Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Tesko da moze da greje 30+ kvsdrata u bocu..jedino u idealnim uslovima sto se tice stolarije i izolacije
Tako je , slazem se .. Jos pogotovo ako prostor i raspored zidova nije pogodan , pa toplotu treba usmeriti da obidje neki zid ,prodje kroz vrata i jos napravi ostar zaokret u levo da bi dospela do coska druge prostorije :ROFLMAO: .. Zato i kazem , treba biti realan.. Jedna prostorija = jedno grejno telo.

Ne bih sada da previse filozofiram, ali ja sa jednom, na papiru slabijom klimom od tvoje (Bergen) grejem nesto preko 60kv, klima u dnevnoj sobi, cak nije okrenuta ka vratima, bez problema 23 stepena u dnevnoj, u kuhinji je stepen nize 22, a u hodniku, kupatilu i radnoj, takodje 23. Prosle godine za celu sezonu potrosnja nesto preko 1100kw. A inace, cak nije ni ispostovana duzina cevi, jeste vakumirano, ali je duzina cevi 2m mozda i manje...
Da ne ponavljam, samo ukratko, kuca u pitanju, ove godine izolacija postavljena, prethodne 3 ili 4 sezone nije bilo izolacije, dobra PVC stolarija, srednji sprat, doduse jednom stranom kuce se lepim (tu gde je radna kupatilo i kuhinja sa trpezarijom) jedino je dnevna ima dva spoljna zida dok ko so rekoh, kuhinja/trpezarija i radna jedan spoljni i zid ka komsiji.
Ocigledno mnogo faktora utice na potrosnju i kako ce se klima ponasati. Posto sam zadovoljan klimom i ucinkom, ove godine sam odluicio da uzmem za sprat iznad i zamenim staru on/off mideu (2 sprat iznad krov, ploca nije izlovoana), razmisljao vagao izmedju kmcc i amber comfort, odlucio se za gree, najvise zbog wifi-a koji mi je potreban i znam kako radi, ne moram kao kod kmcc da koristim 3rd party dodatke, a i ok iskustvo sa prethodnom klimom. Jeste gree *****o sa pojedinim modelima poslednjih godina, to me je i pokolebalo u startu i umalo nisam kupio kmcc koji je sigurno odlicna klima, medjutim na kraju uzeo amber i nisam se pokajao,. Amber takodje ne greje jednu prostoriju, vec se nalazi u spavacoj, greje i hodnik, kupatilo i deciju sobu. Treca soba je zavorena jer se ne koristi. Klima je postavljena na istom mestu gde i bergen posto je isti raspored prostorija samo druga namena i bez problema izvlaci 22 stepena svuda (tu mi nije neophodna veca temperatura), kad je oko 0 odnsno iznad, ume da spusti na 180w i drzi dugo, ispod nule - kako kad, od 300-410w, bude i nize ali uglavnom je tu. Naravno povuce i vise kad zatreba. Ukljucena 24h od 1 novembra i do danas je potrosila oko 190kw.

To je moje iskustvo, ali ko sto rekoh ocigledno zavisi gde su spoljne jedinice (meni su odmah ispod terase, manje vise zasticene na neki nacin, juzna strana), polozaj kuce, materijal, podneblje, ma mnogo faktora uticu na grejanje i potrsonju.

Poslednja izmena:
Da.
Evo pre neko vece.

Prilozi

• Screenshot_20221220_222717_Gallery.jpg
    Screenshot_20221220_222717_Gallery.jpg
    76 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Ploča neizolavana, a sa grejnim telom iz jedne od prostorija greješ kroz vrata još tri prostorije i svuda ista temp?

Da, bas tako. Na prvom spratu 3 prostorije plus hodnik kupatilo (tu jedino kuhinja ima za stepen slabiju temperaturu), ispod dnevne je graza (u kuci nije van kuce), alu vrata na garazi i visokoenergetsko staklo i 3cm stiropor na plafonu, na drugom spratu gde je krov iznad je neizolovana ploca (znaci potkrovlje) i tu grejem 2 prostorije. Na plafonu (tu na 2 spratu) imam mislim to nista ne znaci ali ajde da kazem opet, ukrasni stiropor onaj od 15mm. Celim jednim zidom ko sto rekoh se lepim i tu moze se reci dobijam toplotu od komsija.
Inace jedan spoljni zid (jugo-zapad) u dnevnoj i spavacoj koja je iznad dnevne, gde se nalaze klime ima i unutrasnju izolaciju stirodur 2cm. Kuca ima i unutrasnje stepenice, jedan zid dnevne je dakle ka unutrasnjim stepenicama, tj to vazi i za spavacu na 2 spratu, kao i zid kuhinje/trezarije, i sobe koja je zatorena i ne koristi se na 2 spratu. Da budem precizniji.
Ako cemo iskreno cesto je radna soba, koja deli zid za dnevnom, drugi je ka komsiji i jedan spoljni i toplija od same dnevne gde je klima...

