Šta je novo?

Firefox 4 BETA

Ok, imam jedno pitanje, imam poslednju verziju Firefoxa 3.6.8 ako se ne varam, e sad, primetio sam da skrolovanje na nekim sajtovima ume da koci, tj. bude sporo kao da imam masinu od pre hrista, recimo ovaj sajt:
Kada se stranica ucita skrol je strasno iseckan i usporen. Daleko od toga da je to jedina stranica sa takvim ponasanjem.
Da li postoji neka mogucnost update flash-a ili neceg slicnog kako bih uklonio ovo usporenje, ili jednostano moram da sacekam neku novu verziju sa GPU podrskom?

jesi iskljucio u win smooth scroll? deluje mi kao da je to u pitanju

Nemam ovde 4, ali imam FF 3.6 i skrolovanje daleko bolje radi u Operi iako ni u njoj nije savrseno, u FF se stvarno jedva skroluje. Meni uopste nisu jasni ti web developeri i dizajneri, testiraju li oni to sto naprave, gde je tu optimizacija ili je samo bitan izgled :crash:

Poslednja izmena:
Bas sam juce primetio da se taj sajt tesko skroluje u 3.6 dok je u 4 beta bolje. Chrome ga npr. skroluje potpuno glatko.

Zato što chrome nema smooth scrolling, a glavni krivci za očajno skrolovanje na tom sajtu su flash i pozadinska slika veličine 1440x900 (moguće da ima više veličina pa skript bira odgovarajuću po rezoluciji sistema)

Poslednja izmena:
FF 3.6 i sa iskljucenim smooth scrolling-om lose skroluje, mada za nijansu bolje nego kada je ukljucen.

Sviđa mi se promena u beta 9. Tabovi su pomereni na vrh, kao i Panorama dugme, a i App tab se ne računa kao otvoren tab pri zatvaranju Firefoxa :)

Sviđa mi se promena u beta 9. Tabovi su pomereni na vrh, kao i Panorama dugme, a i App tab se ne računa kao otvoren tab pri zatvaranju Firefoxa :)
Zanimljivo - koristim FF4 betu od samog početka, ali ne primećujem ništa od navedenog :) Uzgred, šta su Panorama dugme i App tab?

S tim što su izgleda zaboravili da update-uju sliku, tamo su tabovi "dole", odnosno ispod adress bar-a.

Evo skrin bencha:
http://img535.imageshack.us/img535/2931/benchb.jpg

Detalj koji mi se svideo je da se linkovi ispisuju u adress bar-u umesto u donjem levom uglu (kada pređete pišem preko linka - na slici sam prešao preko linka ka retro forumu). Zbog ove promene, sada možete ukloniti "addon bar", što je traka u dnu browsera, ako vam ne treba i time povećate radnu površinu. Skrinšot nije sečen i može se primetiti da na dnu nema apsolutno ništa.

edit: pre nego što neko pita - dugme između search i adress bar-a na slici je fox to phone addon i ne dolazi uz firefox po defaultu

Poslednja izmena:
S tim što su izgleda zaboravili da update-uju sliku, tamo su tabovi "dole", odnosno ispod adress bar-a.

Detalj koji mi se svideo je da se linkovi ispisuju u adress bar-u umesto u donjem levom uglu

Pa, zar tabovi ne mogu da se "pomeraju" iznad i ispod address bara? (ja koristim XP, tako da kod mene FF4 izgleda mnogo sličnije FF3).

Meni je izbacivanje staus bara iz FF4 omražena stvar, koju su uradili ovi iz Mozille :( Naročito što ja volim da je adresno polje relativno malo... Sva sreća da postoji extenzija Status-4-Evar, kojim addonbar dobija funkcije "ubijenog" status bara.

Druga stvar koja me extra smara je izgled novih "dialog" prozora (npr. kad na forumu klikneš opciju da ubaciš link ili fotku i slično).

