Ne bih sada da previse filozofiram, ali ja sa jednom, na papiru slabijom klimom od tvoje (Bergen) grejem nesto preko 60kv, klima u dnevnoj sobi, cak nije okrenuta ka vratima, bez problema 23 stepena u dnevnoj, u kuhinji je stepen nize 22, a u hodniku, kupatilu i radnoj, takodje 23. Prosle godine za celu sezonu potrosnja nesto preko 1100kw. A inace, cak nije ni ispostovana duzina cevi, jeste vakumirano, ali je duzina cevi 2m mozda i manje...
Da ne ponavljam, samo ukratko, kuca u pitanju, ove godine izolacija postavljena, prethodne 3 ili 4 sezone nije bilo izolacije, dobra PVC stolarija, srednji sprat, doduse jednom stranom kuce se lepim (tu gde je radna kupatilo i kuhinja sa trpezarijom) jedino je dnevna ima dva spoljna zida dok ko so rekoh, kuhinja/trpezarija i radna jedan spoljni i zid ka komsiji.
Ocigledno mnogo faktora utice na potrosnju i kako ce se klima ponasati. Posto sam zadovoljan klimom i ucinkom, ove godine sam odluicio da uzmem za sprat iznad i zamenim staru on/off mideu (2 sprat iznad krov, ploca nije izlovoana), razmisljao vagao izmedju kmcc i amber comfort, odlucio se za gree, najvise zbog wifi-a koji mi je potreban i znam kako radi, ne moram kao kod kmcc da koristim 3rd party dodatke, a i ok iskustvo sa prethodnom klimom. Jeste gree *****o sa pojedinim modelima poslednjih godina, to me je i pokolebalo u startu i umalo nisam kupio kmcc koji je sigurno odlicna klima, medjutim na kraju uzeo amber i nisam se pokajao,. Amber takodje ne greje jednu prostoriju, vec se nalazi u spavacoj, greje i hodnik, kupatilo i deciju sobu. Treca soba je zavorena jer se ne koristi. Klima je postavljena na istom mestu gde i bergen posto je isti raspored prostorija samo druga namena i bez problema izvlaci 22 stepena svuda (tu mi nije neophodna veca temperatura), kad je oko 0 odnsno iznad, ume da spusti na 180w i drzi dugo, ispod nule - kako kad, od 300-410w, bude i nize ali uglavnom je tu. Naravno povuce i vise kad zatreba. Ukljucena 24h od 1 novembra i do danas je potrosila oko 190kw.
To je moje iskustvo, ali ko sto rekoh ocigledno zavisi gde su spoljne jedinice (meni su odmah ispod terase, manje vise zasticene na neki nacin, juzna strana), polozaj kuce, materijal, podneblje, ma mnogo faktora uticu na grejanje i potrsonju.