Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Otuda je ostalo u narodu ubeđenje da klima treba da se dopunjava gasom.
Pa milsim da je pre nekoliko dana covek pitao na koliko vremena treba da dopuni, jel.
Mislim da vecina ljudi, koji i za hladjenje uzimaju uredjaje, imaju u glavi, aha, to se dopunjava, jel, Kao ovi idioti, aj ustv necu u politiku, to je uvek ista prica, ovo je zanimljivo, klimatizacija:)

KGTx serija ide nisko i na grejanju i na hlađenju, ispod 200W na grejanju, na hlađenju malo preko 100W jw minimum. Viša srednja klasa Fujitsua, kultivisana, tiha, štedljiva. Bolje od toga ima, ali košta mnogo više, ~200k (NocriaX). Samo isprati pravila ugradnje, i nema problema. Ne sme.biti nabijena uz plafon, desna strana klime (klimino levo) ne sme biti u ćošku, ili nabijena uz zid, tu je senzor unutrašnje temperature. Gledaj da u grejanju duva na dole, ispred nje ne treba da bude nameštaj kako ne bi vrtela topli vazduh sebi pod nos. Bar 3m cevi, spoljašnja dovoljno udaljena od zida (stavi slobodno veće nosače za 18-cu), i bićeš prezadovoljan. Ova pravila ugradnje važe za bilo koju klimu.

Za spavaću od 15m², da li će biti problem ako se unutrašnja postavi tako da leva strana, klimino desno, bude udaljena od zida 20cm?
Nezgodne su dimenzije sobe, 3x5m, a na zidu od 3m je prozor gde su zidovi premali za unutrašnju jedinicu, 70 i 90cm. Vrata su naspram prozora, duvanje klime bi bilo usmereno u levu stranu ka vratima.

Kada sam radio novu instalaciju nisam našao bolje mesto za utičnicu, od zida do utičnice ima 116cm.

Biće verovatno 07kpca ili 09keta

Prilozi

• 20250913_112611.jpg
    20250913_112611.jpg
    87.6 KB · Pregleda: 39
  • 20250913_112648.jpg
    20250913_112648.jpg
    208.3 KB · Pregleda: 38
Za spavaću od 15m², da li će biti problem ako se unutrašnja postavi tako da leva strana, klimino desno, bude udaljena od zida 20cm?
Nezgodne su dimenzije sobe, 3x5m, a na zidu od 3m je prozor gde su zidovi premali za unutrašnju jedinicu, 70 i 90cm. Vrata su naspram prozora, duvanje klime bi bilo usmereno u levu stranu ka vratima.

Kada sam radio novu instalaciju nisam našao bolje mesto za utičnicu, od zida do utičnice ima 116cm.

Biće verovatno 07kpca ili 09keta
Nađi moje postove o 09keta u ovoj temi.

Preporučujem ti 07kpca, verovatno će "kulturnije" raditi.

Nađi moje postove o 09keta u ovoj temi.

Preporučujem ti 07kpca, verovatno će "kulturnije" raditi.

Da sad sam se setio da si pisao da se zaleće dosta, na grejanju je nisi probao?

Još neki predlog, ne mora da bude fuji.
Soba je solidno ušuškana, neka pouzdana za grejanje koja nisko modulira, tiha za spavanje, da ne ide često u defrost...

Nisam gledao cene ovih koje si naveo, ali za tvoje potrebe, soba 9 kvm

General Fujitsu inverter klima uređaj ASHG07KPCA / AOHG07KPCA​

Ima je u hladnoj prodavnici za 38k. Mislim mozes i ASYG09KETE ali po mom misljenju nema potrebe u tvom slucaju. 07LMCE ne znam koliko nisko ide u odrzavanju, ima je nekoliko ljudi ovde pa ce ti reci, ali K serija sigurno dosta nize ide.
Video sam tu ponudu za 07KPCA, odbija me kad vidim onaj daljinski, kao neka kineska igracka....:D To je ulazni model, ne znam da li neko ima iskustva sa njom. Mislim da bi i ona bila dovoljna.
Citam sad u ovim poslednjim postovima da KETE ne modulira bas najbolje, mada je u pitanju hladjenje, ne znam kako bi se ponasala na grejanju. Kod nje me koci velicina unutrasnje jedinice, vidim po dimenzijama da je bas velika, progutace sobu od 9m2...
Procitah na forumu da 07LMCE ide najnize i do 200w na grejanju, ona je stariji model, a imam je za 75k sa ugradnjom.

