Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Previše brige je ovde, kako drugi troše svoje pare.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Ako covek moze da priusti nesto a niko nije gladan ili zedan zbog toga neka uzima. Ja prvi cu uzeti 3080 strix samo da se pojavi, ljudi pricaju sacekaj amd, mozda intel... prodje zivot u cekanju.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Previše brige je ovde, kako drugi troše svoje pare.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
Vala bas... Dok god ovi dizu cene, a ljudi i dalje kupuju, trend ce se nastaviti, nista tu nije cudno... Cisto ratno profiterstvo, ali hvala bogu pa nije RTX 3000 serija jedina opcija za sve ljude kojima treba graficka kartica.

Ali, kakve veze ima ta analogija, sa cenom RTX 3000 karti ???

Onaj ko je zaradio tih 700$, 1000$ ili 1200$, neće upasti u paniku i po svaku cenu kupovati od preprodavaca po ebay-ju zato što ne može da se strpi nedelju, dve ili mesec dana već će izvagati šta je najbolje i kupiti odabranu karticu na normalan način.

Ni ja ne kapiram analogiju.
Ko ima iole normalno rezonovanje pretpostavljam da ce da saceka i da AMD ponudi svoje modela pa onda sumira situaciju kompletnog lineupa i kupi sta je najbolja opcija. Posebno sada kada znamo, nakon brojnih leakova, otprilike sta mozeo da ocekujemo.
Sumnjam da bi iko ovde od clanova bencha izvalio 200-250e preko vrednosti karte...

Na kraju krajeva neka i uzme 3090 za "2 soma evra" i igra se na njoj ako mu se moze i zeli da se fleksuje (iako nije gejmerska kartica i nema puno logike gledajuci per./$), jer sumnjam da iko ovde od clanova kuka nekome i besposlicari ako je u stanju da plati 800e/1500e samo za grafu.

Mnogo onih koji ne zarađuju, sedi kod kuće, dosađuju se i traže od roditelja da im kupe najnovije/najbrže grafičke.
Djaci u Nemackoj su placeni.
Npr sada zbog korone sin mi ide u "pripremnu skolu za skolu", tj da ne gube godinu "odrzavaju" im znanje dok se ne stabilizuje stanje. Za to dobija 300e mesecno + standardnih 200e decijeg dodatka.
Kada krene dalje redovno sa skolom, dobija minimum 800e.
Ides lupam sada za elektricara, ides u neku firmu na praksu i placen si mesecno dokle ti traje skolovanje.
Preko raspusta je isao da radi jer mu smor da sedi kuci, zaradjivao je 1500e mesecno.
Sve sto ima od tehnike i namestaja je sam kupio od svojih para koje je zaradio, ja sam mu pomagao samo u izboru, transportu i sklapanju.
Tako sam ga i ucio, zaradi sam i niko ti ne moze ista prebaciti, niti ja niti neki sa foruma :)

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Ako ih vidimo do Novembra bice dobro,kazem sta kazu uvoznici,i know guy who know a guy..

Onaj ko je zaradio tih 700$, 1000$ ili 1200$, neće upasti u paniku i po svaku cenu kupovati od preprodavaca po ebay-ju zato što ne može da se strpi nedelju, dve ili mesec dana već će izvagati šta je najbolje i kupiti odabranu karticu na normalan način.
Cek cek, znaci oces da kazes da ovi koji su zaradili pare vise vrednuju svoj novac i nece se zaleteti za mnogo vece cene dok "besposlicare" boli uvo sto je nesto npr 50% skuplje, pa ce samo da upere prstom roditeljima sta da kupe (pod pretpostavkom da roditelji nemaju pojma pravu vrednost proizvoda i samo se isprse za kes)?

Djaci u Nemackoj su placeni.
Npr sada zbog korone sin mi ide u "pripremnu skolu za skolu", tj da ne gube godinu "odrzavaju" im znanje dok se ne stabilizuje stanje. Za to dobija 300e mesecno + standardnih 200e decijeg dodatka.
Kada krene dalje redovno sa skolom, dobija minimum 800e.
Ides lupam sada za elektricara, ides u neku firmu na praksu i placen si mesecno dokle ti traje skolovanje.
Preko raspusta je isao da radi jer mu smor da sedi kuci, zaradjivao je 1500e mesecno.
Sve sto ima od tehnike i namestaja je sam kupio od svojih para koje je zaradio, ja sam mu pomagao samo u izboru, transportu i sklapanju.
Tako sam ga i ucio, zaradi sam i niko ti ne moze ista prebaciti, niti ja niti neki sa foruma :)

Ovo prvi put čujem, ali Nemačka je verovatno jedina zemlja u kojoj se đacima plaća da uče/idu u školu.
Jesi li mislio na letnji posao ove godine? To mi je malo čudno jer nešto ne znam koliko su deca u doba COVID-19 uopšte imali prilike/odobrenje da rade letnje poslove pošto mesecima nisu išli ni u školu a i polazak u novi razred im je odlagan.
Imam dosta prijatelja i familije na zapadu i njihova deca ove godine nisu radila nikakve letnje poslove.

