Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Da, 09KMCC su u pitanju. Malo je bilo minusa kada su bile uključene jer kod mene obično ne rade tokom noći. Ne mogu tačno da se setim koliki je bio minimum ali definitivno je bilo više od ovih 130W. Ispratiću prvom prilikom pa ću postaviti ovde.

Malo je nerealno očekivati da klima greje na minusu sa 130W.

Po bugarskim forumima pišu za 09kgte da diže minimum u odnosu na temperature u plusu
Naravno da dize, kao i svaka klima koja precizno prati i modulira snagom zar ne? Sto je niza temperatura to je nizi COP odnosno potrebno je uloziti vise el. energije da bi se proizvela ista kolicina toplotne energije. Sve i da nema potrebe za dodatnom toplotnom energijom jednostavno pri nizoj temoperaturi klima mora da se "trudi" vise da bi odrzavala istu temp. izduva...

Naravno da dize, kao i svaka klima koja precizno prati i modulira snagom zar ne? Sto je niza temperatura to je nizi COP odnosno potrebno je uloziti vise el. energije da bi se proizvela ista kolicina toplotne energije. Sve i da nema potrebe za dodatnom toplotnom energijom jednostavno pri nizoj temoperaturi klima mora da se "trudi" vise da bi odrzavala istu temp. izduva...
Nije untome stvar, pisali ljudi u super izolovanim malim sobama. Na recimo +1°C radi top, kontinualno. Na nuli odjednom pali-gasi. Razlog su našli u tehničkoj dokumentaciji, gde jasno kaže da iz nekog razloga minimum RPM kompresora je podešen dosta više čim uđe u minus, tipa ne ide ispod 36Hz, dok 12-ci je minimum recimo 20Hz i na minusu. To je podatak samo za KGTE 7-cu i 9-ku. Ispada da je bolja 12-ca u maloj sobi. Mislim da je isto "sr@nje" napravio i MHI sa svojim SRK20/25ZS modelima, gde Nemci pišu da je minimum 9-ke čim krene minus softveraki podignut. Pa 12-ca ima manji minimum od 9-ke na minusu. Ko zna zašto to rade. Jedina razlika je manji izmenjivač i kof Fujitsu i kod MHI, na 7/9 u odnosu na 12, a verovatno isti kompresor, pa su nevešto "osakatili" 12-cu ne bi li dobili slabije modele. Ro kod recimo KMCC Fujitsua nije slučaj. Zanima me samo kako rade 20 ili 25 mideli SRK iz ZSX serije po tom pitanju, gde je unutrašnja 13kg a spoljašnja 43kg za sve, 7, 9 i 12!

Mislis da je to cisto softwersko ogranicenje? Meni se cini da nije .. Kontam da sam hardver pri minusima zahteva drugaciji ritam rada kako bi zadrzao sto bolji COP ali mozda gresim... Kad bolje razmislim nebi me cudilo da je to neka fora da se zadrzi COP... Nemogu 100% da tvrdim ali secam se da sam negde video grafikon na kojem se jasno videlo da kompresori pri jako niskoj i jako visokoj (blizu maximuma) modulaciji imaju losiji COP odnosno sam rad kompresora je najefikasniji bio negde odprilike u rasponu izmedju 20 i 90% opterecenja.. E sad mi bi kao voleli da kompresor radi sa 10% snage gde mu je losiji COP jos kad na to dodamo da je napolju minus koji dodatno obara COP sta bi mi tu na kraju dobili? Kolika bi bila temperatura izduva i dali bi to bilo efikasno grejanje? Meni se cini da ne... KM serija je vec sad poznata po tome da zna da spusti izduv nisko do 32-35c , zamisli kakav bi taj izduv bio pri modulaciji od 150w i spoljasnjoj temp od recimo -5....

