Šta je novo?

GeForce RTX 4000 Thread [za adapter, konektor i kabl postoji posebna tema]

Ako je to diskretno... :)

Hmmmm, moj subjektivni utisak. Kad vidim jednobojno, pa još ovako fino, plavo i ne "blješti", pa se setim silnih "cirkus" kartica ( izuzimam TUF modele ), ova je baš lepa i zbog ovih oblih linija,

Da, sviđa mi oblik. Samo kažem da osvetljenje ič nije diskretno...

Polako sam poceo da pravim planove sto se tice novog build-a pa sam se malo bacio u istrazivanje. Troumim se izmedju 3 modela 4090. Asus Strix OC, MSI Suprim X i Founders Edition. Iskljucivo me zanima igranje u 4K. Sto se tice cena trenutno u Nemackoj 2500eu MSI/FE i ima ih na stanju dok Asus ima na jednom mestu i cena tricavih 3150eu. Sto se tice Madjara poslao sam par upita pa cekam odgovore. MSI/Asus su klokovani za 100Mhz vise od FE i zbog toga brzi 1% ako i toliko. Klokovanjem FE za 100Mhz dolazimo do iste brojke. Sto se tice same potrosnje FE je najmanji potrosac kako u Idle tako i u Load-u. MSI je limitirao board power na 520W dok su Asus/FE na 600W. Ne planiram da se bavim nekim ekstremnim overklokovanjem, stavise sigurno cu i undervoltovati i limitirati potrosnju na 80-90% uz neki manji overclock. Na kartu svakako planiram da stavim EK waterblock jer i sada imam custom dual loop sistem i u tom smeru ce sve ici. Postoje male razlike na samom PCB-u grafickih karti ali nista znacajno i sve tri su odlicne. Uglavnom to bi trebalo sve da se resi za 2 meseca ako sve bude po planu. Mozda se nVidia odluci za novogodisnji popust od bar jos 5% :)

Kupljena karta kao i gomila drugih komponenti danas. Odlucio sam se za FE verziju. Sve je kupljeno u Nemackoj. Nisam mogao da se cimam sa Madjarima jer ne znaju kada sta stize. Do kraja nedelje i EK blok za nju. Ceka se samo napajanje koje izlazi za par nedelja. Seasonic Vertex Platinum 1200W navodno full ATX 3.0. Kazu sredinom decembra.

Ne treba ti blok,ako je zbog temperatura jer su na vazduhu preniske na sta nismo navikli do sad,ako je zbog estetike onda kul

Ne treba ti blok,ako je zbog temperatura jer su na vazduhu preniske na sta nismo navikli do sad,ako je zbog estetike onda kul
Poslednja dva builda su bila custom loop pa ce i ovaj. Navikao sam na vodeno hladjenje. Da kazemo i da je zbog estetike, buke ali i generalno nizih temperatura svega. Radijatori, pumpe i ostalo je vec tu. Zamene se neke stvari i to je to. Treba da promenim i blok za procesor jer se vracam na Intel sa AMD-a.

FE je pure sex 😍

Ide ovo polako dole.

4080.jpg

Poslednja dva builda su bila custom loop pa ce i ovaj. Navikao sam na vodeno hladjenje. Da kazemo i da je zbog estetike, buke ali i generalno nizih temperatura svega. Radijatori, pumpe i ostalo je vec tu. Zamene se neke stvari i to je to. Treba da promenim i blok za procesor jer se vracam na Intel sa AMD-a.
kojih nizih temperatura,meni na 90tici load bude na 55c native,sa dlss quality ide na 45-47c i to sve na 35% rpm,vise cujem noctue A12 25 nego 4090 fanove buka na 4000 seriji je nepostojeca,na overclockers forumu imas temu gde skoro i da nema promena u temperaturama sa blokom fakticki je postalo cimanje to raditi (zarad temperatura) za estetiku ok mada ne znam kakva je FE sa tim ove AIB su nenormalno dobro odradjene po top pitanju,obimna je tema na tom forumu i ima dosta ljudi koje je stavilo blok i skoro nista nije dobilo za T.

kojih nizih temperatura,meni na 90tici load bude na 55c native,sa dlss quality ide na 45-47c i to sve na 35% rpm,vise cujem noctue A12 25 nego 4090 fanove buka na 4000 seriji je nepostojeca,na overclockers forumu imas temu gde skoro i da nema promena u temperaturama sa blokom fakticki je postalo cimanje to raditi (zarad temperatura) za estetiku ok mada ne znam kakva je FE sa tim ove AIB su nenormalno dobro odradjene po top pitanju,obimna je tema na tom forumu i ima dosta ljudi koje je stavilo blok i skoro nista nije dobilo za T.
Pa nizih od 55c native i 45-47c sa DLSS bez rpm😀. Sa druge strane nisam fan DLSS-a i uvek mi slika deluje malo zamuceno u odnosu na native rezoluciju. Sigurno ima promena sa blokom i sigurno ce biti nize temperature. Za koliko videcemo mada to opet zavisi i od ostalih komponeneti u racunaru. Javicu kada sve bude gotovo. Imam 3 radijatora ( 2x360 i 1x480 ). Cimace se ssmods necu ja😀 Navikao sam na vodeno hladjenje i nema nazad sada. Volim kada je sve clean u racunaru bez ventova na hardveru. A FE hladnjak moze da stoji kao umetnicko delo pored racunara na polici.😀

Moj savet ti je da prelistas overclockers temu vezano za blokove i temps,ali oboje znamo da neces to uraditi
Pa sto bih to radio? Svakako planiram da stavim blok jer vec imam svu potrebnu opremu od pumpi, radijatora i ostalih stvari. Menjam samo blok za grafiku i procesor zbog nove platforme. Mozes da vidis stari build ispod. Mala modifikacija i to je to.

Prve glasine za 4070
To je 35% od ukupnog broja CUDA jezgara na RTX 4090. To nikad nije bilo. :unsure:
Ako bi bilo linearno skaliranje to bi bio nivo performansi RTX 3060 Ti u 4K???

Poslednja izmena:
Karte poskupele za 50e, kad su videli sta je AMD izbacio.

^ pale su, u A..m je Tuf 4080 sa 1720€ pala na 1680€

Zar si očekivao više za kartu tog ranga, heh?

Ako je verovati leakovima, adekvatno je osakaćena u odnosu na 4070, neće im se ponoviti kao sa 3060Ti i 3070 gde su razlike bile vrlo male...

Deda mraz je poranio ove godine😀

FE kutiju cu iskoristiti kao postolje za hladnjak kada se bude skinuo sa karte. Bice lep ukras na polici.

Za 10-ak dana stize i ostatak komponenti.

Prilozi

• 20221214_125631.jpg
    20221214_125631.jpg
    249.2 KB · Pregleda: 122
  • 20221214_142822.jpg
    20221214_142822.jpg
    142.3 KB · Pregleda: 115
^evo jedan poklon za tebe

Nazad
Vrh Dno