Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

16 minuta defrost radi kmta18,sad prvi put merio posle godinu dana.Čini mi se da je dugo to,kakva su iskustva?
Dali si siguran da je svo vreme radila defrost? Odnosno dali si mozda pratio potrosnju? Kakva je temperatura bila u prostoru? Vrlo je moguce da je klima dostigla zadatu temp. i pre nego sto se ugasila odradila mali kontrolni defrost da bi bila kasnije spremna za dalji rad... Ja sam kod mene na kmta 12 primetio da kad kupamo bebicu stisnem powerfull i nafurnjamo klimu na 26-27c ona to fino dogreje , posle nekog vremena vratim nazad na 24c i posto u tom momentu nema potrebe za grejanjem klima se ugasi , odradi neki mali defrost i ceka neko vreme da temp. u prostoru opadne da bi ponovo krenula da greje sa minimalnom modulacijom... Po meni ovo je pametno odradjen algoritam , ako su napolju teski uslovi za klime i u nekom momentu se ukaze prilika da se odradi defrost a da se pri tom ne remeti unutrasnja temp. prostora onda zasto da ne?

Dali si siguran da je svo vreme radila defrost? Odnosno dali si mozda pratio potrosnju? Kakva je temperatura bila u prostoru? Vrlo je moguce da je klima dostigla zadatu temp. i pre nego sto se ugasila odradila mali kontrolni defrost da bi bila kasnije spremna za dalji rad... Ja sam kod mene na kmta 12 primetio da kad kupamo bebicu stisnem powerfull i nafurnjamo klimu na 26-27c ona to fino dogreje , posle nekog vremena vratim nazad na 24c i posto u tom momentu nema potrebe za grejanjem klima se ugasi , odradi neki mali defrost i ceka neko vreme da temp. u prostoru opadne da bi ponovo krenula da greje sa minimalnom modulacijom... Po meni ovo je pametno odradjen algoritam , ako su napolju teski uslovi za klime i u nekom momentu se ukaze prilika da se odradi defrost a da se pri tom ne remeti unutrasnja temp. prostora onda zasto da ne?
Ti ako smanjis sa 26-27 na 24, njoj treba zavisno od izolacije 15-20 minuta da se opet aktivira, za to vreme ako se malo nahvatao led trebalo bi da se otopi sam od sebe bez ikakvog defrosta. Iskreno ne znam po kom principu klima zna da se nahvatao led na izmenjivacu, pa aktivira funkciju degrosta, kako ona vidi sa ima leda pojma nemam, ali to ukljucivanje defrost funkcije reda radi mi nije jasno nikako, kao da su to napravili da radi napamet, na silu, za svaki slucaj uradi jedan defrost nista te ne kosta, al kosta vlasnika na racunu za struju. Da me neko pogresno ne shvati, ne volim te "kontrolne" defroste, radi brate defrost kada treba, kada ima svrhe, a ne ajd za svaki slucaj. Ti defrosti pored toga sto su finansijski neisplativi, mislim na te kontrolne, ne na prave defroste, nisu ni zdravi za samu klimu, menjanje smera rada, iz grejanje u hladjenje pa opet u grejanje skracuje radni vek samih delova klime. Ni jedna krajnost nije dobra, pa ni ucestali defrostovi.

Ti defrosti pored toga sto su finansijski neisplativi, mislim na te kontrolne, ne na prave defroste, nisu ni zdravi za samu klimu, menjanje smera rada, iz grejanje u hladjenje pa opet u grejanje skracuje radni vek samih delova klime.
Ovo provjereno, popravljas ih?
Iskreno ne znam po kom principu klima zna da se nahvatao led na izmenjivacu, pa aktivira funkciju degrosta, kako ona vidi sa ima leda pojma nemam, ali to ukljucivanje defrost funkcije reda radi mi nije jasno nikako, kao da su to napravili da radi napamet, na silu, za svaki slucaj uradi jedan defrost
Zna preko sonde na spoljnoj jedinici. Kad nju zatvoris, klima ga uopste raditi nece😂

@zikapn Sta se tacno haba oko promena smera? Klima ne zna da li ima leda na njoj. Ali umesto sto piskaras ove romane, mozes da izdvojis 5min i bacis pogled na tehnicku dokumentaciju i procitas kako razliciti proizvodjaci klima imaju slican princip (razlikuje su uglavnom u nijansama) za ulazk/izlazak iz defrosta.