Iskreno nisam. Kad sam uzeo Hiseance prosle god igro sam se sa njima isprobavao brdo stvari testirao ovo ono. Sa Kmta iskreno mrzelo me. Prva dva dana dok bila hladna kuca nije mi se svideo fazon kako radi. Al posle generalno sam promenio misljenje. Sad ces misliti da sam lud ali da sam imao pare za bacanje stavio bi u svaku sobu 18kmta. Zasto veliki fan koji na drugoj brzini izbacuje kao Nordic na max Fan a ne cujes ga. A sa druge strane nikad se ne gasi cak ni juce kod mene bilo 14 stepeni ona je radila Dok nordic cutao i u jednom trenutku zena me cimala da dignem nordic za jedan stepen je bilo joj ladno dok u kuhinji idealno. One price o predimenzioniranju klime padaju u vodu kako mi ona sad radi. E sad ne znam kako ce da radi u prelaznom kad je napolju 18 a ja ovu stavim na 23 u kuci.
Slažem se sa tvojim iskustvom. Imam 24kmta, kuća 80m2, grejem 4 prostorije idealno raspoređene u odnosu na klimu. Klima podešena na 24-25 stepeni, non stop duva, nema da se pali gasi, modulacija odrađena na 150w zato konstantno i duva. Potrošnja za 7 zimskih meseci 1200kw i tako već nekoliko zima. Kultura rada, preciznost odrzavanje temperature na visokom nivou, nije bučna, ne duva jako za vrat, jako tiho i lepo radi.
Radi isto kao da voziš na autoputu 150km/h auto sa 6cilindara, tiho lepo ugladjeno sa malim brojem obrtaja. A ove klime 9ke i neki modeli 12ke izgledaju kao da na autoputu voziš 150km/h neku Fabiu sa 3 cilindra, to je bučna, to drnda, motor je 4500-5000 obrtaja, često je veća potrošnja tog malog motora(male klime) nego velikog(velike klime)....

Posto neko tamo u drugoj temi spomenu da LMCE ima konstantan fix fan, evo potvrdjujem da kod General 12LMCA nije tako. Ja ih godinama drzim iskljucivo na auto fan, a krilca manuelno postavljena. Jutros sam uspeo da napravim neki test da bi proverio ovo zasigurno, jer sam posteno i pozaboravljao kako tacno rade. :). Nisam bas detaljno gledao u sat i vreme, nego sam povremeno pratio potrosnju na telefonu, i slusao kako i kada menja brzine, iako je bio postavljen fix fan 4, tj najjaci.

Vrv je mnogo puta pisano, stari je model, ali evo jos jednom ...

Skica prostorije:

Spoljna 4C, unutrasnja 22.1C, podigao sam na 24C obe, fan na 4, krilca manuelno postavljena na najnizu tacku-okomito prema podu.
Pocele su obe sa oko 700-720w/fan 4 (radile tako oko 3-4-5 min), spustile obe na 430-470w/fan 4 (radile tako oko 10-15 min), spustile bukvalno obe istovremeno na 370-400w/fan3 (radile tako mozda 7-8min), spustile na 300w/fan 2 (radile tako oko 10 min), spustile na 270-280w/fan 2 (radila leva tako 10 min i ugasila se na 260w, a desna radila jos 10 min na 250w, ugasila se na 235w).

Unutrasnju T nazalost nisam detaljno pratio (zaboravio sam), ali kada su obe stale bilo je 23.7 C. Unutrasnje su malo vislje postavljene, na 3m od poda.

Kada su krilca manuelno namestena i kada se kompresor iskljuci ona ostaju na tom istom mestu. Turbina nastavlja da radi malom kontrolnom brzinom.

