Ma, nisam mislio bukvalno... Nego, npr. odluka da se potpuno izbaci statusbar, bez mogućnosti uključivanja za one kojima je to potrebno, meni je nejasna. Takođe i pomenuti "dialog" prozori - čemu to? Šta je falilo dosadašnjim?
Status bar i dalje postoji, sada se zove addon bar i koriste ga addon-ovi. Jedina druga funkcionalnost status bara je prikazivanje linkova, zbog čega je pomenuti bar zauzimao dvadesetak piksela vertikalno. U isto vreme, address bar ima tonu neiskorišćenog prostora horizontalno i krajnje je logično premestiti prikaz sadržaja linkova u adress bar i tako uštedeti na prostoru odnosno povećati aktivnu radnu površinu.
Za dijalog prozore, pogledaj
OVO.
Prebacivanje tabova i ukidanje titlebara mi takođe ne deluje bitno, a uz to narušava izgled programa (u odnosu na druge Win programe). Naravno, to rade i drugi, pa Mozilla valjda mora da ih prati?
Za prebacivanje tabova pogledaj
ovaj video koji sam postavio na prethodnoj strani.
Nije poenta da browser izgleda kao "ostali" programi operativnog sistema, šta više, s obzirom da su moderni browseri
cross-platform, poenta je da browser izgleda što sličnije na svakom pojedinačnom operativnom sistemu, tako da korisnik uvek vidi njemu poznat interfejs, bio to Windows, Linux, Android ili nešto četvrto. Uostalom, treba imati u vidu da je browser najkorišćeniji program za većinu korisnika, za neke i jedini, a već imamo i operativni sistem koji je u stvari samo browser. Ne bih sada da ulazim u diskusiju koliko je to dobro ili korisno, ali u tom pravcu se krećemo.
Dalje, glavni razlog za taj minimalistički dizajn kojem svi browseri teže je povećanje aktivnog radnog prostora koje sam već pomenuo, jer je to ono što svakog korisnika zanima - sadržaj - prozor u internet

. Naravno, neće se svakome svideti promene, kao što na primer tebi nisu, ali su objektivno dobre, korak napred i ono što većina želi. Mozilla donosi odluke delom na osnovu javnih istraživanja u kojima možeš da učestvuješ u beta verzijama, a možeš i da im pošalješ poruku preko
Feedback dugmeta u kojoj ćeš im reći šta ti smeta.