Šta je novo?

Firefox 4 BETA

Novi Firefox izgleda kao zanimljiva kopija Opere.

NHF = No hard feelings

Ma ne ljutim se.

Da li to znači da sutra nebi trebao da pomognem (u bilo kom smislu) nekom samo zato što navija za Partizan?

Dosta off topic.

Ja sam prestao da koristim verzije Firefox posle 3.6.3 zbog "plugin container" procesa.

Kažu da je to proces koji se sprečava kompletno pucanje FF-a ako se "pokvari" jedan od instaliranih pluginova pa i pored toga može da se nastavi web surf.

Kada budu "skinuli" taj proces instaliraću najnoviju verziju.
Do tada nemam razloga da menjam ovu verziju koju imam :)

znaci tebi ne odgovara da ti pukne jedan tab, nego zelis kad puca da pukne svih 20 otvorenih...ima tu neke logike :)
moraces mi pojasniti malo...stvarno ne razumem sta si hteo time da kazes

Tabovi i jesu iznad adres bara :trust:
Da, video sam na YouTube. Nemam pojma sta mu je, ne verujem da mu smetaju disable-ovani add-ons koji mi staru verziju pretvaraju da bude kao chrome.

edit : Uhhh sad znam sta mu je. Ja sam moj adres bar ispremestao i drzao ga u meni baru tako da je i u novoj verziji on ostao iznad tabova. Kad ga prebacim u navigacioni bar sve je ok. Problem resen.
options -> tabs -> show tab previews :smash:
tnx

Poslednja izmena:
Diyabolic pogledaj ovde

Objašnjenje u jednoj kratkoj i jasnoj rečenici :)

Nista nisi objasnio. Ne koristis ga jer... ?

Objašnjenje u jednoj kratkoj i jasnoj rečenici :)

Nije te on pitao šta je plugin container već mu nije jasno zašto ti imaš problem sa istim. Razdvajanje procesa je dobra stvar, ne loša, ne znam odakle ti ideja da će "skinuti" plugin-container.exe pa kao čekaš verziju bez istog. :S:

@-dakis-

nemam problem al mi nekako bzvz.

koristim ff 4 godine, navikao sam na njega pa mi ove nove stvari malkice "bodu oči".

trebaće nešto da se drastrično desi pa da odem na drugi browser.

Mislis Chrome-a?

Opere definitivno. Očigledna kopija. Čak mi Opera lepše izgleda po nekim sitnim detaljima - elementi imaju mesta da "dišu", kod FF4 su tesno napakovani.

operaui.png

screen-tab-location.png

Poslednja izmena:
Hmm, da tu izgleda gotovo isto ko Opera. Na poslednjem screenshotu od FF4 koji sam ja video (pre ko zna koliko vremena) je izgledao vise kao Chrome :)

Ja sam odmah kad sam ga probao primetio da je isti kao Opera, samo što je loša kopija (prozor u fullscreen-u ostaje isti dok se kod Opere tabovi pomeraju do ivice ekrana)

Ako je Safari 5 kopija Chrome-a. Onda izgleda da je FF morao da bude kopija Opere... :D

Pošto ne koristim Operu a i nemam nameru, meni je Firefox 4 odličan. :)

Ovaj, Safari je prvi browser sa WebKit-om, Chrome je došao posle. A ako oni tebi izgledaju isto... :bottle:

Po izgledu. Oboje koriste WebKit.

Stranice se renderuju isto (dobro, ne baš isto, ali veoma slično) zbog webkit-a, ako na to misliš, ali korisničko okruženje nikada nije bilo isto ni u jednoj verziji Chrome-a i Safarija.

U celoj ovoj priči oko izgleda browsera, FF4 zaista zaslužuje da bude izblaćen zbog ovako očigledne krađe. Ranije to nije bio veliki problem jer su mogućnosti izmene korisničkog okruženja po operativnim sistemima bile zaista ograničene, ali danas kada postoji mogućnost da možeš da napraviš maltene šta pomisliš, onda stvarno... šta reći?!?

FF je open source i siguran sam da postoji nebrojeno dizajnera koji bi mogli da naprave nešto zaista fantastično i besplatno samo da bi se dokazali i pročuli.

LM, ono što je dobro kod FF4 je ono što dolazi ispod haube - bolja podrška za nove tehnologije (HTML5, CSS3), brži JS i sl. Samo neka guraju u pravom smeru.

Svaka nova generacija browersa lici medjusobno to je neminovano a IE 9 ce izgleda da ih prati u celoj prici
Ne razumem, kako to misliš da će svaka nova generacija browsera da liči jedna na drugu?

Firefox je otišao tamo gde je Opera. Chrome fura Googleov minimalistički stil. Safari je Apple like aplikacija. IE je, ni Bog ne zna šta je više IE i u kom smeru on ide.

Arhitekture su delimično slične ako su zasnovane na gecko/webkit osnovama, ali sve dalje od toga je različito.

