Šta je novo?

FX procesori

Oko 180 evra, sudeći po KP. Probaj da nađeš garanciju, tako bi brže otišlo.

Procene su zabranjene na forumu.

Klokovanjem NB-a se poboljsava minimalni, ne average fps, po testovima koje je Caridze kacio.

Matija, iskuliraj se i prestani da budes nervozan, niko nije rekao da je isplativije otici i kupiti nov fx, plocu i kuler sada. Ima dosta ljudi koji vec imaju hladnjak/plocu/cpu i samo uz mininalnu doplatu, za ono sto im fali, dobiju dosta.

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Ok.. Sad gledam nesto, stoji mi klokovan u biosu nb na 2600, ali u winu pokazuje 2000 sto mu je default? Sta moze da bude?

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Skini hwinfo64.

Ako u njemu pise NB 2.000MHz, znaci da nije klokovan i dzabe ti koja god vrednost u biosu, ocigledno da je vrednost 2.000.

P9 Lite TT

I u njemu stoji 2000... Kako da ga klokujem na 2600?

Proveri u cpu-z. Ako stoji 2000 cpunb, znaci da tvoj bios brljavi i neda oc cpu_nb kroz ratio. Mozes probati update bios. Ako ne pomogne - onda oc se radi preko bclk (fsb).

Bios je zadnji.. Probacu raniju verziju.. Hvala

On je i streamovao neko vreme, koliko sam shvatio jedan od jacih je na original serveru, kacio klipove na youtube kako je radio neke bosseve(ne znam wow terminologiju).

Bas cu ga pitati opet da streamuje neki raid pa cu ispratiti.

P9 Lite TT

Pa nek upali WoW i ode u bilo koju zonu u Broken Isles i nek ti kaze fps. Ne moraju ni drugi igraci da budu tu, tu prosto fps ne dostize 60. Kada si u dungeonu sa jos 4 coveka onda je lepo zakucano na 60fps, za raid vec ne verujem da bi moglo 60fps, nije opalio queue dok sam bio za FX masinom tako da ne mogu da tvrdim 100%. Znaci masina je bila FX8320 i R9 390, sve na default.

Inace streamovanje u 2017. godini vise nema skoro nikakav uticaj na performanse, sem ako imas samo 2 threada.

^Znam.

On je na 8350, malo mu je veci stok klok, ne znam tacno dokle bustuju.

Kazi drugu da ce mnogo bolje biti ako bude pogasio power saving opcije,turbo, ukljucio HPC i pustio proc da radi na 3.5ghz.

Svaki overklok mu je dobrodosao, cim ima 390 i fx pretpostsvljam da je dobro napajanje. Ako ploca i hladjenje dozvoljavaju, nek kloka procesor na 4ghz bez power savinga,turba i sa HPC-om, bice to mnogo bolje.

Znam iz iskustva da LoL koji je 2 thread igra radi bolje na fx 6300 ravno na 3.5ghz rock stable nego na stock gde 2 jezgra bustuje na 4.2GHZ.

P9 Lite TT

@toxicm i ostalima kojima je falio test na relevantnom mestu za FX.

LICNO moj test na mom LICNOM racunaru iz potpisa!
Ako neko ima problema da veruje da li je test legitiman, moze slobodno da sedne za autobus/voz i da dodje u NIS, ako test nije identican kao ovaj koji sam uploadovao, ja placam kartu u oba pravca i rucak u restoranu po izboru.

Link MOG testa:
https://youtu.be/6FQE4uznGeg

Link testa sa FX 6300 na 200MHz manjem kloku od mog koji je na 4.5GHz, sa dosta manjim klokom Ram-a i NB-a, graficka je 970 koja se vidi u testu da je bottlenekovana, a inace nije sigurno toliko slabija od 470 da bi davala toliko losiji rezultat:
https://www.youtube.com/watch?v=phTPxoa3mOc

Link testa sa i3 6100 i rx 470 4gb sa istom kolicinom ram-a kao kod mene, isto u dual channel. Kao sto pise u opisu, na fps koji vidite na OVOM testu dodajte 4-7 jer je snimano kad ReLive nije postojao.
https://www.youtube.com/watch?v=ZMLT9pzVbXI

Podesavanja su identincna na mom testu i drugom testu za FX, mislim da su i za i3 6100 identicna podesavanja.
Izvinjavam se svima zbog loseg kvaliteta Videa na youtube, prvi put mi je da uploadujem nesto, nemam pojma hoce li ikad postati 1080p60fps koliko je i originalni snimak bio.