Pokusao sam da po prvi put nekako danas propratim i auto swing na grejanju. Mada ga do sada nisam nikada koristio.
Kada su krilca prebace na auto swing, odmah odu u najnizu tacku, pa onda gore dole. Posle postizanja zadate i iskljucenja kompresora se vrate u 3 moguca položaja ... ili okomito prema podu, ili se postave na sredini pod 45 stepeni na pod .. ili na najvislju tacku paralelno sa plafonom. Ovo mi nije bas najjasnije zasto tako odrade. Imam utisak da odaberu najbližu tacku od ove 3, u trenutku kada kompresor prestane da radi. Valjda sam ovo dobro zagledao, mada mi je malo nelogicno.

Kada se rucno iskljuci auto swing, automatski se vrate u polozaj kako su bila zadnji put manuaelno postavljena.
Kada je defrost, podizu krilca na najvislju tacku, skoro paralelno sa plafonom.

U nekom svakodnevnom radu, u dobro izolovanom prostoru, na auto fanu i manuelno podesenim krilcima, najcesce su ili fan 2 (najcesce) ili 3, a vrlo retko i fan 1. Zadatu T stvarno odrzavaju tacno u najvise pola stepen gore dole. Rade 24/7 na 22-23C cele grejne sezone.
Ovaj prostor i na 0 C spoljnoj moze samo 1 ovakav uredjaj da greje bez problema, jer sam probao prve zime skoro 2 meseca, ali je mnogo i komfornije i ekonomicnije kada rade oba.

Meraci potrosnje su one kineske Tuya uticnice, termometar takodje njihov. Mislim da su poprilicno tacni, jer sam ih poredio sa Broadlink SP3S koje imam godinama na drugim klimama.

Poslednja izmena:
To se master97 malo zbunio oko rada LMa - ili njegova ima bagic :)

Nisam testirao Fujitsu 12LMCE, ako treba i to cu ovih dana, mada mislim da razlike nece biti za fix fan.
Kod 12LMCA me najvise zbunjuje ovo gde se okotve krilca posle iskljucivanja kompresora, kada su na auto swingu. Po kom pravilu to radi ... i zasto tako

Poslednja izmena:
@NePa ja sam rekao da mi ne mijenjaju fix fan ili ja to nijesam primijetio. Doduse nijesam ga ni koristio osim prvih nedjelja kad sam se igrao sa klimom, stalno mi radi na auto fan-u. Krivo mi je sto ne mogu provjeriti sad tako lako posto sam na nekom putu, a stan u kojem je je trenutno izdat, ali nema veze. Zamolio bih te kad se vec igras da mi provjeris kako radi kad je stavis na 25° i fix fan 3, cini mi se da sam je tako drzao, krilca 1 stepen iznad paralele sa podom ili ja imam tolike gubitke da kod mene ne salta, sto ne vjerujem da je slucaj jer nemam nekih extremnih zima. LMCE/LMCA isto je to

ok, probacu za vikend, mada ne vidim neku razliku, samo ce duze da se odvija proba zbog 25C. Javljam

Slažem se sa tvojim iskustvom. Imam 24kmta, kuća 80m2, grejem 4 prostorije idealno raspoređene u odnosu na klimu. Klima podešena na 24-25 stepeni, non stop duva, nema da se pali gasi, modulacija odrađena na 150w zato konstantno i duva. Potrošnja za 7 zimskih meseci 1200kw i tako već nekoliko zima. Kultura rada, preciznost odrzavanje temperature na visokom nivou, nije bučna, ne duva jako za vrat, jako tiho i lepo radi.
Radi isto kao da voziš na autoputu 150km/h auto sa 6cilindara, tiho lepo ugladjeno sa malim brojem obrtaja. A ove klime 9ke i neki modeli 12ke izgledaju kao da na autoputu voziš 150km/h neku Fabiu sa 3 cilindra, to je bučna, to drnda, motor je 4500-5000 obrtaja, često je veća potrošnja tog malog motora(male klime) nego velikog(velike klime)....
Ako trosis 1200kw za 7 mjeseci to je 171kw po mjesecu ako racunamo da svaki od tih mjeseci ima 30 dana i da ti klima radi 24h. U mjesecu 171kw dodje 5,7kw pod danu, a dan 238w po satu. I sve to za grijanje kuce od 80 kvadrata na 24-25 stepeni? Da zivis u Majami bic pa mnogo jada

