Šta je novo?

FX procesori

Crashuje i kad samo procesor klokujem na preko 4ghz, tj kada povecam voltazu...

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Ne razumem.

Prime95 crashuje posle minut testa kad cackam oko voltaza.. Jedino na stocku prolazi.. Npr, stavim ga na 4.4 ghz, 1.425v, i ne prolazi test. Naveo primer samo jer mi na toj freq radi...

Koji je napon za vreme stres testa?

Koje su temperature?
Koje je LLC podesavanje?

1.425, lcc je auto.. Probao sam i extreme, isto.. Slikacu podesavanja iz biosa kad budem dokon.. Bas me kopka sto kresuje, doduse komp radi bez problema, nikad se nije restartovao.. Temperatura ne ide preko 56c..

Ne napon koji si postavio, vec napon koji jeste za vreme testa. Znaci ocitavanje Vcore u HWinfo ili slicnom programu.

Ako je LLC na auto, dosta obara napon pod opterecenjem.

Par pitanja posto sam skoro presao na FX :D

Gusi se u igrama, jes da je insider W10 u pitanju ali da li je moguce da C1E i ona C6 state guse cpu ...? cool & quiet nebih da gasim ;) a ni OC me ne zanima bar ne jos.
Citao sam negde da ima tool za unparking jezgra, da li ste to radili? > http://www.coderbag.com/programming-c/disable-cpu-core-parking-utility

Kako god roknem svezu instalaciju W10 CU, pogasim sve pozadinske metro app sa gore iskljucenim opcijama u biosu, razlika ocigledna radi sve lepo bez laga u 60 fps, tako sam podesio nema potrebe posto monitor je 60HZ, sve to radi na matorim drajverima radeon 16.6 sa wu..

Sta bi jos mogao da podesim?? nisam znao da se toliko gusi uz te power saving funkcije :(
Jos jedna stvar mi je cudna OPen hw monitor pokazuje max potrosnju od oko 45W , sta je to, dali je to normalno tako malo? Isto tako temperature procesora su niske, u idle oko 18c a u full loadu ne prelazi 35c, vent se vrti na oko 1000rpm , kapiram da je pasta tek postavljena pre par dana ali tako niske temp :D barem phenom na istok hladnjaku (LC CC120) nije tako bio hladan :D

Poslednja izmena:
Sasvim normalne temperature za stock FX sa tim hladnjakom.

Power saving opcije itekako guse procesor, meni je odavno pogaseno sve(c1e,c6 state, C&q), zajedno sa cool&quiet i dobro klokovan temperatura retko prelazi 50C, bilo da je stess test ili normalno koriscenje.

Sto se potrosnje tice, moguce da je tako niska, ona najvise zavisi od napona. Ako ti je turbo ugasen, na 3.5GHz je njemu dosta oko 1.2V~, sto je bas nizak napon za njega i tu je potrosnja verovatno toliko niska kao sto kazes.

Sa Turbom upaljenim, taj napon ide do 1.4V~, kod mene je isao do 1.45V ako se dobro secam, a trenutno za 4.56GHz mi je potreban napon od 1.4V.
Toliko o FX-u na stock vrednostima..

@dejan
To sto ti cita hwmonitor nije tacno jer ima problema sa ocitavanjem senzora kod AMD procesora, barem je kod mene tako bilo. Skini softver za maticnu (ja sam imao MSI command centar) i tamo citaj temperaturu i sve vezano za procesor. Malo je nerealno da temperatura procesora bude 18c u idle(vrv niza od ambijentalne) i bude 35c prilikom opterecenja. Takodje i AMD overdrive moze posluziti za citanje ali tamo se ocitava temperaturna margina tj jos koliko C je ostalo do thermal throttle-a...

Ocitavanje za load temp je tacno.
Za idle temp je netacno jer se protivi zakonima fizike :D

Ja kazem da nije tacno, skinite sami pa proverite temperature. Pisem iz licnog iskustva. Uostalom udjite u bios i sacekajte malo i pratite T procesora, bez 50C nece biti narocito na stock kuleru. U full loadu sa aidom takodje cr biti bar 50 a i vise u zavisnosti koji je u pitanju. Realne temperature su idle oko 30-40 i prilikom stresa 50-60.

Mnogo, mnogo, je puta pisano, koristiti samo AOD.

Ja kazem da je tacno za HWinfo64 jer sam poredio sa merenjima iz AoD za load temperaturu i imam u biosu podeseno da pisti kad proc dodje na 60c i pisti tacno kad u HWinfo64 pise da je temperatura 60.

Svakako treba proveriti sa AoD jednom, pa ako je tacno, koristiti taj program.

35C u loadu, na stock, sa dobrim hladnjakom koji moze komotno da izdrzi ceo GHz vise je u potpunosti realno, sto je ovde i slucaj.

Za stock kuler nema sanse 35C u loadu :D

Ja sam sa 212x na procesoru sa 4 jezgra dobijao nesto preko 50c tako da nema sanse da ovaj LC koji je slican daje 35c pri opterecenju. 35c ce biti u idle... Svakako hwmonitor ne treba gledati pored softvera za maticnu i overdriv-a.

Ja sam sa 212x na procesoru sa 4 jezgra dobijao nesto preko 50c tako da nema sanse da ovaj LC koji je slican daje 35c pri opterecenju. 35c ce biti u idle... Svakako hwmonitor ne treba gledati pored softvera za maticnu i overdriv-a.

Ok, videces... cim se vratim sa posla, Slikacu bios sta kaze, aod i open hw monitor.
Ono sto mene buni je potrosnja od oko 45W za CPU koji je 6 core, doduse APM je ukljucen.