I dalje ne znam sta izabrati... :rolleyes:

Da dodam, ako ti je okolo ugrejano ( stan ) i ako se periodicno vrata od sobe zatvaraju-otvaraju, za 9 kvm neka kvalitetna panel grejalica, da se ukljucuje po potrebi i miran si.
U startu dosta jeftinije, nema placanja instalacije, brige da li je klima pravilno ugradjena, odrzavanja, pranja, brige gde ide voda od DF, buke, strujanja vazduha, i tako dalje.
U pitanju je kuca bez izolacije, osim na plafonu i ok je dok su vrata otvorena, iz druge prostorije klima duva direktno kroz vrata, ali posto je to decja soba i sada smo u teen fazi, vrata su uglavnom zatvorena.
Prosle zime smo probali sa panel grejalicom, ali soba je mala i smeta gde god da se stavi, poprilicno uvecava racun, a ne resava i hladjenje u toku leta.
Koristimo klime za grejanje od 2018-te, tako da znam kakve brige i obaveze nose sa sobom, ali nam je to u ovoj situaciji najprakticnije.:)

Nekako sam polazio od predpostavke da ima neke izolacije, pa jos i ta druga klima, ali sad ovakav scenario i potrebe, plus hladjenje, onda ipak klima.
Predlozio sam 07KPCA kao najpovoljniju, koja jeste skroz ulazni model, ali dovoljna za 9 kvadrata, pa i bez izolacije ( opet imas bar na plafonu i neki ostatak kuce je ugrejan )
Ako ti je bas zbog daljinca ( meni je isti na llce, pa kad namestim temp ja ga zaboravim ) onda mozes i 07LMCE.
Sad, K serije obicno nize moduliraju, pa bi i ova trebala, bolje je pogotovo za tu kvadraturu, ali eto, i 200w kod LM nije neka ogromna razlika ako predpostavimo da ova K ide bar do 150w.

Ako mislis da ce ti KETE biti prevelika, a moguce je i da ima jace brzine izduva od sedmica, ostaje ti da biras izmedju ove preostale dve.

Poslednja izmena:
Video sam tu ponudu za 07KPCA, odbija me kad vidim onaj daljinski, kao neka kineska igracka....:D To je ulazni model, ne znam da li neko ima iskustva sa njom. Mislim da bi i ona bila dovoljna.
Citam sad u ovim poslednjim postovima da KETE ne modulira bas najbolje, mada je u pitanju hladjenje, ne znam kako bi se ponasala na grejanju. Kod nje me koci velicina unutrasnje jedinice, vidim po dimenzijama da je bas velika, progutace sobu od 9m2...
Procitah na forumu da 07LMCE ide najnize i do 200w na grejanju, ona je stariji model, a imam je za 75k sa ugradnjom.

I dalje ne znam sta izabrati... :rolleyes:

U pitanju je kuca bez izolacije, osim na plafonu i ok je dok su vrata otvorena, iz druge prostorije klima duva direktno kroz vrata, ali posto je to decja soba i sada smo u teen fazi, vrata su uglavnom zatvorena.
Prosle zime smo probali sa panel grejalicom, ali soba je mala i smeta gde god da se stavi, poprilicno uvecava racun, a ne resava i hladjenje u toku leta.
Koristimo klime za grejanje od 2018-te, tako da znam kakve brige i obaveze nose sa sobom, ali nam je to u ovoj situaciji najprakticnije.:)
A da probaš da nađeš 07/09kmce? Ta sigurno ide nisko u grejanju. Ili provereni Daikin FTXCxxE ili FTXFxxE gde je xx 20 ili 25?

