Šta je novo?

FX procesori

Igram Overwatch 95% vremena, Starcraft II ponekad i eventualno GTA V, mada mi je GTA nebitan. Starcraft bolje radi sa i3, mada mi je i on vise nebitan. :D
Znaci jedino bitno je kako ce Overwatch da radi.
8320E na 4.4GHz, hladjen sa Scythe Ashura u push/pull, ram 1866 CL 10, 2x8GB. NB na default, probao sam i na 2.4 i na 2.6, u igrama je radilo, ali me mrzelo da vrtim stress testove i da mu trazim odgovarajuci napon.
A uzeo bih i3 2100 od drugara. 16GB rama mi ne treba, Ashura za i3 mi ne treba...
Nisam pametan. :D

Poslednja izmena:
Gta V racunaj da ce raditi osetno losije, mada nece biti neigrivo u smislu da ce biti slideshow.

Uz i3 2xxx16gb rama ne znaci nista svakako, kao i hladnjak.
Starcraft vec znas kako ce raditi :D

Nadjoh ovo:
https://youtu.be/SRLt6IiA6XI

Ocekuj bolji fps od ovog, covek nasvirao sve na max, a ima podesavanja kao Dynamic Reflections i Shadows koja kad smanjis dobijes -25%, mozda i vise, cpu zauzece, a igra maltene ista.

Trebalo bi da moze da odrzi 60 fps kad se smanje cpu bound opcije.
Najbolje da odneses grafu i probas Overwatch kod druga :D
P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Na ovom klipu mnogo lose radi. :D
Videcu sta cu i kako cu, hvala na savetima. :)

Kakav bi bio boost da zamenim fx6300 sa fx8370 be? Vidim da je u single thread oko 30% jaci po testovima.. Da li se isplati?

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Isto jezgro, isti single thread na istom kloku.

To sto vidis na testovima je zbog razlike u kloku. Po svoj prilici neces moci da ga kloknes na 4.6 sa istim hladjenjem sa kojim ti je na fx 6300 max 4.6GHz, zbog vecec broja jezgara, tako da ces verovatno imati i losiji single-thread.

Isplati se ako je neka doplata do 20-30e i uzimas na duze staze jer je sve vise igara koje ce koristiti threadove.
Ako planiras da menjas platformu u narednih godinu dana ili manje, ne isplati se.

P9 Lite TT

Isto jezgro, isti single thread na istom kloku.

To sto vidis na testovima je zbog razlike u kloku. Po svoj prilici neces moci da ga kloknes na 4.6 sa istim hladjenjem sa kojim ti je na fx 6300 max 4.6GHz, zbog vecec broja jezgara, tako da ces verovatno imati i losiji single-thread.

Isplati se ako je neka doplata do 20-30e i uzimas na duze staze jer je sve vise igara koje ce koristiti threadove.
Ako planiras da menjas platformu u narednih godinu dana ili manje, ne isplati se.

P9 Lite TT
Aha... Ja bacio poglead na brzinu jutros, ono satro 1400+ st u cpuz... Na njihovom sajtu..

Pa koliko ti imas CPU-z single thread na 4.6?

Kod mene na 4.5GHz 1330~ single thread. Mada se taj skor ne menja povecavanjem brzine NB-a i RAM-a, a video si sta se desava u igrama [emoji4].
Ne moras quote dugacke postove, pratim temu svakako. Mozes da napises i @ i izaci ce.
Tema ce biti preglednija.
P9 Lite TT

Toliko... Pogledacu veceras testove malo, ako je stvarno jaci u st, uzecu ga u nekoj zameni...

Nije jaci u st, u to budi siguran [emoji4]

P9 Lite TT

CPU-Z single core 1348, FX 6350 na 4.7GHz ali samo na množiocu.

@CountMike pogledaj moj klip, pa onda klip Fx-a na slicnom kloku sa sporijim NB, sporijim ramom, slicnom grafickom i nizim grafickim podesavanjima.

Ako igras neku igru gde imas dropove, kao sto je Gta V koja iako koristi jezgra ima dropove velike na FX-u dok je NB na stock i ram spor, klokuj NB.

P9 Lite TT

Pa nešto mi igre nisu primarna stvar, čak ni tercijalna ali u aplikacijama kao recimo CAD ima jako malo dobitka ako i uopšte. Pretpostavljam da bi neki render i uopšte "memory heavy" programi bi mogli da profitiraju. Ovo je samo interesta radi jerbo dolazi Ryzen platforma uskoro.

Rise of the Tomb Raider benchmark na konfi iz potpisa, podesavanja mahom high i preko.

17431755_10209766556255532_1133076806_o.png

Da li bi mi se isplatio overklok RAM-a sa 1866 na 2133 MHz s obzirom da će timing-zi biti lošiji ili je i 1866 MHz dovoljno za NB na 2400 sa FX-8300 na 4,4 GHz? Memorija je Kingston HyperX Fury 2 x 8 GB.

