloše zbog čega ne zadržiš staru klimu i dodaš još jednu novu da rasteretiš i ujednačiš grejanje, nije to kod tebe baš mala kvadratura za jednu klimu.

Sad ce da krenu da kukaju kako se non stop gasi i ne moduliraju ispod 500w, ali kod mene to nije problem jer se prostor sporo hladi pa se ne oseti. Kad je bilo najhladnije, dnevna potrosnja nije isla preko 14kWh. Kod tebe ce zbog veceg prostora taman da radi kako treba.
Evo sad na 6-7c, kako radi od jutros, u stanu je 23-24c:

1759573092213.png

edit: spoljna jedinica kod ove klime ima skoro 50kg.

Poslednja izmena:
Miloše zbog čega ne zadržiš staru klimu i dodaš još jednu novu da rasteretiš i ujednačiš grejanje, nije to kod tebe baš mala kvadratura za jednu klimu.
Prostor je nacrtan za klimu. Računaj naravno da su kosine tu i da zapremina nije kao da je to kuća od 80kvm.

Razmišljam i da ostavim ovu, ali bojim se iskreno računa za struju. U kući je već jako mnogo potrošača, dve klime, dva bojlera, dva frižidera, dva obična zamrzivača, dva šporeta. Ma ludilo.

Sad ce da krenu da kukaju kako se non stop gasi i ne moduliraju ispod 500w, ali kod mene to nije problem jer se prostor sporo hladi pa se ne oseti. Kad je bilo najhladnije, dnevna potrosnja nije isla preko 14kWh. Kod tebe ce zbog veceg prostora taman da radi kako treba.
Evo sad na 6-7c, kako radi od jutros, u stanu je 23-24c:

Pogledajte prilog 507484

edit: spoljna jedinica kod ove klime ima skoro 50kg.
Upravo to je razlog zamene, najhladniji period. Evo moj Hisense radi sada na 252W i drži 22C, ali džabe mi to ako će zimi da se odleđuje polovinu vremena i da vuče kilovat i po.

Ne brine me on/off zbog otvorenosti prostora koji greje. Na primer, ovaj HiSense mi se nikada ne ugasi, koristim isključivo Ifeel i pola snage ventilatora (u ovakvim uslovima), jer ova klima ume baš da zabruji kada duva jako.

Evo i ja da napisem utisak. Kupio sam letos Cliviu 12. Letnja potrosnja od 4-5 sati dnevno (13h do 17-18) koriscena 10tak dana kad su bile one vrucine preko 36. Potroseno oko 9kw ukupno za tih 10 dana modulacija bude 120-140 na medium low. Prvi put ukljucena za grejanje juce oko 10 ujitru pa do 21h uvece. Prvih 2h na 18stepeni posle smo povecali na 22. Kad je na 22 bas duva kao fen ne moze da se pridje blizu podesno na Fan 3. Ne modulira bas nisko ne ide ispod 500 dal su zidovi jos hladni ali eto na prvu utisak kako radi potroseno 8.3kw. Evo slike dole

Screenshot_20251004_124455_Tapo.jpg

Vrh Dno