Jel si je probao na grejanju, ono pred jutro, kad spoljna padne oko 15c, cisto da vidis koliko nisko ide ?
Ne
Jos uvek je kod mene toplo
Za hladjenje je Ok i ide jako nisko do skoro 90w pa gasi kompresor. Odrzava jako lepo temp i dobar protoki vazduha ima
Na hladjenju kada ugasi kompresor jos neki minut duva sa minimalnim protokom pa onda nakon toga ugasi turbinu.

Koliku površinu greješ,izolovano ili ne.Na papiru je bolja Midea,takvu istu sam i ja kupio i zadovoljan sam hladjenjem,a za grejanje ćemo videti.

Imam 60m2, i bitno mi je bar za taj prelazni period. Imam 10cm izolacije i ok stolariju, Problem je raspored soba ali mislim da za taj period ce biti dobro.
Pitanje je zašto je Fujitsu skuplji i da li vredi?
Da li je tiha u radu ta Midea? Wi-Fi se kupuje posebno?

Imam 60m2, i bitno mi je bar za taj prelazni period. Imam 10cm izolacije i ok stolariju, Problem je raspored soba ali mislim da za taj period ce biti dobro.
Pitanje je zašto je Fujitsu skuplji i da li vredi?
Da li je tiha u radu ta Midea? Wi-Fi se kupuje posebno?
Midea kupljena negde u maju mesecu ove godine,unutra spakovan set za ugradnju i wi-fi adapter(uzeta u bc group).Hladila je celu kuću od 90 kv,zavisi normalno od rasporeda prostorija koji je kod mene o.k i lično sam zadovoljan,u piku povuče oko 900-1000w na hladjenju i onda počinje da spušta,tako da recimo za 12 sata rada potroši oko 4-4.5 kw struje za podešenu temperaturu 23-24°.Odličan je "breza" mod ,u radu ako je fan na 100% malo se čuje ali ništa strašno,ako je stavim na 80% fan nečujem je.

Meni je grejanje bitno. Ne znam kolika je realna ta razlika u tih 0,8kW u grejanju, da li se oseća razlika?

Meni je grejanje bitno. Ne znam kolika je realna ta razlika u tih 0,8kW u grejanju, da li se oseća razlika?
Tesko je reci, ja imam 12KMCG i zadovoljan sam. Oko nule kada je maglovito ume da ide cesto u defrost, nekad se desi na svakih sat vremena da ode 10-15 minuta. Na minusima radila stabilno i dobro, defrost na nekoliko sati i traje tipa 5 minuta. Modulira odlicno, precizno odrzava temperaturu. Najnize na grejanju ide do 120w.

Mislim da ti za 60 kvadrata treba vise od jedne klime...

Mislim da ti za 60 kvadrata treba vise od jedne klime...
I ja se pitam kako ce da greje, kad je napisao da je problem u raspored soba... Jos kad Fuji postigne u tom prostoru gde je montirana zadatu i krene nisko da modulira i smanuje Fan! Kako misli da dogreje ostatak(soba) sa 150-250w :unsure:

Poslednja izmena:
Ima li razlike osim u boji UJ izmedju ASHG09KETA/AOHG09KETA I ASYG09KETE-B/AOYG09KETA
Namena za grejanje za 13m2 i dogrevanje koliko je moguce ostalih prostorija, 1 spoljni zid bez izolacije, stanovi iznad i ispod se ne greju/niko ne stanuje...