Poslednja izmena:
@Null00

Bilo bi okej uz neku veoma sitnu doplatu ili bez doplate, izdvajati vecu sumu novca za tako nesto je neisplativo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

CPU-Z benchmark na 4.5GHz:
cpu_z.png
Benchmark.png

Ljudi,sinoc mi konacno stigao FX6300.
Pitanje...imam staru 5830 gigashit grafu.
Da li bi ta kombinacija podnela doom 4 ?

Ok

Послато са Nexus 6P уз помоћ Тапатока

Trebalo bi da može, javi kako je prošlo.

Imam FX6100 na drugom kompu na stock kuleru i krešuju se sve igrice često...Windows je na SSD,a HDD ima samo 1bad sector...Ram je prosa memtest....Temp za cpu pise u afterburneru dok igram 79c dal je problem zbog toga ?
Maticna je Gigabyte 970A-DS3P da li da uzmem LC CC 120 ako ti resava problem i koliki klok bi onda smeo na ovoj ploci takođe koliko bi znacilo da kloknem ovaj 2x4gb Kingston Predator kit sto imam ploča podrzava max 2000mhz?

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Obavezno ili ocisiti kuler ili kupi novi jos bolje. FX ne podnose visoke temperature. To i nije neka klokerska ploca, onaj UD3P je bio model za to, dosta bolji naponski deo.

@Matija00

Ako je na stock vrednostima i sve je u redu sa kulerom, ne bi isao ni sa stock kulerom na 79C.
Dosta je to.

Ako hoces da klokujes obavezno kupuj CC-120. Na toj ploci mozes 4.1-4.2(mozda i vise, nisam siguran) sa LC-CC-120. Nije nesto posebno dobra ploca, ali ne bi trebalo ni da je toliko losa, svakako je bolja od onih krseva od 40-50e, a i na njima ljudi malo klokuju FX.

Ako hoces da smanjis temperaturu, skidaj hladnjak, cisti od prasine i stare paste, i stavljaj novu pastu. Pretpostavljam da znas koju kolicinu paste trebas staviti.

Napisi specifikaciju memorije i ostatak konfe pa cemo videti da li se isplati klokovati memoriju.

Koje napajanje je u toj konfi?

Poslednja izmena:
Mislis da se ovo kresuje zbog temperature ?
U msiafterburneru u igrici je 79c uvek...
Memorija je 2x4gb CL9 1866mhz Hyperx Predator video sam na netu dostizu veći klok sa njom ima malo veće hladnjake....Ali ploca podrzava max 2000 O.C. :)
Napajanje Chieftec GPS600A8 i MSI Gaming R9 270 grafa .

Moze da crashuje iz mnogo razloga. Mozda ne crashuje zbog procesora, ali svakako treba srediti temperaturu.

On sigurno throttluje kao blesav na toj temperaturi.

Preko 1866 za ram nije toliko potrebno sa tom grafickom.
Mozes da probas 2133 ili preko fsb-a da klokujes po malo. Ako klokujes preko fsb-a moras da pazis na sve ostale klokove: CPU klok, NB klok i HT link.

Ne znam zbog čega drugog moze grafa je na 60c na 50%fanovi,ram sam proverio na memtestu ispravan,hhd 98%health...Vidim po forumima da je 79c mnogo za FX jedino zbog toga kontam da kresuje...

Pa onda resavaj temperaturu, pa javi rezultate posle.

Moze da crashuje iz mnogo razloga. Mozda ne crashuje zbog procesora, ali svakako treba srediti temperaturu.

On sigurno throttluje kao blesav na toj temperaturi.

Preko 1866 za ram nije toliko potrebno sa tom grafickom.
Mozes da probas 2133 ili preko fsb-a da klokujes po malo. Ako klokujes preko fsb-a moras da pazis na sve ostale klokove: CPU klok, NB klok i HT link.
Moraš takođe paziti da PCIe bus ne ode preko 100MHz jerbo onda zna da pravi probleme grafici.

Na mojoj ploci nema zasebnog kloka za PCIe bus, a klokovao sam preko FSB-a i multipliera.

Ne znam da li na njegovoj ima.
Ako ima, pazi da ne predje 100MHz.

Cpu na 4.5ghz @1.425, nb 2600 @ 1.28.. Jel treba nesto da cackam oko ht linka? Kresuje mi linx konstantno sta god da cacnem.. Jedino prolazi jad turim samo cpu na 4ghz bez dizanja napona.. Ploca ga990fxa ud3, rev 4.0..

HT link treba da bude na stock vrednosti. Ako si klokovao preko FSB-a, smanji mnozioc za HT toliko da HT vrednost(mnozioc*fsb) bude priblizna stock vrednosti.

Mozda je NB napon prenizak za 2,600? Probaj da smanjis NB klok na 2,400 i ako ne crashuje znaces da je do toga.

Nazad
Vrh Dno