Šta je novo?

GeForce RTX 4000 Thread [za adapter, konektor i kabl postoji posebna tema]

Danas sam se srusio par sati da konverujem MBR u GPT da bi mi OS mogao da radi u UEFI modu i na taj nacin ukljucim resizable bar, sto sam i na kraju uspio. Sada imam drugi problem koji je vec poznat od prije, a to je "blank screen" tokom POST-a kada sam u UEFI modu (CMS off) tako da ne mogu uci u BIOS nikako, ekran se tek ukljuci kada boot-ujem skroz u windows.
Probao sam naravno i onaj official Nvidia driver koji je to "morao" da rjesi medjutim i dalje ista stvar, update BIOS-a na najnoviji takodjer nije nista mogao da pomogne.

Vise o problemu mozete naci ovdje: https://www.techradar.com/news/nvid...et-a-fix-for-nasty-blank-screen-issue-on-boot

Sta sad da se radi, mozda da se Nvidia kontaktuje direktno jer fix mi ocigledno nije rjesio problem? Je li imao ko slicnih problema?

Da li je neko imao problem da mu g-sync nestane iz nvidia control panela? Jednostavno ga nema u opcijama mada monitor ima g-sync ultimate. Pokušao sam da reinstal drivere i ništa, stavio jedne u nazad i opet isto. Monitor je LG 34GP950G-B

Prilozi

• EEF27871-9857-4D52-8ABB-E19FC635E0AB.jpeg
    EEF27871-9857-4D52-8ABB-E19FC635E0AB.jpeg
    409.8 KB · Pregleda: 100
Nisam, kad pogledam u device manager piše generic pnp monitor a ne naziv LG….

Posto ne može edit pa mora novi post, rešio sam problem tako sto sam ispraznio kompletno struju iz celog PC. Raskacio sam kabl napajanja i display port iz kartice i monitora. Iskljucio sve iz struje i stiskao power dugme jedno 10 puta i posle par minuta ponovo uradio isto. Sve sam vratio kako je bilo i kad sam ušao g-sync je tu. Nije mi jasno šta je moglo da prouzrokuje ovu budalastinu.

Kabel je problem. Bilo je slicnih situacija, bilo je i da 144Hz vise nije dostupno, samo 120 ili 100, sve to na kraju bude do kabela koliko god to zvucalo cudno.

^ mislis na display port kabl?

Kabel je problem. Bilo je slicnih situacija, bilo je i da 144Hz vise nije dostupno, samo 120 ili 100, sve to na kraju bude do kabela koliko god to zvucalo cudno.
kod mene je isto bio problem nije bilo 165Hz nakon ddu reinstal drivere vratilo se na normalu

Monitor driver mi resava takve probleme, uvek sve spojeno na DP kabl.

^ mislim da će instalacija sistema reciti problem, ovaj windows 10 ima 2god i već je ubijen. Danas ću staviti 11 i mislim da neće biti problema

Nema potrebe za 16pin konektorima posebno kod slabijih modela. Komotno mogu da stave klasične 8pin. Evo iz valhalla sve na max u 3440x1440

Prilozi

• F7402840-50C8-40E6-910A-84F1ED53E9AD.jpeg
    F7402840-50C8-40E6-910A-84F1ED53E9AD.jpeg
    386.5 KB · Pregleda: 149
Postoje adapteri na 4x8pin, ne znam za koju grafiku je to malo?

^ na 4070ti stavljaju 16pin sa 2x8pin adapterom umesto da na grafičku stave 2x8pin

^ ima i toga, Ajde na prihvatim 4080 i 4090 ali ovo je već teranje na novi standard

ovo je i tako 4080 12GB version board :)

Izgleda da je neko iz Nvidie gledao Stevin video na YT, oko lose prodaje 4080, evo ih opet od 1359e. :poop:

^ mislis na display port kabl?
Da, u tom slucaju je bio DP kabel. Takodje smo imali slucajeva i sa HDMI kablovima, mnogo vise i mnogo cesce i razne druge neke pojave, da ne nabrajam i uvek sa high refresh monitorima, sa 60Hz sve to uvek radi, ali eto tada prvi put sa DP kabelom :)
U principu ako radi radi, ne diraj, ako zeza, uzmes i probas prvo sa drugim kabelom. Da li je to do kablova, da li do samih konektora, do prasine/masnoce ili cega vec ne uglavnom dogadjalo se i imali smo tu situaciju vise puta. Nazalost koliko god to bilo digitalno ima tu neki "protokol" po kome komunicira monitor/grafika i ako nesto "ne prodje" onda se "skida" brzina ili neka funkcija jednostavno ne radi 100 ili 120 ili 144Hz. Sve je to ocigledno udaljeno od nas kao korisnika i nema naravno nikakvog obavestenja/upozorenja da nesto "ne radi" kako treba bas zbog toga, pa onda ide istrazivanje.
Drugara smo recimo selili 2 ulice dalje, otkacili Predatora X34, samo odneli masinu/monitor/DP kabel u na drugu adresu (niko to nije ni "sutao" ni udarao, maksimalno pazljivo sve), spojili i nece 100Hz, mislim da je nudio samo 60 i 75Hz. Vrteli se 2 sata u krug, gazili drajvere, sve i svasta probali (2 pacijenta koja neveruju i misle da je WIN 10 problem). Onda lepo uzeli i zamenili u sred rada DP kabel i "puf" 100Hz "odmah i sad" bez ikakvog restarta masine, nista nije trebalo dalje "reinstalirati" i dirati, sve hoce i radi i to je sam "prebacio" na 100Hz. Vratili stari kabel opet neda 100Hz. :)
Naravno stari kabel je bio do tada OK, stigao je uz monitor ali je to ocigledno bio njegov kraj.
Rezultat - stari kabel kanta, novi kabel radi :)

^ trenutno radi, ako opet počne da zeza lagano ću promeniti kabl

Deda mraz update part 2😀 Ove godine sam bio izrazito dobar😀

Stiglo je sve od opreme osim EKWB-a koji stize za 5-7 dana i napajanja koje cekamo da se pojavi. Build bi trebao biti gotov za otprilike mesec dana. Do tada cu gledati svakodnevno u kutije😀

Prilozi

• 20221221_201226.jpg
    20221221_201226.jpg
    210.2 KB · Pregleda: 131
^ Iskreno ove kartice su bas hladne u poređenju sa 3000 serijom, tako da će ovo kupovati najviše ljubitelji noctua

I 5-6 slotova debela karta, kao blok monte...
Neka, poslužiće i stock.

Nazad
Vrh Dno