Da se ide ka tome da browseri budu slični, timovi bi se udrživali u jedan, a ne razdvajali.

Firefox je zalutao od verzije 2.x.

Kako da u verziji 4.0 beta 4 podesim da mi radi Greasemonkey ?
Da li postoji neki nacin ?

hvala

Ne razumem, kako to misliš da će svaka nova generacija browsera da liči jedna na drugu?

Firefox je otišao tamo gde je Opera. Chrome fura Googleov minimalistički stil. Safari je Apple like aplikacija. IE je, ni Bog ne zna šta je više IE i u kom smeru on ide.

Ne znam po čemu razlikuješ ove browsere i gde tu vidiš različite dizajnerske stilove, pa chrome krstiš minimalističkim dizajnom itd. Zar nisu svi moderni browseri minimalistički dizajnirani? Chrome jeste započeo tu ideju, drugi videli da valja, i sada svi browseri liče jedan na drugi.

Nije uopšte bitno ko je "izmislio" šta, nema ništa loše u krađi dobrih ideja. Ono što je bitno, je da Firefox ne krade sve što vidi tek tako. Sve što su pokrali od drugih je detaljno razmotreno, diskutovano i prihvaćeno samo ako je stvarno bolje od njihovog rešenja. Dosta ovih diskusija ima i na internetu kao i objašnjenja zašto su se odlučili za nešto. Evo npr. video od 7 minuta koji objašnjava zašto su tabovi u firefoxu 4 po defaultu na vrhu.

Firefox je zalutao od verzije 2.x.

Zato što krade dobre stvari od drugih? Ti bi radije da imaš inferiorne mogućnosti zarad neke unikatnosti? Da možeš da se dičiš da tvoj browser ne krade ideje od drugih al' je zato ******? :p

Prvi minimalistički stil je započeo Firefox, još u davnim verzijama. Posle se to malo promenilo. Onda je Opera krenula tim putem, međutim iz silnog umanjivanja, javilo se uvećanje u UI-u.

Ja mislim da jeste bitno. Internet se zasniva na intelektualnoj svojini i svi mi volimo da vidimo timove kako se trude i takmiče da nama daju najbolji user expirience, ali ne tako što će "pozajmljivati" fore od drugih, već praviti svoje. Oni ta svoja objašnjenja mogu da okače mačku o rep i za decu uzrasta obdanište-vrtić.

Ne, nije toliko zalazio u vode drugima. Ako se setiš on je prvi pravi masovni browser posle Netscapea koji je uveo skinove. Dosta dobrih i pozitivnih inovacija su imali, ali očigledno tim koji vodi Firefox ogranak u Mozilla fondaciji misli da je to najbolji put za razvoj FFa.

Ja sam bio najzadovoljniji sa Netscape 7 i Firefox 0.5. :)

Cekajte, ovo sa tabovima na vrhu, kao da je ne znam koliko bitno, big deal.

Po meni jeste značajno, jer štedi piksele po vertikali. A u trendu "razvlačenja" monitora po širini, to postaje još bitnije. Ko fura 1920x1200 i nije mu problem, ali većina mainstream laptopova trenutno ima 768 vertikalnu rezoluciju, što je baš baš malo. Ostane sitna traka u sredini za rad i browsing, kad odbiješ taskbar, statusbar i gornje delove interfejsa.

Trebali su još da ga sabiju, kao u zadnjim verzijama Opere.

Cekajte, ovo sa tabovima na vrhu, kao da je ne znam koliko bitno, big deal.

To sam samo naveo kao dokaz da Firefox ne krade ideje tek tako i da je svaka promena, ma koliko trivijalno izgledala, temeljno preispitana - sa ciljem najboljeg mogućeg user experience-a.

@sirNemanjapro
Ok razumem da ti je bitnije da browser bude inovativan, ali mislim da je većini ljudi najbitniji user experience - da li su ideje pokradene ili ne, ne igra neku ulogu. Recimo tabove u browser je prva uvela opera od današnjih browsera, pa ih sad svi imaju. Neki opera fanovi bi rekli da su svi pokrali ideju od opere, ali su tabovi kao GUI element izmišljeni mnogo ranije - nije bitno ko ih je izmislio, bitno je da valjaju i niko nije lud da izmišlja toplu vodu kad već postoji odlično rešenje za razdvajanje sadržaja.

Uostalom, u današnje vreme nema previše mesta za inovacije i browseri se razlikuju u detaljima. Ranije sam savetovao ljudima da koriste Firefox jer je jednostavno imao najbolji user experience, danas razlika i nije toliko jasna i verovatno ne postoji najbolji browser - svaki ima neki detalj u kome je bolji, a user experience je toliko sličan da bi i prosečan korisnik mogao da se snađe na bilo kom od modernih browsera ako je već koristio jedan od njih.

Nazad
Vrh Dno