Planirao sam da kupim 12KMCG koja bi dogrevala sprat od 60 kvm. Da li ce se moci ova klima da modulira efikasno u prostoriji od 15-ak kvm gde sam planirao da je stavim bez da se ponasa kao on-off klima ako zatvorim vrata? To je spavaca soba u kojoj spavam i plan je da se tu tokom noci spusti temperatura za nekih stepen-dva(znaci da greje na nekih 20ak stepeni) jer mi je tako najprijatnije. Klima je direktno iznad kreveta pa ne bih da me budi tokom noci sa paljenjem i zaletanjem kompresora, a vrata bih zatvarao preko noci jer me vrlo lako probudi bilo koja buka. Da li ici na neku manju u ovom slucaju? Ne bi ta promena uticala mnogo na ostatak grejanja sprata

Ако ти смета било каква бука свакако не желиш климу изнад главе у спаваћој соби.

Ако ти смета било каква бука свакако не желиш климу изнад главе у спаваћој соби.
Znam.. Tu joj je optimalna pozicija preko dana nazalost. I da nije ovde, bila bi u drugoj spavacoj. Ne bi trebalo da mi smeta sam rad klime i taj "white noise", posebno ako ona bude modulirala i pirkala tiho u takvim uslovima. Jedino me brine da me njeno zaletanje ne budi u slucajevima da ona cesto radi kao on/off klima u tim uslovima. Ili ako ide u df cesto

Ja, iskreno, stvarno ne shvatam koncept "klime u svakoj prostoriji". Pa čemu ljudi? Nismo od šećera niti smo takve pekice, da se ne može tolerisati razlika u temperaturi, niti "hodamo" stalno tamo amo pa da primijetimo razliku, realno se 80-90% budnog vremena provede u dnevnoj/kuhinji.

Spavaća služi za šta joj ime kaže, niža temperatura je i poželjna i očekivana, čak ako imate i neke "dodatne" aktivnosti, sigurno ne želite da vam je ambijentalna 25 i da dobijete toplotni udar usred ćeifa.

Ako objekat ima tako slabu izolaciju da trebaš inverter u svakoj prostoriji, paaa, onda ti nešto drugo treba biti prioritet, a ne šicanje da ći će 7-ica, 9-ka ili 12-ka da "završi posao".

PayC - optimalna pozicija je ona sa koje će pokriti što više prostorija pri čemu neće narušavati životni komfor.
Ako si ti sam u spavaćoj, ok, ali ako imaš i faktor žene, doobro se, dobro dobro konsultuj sa njom, jer vjeruj - ŽENE.

Ja, iskreno, stvarno ne shvatam koncept "klime u svakoj prostoriji". Pa čemu ljudi? Nismo od šećera niti smo takve pekice, da se ne može tolerisati razlika u temperaturi, niti "hodamo" stalno tamo amo pa da primijetimo razliku, realno se 80-90% budnog vremena provede u dnevnoj/kuhinji.

Spavaća služi za šta joj ime kaže, niža temperatura je i poželjna i očekivana, čak ako imate i neke "dodatne" aktivnosti, sigurno ne želite da vam je ambijentalna 25 i da dobijete toplotni udar usred ćeifa.

Ako objekat ima tako slabu izolaciju da trebaš inverter u svakoj prostoriji, paaa, onda ti nešto drugo treba biti prioritet, a ne šicanje da ći će 7-ica, 9-ka ili 12-ka da "završi posao".

PayC - optimalna pozicija je ona sa koje će pokriti što više prostorija pri čemu neće narušavati životni komfor.
Ako si ti sam u spavaćoj, ok, ali ako imaš i faktor žene, doobro se, dobro dobro konsultuj sa njom, jer vjeruj - ŽENE.
Tako je za starije i za samce, ali ako imas 2-3 djece i imaju svoje jednu-dvije sobe mora svaka prostorija da ima svoje grijanje