Aha, ti znaci posmatras graficku karticu, kao investiciju/ulozen onovac ?!

Cek cek, znaci oces da kazes da ovi koji su zaradili pare vise vrednuju svoj novac i nece se zaleteti za mnogo vece cene dok "besposlicare" boli uvo sto je nesto npr 50% skuplje, pa ce samo da upere prstom roditeljima sta da kupe (pod pretpostavkom da roditelji nemaju pojma pravu vrednost proizvoda i samo se isprse za kes)?
Šta misliš kako stereotip postaje stereotip?

Ja i dalje ne kapiram sta on pokusava da kaze kroz svoje postove?
Da nam dokaze kako nismo u pravu ili da svako ko uzima u razmatranje da kupi 3080 je dokon/besposlicar koji se razbacuje novcem ili nesto tome slicno?

+edit
Sada videh poslednji post...
Duly noted... Hvala forumu na "block user" opciji.

Poslednja izmena:
Zašto se ovoliko članova našlo prozvanim jedom rečenicom koja se odnosila na neke koji tamo negde u belom svetu kupuju kartice od preprodavaca po ceni većoj za 50% od najavljene kada u Srbiji još niko ili gotovo niko ne može da je kupi na bilo koji način?
Možda imaju neke razloge koje ja ne razumem.

Aha, ti znaci posmatras graficku karticu, kao investiciju/ulozen onovac ?!

Ne nego nešto što mi omogućuje da uživam u nekoliko igrica koje stignem da odigram u ono malo slobodnog vremena koje imam. Uživanje pre svega zavisi od kvaliteta igrice a manje od efekata i rezolucije.

Kako je ti posmatraš?

Razlozi su sto ljudi ne vole primitivizam i seljacizam kakvim smo generalno okruzeni u Srbiji, da svako ko ima malo vise para ili ih trosi malo vise na stvari koje voli, ili mu pada sa neba ili je krimos...
Ne zadiri u tudji dzep i ne vredjaj nekoga ko ne razmislja kao ti, ne budi ogranicen i zavidan i niko nema problem.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Nažalost, ovde nema kao u SK forumu da nekome udariš "HVALA" na postu. Pogodio si suštinu, sasvim, ali ne baš dovoljno na pravi način. Srbi, kao narod, generalno kroz društveno vaspitanje, naučeni su na zabadanje nosa u tuđe stvari. Da postoji nekakva disciplina zvana "da komšiji crkne krava" mi bi bili šampioni decenijama unapred.

Tako je, sve dok cene u srednjem segmentu ostaju iste nek trose ovi krimosi pare kako oce
gtx 3070 ista cena kao i gtx2070 na startu, koga briga za 3090 i ostale ludorije

Poslednja izmena:
Ako nije greška:

UPnmUeE.png

Stoji da svako ima pravo da trosi svoj novac na sta hoce, ali isto tako ne treba ni da se zaboravi da se sa ohrabrivanjem i podsticanjem kupovine grafickog hardwera i stiglo do ovako bezobrazno skupih kartica u srednjem a pogotovo u visem segmentu.

pre pet godina: spreman sam da dam za dobru grafiku 300 evra, 450 za istu kartu ni u ludilu.

danas: spreman sam da dam za dobru grafiku 700 evra, 1.000 za istu kartu ni u ludilu.

za pet godina: spreman sam da dam za dobru grafiku 3.000 evra, 4.000 za istu kartu ni u ludilu.

Razlozi su sto ljudi ne vole primitivizam i seljacizam kakvim smo generalno okruzeni u Srbiji, da svako ko ima malo vise para ili ih trosi malo vise na stvari koje voli, ili mu pada sa neba ili je krimos...
Ne zadiri u tudji dzep i ne vredjaj nekoga ko ne razmislja kao ti, ne budi ogranicen i zavidan i niko nema problem.
Ako su ove dve kvalifikacije "...primitivizam i seljacizam..." odnosilo na mene, ne znam kako se uklapa sa zadnjom rečenicom "...ne vređaj nekoga ko ne razmišlja kao ti...". Nasty je to rekao u skladu sa konstatacijom Ne vređaj nikoga.
Ako pogledaš moj potpis, sve u njemu osim laptopa i telefona su čist hobi ali sam sve zaradio i nema mesta konstataciji da nekom nešto zavidim. Ja sam u toj grupi koja troši ozbiljne pare na računara iz čiste ljubavi koja traje duugo i više nego što bi želeo da priznam.
Konstatacija da među onima koji kupuju grafičke kartice od preprodavaca po ceni 50% iznad realne ima previše onih koje te pare nisu zaradili, se može okarakterisati kao zabadanje nosa u tuđi džep. To je naravno njegova stvar, ali njegovi postupci negativno utiču na sve nas jer jedom kad se cene dignu, vidimo da se vrlo teško i sporo spuštaju.

