Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Pozdrav svima

Ja sam pre par dana kupio poslednju 12khcan.

Živim u stanu od 60m² koji se nalazi u prizemlju, stara je zgrada iz šezdesetih godina. Pre nekoliko godina su stavljeni PVC prozori sa trostrukim staklom u dnevnoj i spavaćoj sobi (sunčana strana okrenute ka ulici)
1/3 stana se nalazi iznad grejanog prostora vešernica od koje je napravljen stan, ostatak je iznad podruma.

Dnevna soba je nešto malo veća od 20m², ima 10m spoljnog zida, nalazi se iznad podruma

Spavaća koja će se koristiti i kao pomoćna dnevna oko 15m², ima mali spoljni zid i nalazi se iznad grejane prostorije

Kuhinja oko 10 m² i hodnik oko 5m² koji povezuje sve prostorije zajedno sa wc-om i vešerajem, uglavnom sve iznad podruma

Do zime bi trebalo da se uradi izolacija, 10cm stiropora

Dvoumio sam se za dnevnu izmedju ove koje sam uzeo i 09kgte, medjutim bojao sam se da neće biti dovoljna za dnevnu sobu koju sam mogao da ugrejem samo kada sam koristio šporet na drva, TA peć pri ozbiljnijem minusu nije mogla da ugreje više od 18-19 stepeni. Slična priča kao na temi za spavaću sobu u staroj švapskoj kući koju čovek ne može da ugreje.
Nadam se da nisam pogrešio i da neće biti prejaka, odnosno da se neće gasiti i raditi kao on off. Bila je situacija u radnji pred zatvaranje, razmišljao sam šta da radim, bila je poslednja na stanju (kao što su i drugima rekli, mada se ispostavilo da je ova stvarno bila poslednja) i u tom trenutku je zvao čovek koji je hteo sutradan da dodje po nju, opet nije bilo sigurno da bi sutradan ona devetka bila na stanju u drugoj radnji, tako da sam presekao i kupio.

Zanima me vaše mišljenje, da li bi po jedna ashg07kpca bile dovoljne za spavaću i kuhinju

Ovako izgleda stan, hvala.

1000017625.jpg

Prilozi

• 1000017531.jpg
    1000017531.jpg
    151.6 KB · Pregleda: 81
  • 20250826_152000.jpg
    20250826_152000.jpg
    260.3 KB · Pregleda: 74
  • 20250826_152013.jpg
    20250826_152013.jpg
    335 KB · Pregleda: 72
  • 20250826_152049.jpg
    20250826_152049.jpg
    109.3 KB · Pregleda: 73
  • 20250826_152100.jpg
    20250826_152100.jpg
    63.2 KB · Pregleda: 74
  • 20250826_154700.jpg
    20250826_154700.jpg
    215.9 KB · Pregleda: 78
  • 20250826_165022.jpg
    20250826_165022.jpg
    54.6 KB · Pregleda: 80
Piše na grijanju A+ samo

Zanima me vaše mišljenje, da li bi po jedna ashg07kpca bile dovoljne za spavaću i kuhinju
Pausalno - da, pod uslovom da radi na nacin kako su inverteri projketovani da rade, tj 00/24, bice to ok. Iznad je grejani stan, tako da vertikalni gubitak ne bi terbalo da je stasan, a jos kad dodje izolacija bice sve to ok. Moze da se desi da je i vis nego dovoljno 3 uredjajaj, pa moze da se koriste samo 2 kom, recimo.

Ne znam ni ja, ali šuti, nek ima bilo šta sa krštenom spoljnom, ove nove serije 24-25 kg, kod mene je neuporediva učestalost defrosta KMCC vs LUCa, a kako je kod tih prijatelja neizolovan prostor i ovo jedino grejno tijelo, itekako im je bitan što rijeđi i kraći DF...

Znam da nema kod vas u Srbiju
HITACHI TAKAI KLIMA UREĐAJ RAK-35RXE/RAC-35WXE inverter R32 (1 829 KM)
Ja sam planirao uzeti ovu ili Hitachi Air home VJ42
Ovo je isto fantastičan uređaj

Ne znam ni ja, ali šuti, nek ima bilo šta sa krštenom spoljnom, ove nove serije 24-25 kg, kod mene je neuporediva učestalost defrosta KMCC vs LUCa, a kako je kod tih prijatelja neizolovan prostor i ovo jedino grejno tijelo, itekako im je bitan što rijeđi i kraći DF...
1756899341061.png

Добре су то климе, ово је из 2018 кад сам их први пут видео и схватио да немају везе са стандардним LM моделима. Него бих ја у 2025 ипак гледао R32.

Znam da nema kod vas u Srbiju
HITACHI TAKAI KLIMA UREĐAJ RAK-35RXE/RAC-35WXE inverter R32 (1 829 KM)
Ja sam planirao uzeti ovu ili Hitachi Air home VJ42
Ovo je isto fantastičan uređaj
Auuuu, koja konzistentnost kapaciteta kroz temperaturne raspone :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: ... Ovo ću definitivno da im preporučim, ako budu spremni protegnuti budžet...
Hitachi 35.JPG

Poslednja izmena:
Ako nije tajna, odakle si ?