Za svaki drugi vid grejanja/klimatizacije je odavno prihvaceno da su ravnomerno pristuni u svakoj prostoriji. Radijatori, podno, TA peci, stagod. Klime eto mogu da "duvaju" tj podrazumevaju aktivnu ventuilaciju u radu u kombinaciji sa visokom cenom kostanja u proslosti, pa se odomacila (po meni pogresna) pretpostavka "jedna klima na stratesko/centralno mesto za celu kucu/stan".
Pamentom postavkom klima je moguce da se postave sto cesce u prostorije i da vrlo vrlo kulturno i tiho rade. A to je, meni, daleko komfornije. U duhu 21. veka mi je smisleno da by design mogu da imam zeljenu temperaturu u svakoj prostoriji, a ne da by design u startu pravim kompromis.
Angdote radi, na arheoloskom nalazistu u Vinci su neki ostaci kuca bili takvi da je bila po pecka u svakoj vecoj prostoriji, znaci ne samo u jednoj. :)

LukasP Imam dvoje djece, svako po svoje sobu, pa sve funkcioniše bez problema sa 2 klime na dnevna + velik dvoetažni hodnik, 3 sobe i 2 kupatila...
Ali je to praceno adekvatnom izolacijom, tako da ljeti gotovo i ne palimo hladjenje.

Cooler, naravno da je komotnije vise uređaja koji rade "pomalo i diskretno" nego jedan koji raspiraju ko aždaja da dobaci u svaku sobu. Takođe, besmisleno mi je kačiti u svaku prostoriju klimu, ako već postoje provjereni dizajni centralnih sistema grijanja, gdje možeš takođe na svakom radijatoru podesiti T za svaku sobu pojedinačno, ili kakvo prijatno podno i problem rješen (a znamo da će iole izolovan stan ohladiti kinez od 300 eura).

Štaviše, kumovi u stanu imaju najobičnije konvektore. računi im presmiješni, inicijalna investicija za tri komada bila 300 eura...
Hajde njima objasni superiornost klima, dirkanja i pipkanja, čišćenja i održavanja? Imaju termostat na konvektoru...
Hoću reći - jednostavnost je po meni uvijek prioritet.

Poslednja izmena:

Spavaca soba je uredno i moja radna soba. Mora da se greje dobro. Provodim u njoj najvise vremena u toku dana. Izolacija i stolarija je dobra. Nazalost se soba nalazi u suprotnom cosku kuce gde je postavljena klima u dnevnoj sobi pa nisam siguran da li ce se i ona zagrejati kako treba. A posebno tokom noci kada bih zeleo da zatvorim vrata. A mozda i nekad preko dana, ako sam u pozivu ili mi treba koncentracija ili privatnost. Zbog toga ide klima u tu sobu. Optimalna joj je pozicija jer ce biti u drugom cosku kuce, suprotno od druge klime, optimalnije ne moze biti. Previse sam ja mlad za zenu jos uvek. Zezam se oko ovih klima vec dve nedelje, samo mi jos zena treba da dodatno zakomplikuje stvari 😆

Ако хлађење није неопходно убациш панел грејалицу и решио си догревање собице нечујно и једноставно.

PayC, nikad nisi premlad za pravu ženu, to što su nove (i moje) generacije pogrešno odgajane, je druga tema.

Usaglasio bih se se Mitrom, konvektor/panel za 50-100 eura i isprobaš sezonu, po ovome što pišeš, sigurno će dovoljno i povoljno zagrijati, a ne može tiše i jednostavnije od toga.

Noću vjeruj nećeš ni znati za temperaturu, kad zaspiš, do jutra nema mrdanja i baš te briga je li 20 ili 22... Svakako imaš termostat pa si podesiš na konvektoru i miran si...
Svakako se neće baciti i možeš kad god hoćeš da ga prodaš ili proslijediš nekome, ako ti ne završava posao.

Ti norveski radijatori/paneli su najvece djubre koje je izmisljeno. Trosi nenormalno mnogo struje.
Meni sa 2 komada na Zlatiboru kad je minus, jedan je veci od 2.5kw a drugi od 1.5kw u odlicno izolovanom stanu, treba 2 dana da se stan zagreje iole kako treba.

Sibaju 4 kw po satu ukupno a zagrevanje bedno. Zato sam i ubacio klimu koja ce to da ispegla za par sati i da trosi 9-10x manje.

Nazad
Vrh Dno