Ko sto rekoh, mnogo faktora utice na grejanje, potrosnju... Kod nekog treba znatno manje, kod nekog znatno vise...

Poslednja izmena:
Kupi 10 cm vune u rolni, filije i samo ususkaj po plafonu iznad.mala investicija a osjetices razliku itekako

Da. To mi je u planu, ali mnogo sam toga ove godine uradio, tako da necu moci sada, ali svakako za sledecu sezonu obavezno.
Koristi se za ostavu, susenje vesa itd tako da moram preko i neki brodski pod ili sta god preko da stavim kako bi moglo da se gazi.

I ovako sam Amberom prezdovoljan, sa tim bice tek... :D

Poslednja izmena:
Taj Amber izgleda spušta više modulaciju nego onaj skuplji premium? I bio bi ok za nekih 33-35 kvadrata prosečno izolovanih prostorija?(5cm stiropor, korektna drvena stolarija).
Planiram sledeće godine da stavim u dnevnu i kuhinju (koje su izjedno) neku malo bolju klimu.

(Sorry za upadanje u temu sa Gree 🙂)

Najvažnije je da su korisnici zadovoljni svojim klimama nevažno ko je proizvođač i koliko koštaju.

Viper , iskreno ne znam kako ti to uspevas.. ocigledno imas solidno izolovan i ususkan objekat a i verovatno jos neke izvore toplote...ali svakako mi nije jasno kako jedna klima moze da "produva" toplotu u vise prostorija od jednom i da dobaci tamo negde 5-6 m dalje u neki hodnik ili kuhinju.. I da u toj kuhinji koja je najdalja tacka od grejnog tela bude svega jedan stepen manje nego u samoj sobi gde se nalazi grejno telo? Iskreno to mi zvuci nerealno, nemoze toplota prirodnim putem da ode 6-7-8 metara dalje i da pritom na svu tu razdaljinu izgubis samo 1 stepen.. A u racunicu koliko ti je ta klima potrosila za proslu sezonu kad nisi imao izolaciju tek necemo ulazit jer po svemu sudeci tu nesto debelo nestima....

Ovde smo svi da pomognemo jedni drugima, nemam potrebe da kazem nesto sto nije.
Pricamo o strujomeru gde je bio prikljucen Bergen 2021, znaci 2 sprata su na jednom strujomeru, komjuteri, indukcija, masina za posudje, bojler 24 upaljen (ariston velis), televizori, itd... redom za 2021 novembar 4850, decembar 6870, Januar 6490, februar, 6300. mart je najvise 7400 din.

Nikakav drugi izvor nemam, ok kumpjuter koj radi na neki nacin mozes reci da daje neku malu toplotu kad je ukljucen u radnoj sobi i decijoj, ali ko sto rekoh, juzno orjetisana kuca, sunce kad ogreje odmah se dobija dodatna toplota, severnom stranom se lepim kucom i komsije greju i tu nemam gubitak vec dobijam neku toplotu. prizemlje se greje samo do nekih 3-4 h posle podne, ali garaza ne posto su prizemlju 2 sobe + garaza koja ko sto rekoh ima alu vrata i visokoenergetsko staklo. Najhladnija mi je kuhinja/trpezirija i ako se zidom lepim za komsije, tu je severoisticni zid i zid ka unutrasnjim stepenicama, pa je za stepen niza. Naravno kad se sprema, rerna, itd bude temepratura ista kao u dnevnoj.

Ove godine sam stavio izolaciju, ali 1 sprat sam i bez izolacije grejao bez problema Bergenom. Amber je dosao ove godine na 2 spratu, naravno i izolacija umedjuvremenu, tako da je to jedan veliki plus. Spoljni zidovi su 43cm, dobra pvc stolarija i niskoemisijono staklo, plus u dnevnoj koja zbog 2 spoljna (i u spavacaoj iznad nje) imam dodatno unutrasnju izolaciju 2cm stirodura na jednom spoljnom zidu sa unutrasnje strane. Hodnik nema spoljne zidove, kupatilo takodje nema vec dodatnu toplodu dobija od komsija, tako da je to to.

