Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Sta mislite o ovom klima uredjaju?
Imamo jednu klimu gree muse 18,i sad se dvoumim izmedju amber 12 i ove fujitsu.
LT je odlicna klima, uzeo sam je prosle godine i nisam zazalio. I za amber kazu da je isto odlicna, ali proveri dobro, jer ako sam lepo shvatio nesto je gree menjao modele, a ostavljao ime, pa su neki losiji nego sto su bili, neki bolji. Svakako otvori cetvore oci. Kod LT velika spoljna, 40kg mislim da bese, ali zato se skoro i ne cuje kad radi, osim ventilatora, i to nemam one gumice koje svi pominju izmedju nosaca i SJ. Ima puno snage, mozda u rangu sa tom tvojom 18icom.

Ako sam dobro shvatio on bi da greje samo tih 26m2 sa Kmcc tako da mislim da bi ta klima bila sasvim dovoljna za tih 26m2 pošto i sam grejem 25m2 sa Kmta. Kod mene je stiropor na kući 5cm i prošlu i pretprošlu zimu je održavala 24 stepena bez problema (osim kad se bila jednom zaprljala). Tu mi i beba spava u toj sobi tako da bih je odmah izbacio da nije grejala dobro. A ove godine sam ubacio Kmcc u 29m2 pa ćemo videti, mada mislim da ni tu neće biti problema.
Da, 12-tica bi grejala dnevni boravak sa kuhinjom ukupne površine oko 26m2, a dve sedmice bi bile u dve sobice od po 10m2. Znači na osnovu tvog iskustva KMTA ili KMCC bi odradio posao, LUCA je skuplja 17000? Komšija u ulici koji ima firmu za montažu i servis klima mi nudi za isti novac Vivax AEEI, ali ja nemam poverenja u ovu marku. Hvala na savetima.

Posle duzeg vremena citanja foruma i raznih tema, izbor je pao na 3 modela. Sta misliste, koju izabrati od ove 3 za grejanje? razlika u ceni je neznatna

ASYG 12 LMCE

ASHG 12 LMCA

ASYG 12 KMTA

LMCA i LMCE su iste klime LMCE ima redizajniranu unutrašnju jedinicu/plastiku inače je sve drugo isto snaga,brzine itd.KMTA koristi novi gas.Ove klime koje si nabrojao spadaju u istu kategoriju tako da je teško reći koja je bolja.KM može niže da modulira ali ni to nije presudno kod izbora klime mislim na Fujitsu modele.Ja mislim da bilo koju da uzmeš nećeš pogrešiti može naravno da uporediš tablice grejanja brzine,težine sve je to dostupno.

KETA je KMTA/CC sa redizajniranom unutrašnjom jedinicom koja dolazi u nekoliko boja.Ispod haube je KM.Ne sećam se da je neki član foruma napisao da je ima.

Zašto u Srbiji nema klima iz serije kgta ali kapaciteta 07 i 09? Već samo 12 ica.

Zato što je uvoznik alav na pare a kad bi te klime dao u ponudu mora cena da im ide dole a to uvozniku nije opcija.
Ako neko na forumu baš i pomene devetku onda mu uvoznikovi marketing papagaji kratko odgovore: dvanaestica modulira nisko tako da ti devetka ne treba.

Zato što je uvoznik alav na pare a kad bi te klime dao u ponudu mora cena da im ide dole a to uvozniku nije opcija.
Ako neko na forumu baš i pomene devetku onda mu uvoznikovi marketing papagaji kratko odgovore: dvanaestica modulira nisko tako da ti devetka ne treba.
Ajde nemoj da si na kraj srca. 😁😁

Ne da nije istina nego nemam reči za ovo sto si napisao ....

Ne, obaćao sam batici da neću i neću.

Tako sam nešto pretpostavio, ali rekoh ipak da pitam 😁.

Razlika u ceni je mala i ne isplate se slabiji modeli uopste, to vazi za sve brendove.