zavisno od izolacije 15-20 minuta da se opet aktivira, za to vreme ako se malo nahvatao led trebalo bi da se otopi sam od sebe bez ikakvog defrosta.
Ma druze ako je napolju +1 ili +2 ima da se otapa sam od sebe mnogo duze od 20 min... A ispod toga se nece otopiti uopste tako da svakako taj led mora biti otopljen pre ili kasnije.. A ako vec mora doci do defrosta onda bolje da to bude odradjeno u momentima kad nam ne treba grejanje... To su naravno retki slucajevi ali vredi ih iskoristiti... Klima ne radi "napamet" defrost.. Softwer prati spoljnu temperaturu i vreme koliko dugo kompresor radi bez prestanka pa na osnovu toga "odlucuje" kad ce da okida defrost, logicno je da ako se ukaze prilika da nema potrebe za grejanjem da je to najpovoljniji momenat da se odradi defrost... Pored KMTA imam i dva kineza bergen (gree viola) pa mogu da uporedim , istina kinez ide redje u defrost i spoljna jedinica je uvek dobro zabeljena ali zato taj defrost traje skoro pa duplo duze i potrosi upola vise struje.. Kod KMTA potrosnja u defrostu se lagano penje do odpr. ~ 500w koliko sam ja video , dok na kinezu zakuca na 700-800w i ne spusta do kraja defrosta ... Znaci taj defrost em duze traje em vise struje potrosi a da ne pricam o tome kako mi se jedna losije izolovana prostorija ohladi za ravno 1C za vreme tog defrosta pa onda posle kinez jurisa na 700-800w modulacije da nadoknadi to...

@zikapn Sta se tacno haba oko promena smera? Klima ne zna da li ima leda na njoj. Ali umesto sto piskaras ove romane, mozes da izdvojis 5min i bacis pogled na tehnicku dokumentaciju i procitas kako razliciti proizvodjaci klima imaju slican princip (razlikuje su uglavnom u nijansama) za ulazk/izlazak iz defrosta.
Naucices i ti nesto, nekad, ima vremena..
Ovo provjereno, popravljas ih?
Zna preko sonde na spoljnoj jedinici. Kad nju zatvoris, klima ga uopste raditi nece😂
Da znam provereno

@zikapn koliko sam ja shvatio kontrolni defrost nije defrost nego preheat kompresora, znači nema leda nego služi da se zagreje spoljna jedinica/kompresor/ulje od kompresora pre starta.
Zato traje tako kratko, za razliku od pravog defrosta koji uvek traje dosta duže.

Posedujem 24kmta, modulacija odrađena na 150w, mala potrošnja a mnogo snage. Savršenstvo od uređaja....
Ali onda dolazimo do momenta odledjivanja spoljnje jedinice koja traje 15-16 minuta. Ja klimu nikada ne gasim, radi mi 24/7 i onda taj defrost ne dođe tolikooo do izražaja, mada smeta tih 15 minuta...

Pa i na 12tici ume da radi 12-15min, zavisi koliko dugo nije radila defrost. To je 24ka, velika spoljna jedinica, treba vremena da se otopi led.
Defrost nikako ne šteti klimi niti joj skraćuje radni vek, haba se kompresor ako stalno radi u 100% a prilikom defrosta to nije ni 50% opterećenja.

Posedujem 24kmta, modulacija odrađena na 150w, mala potrošnja a mnogo snage. Savršenstvo od uređaja....
Ali onda dolazimo do momenta odledjivanja spoljnje jedinice koja traje 15-16 minuta. Ja klimu nikada ne gasim, radi mi 24/7 i onda taj defrost ne dođe tolikooo do izražaja, mada smeta tih 15 minuta...
Meni bez izolacije itekako smeta oseti se uvek pad temp. Ali veoma brzo nadoknadi 18kmta.

Ja na LMCA12 retko kada primćujem da ide u defrost, danas sam je nekoliko puta uhvatio da odlazi u defrost, uglavnom je to na 3h, mada uslovi rada su izazovni za klimu (temperatura oko 0C, sa vlažnim snegom).

Defrost traje u proseku 10ak min, inače klima greje oko 30ak kvadrata izlovanog stana u zgradi i podešena je na 23C.

Defrosti i uslovi rada su očigledno povećali potrošnju, ovo je do 21h.

Prilozi

• Screenshot_20241224_210341_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241224_210341_Smart Life.jpg
    42.2 KB · Pregleda: 45
  • Screenshot_20241224_210345_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241224_210345_Smart Life.jpg
    42.9 KB · Pregleda: 54
LMCBN9 isto DF-uje kao i LFCA18 traju 12-14 min ali nema ga podugo valjda zbog izmenjivača, toplo, sve super preko dana i noci, jedino izjutra oko 5-6 sati oseti se ta razlika zazimi u tom intervalu posle nema krize.Prosli mesec su njih 3 potrosile oko 13000 na 80m2 kuce sad za kasnije mora me brebnuti vise.