Imam utisak da neke stvari menjaju samo da bi se reklo da su dodali nešto novo :(

EDIT: ako se nekome NE sviđa da mu tabovi budu u titlebar-u, evo rešenja.

Poslednja izmena:
Pa, zar tabovi ne mogu da se "pomeraju" iznad i ispod address bara? (ja koristim XP, tako da kod mene FF4 izgleda mnogo sličnije FF3).

Ma naravno da mogu da se pomeraju, govorim samo o tome šta je default, jer mnogo ljudi neće ili ne zna da promeni default stvari pa uglavnom default podešavanje postane de facto standard. Osim toga, na slici sa tog wiki-a je windows 7, tako da mi se ipak čini da nisu promenili sliku.

Imam utisak da neke stvari menjaju samo da bi se reklo da su dodali nešto novo :(

Ne mogu da garantujem za svaki detalj, ali generalno nisi u pravu :)

Ma, nisam mislio bukvalno... Nego, npr. odluka da se potpuno izbaci statusbar, bez mogućnosti uključivanja za one kojima je to potrebno, meni je nejasna. Takođe i pomenuti "dialog" prozori - čemu to? Šta je falilo dosadašnjim?

Prebacivanje tabova i ukidanje titlebara mi takođe ne deluje bitno, a uz to narušava izgled programa (u odnosu na druge Win programe). Naravno, to rade i drugi, pa Mozilla valjda mora da ih prati?

Što se tiče brzine rada FFa, v4 je svakako brža od v3 (mada je Chrome/Chromium i dalje brži, naročito kada se gleda prvi start nakon pokretanja OSa).

Zaključak: bez obzira na neke sitnice, FF4 je trenutno najbolji browser :)

Nećemo započinjati flame war. Ovo je tema o FF 4 Beta, ne FF vs. Opera/Chrome/itd.

Meni se ne svidja! Suvise se sporo i trzavo ponasa u odnosu na bilo koji drugi browser...
Nadam se da ce poraditi na tome jer je ovako pain in the ass... A to za koji je najbolji ovo ono, manite se!

Poslednja izmena:
Suvise se sporo i trzavo ponasa u odnosu na bilo koji drugi browser
Instalirana v4 čisto? Ili preko v3.x? Ja preporučujem čisto instaliranje - tako sam i ja radio.

Uz to, poteraj CCleaner, pa mu zadaj da odradi kompaktiranje FFove baze... Možda pomogne.

Ma, nisam mislio bukvalno... Nego, npr. odluka da se potpuno izbaci statusbar, bez mogućnosti uključivanja za one kojima je to potrebno, meni je nejasna. Takođe i pomenuti "dialog" prozori - čemu to? Šta je falilo dosadašnjim?

Status bar i dalje postoji, sada se zove addon bar i koriste ga addon-ovi. Jedina druga funkcionalnost status bara je prikazivanje linkova, zbog čega je pomenuti bar zauzimao dvadesetak piksela vertikalno. U isto vreme, address bar ima tonu neiskorišćenog prostora horizontalno i krajnje je logično premestiti prikaz sadržaja linkova u adress bar i tako uštedeti na prostoru odnosno povećati aktivnu radnu površinu.

Za dijalog prozore, pogledaj OVO.

Prebacivanje tabova i ukidanje titlebara mi takođe ne deluje bitno, a uz to narušava izgled programa (u odnosu na druge Win programe). Naravno, to rade i drugi, pa Mozilla valjda mora da ih prati?

Za prebacivanje tabova pogledaj ovaj video koji sam postavio na prethodnoj strani.

Nije poenta da browser izgleda kao "ostali" programi operativnog sistema, šta više, s obzirom da su moderni browseri cross-platform, poenta je da browser izgleda što sličnije na svakom pojedinačnom operativnom sistemu, tako da korisnik uvek vidi njemu poznat interfejs, bio to Windows, Linux, Android ili nešto četvrto. Uostalom, treba imati u vidu da je browser najkorišćeniji program za većinu korisnika, za neke i jedini, a već imamo i operativni sistem koji je u stvari samo browser. Ne bih sada da ulazim u diskusiju koliko je to dobro ili korisno, ali u tom pravcu se krećemo.