Inace brzina izduva je fiksna i sem kad je noc, duva najjacom brzinom, znaci ne turbo nego ona najjaca pre njega, kod bergena mu to dodje 3 brzina, on ima 3 brzine + tubrbo, nocu je 1 brzina i ukljucen sleep mod i 22 stepena, a kod ambera posto on ima 7, je 5 brzina, Dakle 1 je silent, pa onda ide 2.3.4.5.6 i 7 je turbo, nocu na 21 stepen i takodje sleep ukljucen i 3 brzina.

Kazem mnogo faktora uticu na grejanje. Kod mene je tako ali ne znaci da ce kod nekog drugog biti isto. Racun za struju je stigao i potvrdio je da je to to sto se struje tice.

Poslednja izmena:
Kod tebe onda zidovi slabo akumuliraju toplotu

Ajd da kažem moje iskustvo sa potrošnjom KMTA12. Tokom noći kad su vrata zatvorena i greje 17kvadrata tad troši oko 300wh, jedan spoljni zid, izolacija, ima i brodski pod. A kad otvorim vrata i greje veći prostor znači dodatnih 40kvadrata on ne uspe da ih zagreje ali ih podmlači. Kad se stabilizuje on troši oko 750-800wh.
Sa druge strane Mitsubishi zs-w greje 27 kvadrata sa dva spoljna zida, pod bez izolacije i troše isto 300-350wh. Neverovatno da ove dve klime isto troše a uslovi skroz različiti. Spoljna temperatura oko nule, Fujitsu ima po koji defrost a Mitsu jedan ili ni jedan. Dali je KMTA loša klima? Nije! Čak šta više sviđa mi se kako precizno održava temperaturu, baš precizno. Za tu prostoriju u kojoj se Fujitsu nalazi je baš pogođena klima, dali bih ga zamenio? Mislim da ne, klima je ispunila moja očekivanja i zadovoljan sam sa njom pa je i preporučujem za indetične prostore. Šta joj je mana? Ako ima malo više vlage u vazduhu ona jako često ide u defrost, tu je osetljiva, prošla godina je za nju bila problematična baš zbog defrosta, sada toga na sreću nema. Za te pare mislim da nema bolje klime.

Ja doso janpi iz kafane. Kmcc 12 me ceka sa tacno 23 stepena u kuci. Napolju majnus 6, greje ukupno 42 kvm, 30 dnevna, kuzina, itd, plus spavaca 8 kvm i kupatilo od 4 kvm, sve toplo. Kuca. LU 12, htjedoh da turim ovde, al ona zavrsila u drugom objektu. Vidim da i ova me, sto bi rekli makedonci, topli :D

Banacanin, na kojoj spoljnoj temp ti toliko vuce na 17 kvm ? Meni evo sad na -6 oko 400w potrosnja. 42 kvm. 3 spoljna zida, kuca. Izolacija, zidovi 5 cm, pod 2 cm, gore 10 cm, pvc, sve to od pre 15 godina uradjeno. Kad je temp u plusu, uglavnom je ispod 200 vati potrosnja, 160-170, na ceo stan, 42 kvm. Fali ti izolacije izgleda.

Spoljna oko nule, plus 1.

Trenutno je zima blaga pa je idealan momenat da se osvrnemo na to da klima pored jacine i kvaliteta mora da ima i neku zadovoljavajucu kulturu rada.
Evo primer kako po mom misljenju jedna dobra klima treba da radi.Jutros u 6 sati Fujitsu KMTA 12 u dobro izolovanoj prostoriji od 20 kvadrata , vuce iz uticnice 172w , izduv varira izmedju quiet i prve brzine.. Lagano pirka i odrzava 22c u sobi. Spoljna temp je 5c.
Sa druge strane zatupljeni bergen pine profi 12 (to je navodno gree viola) u dnevnom boravku radi kao on/off klima , miruje, cuti...Ne duva nista .. A temperatura u sobi je ispod zadate... Kada temp. u sobi padne za stepen , stepen ipo ispod zadate tek onda ce da se aktivira.. zaleti se i duva sa 400-500w.. polako da greje i spusta modulaciju na 360w i tako ce da drzi sve dok prostoriju ne pregreje za jedan stepen iznad zadate temp. i tad ce da se ugasi... Znaci za prelazne periode blagi uzas...