FX JE SLAB!

Edit: zapravo je postao 1080p60fps posle nekog vremena : )

Edit2:

Podesavanja su ista kao na i3 6100, kod mene je shader(gpu bound podesavanje) na High, grass na high, ali su mi Post FX na ultra, tesselation na Very High i Anisotropic Filtering na X16.

Nemam sad vreme da radim reupload, veceras dolazi sa podesavanjima zajedno.

Poslednja izmena:
Meni je jako losa rez jos uvek. Sacekacu sutra, dok refresh stigne do emirata *** :D

Meni fx6300 prolazi prime 95samo na stoco voltazi i na 4ghz..
Cim kloknem ram, nb, ili krenem da dizem clock i vcore, odmah prijavi fail ja jednom ili vise jezgara.. Nema sta nisam probao...

NOVI TEST GDE SE VIDE PODESAVANJA:
https://www.youtube.com/watch?v=-5wdakvJy44
STARI JE OBRISAN, NE MOGU EDITOVATI ONAJ POST!

Fps je oko 20% bolji nego na i3 ili Fx-u NEPRAVILNO klokovanom.

Stigao test sa shaderom na very high. U ponekim, retkim situacijama, promena shadera na very high smanjuje FPS.

Mada s obzirom da je rx 470, da su skoro sva podesavanja na maximumu(osim onih dodatnih) mislim da shaderi, koji su po mom skromnom misljenju GPU bound, obaraju(opet, dosta retko) FPS. Tesselation na max, x16 anisotropic, ova gore podesavanja sve na very high, mislim da su shaderi dotukli 470-ticu u tim situacijama :D

Elem, na videu se vidi da su settingzi nasviraniji poprilicno nego na Fx 6300 gtx 970 klipu, a FPS(pogotovo dropovi) neuporedivo bolji.

Grass nisam isao preko High, citao sam na netu da je to podesavanje samo za high-end sisteme.
Ja moj sistem ne smatram high end, pa sam grass ostavio na High.

Na i3 klipu je grass na ultra, moguce da mu je to dodatno oborilo fps(ne obara mnogo ali obara) ali su mu Anisotropic/tesselation i jos neka podesavanja niza nego kod mene.

@nidzakv

Meni je ram deklarisan na 1866.
Nb sam klokovao kroz FSB, FSB mi je na 240MHz, NB na 2.000(efektivno 2.400 zbog FSB-a), HT na 2.000(opet 2.400 zbog FSB-a), ram nesto vise od 1866, oko 50Mhz. Klokovanje NB-a preko NB multipliera je izazivalo kod mene ogromnu nestabilnost.

Napon rama mi je 1.6V, bilo je nestabilno na 1.5V iako je 1.5V ram(sugava FX platforma).
Napon NB-a je 1.275V, ispod toga nestabilno.
Cpu napon 1.406V, hiruski nastelovan, na 1.4V crashuje(posle par sati p95), a na 1.406 ne ;)
Koje je podesavanje LLc-a kod tebe?
P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Cekam opet komentar: "Ma pentium g4560 je zakon i jaci od bilo kog fx" :D

Da se ne ponavljam.
Pa dobro, to sam i rekao, do 3-4 niti G4560 je bolji od svakog FX-a, 6-8 je već FX-8xxx bolji. Stvar je u tome, što i u tim igrama nema problema sa G4560, odnosno sasvim su igrive, dok u nekim, pre svega online, igrama FX ume da se pogubi.

Imaš ukupno 5 takvih igara, uključujući GTA5. Stanje neće skoro da se menja. Optimizacija za više niti je i teška i skupa, ali i ograničavajuća jer se i dalje veliki broj igra na dvojezgarnim procesorima (2/2) na kojima takve igre skoro da ne rade.

P.S. Trava jeste procesorski zahtevna. ( :

Poslednja izmena:
Sve novije igre povevsi od 2012-2013 pa na ovamo koriste 4+ jezgra.