Ako trosis 1200kw za 7 mjeseci to je 171kw po mjesecu ako racunamo da svaki od tih mjeseci ima 30 dana i da ti klima radi 24h. U mjesecu 171kw dodje 5,7kw pod danu, a dan 238w po satu. I sve to za grijanje kuce od 80 kvadrata na 24-25 stepeni? Da zivis u Majami bic pa mnogo jada
Jos modulacija na 150w na 24-vorku! Mogu da zamislim sa tolikom turbinom temperaturu izduva! Kako li to greje 80kvm ne znam!

Da, upravo je ta računica tri zime zaredom, odstupanja su oko 50-60 kw od sezone do sezone. U početku nisam verovao ni sam u sve ovo, prvo sam sumnjao u merač potrošnje, gurnem fen za kosu u merač i vidim vuče 2kw, vidim ispravan je merač. Sprat kuce je u pitanju, greje se prizemlje isto na 24-25stepena. Zid 8 cm stiropora, plafon 15cm vune, pvc stolarija, plafon na 2.5metra..
Potrošnja prošle zime:
Oktobar 76kw
Novembar 158kw
Decembar 216kw
Januar 327kw
Februar 231kw
Mart 198kw
April 68kw
Trenutna potrošnja na spoljnjih 4 stepena, i unutrašnjih 24.5 koliko je podesena klima. 20241129_224934.jpg20241129_224931.jpg

Poslednja izmena:
Ok imas tu da kazes malo i srece jer se donji deo kuce greje pa ta toplota dosta prelazi gore a ti si stavio izolaciju na tavan da joj ne das da ode :) Da se ne greje donji deo bila bi druga prica. Al svakako extra za tebe prolazis bukvalno za dzabe...

@MrJovan opet fascinantno, jer to je 80 kvadrata kuće koji se greju u proseku sa potrošnjom 238w po satu.
Neka neko ubaci podatke u neki kalkulator toplotnih gubitaka za objekte, ne bi me iznenadilo da i on potvrdi da je situacija na granici mogućeg.

A kako se greje prizemlje, ne sa klimama?

Ovo je fantasticna potrosnja, meni je klima u PG ovaj mjesec potroslila 175kWh, ako uzmeno u obzir da je grijala na 19° 10-ak dana, posto nijesmo bili u stanu, njemu je ovo dzabe😄

@MrJovan opet fascinantno, jer to je 80 kvadrata kuće koji se greju u proseku sa potrošnjom 238w po satu.
Neka neko ubaci podatke u neki kalkulator toplotnih gubitaka za objekte, ne bi me iznenadilo da i on potvrdi da je situacija na granici mogućeg.

To je lovačka priča ili je dva sprata pod zemljom.
Ovo je fantasticna potrosnja, meni je klima u PG ovaj mjesec potroslila 175kWh, ako uzmeno u obzir da je grijala na 19° 10-ak dana, posto nijesmo bili u stanu, njemu je ovo dzabe😄
Mozda i on greje na 19.

Meni je fascinantno da KMTA24 modulira na grejanju na 150w?! Ako je to istina, tj ako to nije neka modulacija od minu-dva pred gasenje, vec konstantna u odrzavananju, onda kapa dole za Fujitsu a i za izolaciju!

Pri

Prizemlje se greje na gas, ona neka peć na gas alfa plam ili tako nesto, ne znam tačan naziv. 8-9 hiljada mesečno gasa ode na tu peć. U planu je ubaciti istu 24kmta i u prizemlje.
Kod mene u kuću je svako dobrodošao, ko je blizu mene neka svrati na pivo, dva...

Hmm, kako se uključuju te 0.5 promene temperature, ili ih na LMCE nema?

Nazad
Vrh Dno