@ivanlik999 kakva beše izolacija?
Gore koljic i vuna 10cm, PVC prozori, 5 stiropor zbog duple cigle nije trebalo vise, stara teska blatara.Izolacija top ali ono da ti kazem izjutra oko 5-6 oseti se moras se malo pokriti, do tada i od tada nema krize deljaju na 26c podešene volim toplo ledan ti sam sta cu, mozda zato i jeste malo veci racun al ne gasim ih rade konstantno na tome (26c) dan i noc.

Jesu li radili ponudu i za. 10 ili 12? Na tu kvadraturu ako bi izašli svega 150-200 eura viswe, a Grehota kad plaćaš i skelu, ruke, fasadu i sve, da se ne stavi koliko treba izoalcije. Nisam jos sreo nikog ko se zalio da je stavio previse, al su se mnogi vajkali sto nisu stavili jos vise izolacije.

Jesu li radili ponudu i za. 10 ili 12? Na tu kvadraturu ako bi izašli svega 150-200 eura viswe, a Grehota kad plaćaš i skelu, ruke, fasadu i sve, da se ne stavi koliko treba izoalcije. Nisam jos sreo nikog ko se zalio da je stavio previse, al su se mnogi vajkali sto nisu stavili jos vise izolacije.
Nije zbog para baki u 3 radnje sam bio i znas li ti sta je dupla cigla stara blatara pa to miri iz nje dusom.Kazu dzabe bacas pare gde god sam pitao stavim 5-icu, nisam se pokajao sve je to OK ali kuca *** sa je stan druga prica, roka se na 26c deljaju ne staju mucenice.

Iskreno, ja ne znam nijednog gradjevinca ili mašinca inženjera, koji će preporučiti manje izolacije.
To su mogli možda trgovci ,a i to neki bez srednje građevinske, jer bi i i oni znali koliko mnogo dobijaš s dodavanjem još 5 cm.
Nikako ne može biti riječ o bacanju para, dapače, izolaciju radiš sada pa vjerovatno nikad više, a kroz budućih 20-30 godina bi se otplatila višestruko.
Za pola metra cigle od gline, U-vrijednost zida je negdje oko 1,1 W/(m²K), sa 5 cm EPS pada na 0,46, tek sa 10 cm se spušta na 0,29 gdje već ulaziš u priču o dobro (U≤0,35 W/m2K) izolovanom zidu. Provjeri na https://www.ubakus.de/en/r-value-calculator/index.php poigraj se malo sa materijalima, nema šanse da ne bi imao opravdanu razliku.
Naravno da je 5 cm nebo/zemlja razlika u odnosu na go zid, ali standardi su drugačiji danas, plus, podebljanje EPS sloja je zaista mizerno mala stava u cijeni ciijele fasade, a debljina sloja je doslovce jedino sto ti daje učinak (i ako je pravilno ljepljen, naravno).

Iskreno, ja ne znam nijednog gradjevinca ili mašinca inženjera, koji će preporučiti manje izolacije.
To su mogli možda trgovci ,a i to neki bez srednje građevinske, jer bi i i oni znali koliko mnogo dobijaš s dodavanjem još 5 cm.
Nikako ne može biti riječ o bacanju para, dapače, izolaciju radiš sada pa vjerovatno nikad više, a kroz budućih 20-30 godina bi se otplatila višestruko.
Za pola metra cigle od gline, U-vrijednost zida je negdje oko 1,1 W/(m²K), sa 5 cm EPS pada na 0,46, tek sa 10 cm se spušta na 0,29 gdje već ulaziš u priču o dobro (U≤0,35 W/m2K) izolovanom zidu. Provjeri na https://www.ubakus.de/en/r-value-calculator/index.php poigraj se malo sa materijalima, nema šanse da ne bi imao opravdanu razliku.
Naravno da je 5 cm nebo/zemlja razlika u odnosu na go zid, ali standardi su drugačiji danas, plus, podebljanje EPS sloja je zaista mizerno mala stava u cijeni ciijele fasade, a debljina sloja je doslovce jedino sto ti daje učinak (i ako je pravilno ljepljen, naravno).
Pametno zboris ali majstori ko god je bio kada je video o čemu se radi kakva je kuca cigla itd kazu ne treba sad mozda po ovoj tvojoj prici sam pogresio,mozda ne, opet sam zadovoljan jer komsija ima istu fasadu sa desetkom, isto 80m2 samo kod njega je blok, skoro slične račune dobija kao ja sa ovih 80m2.Za razliku od drveta peleta itd ovo je prva liga po pitanju finansija.

Šta je na krovu njemu a sta tebi? :D
Ma ako si ti zadovoljan, sve pet, samo je šteta kad u tom momentu, za sitno para, mozes dobiti jos dosta bolji ucinak.