Ovo nema veze sa brojem threadova, i3(g4560) daju bolji rezultat od FX-a ako je isti klokovan bez NB-a i Ram-a, cak i u GTA V koja koristi preko 4 threada.

Edit: bice jos testova.
U poslednje 2 godine~ vecina igara koja je izasla koristi threadove lepo, to da postoje 5 igara je vazilo pre 4 godine ( :

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Koriste juče, jedna nit 75%, ostale podele ovih 25%, i to samo u proseku.

Trava u GTA5 ima najveći impakt na performanse u delovima igre gde je ima. Sva setovanja trabaju da su ista ako ćeš da porediš FPS. Nemam GTA5, možda nabavim čisto da se odradi test.

Da, u Dx11 igrama je tako, i to u onim lose optimizovanim.

Voleo bih da nabavis, da imamo benchmark na istim podesavanjima za istu karticu sa ova dva CPU-a.

P9 Lite TT

Ja se nesto razmisljam da prodam 8320E i plocu, mozda i kuler i 8GB rama pa da uzmem polovnu 1155 plocu sa i3. Prvenstveno iz finansijskih razloga.

Mislim da nece biti neke velike razlike u igrama, posto je grafa 1050ti. Ili gresim? :)

NOVI TEST GDE SE VIDE PODESAVANJA:
https://www.youtube.com/watch?v=-5wdakvJy44
STARI JE OBRISAN, NE MOGU EDITOVATI ONAJ POST!

Fps je oko 20% bolji nego na i3 ili Fx-u NEPRAVILNO klokovanom.

Stigao test sa shaderom na very high. U ponekim, retkim situacijama, promena shadera na very high smanjuje FPS.

Mada s obzirom da je rx 470, da su skoro sva podesavanja na maximumu(osim onih dodatnih) mislim da shaderi, koji su po mom skromnom misljenju GPU bound, obaraju(opet, dosta retko) FPS. Tesselation na max, x16 anisotropic, ova gore podesavanja sve na very high, mislim da su shaderi dotukli 470-ticu u tim situacijama :D

Elem, na videu se vidi da su settingzi nasviraniji poprilicno nego na Fx 6300 gtx 970 klipu, a FPS(pogotovo dropovi) neuporedivo bolji.

Grass nisam isao preko High, citao sam na netu da je to podesavanje samo za high-end sisteme.
Ja moj sistem ne smatram high end, pa sam grass ostavio na High.

Na i3 klipu je grass na ultra, moguce da mu je to dodatno oborilo fps(ne obara mnogo ali obara) ali su mu Anisotropic/tesselation i jos neka podesavanja niza nego kod mene.

@nidzakv

Meni je ram deklarisan na 1866.
Nb sam klokovao kroz FSB, FSB mi je na 240MHz, NB na 2.000(efektivno 2.400 zbog FSB-a), HT na 2.000(opet 2.400 zbog FSB-a), ram nesto vise od 1866, oko 50Mhz. Klokovanje NB-a preko NB multipliera je izazivalo kod mene ogromnu nestabilnost.

Napon rama mi je 1.6V, bilo je nestabilno na 1.5V iako je 1.5V ram(sugava FX platforma).
Napon NB-a je 1.275V, ispod toga nestabilno.
Cpu napon 1.406V, hiruski nastelovan, na 1.4V crashuje(posle par sati p95), a na 1.406 ne ;)
Koje je podesavanje LLc-a kod tebe?
P9 Lite TT

ma probao sam sve varijante od auto do extreme... Ja u biosu nemam fsb nego blck, koji kada klokujem dize takt cpu-a ram-a ali ne i nb i ht-a...

ploca iz potpisa...

Iz igara koje ne podnose fx (i uopste amd) znam samo za matore starcraft 2 i arma 3. U dota2 srednje klokovani fx4350 nije nista gori od i3, dok ako se posteno nasvira... Koje su to jos igre koje ti igras i gde je oc fx6300 gori od pentium/i3?

@nidzakv

Jel ti bios poslednja verzija?
Blck bi trebalo da bude isto sto i fsb i trebalo bi da menja HT link i NB klok.