Završio bih sa ovim komentarom Pajtonovca Džona Klizija: "Prestanite da budete toliko opterećeni političkom korektnošću, jer to će ubiti komediju"
http://www.diplomacyandcommerce.rs/...ennials-stop-being-politically-correct-video/

Koga briga odakle tebi pare i da li si zaradio ili ti je neko poklonio, zasto imas potrebu da se hvalis banalnom cinjenicom da radis, treba li neko da bude impresioniran?
Ili neko ko ne radi, da se oseti manjim od tebe?
Koja je poenta tog isticanja?

Ne, ja se nisam suprotstavio tvom misljenju, vec tvom ponasanju.
Misli ti sta hoces, ali misliti nesto i propagirati to, nisu isto.

Ovo apsolutno nema veze sa politickom korektnoscu.

Poslednja izmena:
pre pet godina: spreman sam da dam za dobru grafiku 300 evra, 450 za istu kartu ni u ludilu.

danas: spreman sam da dam za dobru grafiku 700 evra, 1.000 za istu kartu ni u ludilu.

za pet godina: spreman sam da dam za dobru grafiku 3.000 evra, 4.000 za istu kartu ni u ludilu.

Lepo napisano....

Ovo prvi put čujem, ali Nemačka je verovatno jedina zemlja u kojoj se đacima plaća da uče/idu u školu.
Jesi li mislio na letnji posao ove godine? To mi je malo čudno jer nešto ne znam koliko su deca u doba COVID-19 uopšte imali prilike/odobrenje da rade letnje poslove pošto mesecima nisu išli ni u školu a i polazak u novi razred im je odlagan.
Imam dosta prijatelja i familije na zapadu i njihova deca ove godine nisu radila nikakve letnje poslove.
Nop, u Nemackoj bilo kakav rad mora biti placen po zakonu.
Ako ce ti dete samo sedeti u razredu,, nista od para.
Cim mrdne negde na praksu, koja se vrsi samo u firmama, mora biti placen.
Letnjeg posla, bar kod nas i previse. Ne radi samo ko nece a ima ih dosta jer pod izgovorom korone mozes da sedis kuci i primas 70% plate.
Moja firma radi 24/7 i ne stizemo, primamo nove ljude a proizvodimo gradjevinski materijal.
Sve firme koje nisu stale pod koronom dele bonuse i povecanje plata, takodje bonusi na deciji dodatak za koronu.
Takodje vecina nemaca ostala za leto kuci, ostalo para od godisnjeg.
Tako da mene uopste ne cudi pomama za kartama bez obzira na cenu, to sam rekao i pre launch-a da ce tako biti.

Cene su takve zbog manjka kartica.
Dodatno, sve vremenom poskupljuje, dok se ne desi inflacoja, pa ajmo Jovo nanovo...najjasniji primer su vam telefoni i automobili.

^teknu US je situacija haos.
Dobijali veliki bonus od drzave za koronu(ne secam se u LA da li 800 ili 1200$ nedeljno), mnogi, ali bas mnogi stali sa poslom, nigde se ne ide i ne izlazi, sedi se u kuci...pa naravno da je pomama za GPU-ovima.

Poslednja izmena:
https://www.tomshardware.com/features/nvidia-ampere-architecture-deep-dive se ažurira novim saznanjima o Ampere grafičkama. ima dosta reči i o A100 (koji je zmaj)

meni je zapalo za oko:
Nvidia's video decoder engine (NVDEC) has also been upgraded, now with native support for AV1 decoding. AV1 can provide better quality and compression than H.264, HEVC, and VP9 and is being adopted by many video platforms. However, it can cause high CPU utilization, which is where Nvidia's AV1 decode comes into play. Ampere's NVDEC can do up to 8K60 AVI decode in hardware. The NVENC (Nvidia Encoder) on the other hand remains unchanged from Turing.
ne nađoh kakav je Turing u odnosu na Pascal po pitanju AVC (H.264) encoding-a. znam da je Turing-u AVC slow na nivou x264 medium.

Poslednja izmena:
Kad ce se javiti pocasni prvi vlasnik neke 3xxx ovde na forumu? Ovo je palamudenje cela ova tema...prica se o svemu i svacemu a kartica ni od korova

Nazad
Vrh Dno