Šta je na krovu njemu a sta tebi? :D
Ma ako si ti zadovoljan, sve pet, samo je šteta kad u tom momentu, za sitno para, mozes dobiti jos dosta bolji ucinak.
Rigips pa vuna iznad dok kod mene koljic pa vuna pobacana.Sta ces slažem se sa tobom logično deluje ali eto neka ide na njihovu dušu ako su me zeznuli gotovo je sad...Javljam sad racun kad stigne mozda bude i gore i preko 13000 keka nije ovo jos nikakva zima, sto kaze Dragce, "dobro je ali ne bojim se, bice gore" 😌

Pa i na 12tici ume da radi 12-15min, zavisi koliko dugo nije radila defrost. To je 24ka, velika spoljna jedinica, treba vremena da se otopi led.
Defrost nikako ne šteti klimi niti joj skraćuje radni vek, haba se kompresor ako stalno radi u 100% a prilikom defrosta to nije ni 50% opterećenja.
U pravu si. Nocria 14, 2 kom imam. DF od 5-12 min. Kako kad. Radile i na -20. Nisu trepnule. Kad otvore usta kao azdaje bljuju vatru, posle DF.
Posto sam sada ovde tebe citirao, samo malo da se nadovezem na temu( nema veze sa tobom), gde korisnici na inverterima trose struje malo vise, nego sto moje Nocria-e rade u stand by.
Malo ste ga preterali gospodo u maloj potrosnji invertera. Inace, merim potrosnju od kada su obe Fuji Nocria 14 postavljene.

U pravu si. Nocria 14, 2 kom imam. DF od 5-12 min. Kako kad. Radile i na -20. Nisu trepnule. Kad otvore usta kao azdaje bljuju vatru, posle DF.
Posto sam sada ovde tebe citirao, samo malo da se nadovezem na temu( nema veze sa tobom), gde korisnici na inverterima trose struje malo vise, nego sto moje Nocria-e rade u stand by.
Malo ste ga preterali gospodo u maloj potrosnji invertera. Inace, merim potrosnju od kada su obe Fuji Nocria 14 postavljene.
Ne troši klima, troši prostor, tj (ne)kvalitet izolacije. Građevinska dozvola ne može bez 12cm izolacije na giter blok. Pa opet masovno se lepi "10-ka" stiropor. Kad sam rekao fasaderima "cokla 10, fasada 15-20" pola me gledali belo.

Znam ja to odlicno. Lose sam se izrazio, mada ko je procitao zna o cemu se radi. Hvala na ispravci.

Krvi ti Isusove, gledam ove heat capacity tables za NocriuX, ali 12 btu. novije modele.
Moja 12KMCC najviše može povući 1,65 KW iz utičnice, a ASYG12KXCA skromih 3.39 KW, *** to je kao da dvije imaš u jednoj :oops:
Doduše ne znam ta tvoja, to je neki baš stariji model, imaš li gdje detaljno uputstvo?

@Mr.Wolf Ma radi ko sat podigao sam je na 24 da odrzava sa nordicom. i Kad su ovako -4 zna da radi na max brzinu i da vuce od 700-1400w. Defrost iskreno i ne osecam toliko jer bas brzo nadoknadi a preko puta u drugoj sobi nordic pa nikad retko kad se ubodu da u isto vreme df.

Poslednja izmena:
To sto si podigao na 24 treba neko vreme da prodje, da se ustabili potrosnja, znam iz iskustva, prvo ti se cini da vuce extemno vise, ali kad se ustali, to je 10-ak posto, Grese ljudi koji smanjuju nocu, ili, pogotovo gase, treba je pustiti na jednu temp, i zaboraviti. Tada je najefikasnija, a i tebi najugodnije.

Mozda isprati cu par dana kako ce da bude. Nemam na 18kmta tapo nego onu obicnu prosto. Al evo na nordic kad sam podigao 29tog sa 12-13 skocilo na 15 danas mozda i 16kwh. Al opet bas ladbo zadnjih par dana. Ne gasim ih ja non stop su bile 23. Nego zena se prehladi nesto pa reko ajde 24 da mi ne zvoca da joj zima. :) Kad uradim presek sad prebaci cu na 18kmta tapo da ispratim malo detaljnije nju. Al generalno slicno potrosile obe u 80 kvadrata neizolovanog prostora.

Prilozi

• Screenshot_20241230-095600.png
    Screenshot_20241230-095600.png
    122.5 KB · Pregleda: 25
  • PXL_20241230_085940261.jpg
    PXL_20241230_085940261.jpg
    61.3 KB · Pregleda: 25
Vrh Dno