- Učlanjen(a)
- 20.06.2011
- Poena
- 785
To je bilo i kod nas u zlatno vreme. Moj otac je isao graficku skolu i jedan dan u nedelji je bio na praksi u Grafosremu, dobijao je 1/4 plate. Kad je bio cetvrta godima imao je platu manju od majstora za nekih 20% ali isao je na praksu 3 dana nedeljno. Poenta je da onaj ko ide u skolu automatski uci zanat i kad je zavrsio skolovanje bukvalno je spreman da odmah moze poceti da radi a ne kad dodje u stampariju gleda kao tele u sarena vrata i nema pojma o poslu osim teoretskog dela sto je naucio u skoli. Znam da nije tema za ovde ali prave drzave to praktikuju i odmah posle skolovanja imaju spremne i naucene radnike.Nop, u Nemackoj bilo kakav rad mora biti placen po zakonu.
Ako ce ti dete samo sedeti u razredu,, nista od para.
Cim mrdne negde na praksu, koja se vrsi samo u firmama, mora biti placen.
Letnjeg posla, bar kod nas i previse. Ne radi samo ko nece a ima ih dosta jer pod izgovorom korone mozes da sedis kuci i primas 70% plate.
Moja firma radi 24/7 i ne stizemo, primamo nove ljude a proizvodimo gradjevinski materijal.
Sve firme koje nisu stale pod koronom dele bonuse i povecanje plata, takodje bonusi na deciji dodatak za koronu.
Takodje vecina nemaca ostala za leto kuci, ostalo para od godisnjeg.
Tako da mene uopste ne cudi pomama za kartama bez obzira na cenu, to sam rekao i pre launch-a da ce tako biti.
Sent from my CPH1951 using Tapatalk
Sent from my SM-G770F using Tapatalk