Dalje, glavni razlog za taj minimalistički dizajn kojem svi browseri teže je povećanje aktivnog radnog prostora koje sam već pomenuo, jer je to ono što svakog korisnika zanima - sadržaj - prozor u internet :) . Naravno, neće se svakome svideti promene, kao što na primer tebi nisu, ali su objektivno dobre, korak napred i ono što većina želi. Mozilla donosi odluke delom na osnovu javnih istraživanja u kojima možeš da učestvuješ u beta verzijama, a možeš i da im pošalješ poruku preko Feedback dugmeta u kojoj ćeš im reći šta ti smeta.

Status bar i dalje postoji, sada se zove addon bar
Status bar i addon bar nisu isto. Dakle, dodavanje addon bara mi je ok, ukidanje status bara - nije.

Što se tiče beta verzija, Feedback dugmeta i sličnog - da, učestvujem u tome prilično... Uostalom, FF4 beta mi je default browser od beta 1.

Ok, loše sam se izrazio, status bar je zamenjen addon bar-om koji je ista stvar bez link texta koji je premešten na bolju lokaciju :p Baš zato što je to sada addon bar, kreatori ekstenzija imaju kontrolu nad istim i mogu vrlo lako da vrate staru funkcionalnost. Već postoji takav addon, nisam ga isprobao jer mi ne treba status bar.

Firefox je od odlicnog browsera postao robustan program, ne znam sta se desava sa ff-om poslednje 2 godine, ali kaskaju i to dosta za ostalima. evo na brzinu sam uradio test, ff beta 9 clean install

capturbzb.jpg

jako sam razocaran sa ff4 beta ;\ imao sam 4-5 verzija bete instaliranih, i jako je sporo sve to, stuca na svakom koraku, kad prvi put upalim browser, ponekad traje citavih 20-30 sec dok bude skroz responsive, i jos jedna veliki bug koji postoji, je to sto antiliasing ne radi u ff4 beta, znaci sav text je prilicno blurovan i losijeg kvaliteta, ali procitao sam na njihovom forumu da ce se to uskoro srediti. Panorama(grupiranje tabova) il kako se vec sad zove, radi isto jako lose, secka kad radi animacije zoom out i in itd. I ne znam da li ce dodati chrome/opera like pomeranje tabova i pravljenje novih prozora pomeranjem taba van vertikalne linije tab bara.
Ako mozila i dalje nastavi ovako sporo da radi na ff, mislim uopste na poslednje 3-4 godine, a i ova cetvorka se otegla poprilicno, nece izaci na dobro po njih, google i opera ce ih pregaziti, rade dosta vise i brze na razvoju svojih browsera, voleo bih da to nije tacno, mozda FF4 bude pravi pogodak :p

edit: jos nesto, sirina tabova u ff...wow...zar je stvarno neophodno da budu onoliko siroki

Poslednja izmena:
Firefox je od odlicnog browsera postao robustan program, ne znam sta se desava sa ff-om poslednje 2 godine, ali kaskaju i to dosta za ostalima. evo na brzinu sam uradio test, ff beta 9 clean install

capturbzb.jpg
Vidis, meni je Opera 11 uzasno spora, mnogo sporija od FF-a 4...
@manfromearth: Probaj da iskljucis hardversku akceleraciju u opcijama, text nece biti vise loseg kvaliteta.

@manfromearth: Probaj da iskljucis hardversku akceleraciju u opcijama, text nece biti vise loseg kvaliteta.

uradio sam to danas, i sad je sve normalno, ali sad smoothscrooling addon ne radi kako treba.....i sad je ff more responsive i startuje se brze nego sa ukljucenom hardwerskom akceleracijom....izgleda da nisu jos ispeglali taj deo ;p

Nazad
Vrh Dno