Moja KMTA radi kao sat, jutros potrošnja 280w/h stabilnih, spoljna temperatura 8 stepeni. Količina vode koja ide iz SJ ogromna ali ne čudi jer je magla skoro pa stalno prisutna. Bez obzira što je temperatura u plusu mislim da su to teški uslovi za klimu a ona radi li radi.
Kopka me kako rade ove nove KG ipak ima veću spoljnu jedinicu, jači kompresor, jača u svakom pogledu od moje a cena nije više tako drastično veća kao pre. Ako je neko ima molio bi da podeli svoja iskustva.

Razlika u ceni je mala i ne isplate se slabiji modeli uopste, to vazi za sve brendove.
Ovo i jeste i nije istina.
To bi moglo da se kaze i za 7 i 9000 btu, gde je kod ovog proizvodjaca bilo slucajeva i da je bukvalno ista klima, koliko sam shvatio.
Naravno, uvoznik je pokupio obrasce ponasanja potrosaca i svoj uvoz prilagodio tome.
Uglavnom idu 12000 btu i sto bi lagerovali nesto sto ce teze prodati...
Na osnovu licnog iskustava, koje nije Fujitsu, ali su takodje dva japanska brenda, 12ice su u oba slucaja radile bolje od 9ki, tako da ima smisla i to sto 9ku cesto preskacu.

Verovatno se i prave manje serije jer je potražnja za njima manja.

Posle duzeg vremena citanja foruma i raznih tema, izbor je pao na 3 modela. Sta misliste, koju izabrati od ove 3 za grejanje? razlika u ceni je neznatna

ASYG 12 LMCE

ASHG 12 LMCA

ASYG 12 KMTA

General LMCA koju imam greje lepo u ovom periodu, ali palim je na maks sat vremena, još nije dovoljno zagudilo. Od mana, plastika unutra ume da krcka i mekana je, oseti se razlika u zvuku kada pritisnes poklopac klime, tiša je. Isto važi za spolju jedinicu, malčice zveči plastični ukrasni poklopac koji dolazi preko kabla/holendera, bukvalo je dovoljno da se pipne prstom da zaćuti.
Unutrašnja jedinica na auto režimu drži dosta jako duvanje tako da buke ima, nisam je držao dovoljno dugo uključenu da mogu da kažem kakva je na grejanju posle par sati kada dostigne temperaturu i pređe u čisto održavanje.

Koristiš klimu na pogrešan način mada ako ti tako odgovara onda ok.Treba da je uključiš podesiš temperaturu brzinu i pustiš je da radi inverter klima treba da održava temperaturu sa što manjom brzinom i snagom i onda je tiha ovaj tvoj način upotrebe pali gasi tera klimu da radi na high brzini i naravno kompresor na ko zna kojoj snazi.Kod mene je na 23 stepena celi dan jedino kad se provetrava stavim temperaturu na 16 stepeni inače je uopšte ne gasim.

Znam ali mi to ne odgovara sada, preko dana sada kada je 20+ su prozori otvoreni od 9-16h, kući se kuva, radi, nema potrebe za klimom. Uveče oko 8 malo dogrejemo, i to možda svakih 2-3 dana i to je to, kada krenu konstantno niže temperature ima smisla ne gasiti je.

Fujitsu kmcc 12 juce instalirana u 30 kvadrata solidno izolovanog prostora. Deo kuce je u pitanju, 3 spoljna zida. Ne cuje se ni spoljna ni unutrasnja, na ovim temp. dnevna oko 15, sinoc bilo ispod 5 stepeni. Imam onaj xiaomi termometar, i gledajuci njega, klima odrzava skoro u decimalu, mozda za 0.1 - 0.2 stepena odstupanja. Zaboravis da je imas, jednostavno ti je odgovarajuca temperatura . Prenecu jos iskustava kad upekne minus.

Dragi ljudi ima li defrosta ovih dana kod vas? Kod mene na LFCA jos uvek nista sto me cudi jer kod kolege na Muse kaze da je bilo pre neki dan kada je bilo 0 c* ?