Pausalno - da, pod uslovom da radi na nacin kako su inverteri projketovani da rade, tj 00/24, bice to ok. Iznad je grejani stan, tako da vertikalni gubitak ne bi terbalo da je stasan, a jos kad dodje izolacija bice sve to ok. Moze da se desi da je i vis nego dovoljno 3 uredjajaj, pa moze da se koriste samo 2 kom, recimo.

Onda možda prvo da probam samo u spavaću s obzirom da je ona najviše izolovana od dnevne gde će biti 12KHCAN.
U tihom režimu na grejanju po specifikacijama bučna je 26dB, to bi trebalo da je ok za spavanje.

Kod nas se može naći za 38k, dok je u Bugarskoj npr 600evra, s tim što na kraju oznake unutrašnje ima slovo E.

Pa to je nemoguce.
38K dinara vs 600 evra.. bolje citaj specifikacije, tolika razlika u ceni je prosto nemoguca.
nije Bugarska ili Srbija Kina. Jos uvek.

Piše na grijanju A+ samo
Druže, SCOP=4.1 za Pdesign=3.6kW@-10°C! Da su stavili Pdesign=2.2kW ili 2.4kW kao što "kinezi" rade, taj SCOP bi bio skoro 5. Odlična je ovo klima. Ja verujem da će velikoj većini da radi ispod Pdesign snage, dakle biće još efikasnija. Za 50W/kvm ovih 3.6kW greje 72kvm. Ne verujem da će iko da je stavi u toliki prostor, to rade samo Skandinavci. Mi smo sirotiLja, mi imamo po klimu za svaku sobu 😂
Pa to je nemoguce.
38K dinara vs 600 evra.. bolje citaj specifikacije, tolika razlika u ceni je prosto nemoguca.
nije Bugarska ili Srbija Kina. Jos uvek.
Prazne se magacini od negde preko. Naleti s vremena na vreme takva ponuda. To su General, a bude i Fuji (ne Fujitsu). Sve je to doduše Fujitsu, samo nosi drugu značku.

Secam se na scanoffice.fi je bio onaj njihov surov test odradjen na ASYG09LMCB + AOYG09LMCBN modelu (sto li su ga uklonili?). Daleko je to od onoga cime se svi frljaju po forumima iz Fujitsovog technical manuala. "Nordic" klima koja ne moze preko 25C na izduvu (a usis 19.5C) pri temperaturama od -20C, smanjuje zbog toga i brzinu izduva itd. Nije ni cudo sto ih je ostalo po magacinima :D

Koga interesuje evo pdf-a pa nek tumaci, sve u svemu informacije iz tabelica koje se dele kao vaskice, ne treba uzimati tek tako zdravo za gotovo ;) Kakav crni powerfull izduv, kad ne moze jadna ni 3cu brzinu da odrzi ;)

Kod nas nema tih zima i svi imaju 8x predimenzionisane snage, tako da ovaj scenario tesko da nam de dogodi, ali kada se prica o tehnickim podacima, ne treba slepo verovati tabelicama.

Prilozi

• vtt-s-01553-16_fujitsu_4.pdf
    1,010.6 KB · Pregleda: 26
Secam se na scanoffice.fi je bio onaj njihov surov test odradjen na ASYG09LMCB + AOYG09LMCBN modelu (sto li su ga uklonili?). Daleko je to od onoga cime se svi frljaju po forumima iz Fujitsovog technical manuala. "Nordic" klima koja ne moze preko 25C na izduvu (a usis 19.5C) pri temperaturama od -20C, smanjuje zbog toga i brzinu izduva itd. Nije ni cudo sto ih je ostalo po magacinima :D

Koga interesuje evo pdf-a pa nek tumaci, sve u svemu informacije iz tabelica koje se dele kao vaskice, ne treba uzimati tek tako zdravo za gotovo ;) Kakav crni powerfull izduv, kad ne moze jadna ni 3cu brzinu da odrzi ;)

Kod nas nema tih zima i svi imaju 8x predimenzionisane snage, tako da ovaj scenario tesko da nam de dogodi, ali kada se prica o tehnickim podacima, ne treba slepo verovati tabelicama.
Koga ovo interesuje, bitno da klima na -15 daje onoliko koliko je deklarisano, sve ispod toga za nase podneblje nije bitno, a i ovo usis 19.5 na -25 je ok jer odrzava 20 stepini na debelom minusu. Mi koji smo kupili ove klime cemo videti kada bude zima da li smo se zeznuli, ili ne.

Možda sam ja ćorav, ali ovde je problem samo na -30°C. Na -25°C je temp na izduvu 30+ (ako dobro vidim onaj poslednji grafik) i spušta se samo u toku defrosta. A što se tiče brzine izduva, ni ne treba 3-ća brzina sem kad juri da postigne zadatu. U održavanju Fujitsu šalta između prve i druge (bar tako ove moje). Treća i četvrta nisu ugodne, pogotovo ako je prostor manji od 30kvm. 12LTCA u drugoj izduvava 550m^3/h

Одлични су ови фински тестови свакако, траже нешто више знања и стрпљења уз Гугл транслејт, али дају одличну слику о реалном раду уређаја. Део око -30 није актуелан за већину, али има довољно информација и за друге температурне опсеге.

Nazad
Vrh Dno