Kvalitetna klima se prepoznaje po kulturi rada znači da treba da lepo radi i modulira na -10 i na +15 stepeni.Da ne maltretira korisnika klime nekom neprimerenom modulacijom trenutnim potrebama.I kod mene KMTA12 proizvedena 2018-te godine radi odlično ne primećujem je uopšte tačno održava temperaturu nema bespotrebnih zaletanja i čekanja da opet krene da greje zato što se uopšte ne gasi.Fujitsu klime za ono što nude nisu skupe a korisniku daju ono što mu je i najvažnije da uključi klimu i više ne obraća pažnju na to kako radi.

Upravo tako , dobro si ovo srocio.. Upalis ,podesis temp i ne razmisljas.. Na termostatu je temperatura gotovo uvek tacna.. Ovo mi je treca sezona kako je koristim i za ove tri godine ne znam dali sam mozda par puta "uvatio" klimu da je pregrejala prostor za pola stepena ... i to u prelaznom periodu. Kad je napolju malo hladnije klima gotovo tacno odrzava temp. oscilacije su bukvalno +- 0.1c. Malo je reci da sam prezadovoljan.
Sad samo cekam da zaprdi neki malo jaci minus tipa -10c ,-15c i da tako ostane bar 1 dan pa da mogu da pratim rad klime i potrosnju .. A i nebi bilo lose iskoristiti tu priliku da se proba priblizno izracunati toplotni gubitak prostorije zbog eventualnog prelaska na toplotnu pumpu u buducnosti...

Mogu li dve fujitsu LTC12 da odrade grejanje,kuća 100 kvadrata,5ica stiropor,dobra pvc stolarija i dali ima ovaj model 18btu?pozdrav i unapred hvala

Vladimire,budi ljubazan okači sliku prostora pa da diskutujemo,lakše je i merodavnije

Da, dnevnu, kuhinju i trpezariju će moći lagano da greje (jednom klimom), ali ove tri posebne sobe (pretpostavljam spavaće) biće teško, jedino iz hodnika i da stoje vrata otvorena na sobama non stop a na klimi fan da radi skoro na max.

Da, dnevnu, kuhinju i trpezariju će moći lagano da greje (jednom klimom), ali ove tri posebne sobe (pretpostavljam spavaće) biće teško, jedino iz hodnika i da stoje vrata otvorena na sobama non stop a na klimi fan da radi skoro na max.
Tako sam i planirao da sobe budu otvorene.mislio sam ove LT da ubacim ako ih nadjem a može još neka preporuka za neke dobre modele dal 12ice ili 18ice,nemam iskustva sa klimama,inače leti mi nikada nije toplije od 24 stepena po najvećim vrućinama ali sada želim da se grejem pa ih zato ubacujem

Za kupatilo bi svakako držao jednu grejalicu u rezervi kada je hladnije da se posebno dogreva, ipak tu većina ljudi voli extra toplo dok se kupa, tu može da prođe neka jefinija varijanta. A konkretno za modele klima nek ti preporuči neko ko prati više fuji brend.

Dnevna i ceo taj deo nije problem... Problem su ove manje sobe.. Dali se u njima boravi , ili samo spava? Ili nesto trece? Ako u hodnik stavis drugu klimu to ce biti ok u prelaznom periodu , u tim manjim prostorijama temp ce biti par stepeni manja nego u hodniku i to ce jos nekako i moci.. Ali sta ako bude nekog minusa? Tada se ta razlika izmedju hodnika i soba povecava...

Dnevna i ceo taj deo nije problem... Problem su ove manje sobe.. Dali se u njima boravi , ili samo spava? Ili nesto trece? Ako u hodnik stavis drugu klimu to ce biti ok u prelaznom periodu , u tim manjim prostorijama temp ce biti par stepeni manja nego u hodniku i to ce jos nekako i moci.. Ali sta ako bude nekog minusa? Tada se ta razlika izmedju hodnika i soba povecava...
Sobe su za spavanje tako da možda i nije problem da bude malo niža temperatura a možda u hodniku staviti neku 18btu da malo pojača

Vrh Dno