Dragi članovi foruma,
potreban mi je savet oko kupovine klime za primarno grejanje. Prvi sprat kuće, dobro izolovan, komplet nova stolarija, južna ekspozicija dnevne sobe. Površina za primarno grejanje 35 kv (dnevna i kuhinja) i dogrevanje spavaće sobe od 13 kv. Prizemlje se greje i odžak prolazi kroz spavaću sobu.

Da li je u mom slučaju bolji izbor 12LTC ili 14LUCA? Ili neko ima drugačiji predlog?

Hvala unapred na savetima

Soba Vox pisano koja citaj malo,dnevna krštena 12ka isto procitaj.

Obe klime bi odgovarale nameni ali ipak mislim da bi trebalo da ideš na LT.Jeste da više košta nego LUC14 ali i vredi.LUCA isto ima snage 5.40kw.LTCA 6.50KW.LTCA ima twin rotary kompresor i predviđena je za grejanje do -20 a kod tebe je površina 50m2.

Ne razumem se mnogo, ali čitajući ovde logično je (ako treba jača klima) da se uzme klima većeg deklarisanog kapaciteta, nego manjeg sa većom max.snagom.
Ta LTCA12 na deklarisanoj snazi od 4kW troši oko 0.91kW struje. Prema tabeli, na teoretski maksimalnih 6.5kW troši 2.6kW struje; dakle vrlo neefikasna u takvom radu.
LUCA14 na deklarisanoj snazi od 5.4kW troši 1.38kW struje. Ipak mnogo bolje.
A pitanje je koliko bilo koji uređaj može dugo da radi na max ili približno max snazi...

Edit
Primer i za Daikin FTFX50D, 18000btu; na deklarisanoj snazi od 6kW troši 1.63kW struje. Opet bolje ako treba jaka klima.

Poslednja izmena:
Još malo pa smo u 2023. godini, a promoteri i dalje valjaju priču kako je za 50m² dobro izolovanog prostora neophodno tone i tone toplote...

Samo ću da navedem svoj primer, za 50ak kvadrata solidno izolovanog prostora (kuća) u najhladnijim danima (noćima) imam ispod 1kWh potrošnju po satu, sa "kineskim neefikasnim" klimama da održim natprosečne (25°C+) sobne temperature.

Ludilo. Ili je Fujitsu bajka (što nije) ili promoteri nemaju kočnicu.

Pitanje je šta konkretno znači "dobro izolovan", šta je sa plafonom, da li odžak održava sam dovoljno toplote u spavaćoj itd. Najlakše je preporučiti predimenzionisani uređaj. Ako nisi siguran da će LT da završi posao, ubaci i bar dve TA peći od 6kW ;)

Još malo pa smo u 2023. godini, a promoteri i dalje valjaju priču kako je za 50m² dobro izolovanog prostora neophodno tone i tone toplote...

Samo ću da navedem svoj primer, za 50ak kvadrata solidno izolovanog prostora (kuća) u najhladnijim danima (noćima) imam ispod 1kWh potrošnju po satu, sa "kineskim neefikasnim" klimama da održim natprosečne (25°C+) sobne temperature.

Ludilo. Ili je Fujitsu bajka (što nije) ili promoteri nemaju kočnicu.

Pitanje je šta konkretno znači "dobro izolovan", šta je sa plafonom, da li odžak održava sam dovoljno toplote u spavaćoj itd. Najlakše je preporučiti predimenzionisani uređaj. Ako nisi siguran da će LT da završi posao, ubaci i bar dve TA peći od 6kW ;)
Problem je u svakom slučaju što LT ne mogu da nađem, zvao sam nekoliko radnji, kažu da ga nema već 2-3 meseca. Po karakteristikama mi odgovara, ali još jedan problem je što u Kragujevcu za Fujitsu nemam ovlašćenog servisera, pa čak i da hoću nemam gde da kupim direktno.

Vrh Dno