Ja ne znam sto mislite da ima razlike i AOD cita sa senzora podatke, jedino da je senzor riknuo ali pipam i hladnjak, jedva da je mlak.
Ono sto me brine a desavalo se i na 740, 780, 970 i evo sada 990 a to je NB temperatura, menjao sam pastu, ono je bilo kameno, medjutim opet je temp na dodir hladnjaka vrela...ne mogu duze od 5s ostaviti prst... rekao bih da je oko 60c ili 70c , zasto je to tako vrelo ??? Los dizajn... ili NB moze da trpi te temp?
Opet u biosu su ocitavanja oko 35c kao i u Open HW monitoru ... ko je tu lud... senzor pregoreo? :d

Gigabajt ispod hladnjaka na pločama ne stavlja pastu nego cement. Tako da to treba da skineš i staviš novu pastu.
Nije na odmet i da prišrafiš ventilatore na hladnjak od naponske i čipseta.

Ne moras da se mucis da slikas, mene iskreno ne zanima vise, samo sam hteo da prenesem iz iskustva da ne dovedes sebe u zabludu zbog T ako radis overklok. Meni je HW monitor pokazivao neke nenormalne vrednosti pa sam trazio drugo resenje za citanje sto sam i nasao a svuda po forumima pise da je,hw monitor beskoristan kod amd-, na nekim plocama vrv i radi ali retko. Inace sve sto ti je nerealno znaci da se ne cita dobro :). Ako ti je ta temperatura od 35c uvek znaci da senzor nije u redu, mora bar par stepeni nekad da se menja.

Gigabajt ispod hladnjaka na pločama ne stavlja pastu nego cement. Tako da to treba da skineš i staviš novu pastu.
Nije na odmet i da prišrafiš ventilatore na hladnjak od naponske i čipseta.

Ma sredio sam NB, nego se pitam za naponsku sta je bolje ? Da ostavim stock "thermal pad" ili tu moze neka pasta da padne ali bitce lufta :( gde da nadjem thermal pad ?

Mada pipkao sam hladnjak od mosfeta ono je mlako :) brine me vise NB... i ta vrelina.

@mikisavic89 pa normalno da nije zakucana na 35c i sam bi provalio da nesto nije u redu ... 35c je za sada max temp pa me to cudi, a vent radi na oko 1000rpm.

Poslednja izmena:
Kod mene naponska na 70c~ pod punim opterecenjem, nije to neka visoka temperatura. Negde sam video da na ovoj(mojoj) ploci moze do 90ak.

Za NB nemam senzor, moracu prst metodom da proverim pa da menjam cement ako bude przilo.

Kod mene naponska na 70c~ pod punim opterecenjem, nije to neka visoka temperatura. Negde sam video da na ovoj(mojoj) ploci moze do 90ak.

Za NB nemam senzor, moracu prst metodom da proverim pa da menjam cement ako bude przilo.

Temp1 = MoBo
Temp2 = CPU
Temp3 = NorthBridge

Ovo su navodno senzori za 990 fxa i xa, verovatno i 970.

Ako je to max 35C za procesor pri loadu rekao bih da to nije nesto u redu jer je to skoro temperatura koja se ocekuje u idle. Odradi overklok pa testiraj i ako ne ide preko 35C definitivno nije u redu senzor ili citanje istog. Bar u 40 mora da ide. Pa evo ja sada sa g4560 i 212x 40-50 ide prilikom stresa a 32-3 u idle a pisao sam i da sam sa 4 jezgra na amd imao oko 50C prilikom load-a a 30 i kusur u idle.

Nisu iste temperature za FX i intel, logicno? Intel i Ryzen procesori trpe mnogo vecu temperaturu od FX-a i zbog toga nije realno porediti.

Takodje intel stavlja sran*e pastu na IHS, pa je teze postici bas niske temperature(35c pod load) bez delidda, sto ne predstavlja problem za zakljucane intel procesore jer mizerno malo trose, ne mogu da se klokuju i temperature su uvek u granicama normale.

Phenomi se dosta vise greju od FX-a takodje.
Koliko znam kod FX-a je IHS zalemljen(soldered) i odatle dosta nize tempetature pod istim hladjenjem.
Ali, sam procesor ima dosta nisku preporucenu temperaturu(max 61c po amd-u) u odnosu na Intel/Ryzen.

Poslednja izmena:
Da ali za socket su malo vece dozvoljene vrednosti nego za core (jezgro).

Kod mene je temperatura Socketa(inicijalno "Temperature 2" ocitavanje iz HWinfo64) do 10 stepeni visa od temperature procesora.
Uglavnom je do 4-5 stepeni razlike izmedju Socketa i CPU-a, kod mene.

Kod mene je temperatura Socketa(inicijalno "Temperature 2" ocitavanje iz HWinfo64) do 10 stepeni visa od temperature procesora.
Uglavnom je do 4-5 stepeni razlike izmedju Socketa i CPU-a, kod mene.
Onda je lepo uravnotežena. Nema Hotspot. Problem je što FX ima merenja samo na jednom jezgru a ne za svako posebno tako da ako se to jedno pregrejava izgledaće kao svi a to donekle ispravlja Socket iliti Package sensor.

170515204326.jpg

Capture.PNG

Hladan kao spricer :D
Radio sam Stability test na pola sata i zagrejao ga do 41c , ne znam opet mi je neverovatno da se tako malo greje u idle ... hladnjak jedva da je mlak.

Vrh Dno