Preko cega gledas te klokove, da bj znao da nisu promenjeni?
U hwinfo64 ili cpu-z pise lepo.
Uradi bios update, mozda je do toga.

@toxicm

Uopste ne pije vodu tvoja prica da jedno jezgro radi 75%. Zasto bi iko kupio i5 onda i pored i3, kamo li pentiuma koji je dzabe.

Veliki je broj igara koje koriste 4 threada. Igre koje koriste 6 threadova nisu retkost uopste, pogotovo u zadnje 2 god.

P9 Lite TT

Nece ni na zadnjem a ni na ovom pre njega.. Ne znam u cemu je fora..

@Mare1601
Ne isplati se takva zamena, realno ne bi dobio ništa značajno, a imao bi prastaru platformu. Kad skupiš dovoljno idi na neki i5 novi ili R3.

@ivanbass1
Neki vole 100+ FPS, neki jer im se može, ali, pre svega, zato što ne kupuju svi komp da bi se samo igrali na njemu.
Neki dan ću da pustim GTA5, mnogo je veliko, ne započinje mi se. ( :

Poslednja izmena:
Pusti i podesi podesavanja kao kod mene na Videu :D

Sa smanjenim post FX/shaderima se dobijaju bolji rezultati, ja sam namerno stavio identicna podesavanja(neka cak i visa) kao onaj sto je okacio klip sa GTX 970 i fx 6300 na 4.3GHz, da bi se videlo koja je razlika kad se klokuje kako treba.

P9 Lite TT

@toxicm Znam da ne bih nista dobio, tj. vise bih izgubio u performansama, nego mi je cilj da prodajom FX-a, ploce, mozda kulera i memorije i kupovinom 1155 ploce, povratim deo ulozenog novca a da dobijem slicne odnosno nesto nize performanse. Koristim kompjuter za par igara i to je to. I3 bih uzeo od drugara, skoro pa besplatno.

Iskreno, nekako mi se smucilo vise da radim "apgrejdove" i da bacam pare na komponente koje mi realno nisu potrebne. :D

@toxicm Znam da ne bih nista dobio, tj. vise bih izgubio u performansama, nego mi je cilj da prodajom FX-a, ploce, mozda kulera i memorije i kupovinom 1155 ploce, povratim deo ulozenog novca a da dobijem slicne odnosno nesto nize performanse. Koristim kompjuter za par igara i to je to. I3 bih uzeo od drugara, skoro pa besplatno.

Iskreno, nekako mi se smucilo vise da radim "apgrejdove" i da bacam pare na komponente koje mi realno nisu potrebne. :D
Bolje nemoj to raditi...Izgubices u perfomansama,i dobices dosta staru plocu koja moze lako da se pokvari...
Najbolje ostani tu gde jesi,jedina promena dobra bi bila kad bi uzeo nov g4560 zbog nove platforme i garancije ili R3/R5/i5 :)

Novi testovi i dosta uporedjenja pravilnog i nepravilnog oc fx, objasnjenje zasto je vazno oc ram i cpunb na fx.
http://youtu.be/RYOuH92USEg (na ruskom je, ali sve se vidi, motajte dok ne krenu testovi, dosta price i teorije u pocetku)

Bolje nemoj to raditi...Izgubices u perfomansama,i dobices dosta staru plocu koja moze lako da se pokvari...
Najbolje ostani tu gde jesi,jedina promena dobra bi bila kad bi uzeo nov g4560 zbog nove platforme i garancije ili R3/R5/i5 :)

Jao bre, bolje da nisam pitao. :)
Salim se, razmislicu. Nemam para, to je najveci problem i razlog zasto bih se bakcao sa prodajom FX-a.

@Mare1601

Nisi napisao koje igre imas.
Nisi napisao koliko ram-a imas, a hoces da prodas 8GB.
Da li ces imati iste/slicne performanse zavisi od toga sta imas trenutno, na kom kloku je CPU,NB,RAM i sta ces uzeti konkretno. I3 2xxx ima solidan dual core performans i bice dobar za igre na kojima 2 jezgra rade vecinu posla.

Logicno je da ako ti treba novac za nesto prece prodaces.

P9 Lite TT

Vrh Dno